返回列表 發帖

A Powerpick年度大清算2012 (圓滿結束,多謝支持!!)

單選投票, 共有 52 人參與投票

投票已經結束

15.38% (8)
34.62% (18)
3.85% (2)
21.15% (11)
7.69% (4)
3.85% (2)
13.46% (7)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
A POWERPICK 年度大清算 2012

CM最少獎頒獎禮,2012年上榜歌129首,唔知我同你是否心靈相通?

2013年1月2日晚上8:30準時見~

A POWERPICK娓娓歌曲投票獎項繼續進行,快d投票啦!!!
精心選出8首唔係大熱但一定好聽嘅歌曲... 那一首蒼海遺珠係大家心頭好???
聽下歌先投都得
1. 1st date - Gin Lee

2.Go With The Flow - 周國賢

3. 豬籠墟事變 - RubberBand

4. 卡嚓 - 盧凱彤

5. 我愛你 - 林欣彤

6. 哪裡 - 泳兒

7. 唵嘛呢叭咪吽 live - 方皓玟

8. 差利先生 live - Yellow feat.Rb

多謝大家支持!!!!
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

A Powerpick 全年推介十大 2012

位置 歌曲 歌手 作曲 作詞
睜開眼 RubberBand 偉/正 Rb/Tim Lui
上榜7週 3週no.1 126次

為執著乾杯 藍奕邦 藍奕邦 藍奕邦
上榜7週 2週no.1 119次

愛你 陳芳語 Skot Suyama/Kimberley 黃祖蔭
上榜7週 2週no.1 118次

生命之花 張繼聰+王菀之 張繼聰 小克
上榜8週 1週no.1 112次

碌卡 陳奕迅 Eric Kwok 陳詠謙
上榜6週 1週no.1 111次

面具 許廷鏗 彭學斌 劉卓輝/ 許廷鏗
上榜6週 2週no.1 108次

年少無知 陳豪+林保怡+黃德斌 黃貫中 林若寧
上榜7週 1週no.1 107次

BB88 方大同 方大同 方大同
上榜7週 1週no.1 106次

9:55pm 薛凱琪 方大同 陳詠謙
上榜7週 1週no.1 105次

驚人 林二汶 藍奕邦 于逸堯
上榜6週 1週no.1 104次

A Powerpick 男歌手
金 - 陳奕迅

上榜歌 孤獨患者
冠軍歌 積木/最冷一天/重口味/碌卡(2 weeks no.1)/完/信任
6首共37週 571次

銀 - 方大同

上榜歌 情勝策略
冠軍歌 BB88/千紙鶴/愛立刻
4首共20週 294次

銅 - 周國賢

上榜歌 退化論/時空
冠軍歌 Go With The Flow/我是個地球人
4首共18週 275次

A Powerpick 女歌手
金 - 楊千嬅

上榜歌 翅膀下的風/黑天鵝/深息/親
冠軍歌 金絲雀/沒有目的地愛了
6首共22週 355次

銀 - 薛凱琪

上榜歌 Better Me
冠軍歌 9:55pm/All You Need Is Me/倒刺
4首共18週 319次

銅 - Gin Lee

上榜歌 Falling/GT
冠軍歌 1st date/今天終於一人回家
4首共19週 256次

A Powerpick 組合
金 - Rubberband

上榜歌 Easy/Slow & Easy/夥伙
冠軍歌 睜開眼(3 weeks no.1)/豬籠墟事變
5首共27週 391次

銀 - mr.

上榜歌 走獸/What R We Frighting 4/方向感
冠軍歌 昨天
4首共15週 182次

銅 - Robynn & Kendy

三甲歌 小說伴咖啡/翻牆/不用太趕 Live Acoustic Version
3首共12週 168次

A Powerpick 新人
新組合 - Robynn & Kendy

三甲歌 小說伴咖啡/翻牆/不用太趕 Live Acoustic Version
3首共12週 168次

女新人 - 陳芳語

冠軍歌 愛你
1首共7週 118次

男新人 - 馮允謙

三甲歌 今天開始/夜半敲門
2首共7週 100次

A Powerpick 至尊唱片
..3mm (陳奕迅)

冠軍歌 重口味/碌卡(2 weeks no.1)/完/信任
4首共25週 381次

A Powerpick 作曲家
方大同

上榜歌 情勝策略/孤獨患者/兩人三腳
冠軍歌 9:55pm/All You Need Is Me/BB88/千紙鶴/愛立刻
8首共583次

A Powerpick 填詞人
陳詠謙

上榜歌 新婚快樂/我們的起跑線
冠軍歌 碌卡/命案/For U & Me/9:55pm/All You Need Is Me
7首共558次

A Powerpick 唱作歌手
方大同

上榜歌 情勝策略
冠軍歌 BB88/千紙鶴/愛立刻
4首共20週 294次

A Powerpick 娓娓歌曲 (CM人一人一票)
Go With The Flow 周國賢 周國賢 周國賢

-----------

4 方大同
3 陳奕迅
2 RubberBand/陳芳語/薛凱琪/周國賢/Robynn & Kendy
1 藍奕邦/張繼聰+王菀之/許廷鏗/陳豪+林保怡+黃德斌/林二汶/Gin Lee/mr./馮允謙/楊千嬅

如大家對本榜有任何意見,歡迎留言或pm我

統計2012年46週上榜歌收聽次數最後成績
男歌手8強 (排名依筆畫序)
方大同/林宥嘉/洪卓立/周國賢/許廷鏗/陳奕迅/陳柏宇/藍奕邦

女歌手8強 (排名依筆畫序)
Gin Lee/王菀之/林二汶/林欣彤/鍾舒漫/薛凱琪/楊千嬅/盧凱彤

組合8強
Mr/Robynn & Kendy/RubberBand/Shine/Twins/Yellow/五月天/蘇打綠

支持gcgoobi~~

咦,同一日仲要同一時段,要走兩場了,Support! :)

支持千嬅哈哈

支持!

