返回列表 發帖
最新一期世界排名 24/01/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. Jonantan [印尼] ||| 2. Ginting [印尼]、6. Kunlavut [泰國]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北] ||| 7. 王祉怡 [中國]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Ahsan / Setiawan [印尼] ||| 2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、7. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 鄭娜銀 / 金慧貞 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 王懿律 / 黃東萍 [中國]

2023 印尼羽毛球大師賽 總決賽對陣 及 賽程賽果 [1.29]

14:10 女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 0 : 2 劉聖書 / 張殊賢   (20:22 19:21)
15:35 女子單打 安洗瑩 [3] 2 : 1 Marin [8]          (18:21 21:18 21:13)
17:15 混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 2 : 1 蔣振邦 / 魏雅欣     (21:15 16:21 21:19)
18:40 男子單打 Jonatan [4] 2 : 0 Wardoyo         (21:15 21:13)
19:40 男子雙打 Carnando / Marthin 2 : 0 何濟霆 / 周昊東   (21:17 21:16)

最新一期世界排名 31/01/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Jonantan [印尼]、3. Ginting [印尼] ||| 2. Jonantan [印尼]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北] ||| 6. 王祉怡 [中國]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Ahsan / Setiawan [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] ||| 5. 陳康樂 / Thinaah [馬來西亞]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 王懿律 / 黃東萍 [中國] ||| 10. Tabeling / Piek [荷蘭]

最新一期世界排名 07/02/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Jonantan [印尼]、3. Ginting [印尼]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Ahsan / Setiawan [印尼] ||| 10. Carnando / Marthin [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 王懿律 / 黃東萍 [中國]

最新一期世界排名 14/02/2023 排名沒有變動

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 小組賽 焦點賽果 [2.14-2.16]

第一天 D 組 - 中華台北 2 - 3 香港
21:05 混合雙打 葉宏蔚 / 李佳馨 0 : 2 李晉熙 / 吳芷柔  (15:21 15:21)
21:45 男子單打 周天成 0 : 2 伍家朗          (13:21 18:21)
22:25 女子單打 許玟琪 2 : 1 馬子雪          (15:21 21:11 21:6)
23:15 男子雙打 盧敬堯 / 楊博涵 1 : 2 鄧俊文 / 楊盛才  (21:11 17:21 21:23)
00:20 女子雙打 許雅晴 / 林琬清 2 : 0 范嘉茵 / 吳芷柔  (21:18 21:13)

第二天 D 組 - 日本 [2] 4 - 1 香港
17:05 男子單打 渡邊航貴 1 : 2 李卓耀           (22:20 11:21 11:21)
18:05 女子單打 大堀彩 2 : 0 梁珈穎            (21:7 21:9)
18:40 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 2 : 0 羅卓謙 / 楊盛才  (21:10 21:13)
19:10 女子雙打 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 2 : 1 范嘉茵 / 尤漫瑩  (21:9 19:21 21:4)
20:10 混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 2 : 0 李晉熙 / 吳芷柔  (21:11 21:18)

第三天 A 組 - 中國 [1] 3 - 2 南韓
13:05 男子單打 趙俊鵬 2 : 1 趙根燁            (11:21 21:16 24:22)
14:30 女子單打 高昉潔 2 : 0 金佳恩            (22:20 21:19)
15:25 男子雙打 任翔宇 / 譚強 0 : 2 金元昊 / 羅星升     (18:21 16:21)
16:10 女子雙打 劉聖書 / 譚寧 0 : 2 白荷娜 / 李紹希     (16:21 16:21)
17:00 混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 2 : 1 金英赫 / 李幽琳    (17:21 21:15 21:13)

第三天 C 組 - 印尼 [3] 3 - 2 泰國
17:05 男子單打 Ginting 0 : 2 Thammasin              (9:21 12:21)
17:55 女子單打 Tunjung 0 : 2 Busanan               (18:21 15:21)
18:45 男子雙打 Alfian / Ardianto 2 : 1 Pharanyu / Worrapol     (21:13 19:21 21:16)
19:40 女子雙打 Rahayu / Ramadhanti 2 : 1 Benyapa / Nuntakarn  (18:21 21:16 21:14)
20:40 混合雙打 Rivaldy / Mentari 2 : 0 Pakkapon / Phataimas    (21:18 21:19)

第三天 D 組 - 日本 [2] 3 - 2 中華台北
17:05 男子單打 奈良岡功大 0 : 2 周天成           (14:21 17:21)
17:55 女子單打 仁平菜月 2 : 0 許玟琪            (21:16 24:22)
19:00 男子雙打 遠藤彩斗 / 武井優太 2 : 0 盧敬堯 / 楊博涵  (21:16 21:17)
19:50 女子雙打 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 2 : 1 張淨惠 / 楊景惇  (18:21 21:10 21:12)
21:00 混合雙打 綠川大輝 / 東野有紗 0 : 2 葉宏蔚 / 李佳馨  (19:21 17:21)

第三天 B 組 - 馬來西亞 [4] 1 - 4 印度
21:05 男子單打 李梓嘉 1 : 2 Prannoy           (21:18 13:21 23:25)
22:20 女子單打 黃玲青 0 : 2 Sindhu           (13:21 17:21)
23:00 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 0 Kapila / Shetty  (21:16 21:10)
23:40 女子雙打 陳康樂 / Thinaah 0 : 2 Jolly / Pullela  (21:23 15:21)
00:40 混合雙打 陳堂傑 / 杜頤溈 1 : 2 Bhatnagar / Crasto  (19:21 21:19 16:21)

淘汰賽賽程
02.17 15:00、20:00 半準決賽
02.18 15:00、20:00 準決賽
02.19 18:00 決賽

晉級八強隊伍
A 組 - 1. 中國 [1] 2. 南韓
B 組 - 1. 印度 2. 馬來西亞 [4]
C 組 - 1. 印尼 [3] 2. 泰國
D 組 - 1. 日本 [2] 2. 香港

恭喜港隊晉級 ! 呢個小組出線唔容易

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 淘汰賽抽籤結果

上半區
中國 [1] VS 馬來西亞 [4]
印度 VS 香港

下半區
印尼 [3] VS 南韓
日本 [2] VS 泰國

印尼狠下心收起尋日輸波嘅 Ginting + Tunjung
日本因為渡邊受傷,混雙無得上東渡,但男單居然唔上奈良岡功大,泰國 男單 + 女單 + 女雙 都有機會贏喎 !

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 半準決賽 賽果 [2.17]

一號場 [TV] 印尼 [3] 1 - 3 南韓
15:05 男子單打 Wardoyo 2 : 0 李宥奎              (21:17 21:16)
16:00 女子單打 Wardani 1 : 2 金佳恩              (17:21 21:14 12:21)
17:20 男子雙打 Alfian / Ardianto 1 : 2 金元昊 / 羅星升     (21:16 13:21 16:21)
18:25 女子雙打 Rahayu / Ramadhanti 0 : 2 白荷娜 / 李紹希  (14:21 9:21)
NIL 混合雙打 Rivaldy / Mentari VS 金英赫 / 李幽琳

二號場 日本 [2] 2 - 3 泰國
15:05 男子單打 渡邊航貴 0 : 2 Thammasin           (16:21 13:21)
16:00 女子單打 大堀彩 1 : 2 Busanan              (19:21 21:18 17:21)
17:25 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 2 : 0 Pharanyu / Worrapol  (21:17 21:12)
18:10 女子雙打 岩永鈴 / 中西貴映 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn  (21:19 21:17)
19:10 混合雙打 綠川大輝 / 齋藤夏 1 : 2 Pakkapon / Phataimas  (16:21 21:17 14:21)

