返回列表 發帖
呢首嘅詞 愛酒之人一定唔會失望
呢首嘅曲 愛迦之人一定知係正到漏
呢首嘅唱 愛嬅之人唔可能唔愛!{:1_ ...
kenneth 發表於 2022-5-23 14:32

然而淚水哭不夠那份量 怎麼好好清理
希望Kenneth懂得老楊
要放開你 才隨時能掛念你

Gary 發表於 2022-5-23 14:56

味覺揮之不去你也得接受

好不容易遇見愛、飲酒思源、321都係有高音位,我已經慣咗。
呢首比起乜你會愛的人,正路好多。 ...
Gary 發表於 2022-5-23 14:06

係呀,真係慣咗佢啲歌無端端整個高音,呢首個高音我接受到但喺chorus第一句好似有少少怪。
其實你會愛的人都係有個咁嘅高音

係呀,真係慣咗佢啲歌無端端整個高音,呢首個高音我接受到但喺chorus第一句好似有少少怪。
其實你會愛的 ...
Serendipity 發表於 2022-5-23 15:07

然而淚水哭不夠那份量 怎好好清理
呢句真係好聽
呢首歌有感動點,聽得多覺得幾傷感。

Gary 發表於 2022-5-23 14:56

我最有感覺係「洞察苦之美 痛苦記便記」呢句
連痛苦都欣然記下,真係另一個層次,可能都係佢呢三年嘅領悟

味覺揮之不去你也得接受
kenneth 發表於 2022-5-23 15:04

對於老楊,始終有份成長既回憶。
味覺既然揮之不去,咁就繼續聽佢d歌。
從50分到80分,希望下一首有90分。

我最有感覺係「洞察苦之美 痛苦記便記」呢句
連痛苦都欣然記下,真係另一個層次,可能都係佢呢三年嘅領 ...
Serendipity 發表於 2022-5-23 15:11

嫌棄你疼愛你是誰,呢句都幾令人有感觸。
以前Wyman講過林若寧最喜愛既歌手係老楊,今次呢份歌詞雖然唔係特別好,但林若寧都寫咗一d野出來。

以前Wyman講過林若寧最喜愛既歌手係老楊,今次呢份歌詞雖然唔係 ...
Gary 發表於 2022-5-23 15:14

Wyman竟然有comment過林若寧?
我覺得呢首喺林若寧嚟計都算佳作,有用心填,我諗佢冇離棄楊小姐嘅   
但我希望下一首會有許弘毅

Wyman竟然有comment過林若寧?
我覺得呢首喺林若寧嚟計都算佳作,有用心填,我諗佢冇離棄楊小姐嘅   
...
Serendipity 發表於 2022-5-23 15:19

至少唔係hea作俾老楊。
除咗幾粒高音唔係幾好,成首歌包括唱腔都有返之前d feel。

對於老楊,始終有份成長既回憶。
味覺既然揮之不去,咁就繼續聽佢d歌。
從50分到80分,希望下一首有90分 ...
Gary 發表於 2022-5-23 15:12

唔同嘅酒襯托唔同嘅心境 我直接畀100分
呢首歌係18+成熟嘅人先會明

至於黃生自己作小心地滑嗰種詞咁多沙石又推砌
唔好意思但佢無資格話人

以前Wyman講過林若寧最喜愛既歌手係老楊,今次呢份歌詞雖然唔係 ...
Gary 發表於 2022-5-23 15:14

有d咁既事咩

有d咁既事咩
jason567 發表於 2022-5-23 16:11

陳年往事,有次Wyman講過。

唔同嘅酒襯托唔同嘅心境 我直接畀100分
呢首歌係18+成熟嘅人先會明

至於黃生自己作小心地 ...
kenneth 發表於 2022-5-23 16:07

Wyman可以繼續寫歌俾鏡仔。
各有各隊伍。

有d咁既事咩
jason567 發表於 2022-5-23 16:11

Wyman 《没有去的旅行》

......和林若宁这位新进填词人认识得晚,去年才终於有机会来个词人深谈,问到:自己觉得写得不错的那一份要是被老板监制和歌手ban了怎麼办?我会著咬对方的大髀试图力挽狂澜。他呢,即使他最喜欢的杨千嬅歌词被打回头,仍然一声不响立即写过,我话「唔o徙咩?如果自己唔钟意就唔会交份词出去啦!」

他认为,没错一首好歌词没能出世固然凄凉,但是「我同佢都知道有过呢件事咪得o罗!」
枉我一路以浪漫自居。

個個也愛fa

原來千瑞條紀錄片都有差不多100k
算係咁

其實我覺得紀錄片幾好睇
如果冇咁多丁生
D fd mean 佢果下好正
重色輕友 吹咩

算係咁

其實我覺得紀錄片幾好睇
如果冇咁多丁生
...
jason567 發表於 2022-5-23 16:47

有阿于同人山人海,都幾唔錯。
同埋佢同阿jean咁多年都好好,難得啊。
不過紀錄片丁生含量太高,幾煩下。

算係咁

其實我覺得紀錄片幾好睇
如果冇咁多丁生
...
jason567 發表於 2022-5-23 16:47

第2 part我飛住睇
算了吧算了吧別悲哀

昂貴干邑如水 茶也清得如水
是你的心境誘導你的嘴
嫌棄你疼愛你是誰 如荷葉與露水
就似酒精蒸發愧疚的眼淚

呢段想講講詞中以荷葉上露珠比喻生/命
因為露水係得清晨短暫有所以最珍貴 要珍視
因為咁短暫所以無時間嘆息 就已經消失
呢啲我哋都聽過
而林生嘅詞進一步指出可以用酒消化呢種稍縱即逝嘅傷感
亦即係我哋心境放開啲 就可以唔會成日記恨將啲嘢放到咁大
明白成敗得失 名聲一時嘅高低其實只不過係睇你個心態
表現出識品酒嘅人好似千嬅咁樣嘅成熟態度
真係好感動又易明 係跟開嘅樂迷一定收貨

