返回列表 發帖

真係癲,亞羽聯可以話因為版權問題突然播唔到,真係一唔係 BWF 賽事睇場比賽都咁難

轉左為不公開,想睇可以試下禁這個
一號場 : https://www.youtube.com/watch?v=IyfLEVh_R2k
二號場 : https://www.youtube.com/watch?v=mBra0DkDIcQ
三號場 : https://www.youtube.com/watch?v=oPY2-XQZQVE
四號場 : https://www.youtube.com/watch?v=-lQmzHhpOgY

一到由亞羽聯主理嘅賽事就會一片混亂 ... 最不安係地胶,希望球員健康完賽

混雙
呢個八強好估唔到,得返兩個種子。東渡、徐蔡退賽,德沙組合已經多次一兩輪遊,睇黎係下滑先兆 ,鄭金最估唔到,東風有諗過佢地一到高分比賽就咁樣,馮彥哲嘅能力都係之前咁樣,一轉去前排就用唔著,中國第二混雙,蔣魏可以上黎爭下。印尼混雙來勢洶洶,走左雙庫仲有三隊印尼,Jordan 復出後第一次對雅思,值得期待 !!!

男單
以為 Jonantan 退賽可以令石頭走得更遠,點知輸左比李卓耀,有啲球打得唔錯,所以好難講佢搞緊啲咩,可能打少一場之下上場可能都唔係咁快可以搵到狀態,但係知道佢唔可以每次都爆發,而國家隊好大機會安排石頭喺蘇迪曼盃打男一單,希望佢可以喺蘇盃證明自己 ! 李卓耀將對駱建佑,唔知佢可唔可以爭取到一塊獎牌,加油 !

李梓嘉再輸比伍家朗之後,以為伍家朗可以乘勝追擊贏埋贏過嘅常山幹太,點知又係有機會之下功虧一簣,不過都係伯仲之間所以唔意外。陸光祖大爆發,對戰只係贏過一次嘅佢估唔到決勝局 11 比 0 開局直程屠殺周天成 ! 恭喜阿祖 ! 李詩灃 對 小昆,利是封穩中求勝,唔係好捉到小昆啲假動作,不過小昆亦都失誤太多。第一輪駱建佑贏印度森贏得精彩,印度森可謂下滑得最快嘅 00 後,前印度一哥就快連三哥都不保

女單
女單又係呢啲人 畢竟前 8 同前 32 有距離,原本以為韓悅贏到富婆,但實戰之下明顯打唔過,咁又唔係好可惜。但從最近表現感覺韓悅技戰術未有突破,最拿得手嘅小球都衰左喺自己失誤,無高質量嘅防反自然地到防守環節都捱唔住,驚佢未入到世界前八之下反而又要跌出前十

男雙
男雙真係好激烈,圖歐 同 謝蘇 輸少少都唔意外,但整體就唔係好多種子出局,呢個八強都非常精彩,水平好平均,麟洋終於出現一個久違嘅八強

女雙
女雙格局悄然改變,油菜花 同 松永 回勇,感覺似重新掌握日本大旗,好似已經無山羊嘅事,山羊對李白已經四連敗而且比分一次比一次慘,南韓女雙好有競爭力,金孔今次唔得,鄭金又喺八強名單之中,仲有我覺得真正嘅一雙李白,好似鐵人般嘅佢地,打左咁多三局都仲可以堅持。泰國姐妹花又突然表現唔錯,上次佢地大勝,今次再對李白睇下會點。中國女雙新組合李羅表現唔錯,而二雙余弦就 ... 難怪教練組唔係太信任佢地,因為佢地對陣硬仗成績都唔好,某程度都係鄭雨嘅能力問題吧。而另一隊可能會掉隊係雙拉,同舊年重新組合初期好似越打越無精神氣,技術亦都無太大突破,所以女雙排位應該會大改動,但目前最穩定依然係凡晨 !

2023 亞洲羽毛球錦標賽 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [4.28]

八強分布總數男子單打女子單打男子雙打女子雙打混合雙打
中國923112
印尼911313
日本621120
印度411101
中華台北301101
南韓301020
馬來西亞200101
泰國200020
新加坡110000
香港110000

1 號場為 TV 區,2 及 3 號場未有提供直播

男子單打
18:10 01-02 駱建佑 [7] 2 : 0 李卓耀
19:30 03-03 奈良岡功大 [4] 0 : 2 陸光祖
21:25 02-05 Prannoy [8] 0 : 1 常山幹太 [第二局戰至 9 : 13 前者退賽]
22:15 03-06 Ginting [2] 2 : 1 李詩澧

女子單打
21:45 01-06 山口茜 [1] 2 : 1 王祉怡 [6]
19:40 01-04 戴資穎 [4] 2 : 1 何冰嬌 [5]
21:10 03-05 陳雨菲 [3] 2 : 1 Tunjung
20:20 02-04 安洗瑩 [2] 2 : 1 Sindhu [8]

男子雙打
20:55 01-05 Alfian / Ardianto [1] 0 : 2 王耀新 / 張御宇 [8]
22:10 02-06 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 : 0 Fikri / Maulana
23:00 01-07 Ahsan / Setiawan [3] 0 : 2 Rankireddy / Shetty [6]
22:50 02-07 梁偉鏗 / 王昶 [7] 1 : 2 李洋 / 王齊麟

女子雙打
17:05 01-01 陳清晨 / 賈一凡 [1] 0 : 2 福島由紀 / 廣田彩花 [7]
17:45 03-02 Jongkolphan / Rawinda 2 : 1 Kusuma / Pratiwi
19:30 02-03 鄭娜銀 / 金慧貞 [6] 0 : 2 松本麻佑 / 永原和可那
20:25 03-04 Benyapa / Nuntakarn 0 : 2 白荷娜 / 李紹希

混合雙打
19:00 01-03 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 Jordan / Oktaviani
17:15 02-01 吳塤閥 / 賴潔敏 [8] 2 : 1 Rivaldy / Mentari
17:45 02-02 Ferdinansyah / Widjaja 2 : 1 Kapoor / Reddy
17:15 03-01 蔣振邦 / 魏雅欣 2 : 1 張課琦 / 李芷蓁

混雙四強未算有好大嘅意外,本以為 Jordan 復出挑戰雅思會好激烈,點知都係打唔過,Jordan 力量還可以但移動慢左唔少

女雙四強凡塵今日面對油菜花,佢地賽前好期待,畢竟係惺惺相惜嘅老對手,同埋奧運八強之後嘅首次對戰。喺啱啱嘅比賽之中,凡塵嘅開局發球已經唔係好得,比分好膠著但係佢地始終唔係好搵到節奏,整體油菜花第二局比分越拉開打得越好,賈一凡後場可能因為逆風,經常性放後場球失誤,咁樣嘅失分係好致命嘅。其他場次因為無直播,但晉級嘅都未算有太大意外。兩組日本前一姐表現都唔錯 !

女單八強下弦勇於挑戰四大天后 ! 何冰嬌決勝局已經 13 比 6 領先戴資穎然後輸左,其實戴已經送左好多無謂失誤,不過佢追分仲有好多調動對手嘅手法,而何冰嬌就好單調,要過渡就過渡,要進攻就進攻,意圖太明顯,所以每次都有得打但就係每次都輸在呢啲細節上面。同樣地王祉怡本來嘅速度可以有戰勝山口茜嘅實力,不過隨住比賽過程,山口茜搵到方法,控住王祉怡黎打,都係通過捉細節解難。四大天后地位仲係未咁易撼動

男單 駱建佑 VS 李卓耀 就觀賞性差左啲,因為兩個都打得好快,幾板波就完左,但太快就會出現防守漏洞,所以多次出現全力進攻但對手防守得分,其實第二局李卓耀好有機會但佢局尾唔知咩事亂咁送分,無太多策略同埋睇得出好心急,所以輸喺自己到

男雙 雙阿 爆冷出局,新宇贏得好好彩,第一局有啲球佢地明明亂左步伐又可以錯有錯著,比較神奇 ! 而二老比黑塔前幾板已經用力量壓住,完全無辦法咁制 !