一號場 [TV] 印度 3 - 2 香港
20:05 混合雙打 Bhatnagar / Crasto 0 : 2 李晉熙 / 吳芷柔  (24:26 17:21)
21:00 男子單打 Sen 1 : 2 伍家朗             (22:20 19:21 18:21)
22:20 男子雙打 Kapila / Shetty 2 : 1 鄧俊文 / 楊盛才   (20:22 21:16 21:11)
23:40 女子單打 Sindhu 2 : 1 馬子雪           (16:21 21:7 21:9)
00:35 女子雙打 Jolly / Pullela 2 : 0 吳芷柔 / 吳詠瑢    (21:13 21:12)

二號場 中國 [1] 3 - 2 馬來西亞 [4]
20:25 男子單打 雷蘭曦 0 : 2 李梓嘉           (16:21 20:22)
21:20 女子單打 高昉潔 2 : 1 吳堇溦            (15:21 21:13 21:19)
22:35 男子雙打 何濟霆 / 周昊東 2 : 0 王耀新 / 張御宇  (24:22 21:18)
23:35 女子雙打 劉聖書 / 譚寧 1 : 2 陳康樂 / Thinaah  (17:21 21:12 19:21)
01:00 混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 2 : 0 陳健銘 / 賴沛君  (21:15 25:23)

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 淘汰賽抽籤結果

上半區
中國 [1] 3 - 2 馬來西亞 [4] - 中國 [1]
印度 3 - 2 香港 - 印度

下半區
印尼 [3] 1 - 3 南韓 - 南韓
日本 [2] 2 - 3 泰國 - 泰國

港隊順利贏下 混雙 同 男單 因為女單實力差距太大,希望男雙全力爭取 !!!

黑雪偷到一局已經好叻
Young Sindhu

黑雪偷到一局已經好叻
Young Sindhu
kel_kelvin 發表於 2023-2-18 01:19
Sindhu 狀態非常一般,好多分都係佢送。正常打其實有好大差距,子雪嘅球感有好大嘅提高空間

港隊尋晚需要贏嘅混雙男單都贏左,可惜男雙唔係無機會之下輸左,港隊女單肯定要送一分之下,女雙壓軸出場都真係打唔過,其實最後女雙如果用返基本嘅 吳芷柔 / 曾曉昕 可能會好啲,吳詠瑢 而家真係唔多掂

不過呢個比賽對香港黎講好重要架,如果入到四強就可以打蘇迪曼盃,係奧運資格賽嘅第一個計分賽,如果港隊入到基本上有一個大賽可以爭取拎下分,但無左團體賽嘅分,姐係要喺個人賽努力一下先入到奧運

Sindhu 狀態非常一般,好多分都係佢送。正常打其實有好大差距,子雪嘅球感有好大嘅提高空間

港隊尋晚需要 ...
chanchan0909 發表於 2023-2-18 13:02

男雙輸嗰下已經唔寄望晉級了
子雪成日諗住Sindhu啲波出界唔打 嗰度都失咗幾分 不過佢仲後生有進步空間
女雙班妹豬太soft 畀powerful嘅印度大山婆虐殺

無得打蘇盃唯有希望牙朗牙耀一齊爭氣入到頭16 唔想是但一個無得打奧運

男雙輸嗰下已經唔寄望晉級了
子雪成日諗住Sindhu啲波出界唔打 嗰度都失咗幾分 不過佢仲 ...
kel_kelvin 發表於 2023-2-18 13:32
me too !

講起奧運資格,雖然未開始計分賽,但以目前排名港隊只係得伍家朗一個會入到 希望 李卓耀 同埋 李晉熙 / 吳芷柔 努力再排前啲,其他要有進步至有機會贏到比賽

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 準決賽 賽果 [2.18]

一號場 [TV] 南韓 3 - 1 泰國
15:05 男子單打 趙根燁 1 : 2 Thammasin           (23:25 21:19 12:21)
16:35 女子單打 金佳恩 2 : 0 Katethong            (21:15 21:12)
17:20 男子雙打 金元昊 / 羅星升 2 : 0 Pharanyu / Worrapol  (21:13 21:11)
18:05 女子雙打 鄭娜銀 / 李紹希 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn  (21:9 21:7)
NIL 混合雙打 金英赫 / 李幽琳 VS Pakkapon / Phataimas

一號場 [TV] 中國 3 - 2 印度
20:05 男子單打 雷蘭曦 2 : 0 Prannoy            (21:13 21:15)
21:00 女子單打 高昉潔 2 : 1 Sindhu             (21:9 16:21 21:18)
22:20 男子雙打 何濟霆 / 周昊東 0 : 2 Kapila / Shetty    (19:21 19:21)
23:15 女子雙打 劉聖書 / 譚寧 1 : 2 Jolly / Pullela      (18:21 21:13 19:21)
00:45 混合雙打 蔣振邦 / 魏雅欣 2 : 0 Bhatnagar / Crasto  (21:17 21:13)

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 準決賽 對陣賽果

中國 [1] 3 - 2 印度 - 中國 [1]
南韓 3 - 1 泰國 - 南韓

2023 亞洲羽毛球混合團體錦標賽 總決賽 賽果 [2.19]

一號場 [TV] 中國 3 - 1 南韓
18:05 男子單打 雷蘭曦 2 : 0 李宥奎            (21:16 21:15)
19:00 女子單打 高昉潔 2 : 0 金佳恩             (21:15 21:15)
20:00 男子雙打 何濟霆 / 周昊東 1 : 2 金元昊 / 羅星升    (21:19 16:21 17:21)
21:25 女子雙打 劉聖書 / 譚寧 2 : 0 鄭娜銀 / 李紹希     (21:11 21:10)
NIL 混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 VS 金英赫 / 李幽琳

不得不說國家隊真係太勁,雷蘭曦淘汰賽嘅好狀態,高昉潔嘅復出連續四場打贏世界前 32,男雙喺八強力爭勝場,女雙喺決賽證明自己,混雙兩組更加係最穩陣拎分嘅陣容,再加上鵬哥唯一出場嗰場取下關鍵一分,唔係最主力嘅陣容都贏下冠軍。全主力嘅 印尼、馬來西亞 同埋 印度 都拎唔到,練兵都拎到冠軍,仲幫佢地賺左勁多分。唔知高昉潔會由 101 升到幾多位,既然可以連贏 吳堇溦 + Sindhu + 連贏兩次金佳恩,即是有世界前 32 嘅實力,靠住呢站積分暴增,應該好快可以喺高級賽見到佢 !