首選一定係豬籠墟事變 (v gd)

VOTED & SUPPORT!

支持千嬅哈哈
MiRi 發表於 2012-12-29 10:29

今年WEEK28之後就無再上榜.... 親上左3WEEKS都走埋

今年WEEK28之後就無再上榜.... 親上左3WEEKS都走埋
gcgoobi 發表於 2012-12-29 22:22

但係都有8強...  ;P

但係都有8強...
張少 發表於 2012-12-29 22:39

8強統計至46周而已~~

RB~~~!!!!

support support

RB~~~!!!!
Ethan716 發表於 2012-12-31 00:50

RB有兩首WOR!

預告:
1. 今年十大有6個位置都會見到新面孔
2. 新人獎會分(男女組合) 數年首次全部得獎者過100次收聽率

支持GCGOOBI :)

我都係今晚 ...
不過係非共和榜
支持^^

大家仲未投票快D投啦.....

今晚十大準備咗幾個HIT RATE好低但係好正嘅VIDEO同大家分享... 希望大家鐘意:)

支持~~

見木馬頒女新人....我地都頒新人獎~~

我都黎支持你^^

新組合 - Robynn & Kendy

3首共12週

女新人 - 陳芳語

冠軍歌 愛你
1首共7週

男新人 - 馮允謙

三甲歌 今天開始/夜半敲門
2首共7週

個女新人好忙原來個男新人都係好忙...

所以琴日要唱2次愛你

個女新人好忙原來個男新人都係好忙...
木馬 發表於 2013-1-2 20:45

組合很忙... 牛仔很忙!

入場支持~~~~~~~~

9:30繼續十大獎項

你又估到我的心水推介嗎???

比啲HINTS大家!!

10 娓娓歌曲唔見佢,唔係因為唔BUY,而係十大佢已有一席!!
DIVA唔係電影女主角...應該係佢!

9 自成一派的演譯加上合作無間的拍擋,好希望聽佢唱一次牆紙!

入場支持~~~~~~~~
張少 發表於 2013-1-2 20:56

THANK YOU張少!!!

9:30繼續十大獎項

你又估到我的心水推介嗎???

比啲HINTS大家!!

10 娓娓歌曲唔見佢,唔係因為唔BUY,而係 ...
gcgoobi 發表於 2013-1-2 20:57

好難估XD

好難估XD
issacshek1106 發表於 2013-1-2 21:02

都唔係好難估喎...... 要請十大歌手們出場!!!

驚人 林二汶 藍奕邦 于逸堯
上榜6週 1週no.1 104次

9:55pm 薛凱琪 方大同 陳詠謙
上榜7週 1週no.1 105次

HINTS:
7 一首感動的歌,不單是歌手唱功,而是共鳴....
8 第9位有9字歌名,第8位都襯番歌名

BB88 方大同 方大同 方大同
上榜7週 1週no.1 106次

年少無知 陳豪+林保怡+黃德斌 黃貫中 林若寧
上榜7週 1週no.1 107次

全場一齊唱 :D

HINTS
5 騎馬舞都可以HIT爆全球,作為香港人點解大家唔熱捧佢?
6 樂壇二年生已成功進佔十大位置,前途無可限量

HINTS
5 騎馬舞都可以HIT爆全球,作為香港人點解大家唔熱捧佢?
6 樂壇二年生已成功進佔十大位置,前途無可 ...
gcgoobi 發表於 2013-1-2 21:46

5.江南STYLE-.-?
6.重新長大?

面具 許廷鏗 彭學斌 劉卓輝/ 許廷鏗
上榜6週 2週no.1 108次

碌卡 陳奕迅 Eric Kwok 陳詠謙
上榜6週 1週no.1 111次

HINTS
3 歌者第一次作曲者雖不熟悉,但已連續兩年有歌入十大,舊年有空港,今年有....
4 一個人唱好聽,兩個人唱更好聽

4生命之花?

3愛你?

4生命之花?
HOTMAN 發表於 2013-1-2 22:05

可以是雙子情歌重口味吧... HAHAHAHA

生命之花 張繼聰+王菀之 張繼聰 小克
上榜8週 1週no.1 112次

今年唯一一首上榜8週歌曲

可以是雙子情歌重口味吧... HAHAHAHA
gcgoobi 發表於 2013-1-2 22:10

4 一個人唱好聽,兩個人唱更好聽

紅字為重點我覺得呢兩首一個人唱好聽D;P

紅字為重點我覺得呢兩首一個人唱好聽D
HOTMAN 發表於 2013-1-2 22:13

多謝你估中 :)

愛你 陳芳語 Skot Suyama/Kimberley 黃祖蔭
上榜7週 2週no.1 118次

HINTS

1 有這樣的年代,有這樣的時代曲
2 佢作嘅歌拎過好多十大,自己作為歌者,就係第一次