2023 亞洲羽毛球錦標賽 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [4.29]

四強分布總數男子單打女子單打男子雙打女子雙打混合雙打
日本511120
中國411002
印尼210001
南韓201010
中華台北201100
馬來西亞200101
新加坡110000
印度100100
泰國100010

1 號場為 TV 區

男子單打
18:05 01-02 駱建佑 [7] 2 : 0 陸光祖
19:35 01-04 Ginting [2] 2 : 0 常山幹太

女子單打
21:25 01-06 山口茜 [1] 1 : 2 戴資穎 [4]
20:55 02-03 安洗瑩 [2] 2 : 1 陳雨菲 [3]

男子雙打
20:25 01-05 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 0 : 2 王耀新 / 張御宇 [8]
22:30 01-07 Rankireddy / Shetty [6] 1 : 0 李洋 / 王齊麟 [後者於第二局 13:14 時退賽]

女子雙打
17:05 01-01 福島由紀 / 廣田彩花 [7] 2 : 0 Jongkolphan / Rawinda
19:05 02-01 松本麻佑 / 永原和可那 1 : 2 白荷娜 / 李紹希

混合雙打
19:00 01-03 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 2 : 0 吳塤閥 / 賴潔敏 [8]
20:15 02-02 Ferdinansyah / Widjaja 0 : 2 蔣振邦 / 魏雅欣

2023 亞洲羽毛球錦標賽 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [4.30]

決賽分布總數男子單打女子單打男子雙打女子雙打混合雙打
南韓201010
中國200002
印尼110000
新加坡110000
中華台北101000
印度100100
馬來西亞100100
日本100010

17:00 女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 [7] 2 : 0 白荷娜 / 李紹希    (21:7 21:14)
18:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 0 : 2 蔣振邦 / 魏雅欣      (15:21 16:21)
18:55 女子單打 安洗瑩 [2] 0 : 2 戴資穎 [4]            (10:21 14:21)
19:50 男子單打 Ginting [2] 2 : 0 駱建佑 [7]            (21:12 21:8)
20:40 男子雙打 Rankireddy / Shetty [6] 2 : 1 王耀新 / 張御宇 [8]  (16:21 21:17 21:19)

2023 亞洲羽毛球錦標賽 各項目獎牌得主一覽

項目金牌銀牌銅牌
男子單打Anthony Sinisuka Ginting [印尼]駱建佑 [新加坡]陸光祖 [中國]
常山幹太 [日本]
女子單打戴資穎 [中華台北]安洗瑩 [南韓]山口茜 [日本]
陳雨菲 [中國]
男子雙打Satwiksairaj Rankireddy / Chirag Chandrashekhar Shetty [印度]王耀新 / 張御宇 [馬來西亞]保木卓朗 / 小林優吾 [日本]
李洋 / 王齊麟 [中華台北]
女子雙打福島由紀 / 廣田彩花 [日本]白荷娜 / 李紹希 [南韓]Jongkolphan Kititharakul / Rawinda Prajongjai [泰國]
松本麻佑 / 永原和可那 [日本]
混合雙打蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]吳塤閥 / 賴潔敏 [馬來西亞]
Pasangan Dejan Ferdinansyah / Gloria Emanuelle Widjaja [印尼]

獎牌分布總數金牌銀牌銅牌
中國4112
日本5104
印尼2101
印度2101
中華台北2101
南韓2020
馬來西亞1010
新加坡1010
泰國1001

女子雙打,呢兩隊先係而家佢地國家嘅真一姐 !!! 油菜花返黎啦,無漏洞咁制 ! 李白感覺好亂,配合無油菜花咁好,恭喜佢地時隔兩年半再奪冠,亞錦賽佢地對上一個都已經係五年前 !

混合雙打,恭喜蔣魏,就係一上黎完全放得好開,而且貫徹佢地自己打得超快嘅打法,或者雅思應該知道有一啲過網嘅球應該要盡量減慢,但係過程太快而短時間難調整,蔣魏成功挑戰造就佢地第一次參加就奪冠 !

女子單打,戴資穎經過八進四差啲被淘汰嘅瞬間,打山口茜嘅比賽未黎得切睇,但係決賽狀態非常火熱,所以連帶失誤都比平時少左。安洗瑩移動慢左好多,或許係因為呢兩日同樣消耗好大

男子單打,又一場一面倒,喺二人有速度建基之下,完全見到 Ginting 嘅手感同手段好豐富,印尼男單對上一個拎到亞錦冠軍已經數到羽壇傳奇陶菲克,時隔十六年再奪下冠軍 !

男子雙打,呢場比賽峰迴路轉,大部分時間都係新宇佔優,而黑塔其實無特別打出多變戰術,甚至本來仲想堅持佢地嘅平網攻,點知落後時無搶反而令新宇唔識打,但我覺得某程度上問題都係出自新宇自己,實在太多難以理解嘅無壓力失誤,咁變左黑塔節奏當佢地領先時佢地就會開始拖時間,新宇節奏同心氣都無曬,實在需要好好總結

第十八屆蘇迪曼盃 焦點球隊參賽陣容 [5.14-5.21]

中國
男子單打 : 石宇奇、李詩灃、陸光祖
女子單打 : 陳雨菲、何冰嬌、王祉怡
男子雙打 : 劉雨辰 / 歐烜屹、梁偉鏗 / 王昶
女子雙打 : 陳清晨 / 賈一凡、張殊賢 / 鄭雨、劉聖書 / 譚寧
混合雙打 : 鄭思維 / 黃雅瓊、馮彥哲 / 黃東萍

日本
男子單打 : 奈良岡功大、西本拳太、常山幹太
女子單打 : 山口茜、川上紗惠奈
男子雙打 : 保木卓朗 / 小林優吾、古賀輝 / 齋藤太一
女子雙打 : 松山奈未 / 志田千陽、福島由紀 / 廣田彩花、松本麻佑 / 永原和可那
混合雙打 : 渡邊勇大 / 東野有紗、山下恭平 / 篠谷菜留

印尼
男子單打 : Ginting、Jonantan
女子單打 : Tunjung、Wardani
男子雙打 : Alfian / Ardianto、Carnando / Marthin、Gideon / Sukamuljo
女子雙打 : Rahayu / Ramadhanti、Mayasari / Sugiarto
混合雙打 : Rivaldy / Mentari、Ferdinansyah / Widjaja、Marwah / Maulana

馬來西亞
男子單打 : 李梓嘉、黃智勇
女子單打 : 吳堇溦、Karupathevan
男子雙打 : 謝定峰 / 蘇偉譯、王耀新 / 張御宇
女子雙打 : 陳康樂 / Thinaah、吳佩琪 / 蕭紫萱
混合雙打 : 吳塤閥 / 賴潔敏、陳健銘 / 賴沛君、陳堂傑 / 杜頤溈、許邦榮 / 張湄鑫

泰國
男子單打 : Kunlavut、Thammasin、Wangcharoen
女子單打 : Intanon、李美妙、Busanan
男子雙打 : Jomkoh / Kedren、Kaosamaang / Worrapol
女子雙打 : Jongkolphan / Rawinda、Benyapa / Nuntakarn、Supissara / Puttita
混合雙打 : Dechapol / Sapsiree、Jomkoh [兼項] / Supissara [兼項]

南韓
男子單打 : 全奕陳、李宥奎
女子單打 : 安洗瑩、金佳恩
男子雙打 : 催率圭 / 金元昊、姜敏赫 / 徐承宰、羅星升 [去年有與 金元昊 搭擋]
女子雙打 : 金昭映 / 孔熙容、白荷娜 / 李紹希、​​​鄭娜銀 / 金慧貞
混合雙打 : 徐承宰 [兼項] / 蔡侑玎、金元昊 [兼項] / 鄭娜銀 [兼項]

丹麥
男子單打 : Axelsen、Antonsen、Gemke
女子單打 : Mia、Kjaersfeldt、Christophersen
男子雙打 : Astrup / Rasmussen、Bay / Molhede、Sogaard [去年有與 Astrup 搭擋]
女子雙打 : Fruergaard / Thygesen
混合雙打 : Christiansen / Boje、Thyrri / Magelund

中華台北
男子單打 : 周天成、王子維
女子單打 : 戴資穎、許玟琪
男子雙打 : 李洋 / 王齊麟、盧敬堯 / 楊博涵、葉宏蔚 [與 李洋 搭擋]
女子雙打 : 李佳馨 / 鄧淳薰​​​、許雅晴 / 林婉菁
混合雙打 : 楊博軒 / 胡綾芳、葉宏蔚 [兼項] / 李佳馨 [兼項]

印度
男子單打 : Prannoy、Kidambi
女子單打 : Sindhu、Upadhyaya
男子雙打 : Rankireddy / Shetty、Arjun / Kapila
女子雙打 : Jolly / Pullela、Crasto / Ponnappa
混合雙打 : Prateek / Crasto [兼項]

法國
男子單打 : Toma Popov、Christo Popov、Lanier
女子單打 : 齊雪霏、Huet
男子雙打 : Corvee / Labar、Christo Popov [兼項] / Toma Popov [兼項]
女子雙打 : Lambert / Tran
混合雙打 : Gicquel / Delrue

新加坡
男子單打 : 駱建佑、鄭加恆
女子單打 : 楊佳敏、蔡惠珍
男子雙打 : 駱建賢 / 郭俊良
女子雙打 : 黃嘉盈 / 金羽佳
混合雙打 : 許永凱 / 陳薇涵

非焦點球隊各項前 32 名參加選手名單
德國 - 女子單打 : 李怡逢、男子雙打 : Lamsfuss / Seidel、混合雙打 : Lamsfuss [兼項] / Lohau [兼項]
加拿大 - 男子單打 : 楊燦、女子單打 : 李文珊、女子雙打 : 蔡卓如 / 吳宛菱 [兼項]
英格蘭 - 男子雙打 : Lane / Vendy、女子雙打 : Chloe / Lauren

最新一期世界排名 02/05/2023
以下為各單項前三 以及 前十中創下個人排名最佳球員

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本] ||| 3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北] ||| 10. Tunjung [印尼]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. Ahsan / Setiawan [印尼]、3. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] ||| 8. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. Dechapol / Sapsiree [泰國]

* 混雙黃東萍前七中獲兩席

男子單打更多排名 - 4. 駱建佑、5. 周天成、6. Jonantan、7. Kunlavut、8. 李梓嘉、9. Prannoy、10. 石宇奇、11. 李詩澧、12. 陸光祖、13. 西本拳太、14. 常山幹太、15. 伍家朗、16. 趙俊鵬、17. 李卓耀、18. Gemke、19. Wardoyo、20. Antonsen

女子雙打更多排名 - 4. 福島由紀 / 廣田彩花、5. 金昭映 / 孔熙容、6. Rahayu / Ramadhanti、7. 松本麻佑 / 永原和可那、9. Jongkolphan / Rawinda、10. 鄭娜銀 / 金慧貞、11. 陳康樂 / Thinaah、12. Benyapa / Nuntakarn

混合雙打 - 12. 蔣振邦 / 魏雅欣

最新一期世界排名 09/05/2023 沒有變化

聽日就係第十八屆蘇迪曼盃 ! 喺蘇州已經準備就緒,聽朝十點就開始一連八日嘅世界級盛事 ! 另外今年巡迴賽總決賽亦宣佈在中國舉行

簡單講下每組形勢 !