最新一期世界排名 21/02/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Jonantan [印尼]、3. Ginting [印尼]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. Ahsan / Setiawan [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]

最新一期世界排名 28/02/2023 排名沒有變動
最新一期世界排名 07/03/2023 排名沒有變動

第十八屆蘇迪曼盃 十六支晉級球隊 大致確定,待官宣,將於 3 月 25 日抽籤,5 月 1 日截止報名名單
中國、日本、南韓、印尼、馬來西亞、印度、泰國、丹麥、中華台北、德國、法國、加拿大、新加坡、英格蘭、埃及 以及 澳洲

2023 全英羽毛球公開賽 [1000] [3.14-3.19] 籤表出爐
籤表 (維基版)

焦點戰
男單 - Axelsen [1] VS 李卓耀 ; Christie [2] VS 翁泓陽 ; 李梓嘉 [4] VS Thammasin ; 周天成 [5] VS Sen ; Kunlavut [6] VS 桃田賢斗 ; 奈良岡功大 [7] VS 陸光祖 ; 駱建佑 [8] VS 趙俊鵬 ; 石宇奇 VS 常山幹太 ; 伍家朗 VS 李詩灃 ; Antonsen VS Gemke
女單 - 陳雨菲 [4] VS 李文珊 ; Sindhu VS 張藝曼 ; 李美妙 VS 奧原希望
男雙 - Alfian / Ardianto [1] VS 姜敏赫 / 徐承宰 ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] VS Carnando / Marthin ; Ahsan / Setiawan [3] VS Riyanto / Rambitan ; Shetty / Rankireddy [6] VS Gideon / Sukamuljo ; Astrup / Rasmussen [7] VS Lamsfuss / Seidel ; 王耀新 / 張御宇 [8] VS 李洋 / 王齊麟 ; 盧敬堯 / 楊博涵 VS 何濟霆 / 周昊東
女雙 - 陳清晨 / 賈一凡 [1] VS 岩永鈴 / 中西貴映 ; 陳康樂 / Thinaah [5] VS 松本麻佑 / 永原和可那 ; Rahayu / Ramadhanti [8] VS Benyapa / Nuntakarn ; Jongkolphan / Rawinda VS Jolly / Pullela
混雙 - 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] VS 鄧俊文 / 謝影雪 ; Dechapol / Sapsiree [3] VS Christiansen / Boje ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] VS 徐承宰 / 蔡侑玎 ; 陳健銘 / 賴沛君 [8] VS Rivaldy / Mentari ; Ferdinansyah / Widjaja VS Jordan / Oktavianti

港隊 32 強對陣
男單 - 伍家朗 VS 李詩灃
男單 - 李卓耀 VS Axelsen [1]
女雙 - 楊雅婷 / 楊霈霖 VS 鄭娜銀 / 金慧貞 [4]
女雙 - 吳芷柔 / 曾曉昕 VS 李汶妹 / 劉玄炫
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 VS 渡邊勇大 / 東野有紗 [2]
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 VS 綠川大輝 / 齋藤夏

德公 300,伍家朗、李卓耀、李晉熙 / 吳芷柔 都成功晉級八強,今晚 伍家朗 VS 陸光祖 ; 李卓耀 VS 李佳豪 ; 李晉熙 / 吳芷柔 VS 山下恭平 / 篠谷菜留,好似即便係 300 級別都好少見到咁多港隊入圍,希望繼續努力

德公 300,伍家朗 以及 李卓耀 一同晉級四強,今晚準時 11:00 將會於 2 號場非電視區會師

港隊德比,伍家朗 2 : 1 李卓耀,三局比分 21:14 14:21 21:15,伍家朗晉級德公 300 男單決賽,恰巧對戰下周全英 伍家朗 嘅首輪對手 李詩澧,上月泰國大師賽 300 雙方喺四強都碰面,當時 伍家朗 2 : 1 李詩澧

估唔到 300 賽居然有 山口茜 VS 安洗瑩 嘅決賽組合

另外呢位 68 歲選手真係堅,居然可以參加 300 賽男單資格賽,真心 respect

恭喜 伍家朗 決賽 2 : 1 李詩澧,比分 20:22 21:18 21:18,時隔三年奪得 300 級別以上公開賽冠軍

congrats Ng Ka Long !!
大家都受傷都打到尾, respect

congrats Ng Ka Long !!
大家都受傷都打到尾, respect
lscn388 發表於 2023-3-12 22:00
最近狀態算唔錯,印尼 500 四強嗰次好可惜,泰國 300 又係比較遺憾,今次德國 300 終於掌握喺手上。成功爭取連續幾個細比賽拎到唔少嘅積分,下周大約可以升到上第十一名

本以為今次應該係李詩澧贏到,因為佢呢次比賽狀態都唔錯,開局亦都打得好好,不過第一局尾段開始有啲急,好幸運嗰局最後一球家朗叉燒嘅李詩澧防守防左去後區有啲驚艷,本來係家朗追平嘅分。雖然兩個都係以拉吊高遠球為主,但場上來回球中家朗捉到機會大啲。李詩澧世界排名亦都可以升上第十六名

希望李卓耀快啲升上前十六,世錦賽要做種子呀

最新一期世界排名 14/03/2023

混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 王懿律 / 黃東萍 [中國] ||| 10. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]

* 男子單打更多排名 - 11. 伍家朗、12. 石宇奇、13. 趙俊鵬、14. 李詩澧、15. 西本拳太、18. Antonsen、19. Sen、20. 桃田賢斗、21. 李卓耀
* 混雙黃東萍前十中獲兩席,為時隔四年再次有羽毛球運動員於單項前十中獲得兩席

經過好幾個 300、500、洲際團體賽之後,1000 比賽嘅首日比賽完全感受到各運動員嘅真實水平

李晉熙 / 吳芷柔 嘅組合晉級十六強 港隊之中比較大希望可以晉級嘅單位,雖然呢個組合已經算係唔錯,但關鍵分真係幾驚李晉熙嘅失誤,好彩今次贏下比賽 !

尋晚訓左一陣起身睇下李卓耀嘅表現,賽前預估應該有得打,因為自從 奈良岡功大 可以同 Axelsen 糾纏,印度賽嘅石宇奇都受到 Axelsen 重視,甚至之後 Kunlavut 喺印度 750 贏下,好似個個運動員而家都敢於同搵到方法挑戰佢,連歐混決賽打 Popov 都差啲輸,所以今次全英冠軍我覺得佢一啲都唔穩陣

尋晚 李卓耀 真係以一個全力衝擊嘅心態去打 Axelsen,開局效果非常好,而且亦都係佢常見嘅套路,見高球就殺,比以住好一啲係殺完球之後一啲過渡嘅保護,成場都無輸喺呢到。輸在後勁不繼,有好多為左避 Axelsen 防守打長線嘅點殺失誤過多,同埋被追平後心態都係有啲不穩,整體而言準備同發揮都唔錯,從今場表現黎講佢能夠殺得死以及加左好多吊對角比 Axelsen,佈置得好成功,但需要加強耐性,有時要加多幾板可能會有更好嘅得分機會,如果好似第二局有咁多點殺失誤嘅自爆,就有啲可惜

另外 Intanon 有啲遺憾,因為傷癒復出後應該未有系統性訓練,手感一般。周天成 同 駱建佑 出局唔意外,Sen 同 趙俊鵬 都有一段時間未有亮眼成績,並且本來都係有實力,陳康樂 / Thinaah VS 松本麻佑 / 永原和可那 強強對戰只能怪籤運不佳。奧運冠軍 李洋 / 王齊麟 再次未有喺成績中突破,佢地輸左之後都呼出一聲歎息

女雙大爆冷 !!! 楊雅婷 / 楊霈霖 居然可以 2 比 1 贏 鄭娜銀 / 金慧貞 [4] !!! 恭喜晉級

李洋 / 王齊麟 失誤真係好多 好唔穩陣......可惜

渡邊勇大 / 東野有紗 真係好難打 第一場就對住佢地 不過 我覺得鄧俊文 / 謝影雪 今場打得唔差

2023 全英羽毛球公開賽 32 強淘汰賽種子球手出局一覽 [3.14-3.16]

男單 - Christie [2] 0 比 2 翁泓陽 ; 周天成 [5] 0 比 2 Sen ; 駱建佑 [8] 1 比 2 趙俊鵬
女單 - Intanon [8] 0 比 2 Chaiwan
男雙 - 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 1 比 2 Carnando / Marthin
女雙 - 鄭娜銀 / 金慧貞 [4] 1 比 2 楊雅婷 / 楊霈霖 ; 陳康樂 / Thinaah [5] 1 比 2 松本麻佑 / 永原和可那 ; Jongkolphan / Rawinda [7] 0 比 2 Jolly / Pullela
混雙 - 馮彥哲 / 黃東萍 [5] 0 比 2 葉宏蔚 / 李佳馨 ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 0 比 2 徐承宰 / 蔡侑玎 ; Lamsfuss / Lohau [8] 0 比 2 Sumanti / Julimarbela

