返回列表 發帖

你最討厭的四大電子傳媒頒獎禮

單選投票, 共有 293 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
新城擺明分豬肉 做真小人都無咁嬲
港台不過不失 唔差
電視台做到全民投票 雖然上榜(一年一碟得兩首)同冠軍(要錄live)有限制,
而且又無咩一線歌手支持, 不過開始改善 表現有待觀察
商台 故步自封 由以往真係年青人電台, 提拔新人, 到而家...不堪入目 如果新城係真小人 咁佢就係...
(我真係唔信佢夠膽ignore 兩位前輩啲ap, 頒銀銅比kary ivana)

投票只係為左比大家表態 希望有關傳媒睇到會反省
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

tvb而家係星夢歌手嘅世界

同樣,903 憎 cm 都有佢嘅原因~~
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

好難投....4個都有好有唔好
好想睇結果....諗多陣再入黎投

星勤 發表於 17/12/2014 23:50

格硬RE 高山低谷 幾核突呀

叱咤頒獎禮睇就最好睇,不過,其他就唔講啦

新城雖然分豬肉, 但係可以睇到好多歌手Live

TVB以前都幾好睇既, 四大之後就開始唔掂了, 不過真心唔中意依家咁星夢劇集主題曲頒獎禮

RTHK咧,我覺得頒獎結果算係比較公正的了, 不過唔中意佢d司儀......好煩

星勤 發表於 2014-12-17 23:50

903憎cm?
因為爆哂佢啲ap出嚟?
食得咸魚抵得渴啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

星勤 發表於 2014-12-17 23:50

即係好似政府好憎班理性市民一樣

tvb而家係星夢歌手嘅世界
rubylovessss 發表於 2014-12-17 23:49

tvb同星夢「合作」就預左架啦
我寧願903學tvb咁半公開講 叱吒係美祖世界 咁大家唔使咁掛心女金
叱咤頒獎禮睇就最好睇,不過,其他就唔講啦

新城雖然分豬肉, 但係可以睇到好多歌手Live{:1_ ...
PangChiYeung 發表於 2014-12-17 23:58

我寧願唔要一班好嘅dj做司儀 唔要一個好睇嘅頒獎禮
我想要一個好聽嘅 唱得之人可以唱 無表現就唔好出聲唱歌
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

講近年真係好討厭商台嘅頒獎取向,好多人喺唔同post都鬧過,唔多講
其實全部頒獎禮最大嘅問題係大獎由大牌歌手壟斷,所以容氏同eason

新城就一貫風格冇進步冇退步,唯一好處係班不知名新人可以得到全年唯一安慰
全球歌手呢啲獎,咁我覺得又真係得容氏同eason夠班攞到,所以新城真係冇咩可以評論

港台個男女歌手就不嬲都固步自封,容氏係唯一一個女歌手得獎人,eason好佢少少攞少第一年
最慘係fiona嘅萬年進步
不過今年男女歌手似乎都大機會換人
(尤其係商台頒獎禮完咗之後實好多人嘈女金
港台唔想佢個頒獎禮繼續比人鬧就換人最實際
所以容氏大機會斷女歌手,希望KAY攞到)

TVB就係因為歌手數量同頒獎機制嘅問題
全民投票的確係幾有亮點,但唱片公司杯葛真係好大影響
劇集歌應該係一個好大嘅因素
如果TVB可以只係放去台慶頒獎禮個劇集歌曲獎,
唔plug劇集歌(或者限一個星夢歌手一年最多plug一首劇集歌)上榜
相信會解決到優秀選/總選好多星夢歌手呢個問題
如果全部唱片公司都踴躍啲玩呢個遊戲,會係最好睇嗰個

絕對系903.多謝903捧joey捧成甘。香港樂壇多得你。
C1:香港樂壇終極被903 & joey玩完。

投商台
今時今日四台都係零公信力架啦,有自知之明搞場show開心下咪算
硬係班商台DJ搞完都仲要自high多幾日,講咩來挑戰吧搞到自己個奬對香港樂壇好重要咁

PS: 真心期待柏豪bb封聖後,班商台DJ會唔會1月2日係節目捧佢做第四代歌神

其實舊年有 The Key & 小日子, 903要繼續敬老都係實至名歸既, 但係今年女嗰邊....(男金換人換得好, 08年都試過噶啦其實)
但都係投TVB, 成件事變得好無聊, 當年的頒獎禮已淪落到無嗮星撐場, fanbase玩嗮, 幾首20大等等... (準備熊貓攞20大時熄機)
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