A 組中國相信無懸念出線,淨係靠 女單、女雙 同 混雙 都可以贏。反而 丹麥 VS 新加坡 好似有得打,每項最主力之間嘅差距唔算太大,當然最焦點係 Axelsen VS 駱建佑 ! 另外 AA 同 Sogaard 好似受左傷黎唔到

B 組望過 德國 同 加拿大 覺得可能會贏一場 印尼 同 泰國 嘅機會,但整體未必夠打。泰國男雙太弱會睇低一線,有得打但暫時都係覺得 印尼 強於 泰國

C 組呢三隊喺一組真係死亡之組 ! 三隊都有一個項目非常弱,馬來西亞係女單、中華台北係女雙、印度係混雙,三隊都要提前互送一分 咁樣男單同男雙就顯得格外重要 !

D 組仲有 法國 都可以留意下,男單新星 Lanier,男雙 Popov 兄弟 仲有 混雙 都可以衝下,雖然法國混雙每次打雅思就現形,但喺激烈競爭中以佢地能力又可以隨時衝出黎。整體黎講感覺都係日韓出線機會大啲,除左南韓男單太弱,其他嘅一單一雙都好強

今日最好睇嘅團體戰係 中華台北 VS 印度
中華台北差啲輸混雙,輸左會大件事,畢竟印度最弱嘅混雙都贏唔到後面就算贏都會好艱難,好彩無事,然後 周天成 戴資穎 一氣呵成,周天成 組織得好好睇,其實 Prannoy 同 Sindhu 都唔易打,但因為前面混雙輸左令到佢地壓力好大,Sindhu 一到大賽係會打得好啲,成隊印度佢發揮最正常。男雙最意外,臨時搭配組合贏左黑塔,場面打得好激烈。最後女雙贏不意外,整體台灣比預想中打得更好 !

而單場比賽之中,都係高手間嘅比賽最精彩,周天成 VS Prannoy、戴資穎 VS Sindhu 同埋 Axelsen VS 駱建佑
駱建佑一向喺速度跟得上 Axelsen 嘅節奏,就係失誤多左啲,Axelsen 尾段嘅爆發好精彩。而新加坡最後淨係女雙贏到,其實混雙都有機會,但陳薇涵關鍵時候太恐怖,如果混雙贏左,我諗 Axelsen 嘅發揮會比較緊張。至於見到中國埃及之中,同石頭對打嘅埃及小哥有啲驚喜,只係石頭之後加多左啲控場變化之後差距就明顯左

今日最好睇嘅團體戰係 馬來西亞 VS 印度
睇陣容對大馬前兩場最有信心,估唔到最有驚喜係吳小妹,第三局華麗開局之後 Sindhu 追平,小妹頂住壓力幾感動,以實力黎講其實無咩可能取勝,小妹嘅同時移動加上進攻真係差左啲。但或許就係團體賽嘅魅力,大馬最弱嘅單項都激起鬥志,而 Sindhu 連續兩日咁樣 0 比 2 追都咪話唔大壓力,第三局開局好幾個失誤都幾離譜,不過後段追分放開打又返左黎。整個比賽可以 5 比 0 贏係有啲估唔到。先恭喜 馬來西亞 + 中華台北 + 日本 + 南韓 出線八強

處於下風嘅隊伍都有少少想衝擊強手嘅意圖,其中 Lane / Vendy 贏 催率圭 / 羅星升 意料之中,但 Gicquel / Delrue 贏 東渡 有一點意外,但畢竟呢場係東渡全英受傷後第一場比賽,睇得出配合差咁啲,其實應該尋日比佢地出場練下手感,而家咁樣下場佢地打徐蔡或鄭金真係有啲難講。而法國男單 Lanier 同 Popov 兄弟都有衝擊,之前已經有留意到 Lanier 係幾有潛力,係差咁啲經驗同穩定性,覺得打日本安排佢打奈良岡都有衝擊嘅意圖,畢竟奈良岡都係第一次打蘇盃

而單場比賽之中,今日最好睇係 謝蘇 VS 黑塔,感覺謝蘇羸得好得心應手,怪唔得黑塔未嘗一勝,好多黑塔擅長嘅平網攻,謝蘇都以變化拆解,而令平網攻速度變慢,再向外兩個大角突破,今晚最好睇嘅比賽,謝蘇 對 黑塔 擴大至八連勝 !

最後就係今屆好多贏球球員都有好特別嘅慶祝動作,真係各有特色

今日好似無特別好睇嘅對陣同單項比賽,就係泰加之中 Intanon VS 李文珊,拉姐驚勝逆轉勝李姐有啲緊張
蘇迪曼盃提前產生八強 : 中國、日本、印尼、馬來西亞、南韓、丹麥、中華台北 以及 泰國
不約而同地佢地打後嘅小組賽都係一號場,可謂提前到來嘅八強戰,期待 !

日韓呢場值得期待 ! 陣容好強

第十八屆蘇迪曼盃 小組賽 賽程賽果

日期 | 時間 | 一號場地 | 二號場地 | 三號場地
14/05 10:00 中華台北 4 - 1 印度 | 南韓 4 - 1 法國 | 馬來西亞 5 - 0 澳洲
14/05 17:00 日本 5 - 0 英格蘭 | 丹麥 4 - 1 新加坡 | 中國 5 - 0 埃及
15/05 10:00 印尼 5 - 0 加拿大 | 泰國 4 - 1 德國 | 中華台北 5 - 0 澳洲
15/05 17:00 馬來西亞 5 - 0 印度 | 日本 4 - 1 法國 | 南韓 4 - 1 英格蘭
16/05 10:00 印尼 4 - 1 德國 | 泰國 4 - 1 加拿大
16/05 17:00 中國 5 - 0 新加坡 | 丹麥 5 - 0 埃及
17/05 10:00 馬來西亞 4 - 1 中華台北 | 印度 4 - 1 澳洲
17/05 17:00 日本 0 - 5 南韓 | 法國 5 - 0 英格蘭
18/05 10:00 印尼 2 - 3 泰國 | 德國 2 - 3 加拿大
18/05 17:00 中國 5 - 0 丹麥 | 新加坡 5 - 0 埃及

14/05 10:00 C 組 中華台北 4 - 1 印度
10:10 混合雙打 楊博軒 / 胡綾芳 2 : 1 Prateek / Crasto    (18:21 26:24 21:6)
11:15 男子單打 周天成 2 : 0 Prannoy            (21:19 21:15)
12:15 女子單打 戴資穎 2 : 1 Sindhu            (21:14 18:21 21:17)
13:30 男子雙打 李洋 / 葉宏蔚 2 : 1 Rankireddy / Shetty   (21:13 17:21 21:18)
14:40 女子雙打 李佳馨 / 鄧淳薰 1 : 2 Jolly / Pullela     (21:15 18:21 13:21)

14/05 17:00 A 組 丹麥 4 - 1 新加坡
17:10 混合雙打 Christiansen / Boje 2 : 0 許永凱 / 陳薇涵    (21:19 21:18)
17:55 男子單打 Axelsen 2 : 1 駱建佑             (21:23 21:13 21:16)
19:05 女子單打 Mia 2 : 0 楊佳敏               (21:10 21:15)
19:50 男子雙打 Astrup / Rasmussen 2 : 0 駱建賢 / 郭俊良   (21:13 21:5)
20:30 女子雙打 Fruergaard / Thygesen 0 : 2 黃嘉盈 / 金羽佳  (18:21 18:21)

15/05 17:00 C 組 馬來西亞 5 - 0 印度
17:10 混合雙打 吳塤閥 / 賴潔敏 2 : 0 Kapila / Ponnappa    (21:16 21:17)
17:55 男子單打 李梓嘉 2 : 0 Kidambi            (21:16 21:11)
18:40 女子單打 吳堇溦 2 : 1 Sindhu             (14:21 21:10 22:20)
19:40 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 0 Rankireddy / Shetty   (21:18 21:19)
20:25 女子雙打 陳康樂 / Thinaah 2 : 0 Jolly / Pullela     (21:15 21:13)