焦點戰
男單 - Axelsen [1] 2 比 1 李卓耀 ; Christie [2] 0 比 2 翁泓陽 ; 李梓嘉 [4] 2 比 0 Thammasin ; 周天成 [5] 0 比 2 Sen ; Kunlavut [6] 2 比 0 桃田賢斗 ; 奈良岡功大 [7] VS 陸光祖 [首局戰至 11 比 7 時後者退賽] ; 駱建佑 [8] 1 比 2 趙俊鵬 ; 石宇奇 2 比 0 常山幹太 ; 伍家朗 0 比 1 李詩灃  [次局戰至 1 比 8 時前者退賽] ; Antonsen 2 比 0 Gemke
女單 - 陳雨菲 [4] 2 比 0 李文珊 ; Sindhu 0 比 2 張藝曼 ; 李美妙 2 比 0 奧原希望
男雙 - Alfian / Ardianto [1] 2 比 1 姜敏赫 / 徐承宰 ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 1 比 2 Carnando / Marthin ; Ahsan / Setiawan [3] 2 比 0 Riyanto / Rambitan ; Astrup / Rasmussen [7] 2 比 1 Lamsfuss / Seidel ; 王耀新 / 張御宇 [8] 2 比 1 李洋 / 王齊麟 ; 盧敬堯 / 楊博涵 0 比 2 何濟霆 / 周昊東
女雙 - 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 比 0 岩永鈴 / 中西貴映 ; 陳康樂 / Thinaah [5] 1 比 2 松本麻佑 / 永原和可那 ; Jongkolphan / Rawinda [7] 0 比 2 Jolly / Pullela
混雙 - 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 比 0 鄧俊文 / 謝影雪 ; Dechapol / Sapsiree [3] 2 比 0 Christiansen / Boje ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 0 比 2 徐承宰 / 蔡侑玎 ; 陳健銘 / 賴沛君 [8] 2 比 0 Rivaldy / Mentari ; Ferdinansyah / Widjaja 1 比 2 Jordan / Oktavianti

港隊 32 強淘汰賽賽果
男單 - 伍家朗 0 比 1 李詩灃 [次局戰至 1 比 8 時前者退賽] , 3.15 , 03-04 , 9:05PM
男單 - 李卓耀 1 比 2 Axelsen [1] , 3.15 , 01-09 [TV] , 2:05AM
女雙 - 楊雅婷 / 楊霈霖 2 比 1 鄭娜銀 / 金慧貞 [4] , 3.15 , 04-01 , 6:20PM
女雙 - 吳芷柔 / 曾曉昕 0 比 2 李汶妹 / 劉玄炫 , 3.15 , 03-05 , 9:50PM
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 0 比 2 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] , 3.15 , 01-03 [TV] , 8:00PM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 2 比 1 綠川大輝 / 齋藤夏 , 3.14 , 04-02 , 7:15PM

李洋 / 王齊麟 失誤真係好多 好唔穩陣......可惜

渡邊勇大 / 東野有紗 真係好難打 第一場就對住佢地 不過 ...
kent 發表於 2023-3-15 23:40
雖然佢地本來實力唔係最強,拎到男雙奧運冠軍真係好意外,但奧運之後一個拎得出嘅成績都無又真係 ...
鄧謝 同 麟洋 情況差唔多,都係之後無成績承接,不過鄧謝好少少叫做奧運之後拎埋 世錦賽銅牌 同 年終賽第三名,都算係狀態最好嘅時候拎左最好嘅成績

不過尋日睇鄧謝防守陣營真係令人吃驚,點解防守會係前後企,渡邊已經多次攻擊鄧俊文左右兩邊防守

尋日又走左好多種子,黃東萍好似有傷移動有問題,最近為左積分頻繁出戰,不過因為未夠十站,呢站都可以淨加 3000 分,同時 吳賴 同 Lamsfuss / Lohau 首圈出局無得加,所以鳳凰組合 60000 分下周應該可以入世界前八

Carnando / Marthin 贏謝蘇不意外,佢地最近狀態大勇。港隊女雙 楊雅婷 / 楊霈霖 可以贏世界第四 鄭娜銀 / 金慧貞 真心意外,居然有耐力同南韓女雙磨三局,值得鼓掌 ! 最後 翁泓陽 居然 21:6 21:11 大勝 Christie。舊年記得韓國 500 決賽,翁泓陽 爆冷贏 Christie 奪冠,但之後佢都無咩成績,而 Christie 就慢慢爬上去世界第二,點知今次翁無乜人睇好之下又突然可以贏波,真係估唔到,要睇返呢場比賽至得。32 強中國軍團成績 17 勝 2 負 仰要因為 陸光祖 同 黃東萍 有傷在身而退同輸,而其他協會就咁望都已經走左一半人

最後 Kunlavut 2 : 0 桃田賢斗呢場幾好睇,桃田明顯心態係希望先贏下第一局,點知自己 20 比 18 兩個致命失誤,一向沉穩嘅小昆捉住機會,第二局一開局亦非常主動,桃田贏唔到第一局之後就好似已經無曬晉級嘅可能性 小昆嘅防守真係非常好,實力不容忽視 !

要比最熱烈嘅掌聲比 黃智勇 !!! 成功屠龍唔容易,仲要佢手指受傷加決勝局因為唔知裁判判錯而遲左挑戰,裁判拒絕被逼送左一分比 Axelsen 之下,仍然咬緊牙關,保持質量同勇於挑戰,三局 15:21 21:9 21:23,真係無估到,恭喜恭喜

混雙雖然有預感東渡未必打得過鄭金,比賽情況亦係咁樣,但無諗到係以 渡邊勇大 受傷而結束左比賽,渡邊係突然間連企喺到都有問題,有機會傷到舊患都未定,感覺佢嘅情況不妙

2023 全英羽毛球公開賽 16 強淘汰賽種子球手出局一覽 [3.16-3.17]

男單 - Axelsen [1] 1 比 2 黃智勇 ; Kunlavut [6] 0 比 2 石宇奇
女單 - /
男雙 - Rankireddy / Shetty [6] 1 比 2 梁偉鏗 / 王昶 ; Astrup / Rasmussen [7] 0 比 2 何濟霆 / 周昊東 ; 王耀新 / 張御宇 [8] 0 比 2 Fikri / Maulana
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] 1 比 2 白荷娜 / 李紹希
混雙 - 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 0 比 1 金元昊 / 鄭娜銀 [第二局戰至 7 比 13,渡邊勇大受傷退賽] ; Gicquel / Delrue [4] 0 比 2 Kusharjanto / Kusumawati ; 陳健銘 / 賴沛君 [6] 0 比 2 金子祐樹 / 松友美佐紀

焦點戰
男單 - Ginting [3] 2 比 1 Prannoy ; 李梓嘉 [4] 2 比 0 西本拳太 ; Kunlavut [6] 0 比 2 石宇奇 ; 趙俊鵬 0 比 2 李詩灃 ; Antonsen 2 比 0 Sen
女單 - 戴資穎 [3] 2 比 0 Busanan ; 陳雨菲 [4] 2 比 0 李美妙 ; 何冰嬌 [5] 2 比 1 張藝曼 ; 王祉怡 [6] 2 比 0 韓悅
男雙 - 劉雨辰 / 歐烜屹 [5] 2 比 0 任翔宇 / 譚強 ; Rankireddy / Shetty [6] 1 比 2 梁偉鏗 / 王昶 ; Astrup / Rasmussen [7] 0 比 2 何濟霆 / 周昊東 ; 王耀新 / 張御宇 [8] 0 比 2 Fikri / Maulana
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] 1 比 2 白荷娜 / 李紹希 ; 福島由紀 / 廣田彩花 0 比 2 Jolly / Pullela
混雙 - 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 0 比 1 金元昊 / 鄭娜銀 [第二局戰至 7 比 13,渡邊勇大受傷退賽] ; Dechapol / Sapsiree [3] 2 比 0 Jordan / Oktavianti ; Gicquel / Delrue [4] 0 比 2 Kusharjanto / Kusumawati