首歌既歌詞真心俾貨
當你聽得多某某黃淺白、冇深度既歌詞
就會適時懷念呢種

其實本身d音都唔係特別高,
好多歌手會用mixed voice應付,
係阿瑞攪唔惦,咁多年都練唔到個mixed voice出黎。

首歌唔錯,可以loop下。

首歌既歌詞真心俾貨
當你聽得多某某黃淺白、冇深度既歌詞
就會適時懷念呢種 ...
jason567 發表於 2022-5-23 17:45

無錯
每種酒 每段人生路即使苦嘅都值得細味

Wyman 《没有去的旅行》

......和林若宁这位新进填词人认识得晚,去年才终於有机会来个 ...
Gary 發表於 2022-5-23 16:25

即係林若寧都比肥Y豁達 ,果然夕爺徒弟係唔同啲

有阿于同人山人海,都幾唔錯。
同埋佢同阿jean咁多年都好好,難得啊。
不過紀錄片丁生含量太高,幾煩下。 ...
Gary 發表於 2022-5-23 16:52

我其實首映時已睇過,認同丁生嘅部份係最悶,最好cut咗換多啲朋友嘅 interview

我其實首映時已睇過,認同丁生嘅部份係最悶,最好cut咗換多啲朋友嘅 interview ...
Serendipity 發表於 2022-5-23 19:15

丁生真係……
唔知佢做乜要染指自己老婆既事業。
自己做翻d野唔得咩……

丁生真係……
自己做翻d野唔得咩…… ...
Gary 發表於 2022-5-23 22:01

因為佢首色惑太成功啩

千嬅今次用作品說話交出水準!上善如酒好感動

好想知如果冇簽華納
呢隻歌俾正向會點present

《你會愛的人》果滲娘味
同amusic 坐遊艇張相冇分別
上善若酒既youtube teaser 真係幾靚

丁生真係……
自己做翻d野唔得咩…… ...
Gary 發表於 2022-5-23 22:01

想自己食晒d錢   但搞到自己老婆臭晒朵
   公關等如零

好想知如果冇簽華納
呢隻歌俾正向會點present

《你會愛的人》果滲娘味
同amusic 坐遊艇張相冇分別
上善若 ...
jason567 發表於 2022-5-23 23:13

話傾咗幾個月
同意應該之前已經接手咗做

想自己食晒d錢   但搞到自己老婆臭晒朵
   公關等如零
jason567 發表於 2022-5-23 23:20

丁子高之前有個通稿,話佢唱歌其實比老楊好,為咗家庭先放棄。
笑到死。

笑到死。 ...
Gary 發表於 2022-5-23 23:25

其實丁生係未祖祖fans

jason567 發表於 2022-5-23 23:27

呢兩年真係多得丁生。

jason567 發表於 2022-5-23 23:27

佢拉攏joey去千嬅演唱會做嘉賓囉
你話呢?

笑到死。 ...
Gary 發表於 2022-5-23 23:25

可摸耳講多啲? 笑唔出ing

再細味歌詞
林若寧真係好俾貨
呢首詞拎獎都不為過
近年佳作
我覺得係佢寫俾嬅瑞最好既一首

話傾咗幾個月
同意應該之前已經接手咗做
kenneth 發表於 2022-5-23 23:23

丁生訪問話同華納合作咗幾個月都好順暢,即係其實早幾個月已簽咗做緊歌只係未公佈。

再細味歌詞
林若寧真係好俾貨
呢首詞拎獎都不為過
近年佳作
我覺得係佢寫俾嬅瑞最好既一首 ...
jason567 發表於 2022-5-23 23:54

係,真係幾好,一直覺得千嬅最應該將呢幾年感受喺歌度表達返出嚟,係最好嘅題材。

丁生訪問話同華納合作咗幾個月都好順暢,即係其實早幾個月已簽咗做緊歌只係未公佈。 ...
Serendipity 發表於 2022-5-24 00:10

醒目 一如所料!
丁生! I hate u

再細味歌詞
林若寧真係好俾貨
呢首詞拎獎都不為過
近年佳作
我覺得係佢寫俾嬅瑞最好既一首 ...
jason567 發表於 2022-5-23 23:54

悲歌之王都寫得唔錯㗎!
但我更欣賞呢份詞! 每種酒借代唔同嘅體驗!
高吖! 我已經中意呢首多過思源同長島冰荼!

可摸耳講多啲? 笑唔出ing
kenneth 發表於 2022-5-23 23:34

之前兩夫妻上咗個綜藝節目,之後就有份宣傳稿,話丁生唱歌比佢老婆好聽。
然後內地fans鬧到要死。

之前兩夫妻上咗個綜藝節目,之後就有份宣傳稿,話丁生唱歌比佢老婆好聽。
然後內地fans鬧到要死。 ...
Gary 發表於 2022-5-24 00:24

即是唔係佢自己講吖
咁都好少少
以為佢無恥到咁都有

等婆孫合唱

好不容易遇見愛、飲酒思源、321都係有高音位,我已經慣咗。
呢首比起乜你會愛的人,正路好多。 ...
Gary 發表於 2022-5-23 14:06

天賦 天賦~~~~
michael ~~