16/05 17:00 A 組 中國 5 - 0 新加坡
17:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 2 : 0 許永凱 / 陳薇涵     (22:20 21:19)
18:00 男子單打 石宇奇 2 : 0 鄭加恆             (21:10 21:17)
18:55 女子單打 何冰嬌 2 : 0 楊佳敏             (22:20 21:15)
19:45 男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 2 : 1 郭俊良 / 駱建賢     (19:21 21:13 21:14)
20:45 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 2 : 0 金羽佳 / 黃嘉盈     (21:7 21:8)

17/05 10:00 C 組 馬來西亞 4 - 1 中華台北
10:10 混合雙打 陳堂傑 / 杜依蔚 2 : 1 葉宏蔚 / 李佳馨     (17:21 21:19 21:17)
11:20 男子單打 李梓嘉 2 : 0 周天成             (21:14 23:21)
12:25 女子單打 吳堇微 0 : 2 戴資穎             (8:21 10:21)
13:00 男子雙打 王耀新 / 張御宇 2 : 0 楊博涵 / 盧敬堯     (21:8 23:21)
13:55 女子雙打 陳康樂 / Thinaah 2 : 1 許雅晴 / 鄧淳薰    (21:15 19:21 21:15)

17/05 17:00 D 組 日本 0 - 5 南韓
17:10 混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 1 : 2 金元昊 / 鄭娜銀   (21:19 15:21 5:21)
18:30 男子單打 西本拳太 0 : 2 全奕陳            (11:21 19:21)
19:30 女子單打 山口茜 0 : 2 安洗瑩             (11:21 15:21)
20:25 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 0 : 2 姜敏赫 / 徐承宰   (18:21 12:21)
21:15 女子雙打 福島由紀 / 廣田彩花 0 : 2 白荷娜 / 李紹希   (13:21 18:21)

18/05 10:00 B 組 印尼 2 - 3 泰國
10:10 混合雙打 Ferdinansyah / Widjaja 0 : 2 Dechapol / Sapsiree   (17:21 19:21)
11:05 男子單打 Jonantan 1 : 2 Kunlavut              (21:12 12:21 20:22)
12:30 女子單打 Wardani 1 : 2 李美妙               (21:15 14:21 17:21)
13:55 男子雙打 Alfian / Ardianto 2 : 0 Jomkoh / Kedren        (21:11 21:19)
14:35 女子雙打 Rahayu / Ramadhanti 2 : 1 Jongkolphan / Rawinda   (21:17 19:21 21:13)

18/05 17:00 A 組 中國 5 - 0 丹麥
17:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 2 : 0 Thyrri / Magelund        (21:9 21:19)
17:55 男子單打 李詩灃 2 : 1 Gemke                 (21:15 16:21 21:15)
19:30 女子單打 陳雨菲 2 : 0 Christophersen             (21:8 21:11)
20:15 男子雙打 劉雨辰 / 歐烜屹 2 : 1 Astrup / Rasmussen       (21:14 19:21 21:11)
21:25 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 2 : 0 Fruergaard / Thygesen      (21:16 21:14)

其他焦點戰
14/05 10:10 混合雙打 金元昊 / 鄭娜銀 [南韓] 2 : 0 Gicquel / Delrue [法國]      (21:18 21:17)
15/05 10:10 混合雙打 Dechapol / Sapsiree [泰國] 2 : 0 Lamfuss / Lohau [德國]    (21:13 21:18)
15/05 17:10 混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本] 0 : 2 Gicquel / Delrue [法國]    (27:29 16:21)
15/05 18:15 男子單打 奈良岡功大 [日本] 2 : 0 Lanier [法國]             (21:17 21:15)
15/05 19:15 男子雙打 催率圭 / 羅星升 [南韓] 1 : 2 Lane / Vendy [英格蘭]      (22:20 12:21 13:21)
16/05 11:50 女子單打 Intanon [泰國] 2 : 1 李文珊 [加拿大]             (21:14 18:21 22:20)

小組最終排名
A 組 - 1. 中國 2. 丹麥 | 3. 新加坡 4. 埃及
B 組 - 1. 泰國 2. 印尼 | 3. 加拿大 4. 德國
C 組 - 1. 馬來西亞 2. 中華台北 | 3. 印度 4. 澳洲
D 組 - 1. 南韓 2. 日本 | 3. 法國 4. 英格蘭

尋日同今日嘅小組賽其實都幾好睇,可惜係唔可以好似星期日咁盯到咁實,團體賽係好神奇,隊友贏下比賽,後面出場嘅都可以乘勝追擊,不約而同地韓泰中都係前面三場連贏。大馬就因為吳小姐同小戴實力有差距,但新宇贏下都幫助開局唔錯嘅佢地把握機會。日本一場未贏下南韓係有啲意外,最關鍵必須係男單,全奕陳再次喺湯盃後扮演隱形殺手。日本大比分 0 比 2 落後本來山口茜嘅發揮都值得期待,原來有追分壓力係會有影響,山口茜好想加速,點知防守上有漏洞,安洗瑩就捉住呢啲機會。印泰嘅出場陣容,唔知點解會收起 Ginting 同 Tunjung,一間八進四抽中南韓或者中國,最後憾負佢地一定好後悔點解唔喺呢場爭取。因為泰國男雙真係弱,某程度印尼後面一分在手唔難,但前提係前面要贏一場先,泰國有競爭力嘅就係前三個項目,今次真係全部捉住。本來以為泰國呢個理論性嘅可能誰知真係實現左。而中國小組賽就未有遇到特別大嘅挑戰,男單嘅對手唔上駱建佑同 Axelsen,看點即刻少左好多

尋日最好睇係 東渡 VS 鄭金,團體 日本 VS 南韓 ; 今日最好睇係 JoJo VS 小昆,團體 中國 VS 丹麥

一間完曬小組賽就係抽籤,中國一號種子,南韓二號種子,小組第一同小組對戰過嘅對手喺八進四不會碰面,諗到啲可能性嘅對陣已經感受到聽日會非常慘烈

最新一期世界排名 16/05/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. 保木卓朗 / 小林優吾 [日本] ||| 6. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 松山奈未 / 志田千陽 [日本]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] ||| 5. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. Dechapol / Sapsiree [泰國]

* 混雙黃東萍前七中獲兩席

聽日至少已經諗到有啲對陣會精彩

安洗瑩 VS 戴資穎
Dechapol / Sapsiree VS 渡邊勇大 / 東野有紗
Kunlavut VS 奈良岡功大
石宇奇 VS Ginting or Jonantan
李梓嘉 VS Axelsen

舊年湯盃優盃都係八強對印尼,今年蘇盃又係八強對印尼 雖然今日印尼真係唔應該輸泰國,女單居然唔上 Tunjung,有啲自己作死嘅感覺 ...

泰國因為男雙太差,前面混雙男單都要羸至得,原本仲諗緊東渡小組賽連輸兩場,日本會唔會用另外一組混雙,但對泰國上硬德沙,日本無得唔繼續出東渡吧

中華台北因為混雙同女雙都未必夠南韓打,所以要靠男單女單同男雙,如果小天小戴連續贏到,男雙氣勢應該可以拎到

大馬同丹麥每個項目都好接近,混雙普通、男單強、女單弱、男雙強、女雙普通,整體而言大馬男女雙強丹麥一點點,有啲難以預料

具體睇下聽日出場名單再講下,每個對陣都有看點,幾期待

南韓混雙女雙佔優,中華台北呢兩場機會唔大,要以衝擊嘅心態去打。另外三場不容有失,男單必須捉住機會,然後女單天后對決,兩隊嘅晉級希望小戴同安洗瑩嘅賽果非常重要,會影響到男雙嘅走向,男雙呢兩組都唔係基本陣容,但係前面小組賽有組合過,表示基本男雙狀態都唔係好好,呢組對決大家都係衝。所以下風嘅中華台北如果二三場贏到,連住第四場贏埋唔係無可能

有諗過日本收起左東渡,但因為德沙而覺得日本唔敢收起,畢竟東渡小組賽兩場都贏唔到。咁樣德沙真係要把握機會贏下第一場 ! 日本其實整體實力比泰國係強一檔,五項都有人,泰國就男雙唔得。但日本派嘅呢個陣容,泰國都唔係無機會,混雙知道點解派二雙,但女雙唔明點解唔派油菜花 ... 山羊今年真係好一般。泰國巧妙地利用 Dechapol 兼項將男雙擺喺最後,係好聰明嘅安排。同埋呢個組合以前組合過,前面小組賽亦都有用過,所以都有基本配合。咁樣令佢地除左女單,先將其他比較有把握同實力相近嘅項目打左先,何況男單女雙真係唔係無機會 !

南韓 1 - 1 中華台北,預料之內 !
泰國 0 - 1 日本,德沙第一局最後兩分實現逆轉,第二局 20 比 17 三個賽點無贏,本來打得好正常,最後無捉住機會輸左太傷士氣啦 第二場仲變左女單,美妙似乎打唔過山口,泰國無把握第一場即刻好困難 ...