港隊 16 強淘汰賽賽果
女雙 - 楊雅婷 / 楊霈霖 0 比 2 李汶妹 / 劉玄炫 , 3.16 , 04-04 , 8:30PM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 1 比 2 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] , 3.16 , 02-01 [TV] , 6:05PM

今屆全英應該意外不斷,大量種子選手未能晉級八強。尋日港隊兩場表現尚可,女雙喺第二局力挽狂瀾,混雙捉住第一局雅思狀態未算好好嘅機會,已經係做出現時最佳嘅水平。大馬軍團幾乎全軍覆沒之際,黃智勇勇於挑戰 Axelsen,值得鼓勵,賽後 Axelsen 受訪時都不禁落淚。喺尋日嘅表現中以往 Axelsen 嘅出球都好少會出界,最近都多左唔少,再加上越黎越多選手,特別係 00 後非常敢於挑戰佢,所以賽前有感佢未必拎到冠軍,但就估唔到會輸比黃智勇

石宇奇尋日打 Kunlavut 幾乎係一面倒,石頭全面掌控,一出手就有咁制。另外雙打方面,梁王對印度黑塔都係一場好激烈嘅比賽,第一局黑塔一見平網就搶,梁王手感唔係咁好之後,第二局調整之後好左好多,不過都比黑塔有機可乘,仍然係一有平球就搶,第三局開始從發球到來回球可以唔比都唔比,一啲都唔容易解圍,畢竟黑塔節奏真係好快,可見梁王能夠贏下實力不俗。同時間嘅女雙 松山奈未 / 志田千陽 VS 白荷娜 / 李紹希,前兩局大家都平分秋色,第三局一上黎就分左高下,新李白一黎就大比分領先,山羊最後幾努力都追唔到。混雙希望渡邊無大礙,呢個項目最令人意外,一共有六個種子出局,Gicquel / Delrue 輸得最奇怪,本來佢地拎到四號種子席位係非常之好嘅一個籤,但居然連八強都入唔到,只能怪自己

總結尋日,中國同印尼都獲得多場勝利,中國更係全部外戰勝出,合共 13 組入圍八強,印尼 8 組、日本 6 組,中印日目前五個項目都仲有選手,佢地同時包辦所有男雙八強席位,暫時看來蘇盃呢三隊整體實力好強,係獎牌嘅大熱門 !

2023 全英羽毛球公開賽 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [3.17-3.18]

全部比賽為 TV 區

男子單打
05:00 01-09 李詩灃 2 : 0 黃智勇
02:50 01-07 Ginting [3] 1 : 2 Antonsen
21:35 02-05 李梓嘉 [4] 2 : 1 奈良岡功大 [7]
19:55 02-03 石宇奇 2 : 0 翁泓陽

女子單打
20:50 02-04 山口茜 [1] 2 : 0 王祉怡 [6]
22:25 01-04 陳雨菲 [4] 2 : 0 Tunjung
03:15 02-08 戴資穎 [3] 2 : 0 何冰嬌 [5]
NIL 02-10 安洗瑩 [2] VS Marin [7]   Marin [7] 退賽

男子雙打
04:00 02-09 Alfian / Ardianto [1] 2 : 0 Fikri / Maulana
02:00 02-07 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 1 : 2 何濟霆 / 周昊東
23:30 01-05 Ahsan / Setiawan [3] 2 : 1 劉雨辰 / 歐烜屹 [5]
21:15 01-03 梁偉鏗 / 王昶 2 : 1 Carnando / Marthin

女子雙打
01:10 01-06 陳清晨 / 賈一凡 [1] 1 : 2 金昭映 / 孔熙容 [6]
01:10 02-06 張殊賢 / 鄭雨 [3] 2 : 0 松本麻佑 / 永原和可那
18:10 02-01 Jolly / Pullela 2 : 1 李汶妹 / 劉玄炫
19:35 01-02 Rahayu / Ramadhanti [8] 1 : 2 白荷娜 / 李紹希

混合雙打
19:20 02-02 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 金子祐樹 / 松友美佐紀
18:10 01-01 Kusharjanto / Kusumawati 2 : 1 山下恭平 / 篠谷菜留
05:50 01-10 Dechapol / Sapsiree [3] 1 : 2 徐承宰 / 蔡侑玎
04:10 01-08 金元昊 / 鄭娜銀 2 : 0 Tabeling / Piek

混雙上半區真係好好打,雅思半個鐘打卡收工。李汶妹 / 劉玄炫 表現預料之中,印度呢隊組合仲係進步階段,提高穩定性會好強,未來要重視呢隊女雙。新李白耐力真係無得頂,打完德公決賽,尋日三局山羊,今日三局雙拉,照贏,respect ! 王祉怡 同 山口茜 仲係實力上有差距

梁王實在太強,要知道對手係近期數一數二狀態火熱嘅卡丁車,00 後嘅對決,雙方賽前必定十分重視,開局互相試探,之後卡丁車就打傳統印尼兩邊拉開嘅下壓進攻,佢地真係年輕,速度體能力量都有,比雙阿嗰種力量仲要重,梁王一下子進入下風,第二局搵到方法,同打黑塔一樣有得唔起高就唔起,網前小球做好,就可以避開兩邊高球,所以後面卡丁車無幾個咁樣嘅兩邊高球可以打,王昶嘅網前處理實在太關鍵,好幾球嘅中場攔截、右場去左場嘅小球搶網,真係好勁,卡丁車被逼要起高球,到梁偉鏗殺落去,戰績非常完美,梁王連續兩場鬥智鬥力非常唔容易,呢場比賽非常精彩 !

男單好耐無見嘉哥嘅強勢進攻,令奈良岡覺得吃力,久違嘅四強席位 ! 雨霏成功晉級,東宗而家唔可以當佢係一個新人看待,同埋之前年終賽雨霏意外地輸左比佢,所以係需要有耐心同重點備戰嘅選手

晚場實在太晚跟唔曬,非常激烈,劉歐 同 凡塵 都係三局比分胶著下惜敗比 二老 同 金孔,聽聞都好好睇 ! 何周 同 Antonsen 估唔到贏左,其他都係意料之內,起身仲見到 黃智勇 VS 李詩灃,之前嘅交手都係澧仔贏,加上黃智勇用盡所有精力打 Axelsen,估到會出局,但確實值得比掌聲。而最後一場混雙非常高水平,一向連累徐承宰嘅蔡侑玎今場打得好好,沙西麗前場表現非常亮眼,但德差波第三局非常賠錢,漏左好多球

最終全日南韓五戰全勝,混雙提前保住決賽席位,印尼日本大量選手淘汰,中國保住七席,唯一五項仲有選手嘅協會,今晚再戰 !

