返回列表 發帖
Lala 第一個嚟

暫時頒到

曲 - 不在一起就不會分開 / 徐佳瑩
詞 - 人啊人 / 周耀輝
編 - 李小龍 / 蔡坤奇
新人 - 洪珮瑜

客語歌手 - 彭佳慧,《我在客廳做的夢》
客語專輯 - 林鈺婷 & 山狗大樂團,《簷風謠》
原住民語歌手 - 葛西瓦,《我這裡有一批很純的你要不要 Ita》
原住民語專輯 - Matzka,《cinevuan 7鄰86號》
台語男 - 阿吉仔,《心愛的謝謝》
台語女 - 鄭宜農,《水逆》
台語專輯 - 鄭宜農,《水逆》
樂團 - 宇宙人,《理想狀》
重唱組合 - Crispy 脆樂團,《愛是我們必經的辛苦》
裝幀設計 - 畢展熒,《調教》
MV - 落日飛車,〈Little Balcony〉/《Little Balcony》(導演:Pennacky)
年歌 - 安溥,〈最好的時光〉
演唱錄音專輯 - 〈Time's up〉
特別貢獻 - 林秋離、歐陽菲菲
評審團獎 - 葛西瓦,《我這裡有一批很純的你要不要 Ita》
單曲製作 - 嘟嘟、周已敦,〈Telephone〉/《Snow White》(演唱者:JADE)
專輯製作 - 柯智豪/《邊緣轉生術 Holy Gazai》(演唱者:A_Root同根生)
華男 -
HUSH,《娛樂自己》
華女 - A-Lin,《LINK》
華專 - 熊仔
Pro
年專 -
吳青峰,《馬拉美的星期二》

演奏類最佳作曲人獎 - 鍾興民/市場裡的苦瓜嫂《黃瑞豐「潮」》/麥丁文化事業有限公司
演奏類最佳專輯製作人獎 - 鍾興民、Yannick Barman/《阿爾卑斯的日落》/果核有限公司
演奏類最佳專輯獎 - 《繫》/好有感覺音樂事業有限公司
演奏錄音專輯 - 《SEDAR Trio - Vol. 1》/華納國際音樂股份有限公司(錄音:李游、李楊/混音:Kevin Killen/母帶後製:Bob Ludwig)
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

睇決選評審名單…. 應該偏向lala ? 會唔會A-Lin 今次又陪跑
fyw2031044 發表於 2023-7-1 19:21

睇嚟都係洪vs徐 文青派評審一定唔會頒俾A-Lin
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2023-7-1 19:46

預左陪跑先

預左陪跑先
victor1991415 發表於 2023-7-1 19:58

多數個賽果未必咁一面倒細獎文青/爆 後面就熱到抽筋

A-Lin 根本唔值 最好唔係佢 lol

The Crane losing 最佳新人獎 is a tragedy and very sad result for music

The Crane losing 最佳新人獎 is a tragedy and very sad result for music
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 20:19

If 超級拎華男就⋯

水逆感覺似會掃埋年歌同年專
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

恭喜宜農

水逆感覺似會掃埋年歌同年專
fyw2031044 發表於 2023-7-1 21:16

年專機會大D
年歌觀望....

恭喜宜農

宜農唔洗捧蛋 太好了

陳建騏廢到

係咪揀最廢嗰隊?

大象體操好慘 :(

收聲啦要講幾耐
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

Very sad result for music...

趁呢段時間食生果甜品, 唔好餓親~

感覺係
但各種類型歌手都可以鼓勵下嘅
唱匠呢類都耐未再有得獎者
不過得唔到 就下次再努力囉
得金曲獎又唔代表一切 得唔到其實又唔會點
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

一入嚟睇就咁...

Miss KO~!!!!!!下Part仲要有Tanya, 同好者要醒啦

金曲獎幾時先可以改下成個show因為廣告斬到好碎嘅問題...

金曲獎幾時先可以改下成個show因為廣告斬到好碎嘅問題...
mikan 發表於 2023-7-1 21:46

好過某n年係咁pizza / 全家萊爾富先啦.....

好彩調教都有個獎

恭喜CM評審團中

Congrats to anpu

最好的時光!!

最好的時光值得拎

Anpu Cheer Tanya

真係好文青既得奬名單…

tanya!!

唱作才女sss連住出場

Ok la

Ok la
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 22:14

陌生人唔得囉(因為冇喺香港綵排過XDDDD)

Ok la
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 22:14

明顯無暖聲就唱,後面越唱越好

演唱完畢之後,她沒有下台,反而在廣告時間,她獻上驚喜,演唱《WE ARE ONE》獻給這段時間在「#ME TOO」運動裡受傷的人,她說「其實最近感觸挺深的,讓我想起9年前,我寫的一首為公益活動寫的歌,接下來這段不會播出,但是我可以鼓勵大家,拿起你們的手機拍下來,也可以分享出去,是我最想說的話。」

演唱完畢之後,她沒有下台,反而在廣告時間,她獻上驚喜,演唱《WE ARE ONE》獻給這段時間在「#ME TOO」運 ...
bagfgfcde 發表於 2023-7-1 22:27

tanya好正

陌生人唔得囉(因為冇喺香港綵排過XDDDD)
Evan@LaRossa 發表於 2023-7-1 22:16

果晚聽唔到
今晚終於聽到陌生人 若你碰到他

A-Lin今次唱得幾好呀 比29屆果次好多了
同埋感覺佢心情好輕鬆
呢段似會係表演收視高點

A-Lin今次唱得幾好呀 比29屆果次好多了
同埋感覺佢心情好輕鬆
liebe 發表於 2023-7-1 22:37

佢一唱Live
個種壓台同穩陣真係數一數二

A-Lin今晚狀態好好

現場真係好穩

表演後全場都在歡呼

明顯無暖聲就唱,後面越唱越好
mikan 發表於 2023-7-1 22:22

未到工作溫度, 裸live
A-Lin今晚狀態好好

現場真係好穩

表演後全場都在歡呼
sunshine 發表於 2023-7-1 22:39

聽佢一定唔會炒~

唔識讀 瑋 字?!

…… 艾怡良今次乜嘢事

頒錯人

姨娘攪咩 lol

笑死

姨娘攪咩 lol
victor1991415 發表於 2023-7-1 22:58

打在兒身痛在娘心
所以怡良會痛

搞到好肉酸
得獎者唔興奮