南韓 2 - 1 中華台北
泰國 1 - 1 日本
中段未睇到,第一局見到幾球以為美妙打唔過,唔知點解會有咁神奇嘅轉折,日泰兩場都爆冷,跌盪起伏 ! 另一邊睇唔到安戴之戰,接落去男雙好似今朝提到嘅,因為安贏左女單,領先嘅會發揮得更好,果真南韓拎到男雙首局

南韓 3 - 1 中華台北
泰國 2 - 1 日本
李洋受傷後未能發揮而退賽,中華台北係有啲可惜,由第一場開始都會有希望出現,所以盡左力 ! 南韓率先晉級四強
另一邊小昆大勝奈良岡 ! 小昆球技 !!! 防守後所帶來嘅豐富戰術,展現左佢嘅能力同才智 !

泰國 2 - 3 日本
宗拉把握唔到機會,山羊將比分追平
最後男雙都係跌盪起伏,平時混雙都未見過德叔咁搏命,佢嘅隊友實在太容易犯錯 ...

日本晉級四強 ! 泰國實在太可惜,兩隊都係一直喺希望同失去希望之中掙扎,泰國最可惜係浪費左美妙嘅爆冷同埋小昆嘅成功爭取嘅兩分,所以沙西麗同德叔嘅混雙呀 ...

團體戰最後打左 6 小時 45 分鐘,唔知呢個係咪用時最長嘅團體賽

估唔到中國男雙出 梁王,印尼混雙 同 丹麥女雙 個配搭咁搞笑,睇黎係出奇不意,所以係第一場嘅雅思都要特別小心呢個配搭

大馬丹麥陣容出到黎,依然係每項都係實力均等。中國印尼就中國稍稍佔優,其中混雙女單女雙都同對手喺勝率上面保持領先,只係場上發生變化可以好多,所以雙方機會係六四局面

第十八屆蘇迪曼盃 半準決賽 賽程賽果

上半區
中國 3 - 0 印尼 - 中國
泰國 2 - 3 日本 - 日本

下半區
馬來西亞 3 - 1 丹麥 - 馬來西亞
南韓 3 - 1 中華台北 - 南韓

10:00 一號場 南韓 3 - 1 中華台北
10:10 混合雙打 徐承宰 / 蔡侑玎 2 : 0 楊博軒 / 胡綾芳    (21:17 21:19)
11:00 男子單打 李宥奎 0 : 2 周天成            (17:21 16:21)
11:50 女子單打 安洗瑩 2 : 0 戴資穎            (21:13 22:20)
12:55 男子雙打 金元昊 / 羅星升 1 : 0 李洋 / 葉宏蔚     (21:19 11:3)   [李洋受傷退賽]
女子雙打 白荷娜 / 李紹希 VS 許雅晴 / 鄧淳薰         沒有進行

10:00 二號場 泰國 2 - 3 日本
10:10 混合雙打 Dechapol / Sapsiree 1 : 2 山下恭平 / 篠谷菜留    (21:19 21:23 13:21)
11:35 女子單打 李美妙 2 : 1 山口茜                (19:21 21:17 21:11)
12:55 男子單打 Kunlavut 2 : 0 奈良岡功大             (21:12 21:13)
14:00 女子雙打 Jongkolphan / Rawinda 1 : 2 松山奈未 / 志田千陽   (17:21 22:20 18:21)
15:35 男子雙打 Kedren / Dechapol 1 : 2 保木卓朗 / 小林優吾     (21:19 10:21 18:21)

17:00 一號場 中國 3 - 0 印尼
17:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 2 : 1 Rivaldy / Widjaja      (13:21 23:21 21:11)
18:20 男子單打 石宇奇 2 : 0 Ginting              (22:20 21:14)
19:20 女子單打 陳雨菲 2 : 0 Tunjung              (22:20 21:12)
男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 VS Alfian / Ardianto            沒有比賽
女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 VS Rahayu / Ramadhanti        沒有比賽

17:00 二號場 馬來西亞 3 - 1 丹麥
17:10 混合雙打 陳堂傑 / 杜頤溈 2 : 1 Christiansen / Boje    (15:21 21:14 21:7)
18:15 男子單打 李梓嘉 0 : 0 Axelsen             (4:4)   [Axelsen 受傷退賽]
18:50 女子單打 吳堇溦 1 : 2 Mia               (14:21 21:15 19:21)
20:10 男子雙打 謝定峰 / 蘇偉譯 2 : 0 Astrup / Rasmussen   (21:17 21:16)
女子雙打 陳康樂 / Thinaah VS Boje / Fruergaard        沒有比賽

中國 3 - 0 印尼
結果出左黎,但第一場混雙將以一個衝擊者心態嘅印尼淋上冷水。唔知係咪因為出場太趕,而且上半場完左 10 分鍾就下半場,導致觀眾滯留左喺外面。第一局感覺似喺客場比賽,只聽到印尼隊打氣聲。而印尼呢組混雙並非係常規組合,所以係有不一樣嘅感覺,Rivaldy 嘅連續進攻加上 Widjaja 前排嘅封網,佢嘅身高都令對手有一定嘅威脅性,佢嘅風格令我諗起魏雅欣嗰種網前有球就搶,令對手防守壓力好大。雅思第二局喺下半局開始搵到感覺,而且防守質量都加強左,感覺唔到喺比分落後之下心理有動搖,最後嘅逆轉相信又會記載左喺佢地嘅心底裡面,又多一場經典嘅比賽

男一單同女一單過程都好似,石頭第一局比 Ginting 係咁殺追身球,Tunjung 第一局同雨霏都僵持得好激烈,但石頭同雨霏同樣都係第一局唔係特別順利,贏左一局心態就好足,而且都係第二局打得比第一局好,所以中國隊晉級四強 !!!

馬來西亞 3 - 1 丹麥
果然係不相伯仲,混雙女單都要三局,但小妹最後一分嘅關鍵分失控出界,葬送好場非常唔抵。本來非常期待 李梓嘉 VS Axelsen,可惜 Axelsen 場上受傷,腳下移動有問題,被逼退賽,希望無大礙同早日康復

男雙謝蘇防守好,再有機會時就出球去戲精走動時嘅結合位,非常成功而有效,唔使做特別多嘅戰術都能夠做到有效反擊嘅手段,恭喜大馬取得四強最後一席 !!!

大馬女單要送分,力爭另外四個項目,男單必須贏,起碼要出現第四場,因為男雙亦都係有把握,另外三個項目全力爭取。整體而言大馬佔下風,混雙爆個冷贏徐蔡可能士氣會有唔一樣,杜頤溈場上幾硬朗,淘汰賽上佢最適合。所以主要都係睇大馬爆發出幾大嘅能量

尋日望返 吳堇溦 VS Mia,發現決勝局呢個 Mia 對小妹勁無禮貌 ... 小妹拎住個波同裁判講,Mia 直接搶走小妹手上嘅波 ; 小妹得分想執埋地下個波準備開波,Mia 刻意搶先拎走 ; 仲有 Mia 嘅投訴同發脾氣,小妹對住啲咁嘅對手真係 ... 如果唔係有大傷在身估計可以暴打到佢連脾氣都無

南韓晉級明天下午總決賽 !

以雙方實力首場混雙非常重要,陳杜開局有驚喜 11:4 嗰分係最好睇嘅一球 !!! 佢地主要都係搵徐蔡嘅空檔位又喺一啲質量差嘅球開始加速,但二三局就無以為繼,自己失誤多左之外,落後時亦都無變化,比較單調。男單女單實力差距大,已有心理準備雙方力拼第四場,但或許真係有必贏嘅壓力,特別係蘇偉譯非常手緊,金羅打得更加自信,令場面變得一面倒 !

中國都識得意想不到,唔派雅思,山篠應該估唔到吧。我都估唔到,男單仲派石頭,雖然佢全勝奈良,但尋日大戰金廷不知今日體能如何,咁似乎無太大問題掛 ! 後面嗰三組日本嘅人都估到,唔通派川上同古賀輝出黎送分咩,女雙肯定派油菜花,因為亞錦賽羸左凡塵

整體兩隊都係有得打,不過以呢幾日狀態,尋日奈良咁樣輸小昆,山口又咁樣輸李美妙,覺得有啲見步行步嘅感覺,其實無太大信心,只係團體賽話唔定有人突然企左出黎,所以都係臨場發揮同有永不放棄嘅信念最重要

第十八屆蘇迪曼盃 準決賽 賽程賽果

中國 3 - 2 日本 - 中國
南韓 3 - 1 馬來西亞 - 南韓

10:00 南韓 3 - 1 馬來西亞
10:10 混合雙打 徐承宰 / 蔡侑玎 2 : 1 陳堂傑 / 杜頤溈    (11:21 21:13 21:7)
11:05 男子單打 全奕陳 0 : 2 李梓嘉            (11:21 9:21)
11:55 女子單打 安洗瑩 2 : 0 Karupathevan        (21:10 21:13)
12:35 男子雙打 金元昊 / 羅星升 2 : 0 謝定峰 / 蘇偉譯    (21:12 21:11)
女子雙打 白荷娜 / 李紹希 VS 陳康樂 / Thinaah        沒有比賽

17:00 中國 3 - 2 日本
17:10 混合雙打 馮彥哲 / 黃東萍 1 : 2 山下恭平 / 篠谷菜留  (24:26 21:18 22:24)
19:00 男子單打 石宇奇 2 : 1 奈良岡功大          (13:21 21:15 21:17)
20:40 女子單打 陳雨菲 0 : 2 山口茜            (14:21 15:21)
21:40 男子雙打 劉雨辰 / 歐烜屹 2 : 1 保木卓朗 / 小林優吾  (17:21 21:19 22:20)
23:15 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 2 : 0 福島由紀 / 廣田彩花  (21:11 21:6)