2023 全英羽毛球公開賽 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [3.18-3.19]

全部比賽為 TV 區

男子單打
05:50 10 李詩灃 2 : 1 Antonsen
22:20 05 李梓嘉 [4] 0 : 2 石宇奇

女子單打
20:15 03 山口茜 [1] 0 : 2 陳雨菲 [4]
03:20 08 安洗瑩 [2] 2 : 1 戴資穎 [3]

男子雙打
04:45 09 Alfian / Ardianto [1] 2 : 0 何濟霆 / 周昊東
21:00 04 Ahsan / Setiawan [3] 2 : 1 梁偉鏗 / 王昶

女子雙打
01:10 06 張殊賢 / 鄭雨 [3] 0 : 2 金昭映 / 孔熙容 [6]
18:10 01 Jolly / Pullela 0 : 2 白荷娜 / 李紹希

混合雙打
19:00 02 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 1 Kusharjanto / Kusumawati
02:10 07 徐承宰 / 蔡侑玎 2 : 0 金元昊 / 鄭娜銀

新李白繼續強勢 ! 雅思今日諸遭遇 00 後 Kusharjanto / Kusumawati 強勢反抗,非常高水平嘅防守同進攻,雅思已經喺來回球之中加入大量突如其來嘅變化,00 後仍然頂得住並且可以做到防守反擊,Kusumawati 決勝局連續好幾個幸運球真係非常幸運,成場比賽好高水平,對呢兩位印尼組合會係好深印象嘅一場比賽,我收返上半區好好打嘅呢句說話

菲菲之前德公 300 咁樣打山口茜嘅表現我覺得係有所保留,點解進攻後又無前場保護呢,今場菲比左答案出黎,大賽先黎玩真,第一局不停打直線,德公 300 無見過 ! 第二局聽教練講加速,德公節奏仲慢悠悠呢,我認為佢係養精蓄銳,同時又以一個勝少敗多心態去打,所以效果同狀態唔錯,下一次又未必可以咁樣,不過喺咁重要嘅比賽能夠贏左都唔簡單 !

梁王又挑戰另一座大山,羽壇傳奇 35 歲 Ahsan 同 38 歲 Setiawan,以平抽快攻為主嘅戰術其實對梁王常用嘅一前一後嘅企位就無太大效果,所以成場又係無肥仔強勢進攻嘅機會,又係由王昶前場搶網同小球為重點,以往二老細比賽係求其應付,大比賽見真章,今次 Ahsan 拚命救球而流血,平時唔會救吊球嘅佢都肯訓身救,足見呢個比賽多麼重要 ! 如果喺呢場比賽贏到佢地含金量係非常之高,毫釐之間嘅差距,肥仔嗰兩個關鍵失誤雖然係截斷左差啲取勝嘅希望,不過男雙一向講求快狠準又要高效率,於是失誤都係比賽嘅一部分,希望肥仔好好總結,無得進攻之下點樣做好小球,對佢黎講都係一次學習過程,值得一讚王昶勇於發揮,同埋恭喜二老真係經驗老到以及技術一流 !

難得嘉哥嘅狀態由被受質疑之下回升至大家熟悉嘅水準,進攻非常強勢,不過喺石頭嘅控球,前場定後場球嘅預判同埋控球始終都係差左啲,而石頭我覺得佢係有低估嘉哥嘅防守,所以比較快就出手做進攻,然而效果都未必係理想中嘅咁好,嘉哥都係好積極同埋睇得出有練過,但整體而言兩者基本功都有明顯差距,希望嘉哥繼續努力,亦都恭喜石頭時隔五年晉級決賽 !

晚場嘅比賽真係好難全程睇 余弦打得非常嘅差,非常多節奏對嘅球都出現無壓力嘅失誤,喺體能佔優之下都無把握機會實在需要總結,金孔連續過左兩個大關,亦都不得不說南韓防守真係強,雖然打後兩場太夜未睇,但關鍵時候係拎得出手,居然八強賽人員唔多嘅情況之下仲可以全員晉級只輸內戰,並且提前穩奪一金,唔簡單。何周黎到呢 round 已經好有驚喜,對住雙阿平網攻以及控球嘅出錯次序都多左,呢個都係雙阿穩定所致,實力上有差距。澧仔繼續保持良好狀態,而且有一啲球帶點停頓位以及重覆落點,Antonsen 只能靠自己不停喺場上試先搵到機會,都試到啲變化出其不意,第二局局尾澧仔進攻都有點暴露比較保守,Antonsen 搵到機會,不過 Antonsen 都幾多小動作,唔鼓勵呢啲明明自己話未準備好但見到出界球又要扮準備好示意對方出界嘅小動作。第三局尾段比較戲劇化,失去左比分優勢嘅澧仔又突然唔保守,打返第一局有嘅水準,好少見到佢有咁樣嘅逆轉能力,或者某程度係 Antonsen 將比賽拖得太慢而激發左佢爭勝嘅決心,恭喜澧仔 !

決賽席位由中韓印瓜分,各有一場內戰,提前穩奪一金一銀,今晚中韓通過混雙以及女單爭奪本屆最終大贏家 !

2023 全英羽毛球公開賽 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [3.19]

18:10 女子雙打 金昭映 / 孔熙容 [6] 2 : 0 白荷娜 / 李紹希       (21:5 21:12)
19:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 1 徐承宰 / 蔡侑玎       (21:16 16:21 21:12)
20:35 女子單打 安洗瑩 [2] 2 : 1 陳雨菲 [4]             (21:17 10:21 21:19)
22:05 男子雙打 Alfian / Ardianto [1] 2 : 0 Ahsan / Setiawan [3]  (21:17 21:14)
23:05 男子單打 石宇奇 0 : 2 李詩灃                 (24:26 5:21)

女雙,金孔狀態真係好勁,本以為韓國內戰會打得好長,點知金孔進攻防守無出錯咁制,新李白頻頻失誤,真係估唔到咁快就完左

混雙,今日徐蔡為左要喺雅思身上贏下一勝準備左好多,第二局前場左右調動,並且不斷提速,慶幸雅思並無跟住快,第三局體能儲備非常充足,後段徐承宰體力跟唔上,徐蔡成個體系都慢左落黎,雅思成功奪冠 !!! 徐蔡今次好努力要比掌聲,雅思亦都繼續擴大對徐蔡嘅交手紀錄至 8 勝 0 負

女單,繼尋日安洗瑩打完一場經典大戰之後,估唔到今日狀態保持得咁好,成場決賽跌宕起伏,唔到最後一分都唔敢肯定邊個係冠軍,兩個都嘗試左好多唔同嘅打法,有搶網、平抽、連續進攻 ... 最深刻係第一局有一球雨霏已經左右調整加上進攻同拉吊後場,安洗瑩嘅步伐仍然穩健,不得不說安進步太大,呢個亦係佢第一個全英賽冠軍,恭喜佢又一個新突破。同時亦都見到雨霏大賽係會比小比賽打得更加好,高手對決嘅比賽令到比賽更加好睇

男雙,呢場比賽一面倒,恭喜雙阿終於拎到第一個全英賽冠軍。但係最可惜最可惜係 Ahsan 腿部受傷,比分黎到 20 比 14,應該係為左雙阿第一次冠軍拎得更加完美吧,佢選擇左出場打埋佢。本來一位 35 歲嘅選手仲可以喺決賽場上已經係一個奇蹟,今晚之後相信更多人喜愛二老,佢地係好多男雙選手同羽毛球運動員嘅榜樣。唔知 Ahsan 個情況嚴唔嚴重但希望佢可以早日康復 !

男單,比賽第一局勢均力敵,澧仔嘅進攻優勢,石頭嘅積極調動,喺場上形成左一個矛與盾嘅對戰,打到加分始終都係 50 50,而且本來係石頭有好好嘅機會捉住,令到澧仔進攻贏下第一局。其實好少聽到石頭贏分之後會叫,似乎對隊友嘅超水準發揮都有壓力。第一局之後好似打亂左石頭成個組織節奏,更加可以用崩潰黎形容。本來已經無諗過男單係中國內戰,更無諗過全英賽第一個男單 00 後冠軍係李詩澧,而且係佢第一個 1000 賽冠軍,恭喜佢 !