中國 0 - 1 日本
呢場混雙真係非常之難睇,東風不停拖慢比賽節奏,而且來回球馮彥哲比嘅前場都非常不合理,發球經常失誤,防守看似好搏其實係佢防守預判差同前幾板回球有問題。山篠其實只係發揮左應有水平,贏左尋日德沙同今日東風兩個世界前八並非佢地實力好強,而係兩隊前八打得都好差

中國 1 - 1 日本
呢場男單好精彩,奈良第一局贏好多網前嘅貼網回球,令到石頭嘅組織唔係咁順,畢竟組織裡面點都會有一啲網前球。經過調整石頭第二局打得更加耐心,寧願打多幾板先出手,效果好好,奈良就開始變左喺較被動嘅狀態。兩局之後好似睇到奈良比較習慣嘅意圖,貼網佢感覺可以回到更高質量嘅球佢會嘗試,唔得就無猶豫立即起高,然後會再多打來回,再返去網前球,跟住又返去前面嗰句高質量會試,唔得起高,我感覺石頭好似洞悉到,所以待佢起高即刻後徹殺球,所以好好睇雙方鬥智鬥力值得 respect ! 亦都恭喜石頭 !

中國 1 - 2 日本
山口茜回勇 ! 山口加強左防守以及出球嘅質量,真係高質料到無野講。雨霏喺前半局都有一啲高質量防守然後主動進攻,但好快無以為繼,同埋好多無壓力失誤

中國 2 - 2 日本
實在太刺激,真係不相伯仲嘅對碰,攻防轉換再加剛弱並重嘅節奏變化,最意想不到小保姆功虧一簣,將到手嘅四個賽點全部無曬,圖劉喺淘汰邊緣出現左神奇逆轉,難以想像 !

中國 3 - 2 日本
十一點先出場,加上前面勝負嘅影響,再加上兩星期前亞錦賽對過,雙方開局狀態天壤之別,我見油菜花第一二場都喺打氣區,凡塵無出現過,估計係休息左一陣。實在無估到團體賽要打到十一點先出最後一場,所以我相信佢地要喺雙方生心理保持水準係非常大嘅挑戰,凡塵將自己調動得好積極,同埋亞錦賽輸過所以準備好充足,相反油菜花真係身心疲憊,相信佢地都有準備但實在太多野影響到令到佢地發揮唔到,形成一面倒,最後油菜花可惜嘅眼淚以及凡塵其實都好攰只係一直撐住,值得尊重 ! 好遺憾日本隊係見到希望之下輸左,亦都恭喜絕境中嘅中國隊成功逆轉載入史詩級嘅勝利

7 小時嘅團體賽,再次打破本屆耗時最長嘅團體賽,真係唔容易

中國 1 - 0 南韓
徐承宰用曬全部氣力打頭兩局,雅思明知蔡侑玎今日唔得,徐承宰狀態爆棚都要調動佢,甚至係進攻都要追住佢打,但徐防守非常好之餘仲成功調動到雅思,仲可以幫蔡補位,雅思都感受到壓力有失誤。第二局關鍵分雅瓊嘅高質量發球又強行將比賽帶進第三局。或者徐承宰前兩局承擔得太多,蔡侑玎又無起色,鄭思維堅持打法,繼續追徐黎打,終於堅持成功,徐承宰確實係體力不足,後半局雅思開始追蔡侑玎,令雅思佔據優勢,感覺呢場比賽同全英混雙好似,都係徐前兩局大爆發之後決勝局未能承接,但有啲唔同係蔡就無全英時咁好。雅思連續兩場出現經典逆轉,亦令到佢同徐蔡嘅戰績更新為 9 勝 0 負 !

中國 2 - 0 南韓
南韓男單係實力最弱嘅一項,中國要贏下第二場無問題,而石頭同李宥奎差距在於石頭嘅組織太出色,能夠加多一兩板去引誘李宥奎救左啲質量唔好嘅球。李唔係完全無組織但係經驗同穩定性都差咁啲,第二局即便李比分領先緊感覺都好似石頭仍佔據住主導,始終雙方能力有差距

中國 3 - 0 南韓
雨霏贏下第一局,不過後半局嘅菲無前半局打得有組織,後半局安組織得更好,但有好幾個失誤間接幫菲度輪。第二局菲都係安比菲嘅組織更好,然後菲教練叫佢要拉開打高球,其實效果唔理想,然後菲就用自己嗰套加速進攻,雖然容易有漏洞,但效果好理想 !

第十八屆蘇迪曼盃 總決賽 賽程賽果

14:00 中國 3 - 0 南韓
14:10 混合雙打 鄭思維 / 黃雅瓊 2 : 1 徐承宰 / 蔡侑玎   (18:21 22:20 21:8)
15:20 男子單打 石宇奇 2 : 0 李宥奎           (21:13 21:17)
16:25 女子單打 陳雨菲 2 : 0 安洗瑩           (21:16 22:20)
男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 VS 金元昊 / 羅星升         未有比賽
女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 VS 白荷娜 / 李紹希        未有比賽

第十八屆蘇迪曼盃 各項目獎牌得主一覽

金牌銀牌銅牌銅牌
國家隊中國隊南韓隊日本隊馬來西亞隊
運動員石宇奇
李詩灃
劉雨辰
歐烜屹
梁偉鏗
王昶
鄭思維
馮彥哲
陳雨菲
何冰嬌
陳清晨
賈一凡
張殊賢
鄭雨
黃雅瓊
黃東萍
全奕陳
李宥奎
金元昊
姜敏赫
徐承宰
羅星升
安洗瑩
金佳恩
金昭映
孔熙容
白荷娜
李紹希
​​​鄭娜銀
金慧貞
蔡侑玎
奈良岡功大
西本拳太
常山幹太
保木卓朗
小林優吾
古賀輝
齋藤太一
渡邊勇大
山下恭平
山口茜
川上紗惠奈
松山奈未
志田千陽
福島由紀
廣田彩花
松本麻佑
永原和可那
東野有紗
篠谷菜留
李梓嘉
謝定峰
蘇偉譯
王耀新
張御宇
吳塤閥
陳堂傑
吳堇溦
Karupathevan Letshanaa
陳康樂
Thinaah Muralitharan
賴潔敏
杜頤溈

現役羽毛球員獲得 3 次以上的世界冠軍名銜

陳清晨 [中國] - 8 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 3 優霸盃 : 2

賈一凡 [中國] - 7 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 3 優霸盃 : 1

Hendra Setiawan [印尼] - 6 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 4 蘇迪曼盃 : 0 湯姆斯盃 : 1

鄭思維 [中國] - 6 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 2 湯姆斯盃 : 1

陳雨菲 [中國] - 5 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 0 蘇迪曼盃 : 3 優霸盃 : 1

黃東萍 [中國] - 5 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 0 蘇迪曼盃 : 3 優霸盃 : 1

黃雅瓊 [中國] - 5 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 2 優霸盃 : 0

Carolina Marin [西班牙] - 4 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 0 優霸盃 : 0

Axelsen [丹麥] - 4 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 2 蘇迪曼盃 : 0 湯姆斯盃 : 1

王懿律 [中國] - 4 次
奧運會 : 1 世錦賽 : 0 蘇迪曼盃 : 2 湯姆斯盃 : 1

Mohammad Ahsan [印尼] - 4 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 3 蘇迪曼盃 : 0 湯姆斯盃 : 1

劉雨辰 [中國] - 4 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 1 蘇迪曼盃 : 2 湯姆斯盃 : 1

石宇奇 [中國] - 4 次
奧運會 : 0 世錦賽 : 0 蘇迪曼盃 : 3 湯姆斯盃 : 1

蘇迪曼盃後首登世界冠軍運動員
李詩灃 [中國]、歐烜屹 [中國]、梁偉鏗 [中國]、王昶 [中國]、張殊賢 [中國]

最新一期世界排名 23/05/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本] ||| 5. Kunlavut [泰國]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北] ||| 9. Tunjung [印尼]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞]、3. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國] ||| 3. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、4. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]、9. Carnando / Marthin [印尼]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]、3. 松山奈未 / 志田千陽 [日本] ||| 2. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]、3. Dechapol / Sapsiree [泰國] ||| 4. 徐承宰 / 蔡侑仃 [南韓]

* 鄭思維 / 黃雅瓊 最新一周積分為 116906,打破組合此前創造的最高積分,並繼續成為羽毛球積分賽成立以來歷史最高分獲得者
* 混雙黃東萍前八中獲兩席

蘇迪曼盃淘汰賽中出色表現選手排名
男單 : 5. Kunlavut、7. 石宇奇、10. 李梓嘉
女單 : 1. 山口茜、2. 安洗瑩、4. 陳雨菲、11. 李美妙
男雙 : 3. 劉雨辰 / 歐烜屹、7. 保木卓朗 / 小林優吾
女雙 : 1. 陳清晨 / 賈一凡
混雙 : 1. 鄭思維 / 黃雅瓊、4. 徐承宰 / 蔡侑仃、18. 山下恭平 / 篠谷菜留

2023 馬來西亞羽毛球大師賽 總決賽對陣 及 賽程賽果 [5.28]

13:10 混合雙打 Dechapol / Sapsiree [2] 2 : 1 馮彥哲 / 黃東萍 [4]  (16:21 21:13 21:18)
14:55 女子單打 山口茜 [1] 2 : 0 Tunjung [7]            (21:17 21:7)
15:45 女子雙打 陳康樂 / Thinaah [6] 1 : 2 白荷娜 / 李紹希     (20:22 21:8 17:21)
17:45 男子單打 Prannoy 2 : 1 翁泓陽               (21:19 13:21 21:18)
19:35 男子雙打 姜敏赫 / 徐承宰 2 : 1 萬煒聰 / 鄭凱文        (21:15 22:24 21:19)

最新一期世界排名 30/05/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. 奈良岡功大 [日本]
女單 - 1. 山口茜 [日本]、2. 安洗瑩 [南韓]、3. 戴資穎 [中華台北]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、3. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞] ||| 2. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、4. Rankireddy / Shetty [印度]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國] ||| 2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. Dechapol / Sapsiree [泰國]、3. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本] ||| 5. 馮彥哲 / 黃東萍 [中國]、10. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]

* 混雙黃東萍前八中獲兩席

李卓耀晉級泰國公開賽四強,拎到一個對佢黎講好寶貴嘅 6420 積分,希望聽日再過一關 !

再度李卓耀晉級泰國公開賽決賽,至少獲得亞軍 7800 積分 !!! 喺奧運積分賽階段有高積分黎得好合時 !

再度李卓耀晉級泰國公開賽決賽,至少獲得亞軍 7800 積分 !!! 喺奧運積分賽階段有高積分黎得好合時 ! ...
chanchan0909 發表於 2023-6-3 19:54

希望下年奧運男單香港可以出到兩個

希望下年奧運男單香港可以出到兩個
Yan 發表於 2023-6-3 20:23
只要都喺世界排名 16 以內就可以去齊,下周李卓耀應該排 14,伍家朗排 16,希望兩個月之後嘅世錦賽抽籤前兩個都可以喺 16 名內先,確保唔會首兩輪對到,同埋做個種子起碼保住 16 強,再拎一個唔錯嘅分數。畢竟奧運資格賽都係剛開始,一兩站拎到高積分唔夠,需要繼續努力 !

2023 泰國羽毛球公開賽 總決賽對陣 及 賽程賽果 [6.4]

13:05 女子單打 安洗瑩 [1] 2 : 0 何冰嬌 [3]              (21:10 21:19)
14:20 混合雙打 Dechapol / Sapsiree [1] 1 : 2 金元昊 / 鄭娜銀 [5]  (21:11 19:21 20:22)
16:00 男子雙打 梁偉鏗 / 王昶 [3] 2 : 0 Fikri / Maulana        (21:10 21:15)
16:40 男子單打 Kunlavut [2] 2 : 0 李卓耀 [8]            (21:12 21:10)
17:35 女子雙打 金昭映 / 孔熙容 [1] 2 : 0 Benyapa / Nuntakarn [6]  (21:13 21:17)

先恭喜李卓耀拎到亞軍,雖敗猶榮,因為小昆展現左佢嘅球商,利用網前同埋各種手上嘅功夫,李卓耀根本跟唔上,事實上二人某程度唔係一個水平上。而且小昆連續四日三場身心疲累之下,今日仍然發揮出高水準,並且今年男單終於有運動員奪下巡迴賽第二冠 ! 成為本賽季目前最好嘅男單選手

小昆奪冠後並會突破自己新高,將會首登世界排名第三 !!! 同在今日奪冠嘅梁王,組隊一年亦將突破組合新高,同樣首登世界排名第三 ! 希望過完印公再講多少少小昆同梁王,仲有今年 500 或以上嘅高級賽八戰八進決賽嘅安洗瑩,狀態火熱,有感 00 後開始陸續佔據羽壇地位 !

最新一期世界排名 06/06/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. Kunlavut [泰國] ||| 3. Kunlavut [泰國]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 劉雨辰 / 歐烜屹 [中國]、3. 梁偉鏗 / 王昶 [中國] ||| 3. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. Dechapol / Sapsiree [泰國]、3. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本] ||| 6. 金元昊 / 鄭娜銀 [南韓]、9. 蔣振邦 / 魏雅欣 [中國]

2023 新加坡羽毛球公開賽 32 強淘汰賽種子球手出局一覽 [750] [6.6-6.7]

男單 - Axelsen [1] 退賽 ; Jonatan [6] 0 比 2 石宇奇 ; 李梓嘉 [8] 1 比 2 翁泓陽
女單 - /
男雙 - Alfian / Ardianto [1] 0 比 2 Lane / Vendy ; Rankireddy / Shetty [5] 1 比 2 古賀輝 / 齋藤太一 ; 劉雨辰 / 歐烜屹 [6] 1 比 2 金基正 / 金沙朗
女雙 - /
混雙 - 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] 退賽

焦點戰
男單 - Ginting [2] 2 比 0 伍家朗 ; 奈良岡功大 [3] 2 比 0 Prannoy ; 駱建佑 [4] 2 比 0 李卓耀 ; 周天成 [5] 2 比 1 Sen ; Jonatan [6] 0 比 2 石宇奇 ; 李梓嘉 [8] 1 比 2 翁泓陽 ; 陸光祖 2 比 0 林俊易
女單 - 山口茜 [1] 2 比 1 Sindhu ; 韓悅 2 比 0 李美妙
男雙 - Alfian / Ardianto [1] 0 比 2 Lane / Vendy ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [3] 2 比 0 何濟霆 / 周昊東 ; 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 比 0 姜敏赫 / 徐承宰 ; Astrup / Rasmussen 1 比 2 Riyanto / Rambitan ; 盧敬堯 / 楊博涵 0 比 2 任翔宇 / 譚強 ; 李洋 / 王齊麟 0 比 2 Fikri / Maulana
女雙 - Benyapa / Nuntakarn 2 比 0 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 ; 陳康樂 / Thinaah 1 比 1 岩永鈴 / 中西貴映 [戰至 9:16 時前者退賽]
混雙 - 馮彥哲 / 黃東萍 [6] 2 比 0 蔣振邦 / 魏雅欣 ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 2 比 1 Kusharjanto / Kusumawati ; Rivaldy / Mentari 2 比 1 Jordan / Oktaviani

港隊 32 強淘汰賽賽果
男單 - 伍家朗 0 比 2 Ginting [2] , 6.7 , 03-13 , 7:35PM
男單 - 李卓耀 0 比 2 駱建佑 [4] , 6.7 , 01-10 , 7:45PM
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖 2 比 1 Jolly / Pullela , 6.7 , 02-14 , 8:10PM
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 1 比 2 Gicquel / Delrue [5] , 6.6 , 03-04 , 12:15PM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 2 比 1 Hall / Macpherson , 6.7 , 03-06 , 1:45PM

2023 新加坡羽毛球公開賽 16 強淘汰賽種子球手出局一覽 [750] [6.8]

男單 - 駱建佑 [4] 0 比 2 Popov ; 周天成 [5] 0 比 2 Antonsen
女單 - Marin [6] 1 比 2 Katethong ; Intanon [7] 0 比 2 大崛彩
男雙 - Ahsan / Setiawan [2] 0 比 2 催率圭 / 金元昊
女雙 - 福島由紀 / 廣田彩花 [4] 0 比 2 李汶妹 / 劉玄炫 ; Rahayu / Ramadhanti [6] 1 比 2 岩永鈴 / 中西貴映
混雙 - Dechapol / Sapsiree [3] 0 比 2 Christiansen / Boje ; Gicquel / Delrue [5] 0 比 2 Jomkoh / Supissara ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 1 比 2 李晉熙 / 吳芷柔

焦點戰
男單 - 周天成 [5] 0 比 2 Antonsen ; Kunlavut [7] 2 比 1 黃智勇 ; 石宇奇 2 比 1 陸光祖 ; 李詩灃 2 比 1 翁泓陽
女單 - 戴資穎 [3] 2 比 0 Tunjung ; 何冰嬌 [5] 2 比 1 韓悅
男雙 - Ahsan / Setiawan [2] 0 比 2 催率圭 / 金元昊 ; 謝定峰 / 蘇偉譯 [3] 2 比 0 Fikri / Maulana ; 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 比 0 Gideon / Sukamuljo ; 王耀新 / 張御宇 [8] 2 比 0 Riyanto / Rambitan ; Carnando / Marthin 2 比 0 金基正 / 金沙朗
女雙 - 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 比 0 Benyapa / Nuntakarn ; 松山奈未 / 志田千陽 [2] 2 比 1 Jongkolphan / Rawinda ; 金昭映 / 孔熙容 [5] 2 比 0 鄭娜銀 / 金慧貞 ; Rahayu / Ramadhanti [6] 1 比 2 岩永鈴 / 中西貴映
混雙 - 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 比 1 Rivaldy / Mentari ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 1 比 2 李晉熙 / 吳芷柔

港隊 16 強淘汰賽賽果
女雙 - 楊雅婷 / 楊霈霖 0 比 2 白荷娜 / 李紹希 [8] , 02-06 [TV] , 2:30PM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 2 比 1 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] , 02-07 [TV] , 3:25PM

聽日比賽有意思,開始真正嘅強手對決,凡塵之前喺全英輸比金孔後首次對決、東風首遇東渡、雅思首遇鄭金、李詩灃求首勝 Ginting、奈良岡求首勝石頭、何冰嬌王祉怡再度向安戴發起衝擊、山羊第六度遇李白會否再度大敗收場、最激烈嘅男雙繼續製造懸念 ...