總結成個決賽,中國南韓齊獲兩冠兩亞同時成為最大贏家,恭喜今屆非常精彩嘅全英賽完滿結束

最新一期世界排名 21/03/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Jonantan [印尼]、3. Ginting [印尼] ||| 5. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 陳雨菲 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. 王懿律 / 黃東萍 [中國] ||| 8. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]、9. 金元昊 / 鄭娜銀 [南韓]

* 男子單打更多排名 - 10. 石宇奇、11. 李詩澧、12. 陸光祖、13. 趙俊鵬、14. Antonsen、15. 伍家朗、16. 西本拳太、19. 李卓耀、22. 桃田賢斗、25. Sen
* 混雙黃東萍前八中獲兩席

第十八屆蘇迪曼盃 抽籤結果 [5.14-5.21]

A 組 - 中國 [1]、丹麥 [5/8]、新加坡 [9/12]、埃及 [13/16]
B 組 - 印尼 [3/4]、泰國 [5/8]、德國 [9/12]、加拿大 [13/16]
C 組 - 馬來西亞 [3/4]、中華台北 [5/8]、印度 [9/12]、澳洲 [13/16]
D 組 - 日本 [2]、南韓 [5/8]、法國 [9/12]、英格蘭 [13/16]

第十八屆蘇迪曼盃賽程

小組賽
14/05 10:00AM 及 5:00PM
15/05 10:00AM 及 5:00PM
16/05 10:00AM 及 5:00PM
17/05 10:00AM 及 5:00PM
18/05 10:00AM 及 5:00PM

淘汰賽抽籤
18/05 於小組賽所有比賽完成後抽籤

淘汰賽
19/05 半準決賽 10:00AM 及 5:00PM
20/05 準決賽 10:00AM 及 5:00PM
21/05 總決賽 2:00PM

最新一期世界排名 28/03/2023

女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 陳雨菲 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]

最新一期世界排名 04/04/2023

* 男子單打更多排名 - 10. 石宇奇、11. 李詩澧、12. 西本拳太、13. Antonsen、14. 陸光祖、15. 常山幹太、16. 趙俊鵬、17. 伍家朗、20. 李卓耀、22. 桃田賢斗、25. Sen

最新一期國家排名前十名 04/04/2023
1. 中國 - 14,900
2. 日本 - 13,900
3. 南韓 - 12,650
4. 印尼 - 11,200
5. 馬來西亞 - 10,600
6. 丹麥 - 10,200
7. 印度 - 10,100
8. 泰國 - 9,550
9. 中華台北 - 8,400
10. 德國 - 6,750

2023 亞洲羽毛球錦標賽 [1000] [4.24-4.30]

港隊報名名單
男單 - 伍家朗、李卓耀、陳延澤 (R11)、吳英倫 (R16)
女單 - 楊芯宜、馬子雪 (R6)、盧善恩 (R7)、吳天殷 (R11)
男雙 - 羅卓謙 / 李晉熙、鄒軒朗 / 呂俊瑋 (R1)、羅卓謙 / 楊盛才 (R2)、張德正 / 洪魁駿 (R5)
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖、吳芷柔 / 曾曉昕、范嘉欣 / 尤漫瑩 (Q)、呂樂樂 / 吳詠瑢 (R2)
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪、李晉熙 / 吳芷柔、楊盛才 / 范嘉欣 (R4)、呂俊瑋 / 傅智恩 (R5)

最新一期世界排名 11/04/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. Jonantan [印尼]

* 混雙黃東萍前七中獲兩席

第十八屆蘇迪曼盃 小組賽賽程 [一號場地 | 二號場地 | 三號場地]
14/05 10:00 中華台北 VS 印度 | 南韓 VS 法國 | 馬來西亞 VS 澳洲
14/05 17:00 日本 VS 英格蘭 | 丹麥 VS 新加坡 | 中國 VS 埃及
15/05 10:00 印尼 VS 加拿大 | 泰國 VS 德國 | 中華台北 VS 澳洲
15/05 17:00 馬來西亞 VS 印度 | 日本 VS 法國 | 南韓 VS 英格蘭
16/05 10:00 印尼 VS 德國 | 泰國 VS 加拿大
16/05 17:00 中國 VS 新加坡 | 丹麥 VS 埃及
17/05 10:00 馬來西亞 VS 中華台北 | 印度 VS 澳洲
17/05 17:00 日本 VS 南韓 | 法國 VS 英格蘭
18/05 10:00 印尼 VS 泰國 | 德國 VS 加拿大
18/05 17:00 中國 VS 丹麥 | 新加坡 VS 埃及

2023 亞洲羽毛球錦標賽 [1000] [4.24-4.30]

抽籤結果出爐,焦點對陣
男單 - Jonantan [1] VS 石宇奇 ; 李梓嘉 [3] VS 伍家朗 ; 駱建佑 [7] VS Sen
女單 - /
男雙 - Alfian / Ardianto [1] VS 何濟霆 / 周昊東 ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] VS Carnando / Marthin
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] VS 白荷娜 / 李紹希 ; 金昭映 / 孔熙容 [3] VS 岩永鈴 / 中西貴映 ; Rahayu / Ramadhanti [5] VS Benyapa / Nuntakarn
混雙 - 馮彥哲 / 黃東萍 [6] VS Ferdinansyah / Widjaja ; 金元昊 / 鄭娜銀 [7] VS 陳堂傑 / 杜頤溈

女單 Intanon [8] ; 女單 Nehwal ; 男雙 盧敬堯 / 楊博涵 ; 男雙 Charoenkitamorn / Yordphaisong ; 女雙 陳康樂 / Thinaah [8] 以及 混雙 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 退賽

港隊參賽球員對陣
男單 - 伍家朗 VS 李梓嘉 [3]
男單 - 李卓耀 VS 黃智勇
女單 - 楊芯宜 : 將參戰 D 組資格賽
男雙 - 羅卓謙 / 楊盛才 : 將參戰 C 組資格賽
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖 VS C1
女雙 - 吳芷柔 / 曾曉昕 VS 許雅晴 / 林琬清
女雙 - 范嘉欣 / 尤漫瑩 : 將參戰 C 組資格賽
女雙 - 呂樂樂 / 吳詠瑢 : 將參戰 A 組資格賽
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 VS Sumeeth / Ashwini
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 VS 程星 / 陳芳卉

2023 亞洲羽毛球錦標賽 開賽時間
25/04 13:00 資格賽
26/04 13:00 32 強賽
27/04 15:00 16 強賽
28/04 17:00 半準決賽
29/04 17:00 準決賽
30/04 17:00 總決賽

最新一期世界排名 18/04/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. Jonantan [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] ||| 4. Rahayu / Ramadhanti [印尼]

2023 世界羽毛球錦標賽 將以 4 月 25 日即下周公布之排名作第一輪邀請,比賽於 8 月 21 - 27 日於丹麥哥本哈根進行

開賽時間 [香港時間]
第一比賽天 [8 月 21] : 3:00PM
第二比賽天 [8 月 22] : 3:00PM
第三比賽天 [8 月 23] : 3:00PM
第四比賽天 [8 月 24] : 6:00PM
第五比賽天 (半準決賽) [8 月 25] : 4:00PM
第六比賽天 (準決賽) [8 月 26] : 4:00PM
第七比賽天 (總決賽) [8 月 27] : 6:00PM