仲有今次係 李晉熙 / 吳芷柔 首次晉級 750 級別嘅八強,今日突破左上周輸過嘅 吳塤閥 / 賴潔敏。聽日同 陳堂傑 / 杜頤溈 覺得都唔係無得打,已經獲得積分 6,050。睇下聽日可否再進一步,爭取更多積分 !

2023 新加坡羽毛球公開賽 [750] 半準決賽 對陣 及 賽程賽果 [6.9]

除 3 號場比賽外,其餘皆為 TV 區

男子單打
16:25 02-07 Antonsen 2 : 1 李佳豪
15:15 01-04 奈良岡功大 [3] 0 : 2 石宇奇
16:40 01-07 Kunlavut [7] 2 : 0 Popov
19:30 01-08 Ginting [2] 2 : 1 李詩灃

女子單打
15:05 03-01 山口茜 [1] 2 : 1 大崛彩
14:10 02-03 陳雨菲 [4] 2 : 0 Katethong
16:40 02-06 戴資穎 [3] 2 : 0 何冰嬌 [5]
14:20 01-03 安洗瑩 [2] 2 : 0 王祉怡 [8]

男子雙打
12:10 02-01 梁偉鏗 / 王昶 [7] 2 : 0 Lane / Vendy
12:50 01-02 謝定峰 / 蘇偉譯 [3] 2 : 1 Carnando / Marthin
19:05 03-02 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 : 1 古賀輝 / 齋藤太一
21:50 01-10 王耀新 / 張御宇 [8] 1 : 2 催率圭 / 金元昊

女子雙打
12:10 01-01 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 金昭映 / 孔熙容 [5]
15:45 02-05 松本麻佑 / 永原和可那 [7] 0 : 2 李汶妹 / 劉玄炫
16:05 01-05 張殊賢 / 鄭雨 [3] 2 : 1 岩永鈴 / 中西貴映
12:40 02-02 松山奈未 / 志田千陽 [2] 1 : 2 白荷娜 / 李紹希 [8]

混合雙打
15:00 02-04 鄭思維 / 黃雅瓊 [1] 0 : 2 金元昊 / 鄭娜銀 [8]
18:30 02-08 Jomkoh / Supissara 1 : 2 Christiansen / Boje
20:40 01-09 陳堂傑 / 杜頤溈 2 : 1 李晉熙 / 吳芷柔
17:25 01-06 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 1 馮彥哲 / 黃東萍 [6]

2023 新加坡羽毛球公開賽 [750] 準決賽 對陣 及 賽程賽果 [6.10]

全部比賽外皆為 TV 區

男子單打
17:55 07 奈良岡功大 [3] 1 : 2 Antonsen
20:30 09 Ginting [2] 1 : 1 Kunlavut [7] [第三局戰至 6:1 時 Kunlavut 退賽]

女子單打
13:05 02 山口茜 [1] 2 : 1 陳雨菲 [4]
16:15 05 安洗瑩 [2] 2 : 0 戴資穎 [3]

男子雙打
19:25 08 謝定峰 / 蘇偉譯 [3] 1 : 2 梁偉鏗 / 王昶 [7]
21:30 10 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 : 0 催率圭 / 金元昊

女子雙打
12:10 01 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 李汶妹 / 劉玄炫
14:55 04 張殊賢 / 鄭雨 [3] 1 : 2 白荷娜 / 李紹希 [8]

混合雙打
14:10 03 金元昊 / 鄭娜銀 [8] 0 : 2 Christiansen / Boje
17:05 06 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 2 : 0 陳堂傑 / 杜頤溈

2023 新加坡羽毛球公開賽 [750] 總決賽 對陣 及 賽程賽果 [6.11]

14:10 女子雙打 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 : 0 白荷娜 / 李紹希 [8]    (21:16 21:12)
15:10 女子單打 山口茜 [1] 0 : 2 安洗瑩 [2]             (16:21 14:21)
16:05 混合雙打 渡邊勇大 / 東野有紗 [2] 1 : 2 Christiansen / Boje  (14:21 22:20 16:21)
17:30 男子單打 Ginting [2] 2 : 0 Antonsen            (21:16 21:13)
18:25 男子雙打 保木卓朗 / 小林優吾 [4] 2 : 0 梁偉鏗 / 王昶 [7]   (21:13 21:18)

最新一期世界排名 13/06/2023

男單 - 1. Axelsen [丹麥]、2. Ginting [印尼]、3. Kunlavut [泰國] ||| 10. 李詩澧 [中國]
男雙 - 1. Alfian / Ardianto [印尼]、2. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]、3. 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞] ||| 2. 梁偉鏗 / 王昶 [中國]
女雙 - 1. 陳清晨 / 賈一凡 [中國]、2. 白荷娜 / 李紹希 [南韓]、3. 張殊賢 / 鄭雨 [中國]
混雙 - 1. 鄭思維 / 黃雅瓊 [中國]、2. Dechapol / Sapsiree [泰國]、3. 渡邊勇大 / 東野有紗 [日本]

十萬分俱樂部 - 鄭思維 / 黃雅瓊 : 116906、山口茜 : 103717、Axelsen : 103005、安洗瑩 : 102264、陳清晨 / 賈一凡 : 100654
男子單打更多排名 - 6. 石宇奇、11. 李梓嘉、14. 李卓耀、16. 伍家朗、18. Antonsen、33. 桃田賢斗

2023 印尼羽毛球公開賽 32 強淘汰賽種子球手出局一覽 [1000] [6.13-6.14]

男單 - 李梓嘉 [8] 0 比 2 Sen
女單 - /
男雙 - /
女雙 - 松山奈未 / 志田千陽 [2] 1 比 2 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 ; 金昭映 / 孔熙容 [8] 0 比 2 松本麻佑 / 永原和可那
混雙 - Gicquel / Delrue [5] 0 比 2 Rivaldy / Mentari ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 1 比 2 Kusharjanto / Kusumawati ; 金元昊 / 鄭娜銀 [8] 1 比 2 鄧俊文 / 謝影雪

焦點戰
男單 - Axelsen [1] 2 比 0 翁泓陽 ; 奈良岡功大 [3] 2 比 1 Antonsen ; 駱建佑 [4] 2 比 0 Wardoyo ; Jonatan [6] 2 比 0 常山幹太 ; Prannoy [7] 2 比 0 西本拳太 ; 李梓嘉 [8] 0 比 2 Sen ; 李詩灃 2 比 1 李卓耀 ; 陸光祖 0 比 2 Kidambi ; 伍家朗 2 比 0 桃田賢斗
女單 - 戴資穎 [3] 2 比 0 韓悅 ; Tunjung 0 比 2 Sindhu
男雙 - 謝定峰 / 蘇偉譯 [2] 2 比 0 Fikri / Maulana ; 劉雨辰 / 歐烜屹 [5] 2 比 1 Astrup / Rasmussen ; 姜敏赫 / 徐承宰 2 比 1 盧敬堯 / 楊博涵 ; Lane / Vendy 1 比 2 Riyanto / Rambitan ; 任翔宇 / 譚強 2 比 0 李哲輝 / 楊博軒
女雙 - 陳清晨 / 賈一凡 [1] 2 比 0 李汶妹 / 劉玄炫 ; 松山奈未 / 志田千陽 [2] 1 比 2 宮浦玲奈 / 櫻本絢子 ; 白荷娜 / 李紹希 [5] 2 比 0 廣上瑠依 / 加藤佑奈 ; 金昭映 / 孔熙容 [8] 0 比 2 松本麻佑 / 永原和可那 ; 岩永鈴 / 中西貴映 2 比 1 Jolly / Pullela
混雙 - 徐承宰 / 蔡侑玎 [4] 2 比 0 Ferdinansyah / Widjaja ; Gicquel / Delrue [5] 0 比 2 Rivaldy / Mentari ; 吳塤閥 / 賴潔敏 [7] 1 比 2 Kusharjanto / Kusumawati

港隊 32 強淘汰賽賽果
男單 - 伍家朗 2 比 0 桃田賢斗 , 6.13 , 01-05 [TV] , 1:45PM
男單 - 李卓耀 1 比 2 李詩灃 , 6.14 , 03-01 , 10:10AM
女雙 - 楊雅婷 / 楊沛霖 2 比 0 Macpherson / Torrance , 6.13 , 03-12 , 8:30PM
混雙 - 鄧俊文 / 謝影雪 2 比 1 金元昊 / 鄭娜銀 [8] , 6.14 , 02-03 [TV] , 11:40AM
混雙 - 李晉熙 / 吳芷柔 2 比 1 葉宏蔚 / 李佳馨 , 6.14 , 03-02 , 11:30AM