最新一期世界排名 25/04/2023

2023 世界羽毛球錦標賽 將以 4 月 25 日即本期公布之排名作第一輪邀請

前 32 選手暫時第一輪因暫時滿額而未被邀請選手
男單 - 16. 趙俊鵬 [中國]、21. 桃田賢斗 [日本]、27. Rhustavito [印尼]、28. 林俊易 [中華台北]、30. 翁泓陽 [中國]
女單 - 9. 韓悅 [中國]、18. 張藝曼 [中國]、26. Chaiwan [泰國]、27. Katethong [泰國]、28. 川上紗惠奈 [日本]、30. 仁平菜月 [日本]、31. 大堀彩 [日本]
男雙 - 15. Fikri / Maulana [印尼]、20. 任翔宇 / 譚強 [中國]、21. Riyanto / Rambitan [印尼]、26. Gideon / Sukamuljo [印尼]、28. 萬煒聰 / 鄭凱文 [馬來西亞]、30. 蘇敬恒 / 葉宏蔚 [中華台北]
女雙 - 13. 李紹希 / 申昇瓚 [南韓]、17. 岩永鈴 / 中西貴映 [日本]、20. 白荷娜 / 李幽琳 [南韓]、23. 廣上瑠依 / 加藤佑奈 [日本]、25. 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 [日本]、32. 劉玄炫 / 夏玉婷 [中國]
混雙 - 21. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]、26. 綠川大輝 / 齋藤夏 [日本]、27. Sumanti / Julimarbela [印尼]、31. 張課琦 / 李芷蓁 [中華台北]

2023 亞洲羽毛球錦標賽 32 強淘汰賽種子球手出局一覽 [1000] [4.25-4.27]

男單 - 李梓嘉 [3] 0 比 2 伍家朗 ; Jonantan [1] 退賽
女單 - Intanon [8] 退賽
男雙 - /
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] 0 比 2 白荷娜 / 李紹希 ; Rahayu / Ramadhanti [5] 0 比 2 Benyapa / Nuntakarn ; 陳康樂 / Thinaah [8] 退賽
混雙 - Dechapol / Sapsiree [3] 1 比 2 綠川大輝 / 齋藤夏 ; 陳健銘 / 賴沛君 [5] 0 比 2 蔣振邦 / 魏雅欣 ; 馮彥哲 / 黃東萍 [6] 0 比 2 Ferdinansyah / Widjaja ; 金元昊 / 鄭娜銀 [7] 0 比 2 陳堂傑 / 杜頤溈 ; 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 退賽

焦點戰
男單 - Jonantan [1] VS 石宇奇 [前者退賽] ; 李梓嘉 [3] 0 比 2 伍家朗 ; 駱建佑 [7] 2 比 0 Sen
女單 - /
男雙 - Alfian / Ardianto [1] 2 比 0 何濟霆 / 周昊東 ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 2 比 1 Carnando / Marthin
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] 0 比 2 白荷娜 / 李紹希 ; 金昭映 / 孔熙容 [3] 2 比 1 岩永鈴 / 中西貴映 ; Rahayu / Ramadhanti [5] 0 比 2 Benyapa / Nuntakarn
混雙 - 馮彥哲 / 黃東萍 [6] 0 比 2 Ferdinansyah / Widjaja ; 金元昊 / 鄭娜銀 [7] 0 比 2 陳堂傑 / 杜頤溈

港隊 小組賽 賽果 [4.25]
女單 - 楊芯宜 : 將參戰 D 組資格賽,首場小組賽 03-01 , 1:00PM [楊芯宜 勝出] ; 次場小組賽 04-11 , 7:25PM [楊芯宜 勝出]
男雙 - 羅卓謙 / 楊盛才 : 將參戰 C 組資格賽,首場小組賽 01-08 , 6:20PM [羅卓謙 / 楊盛才 勝出] ; 次場小組賽 01-11 , 7:55PM [羅卓謙 / 楊盛才 落敗]
女雙 - 范嘉欣 / 尤漫瑩 : 將參戰 C 組資格賽,首場小組賽 02-02 , 2:05PM [范嘉欣 / 尤漫瑩 勝出] ; 次場小組賽 02-11 , 7:30PM [范嘉欣 / 尤漫瑩 落敗]
女雙 - 呂樂樂 / 吳詠瑢 : 將參戰 A 組資格賽,小組賽 04-03 , 2:30PM [呂樂樂 / 吳詠瑢 勝出]

港隊 32 強淘汰賽賽果 [4.25-4.27]
男單 - 伍家朗 2 比 0 李梓嘉 [3] , 4.26 , 03-15 , 11:15PM
男單 - 李卓耀 2 比 0 黃智勇 , 4.26 , 03-05 , 3:50PM
女單 - 楊芯宜 0 比 2 大堀彩 , 4.26 , 03-09 , 7:10PM
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖 2 比 0 謝沛珊 / 曾郁棋 , 4.26 , 02-07 , 5:00PM
女雙 - 吳芷柔 / 曾曉昕 0 比 2 許雅晴 / 林琬清 , 4.26 , 02-15 , 11:15PM
女雙 - 呂樂樂 / 吳詠瑢 0 比 2 松本麻佑 / 永原和可那 , 4.26 , 04-09 , 7:10PM
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 0 比 2 Sumeeth / Ashwini , 4.26 , 04-16 , 1:05AM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 1 比 2 程星 / 陳芳卉 , 4.25 , 02-15 , 11:45PM

2023 亞洲羽毛球錦標賽 16 強淘汰賽種子球手出局一覽 [1000] [4.27-4.28]

男單 - 周天成 [5] 1 比 2 陸光祖 ; Kunlavut [7] 0 比 2 李詩澧
女單 - /
男雙 - 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 1 比 2 李洋 / 王齊麟 ; 劉雨辰 / 歐烜屹 [5] 1 比 2 Fikri / Maulana
女雙 - 金昭映 / 孔熙容 [3] 0 比 2 Kusuma / Pratiwi ; 張殊賢 / 鄭雨 [4] 1 比 2 松本麻佑 / 永原和可那
混雙 - 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] 退賽

焦點戰
男單 - Ginting [2] 2 比 0 西本拳太 ; 周天成 [5] 1 比 2 陸光祖 ; Kunlavut [7] 0 比 2 李詩澧 ; Prannoy [8] 2 比 1 Wardoyo ; 石宇奇 0 比 2 李卓耀 ; 伍家朗 1 比 2 常山幹太
女單 - 安洗瑩 [2] 2 比 0 Busanan ; Sindhu [8] 2 比 0 韓悅
男雙 - 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 1 比 2 李洋 / 王齊麟 ; Ahsan / Setiawan [3] 2 比 0 任翔宇 / 譚強 ; 劉雨辰 / 歐烜屹 [5] 1 比 2 Fikri / Maulana ; 梁偉鏗 / 王昶 [7] 2 比 1 催率圭 / 金元昊
女雙 - 張殊賢 / 鄭雨 [4] 1 比 2 松本麻佑 / 永原和可那 ; 鄭娜銀 / 金慧貞 [6] VS Jolly / Gopichand [後者退賽] ; 福島由紀 / 廣田彩花 [7] 2 比 0 李幽琳 / 申昇瓚 ; 白荷娜 / 李紹希 2 比 1 李怡婧 / 羅徐敏
混雙 - 陳堂傑 / 杜頤溈 1 比 2 Jordan / Oktavianti

港隊 16 強淘汰賽賽果
男單 - 伍家朗 1 比 2 常山幹太 , 01-07 , 7:30PM
男單 - 李卓耀 2 比 0 石宇奇 , 01-04 , 4:50PM
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖 0 比 2 Jongkolphan / Rawinda , 03-02 , 4:05PM