商台最狗唔係造馬
係為左最後個得獎結果, 全年喪BAN歌喪壓其他人AP同埋喪谷D唔係常人識欣賞既歌

呢几年真系最憎港台~

成日赶台,赶人落台~
规模越来越唔得
2014年确定金针奖已经取消 —— 唯一睇头已经剃头

司仪亦系四个颁奖典礼中表现最差的~

以前港台嘅颁奖典礼真系好大 家下真系小型音乐会 退步到坊间音乐奖项都好睇过佢
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

身為祖粉都非常不滿903既做法
903真係幾錫千fa
家下所有罪名放哂落祖到
明明fa都有份霸住三甲

理想既三甲 fi kary kay

身為祖粉都非常不滿903既做法
903真係幾錫千fa
家下所有罪名放哂落祖到
明明fa都有份霸住三甲

理 ...
PerryXD 發表於 2014-12-18 02:48

問題係你件偶像霸得特別肉酸。
fa間中出嚟一年你都想拉人哋落水,搞笑嘎

商台!其實講造馬邊個台唔係
只係商台標榜公平但實際咪全年造緊播放率
仲要逢年尾就造得至肉酸
要不滿係造完仲不斷吹噓自己有幾公正先難頂

問題係你件偶像霸得特別肉酸。
fa間中出嚟一年你都想拉人哋落水,搞笑嘎 ...
aussie2013 發表於 2014-12-18 09:13

好明顯 903 年頭~年中都冇諗過俾 fa 入三甲,諗住佢淨係 plug 一兩首歌就播左<來生舞>入十大 reserve 個獎俾佢。點知容祖兒太遲 plug 歌,其他密密 plug 既女歌手一直壓壓壓壓壓,千嬅先一路 keep 住徘徊三甲,年尾 plug 一首演唱會歌就漁人得利有女歌手獎。
歸根究底,所有事既源頭都係來自容祖兒,所以我覺得鬧千嬅霸住個獎係唔 valid 的。

千嬅上兩次三甲已經係2005年同2010年銅獎,14年再入女三甲都叫霸?祖粉當觀眾傻豬啊?
照噓祖祖噓到傻。
最憎英皇電視台→星夢電視台

商台太多商業因素...其實係咪怕百老匯,板長以後唔落903廣告?
與其怕,不如棒新一代歌手上位
等各大品牌有多幾個歌手代言人選擇
市場要改朝換代比KAY,IVANA,FIONA,KARY上位

我反而幾buy新城皆大歡喜
各個大獎亦都跟到潮流!

商台!其實講造馬邊個台唔係
只係商台標榜公平但實際咪全年造緊播放率
仲要逢年尾就造得至肉酸
要不滿係造 ...
melodysa 發表於 2014-12-18 09:31

903既公信力就黎衰過TVB
甚至變下一個TVB,就算同潮流不符合都硬棒自己人

但商台認受性依然係四台最高

因為落棺 投左903
起碼新城膠得嚟be true to themselves 噶

(雖然覺得tbb 997呢兩個公信力為負
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

機制方面其實就各有不同, 對我黎講就好難評估, 不過青黃不接都係4台嘅問題
我想講係質素方面:
最好其實我覺得係903, 有表演tag歌都幾好, 最緊要係唱全首, 讓人認識成首歌
港台我會排第二, 其實我覺得司儀係ok, 不過最大問題係就tvb d air time, 搞到成日圈人又得半首
tvb 同新城一定係排最後, 歌有得半首, 司儀一係自high, 一係無野講, 一個拖長, 一個成日催人, 咁辛苦咪唔好頒lol
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

四個台各自有佢膠嘅特色,
但近幾年嚟講,的確只有商台嘅獎係會令人_出聲

咪又係show一場,洗乜為呢D膠同木勞氣啊

今年一定係903
TVB起碼有全民投票等結果無咁假,某d公司唔玩無辦法
新城出名膠 港台出名保守雖然唔係好事,但起碼唔會講一套做一套
但903表面扮清高扮公正,實際內裡卻有造數黑幕,假到爆
其實903頒獎典禮比起港台 tvb觀看人數已經少好多,如果連樂迷都得罪埋罷睇,好想知佢仲可以靠咩?(靠旦記?靠女金拍賣成交價?)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

年年都有人鬧 但年年都有人繼續睇

年年都有人鬧 但年年都有人繼續睇
屮SiU霖屮 發表於 2014-12-18 17:11

exactly
話對903好失望, 但自己轉個頭又去睇 lol
利申 一年都冇睇過

覺得903已經跌落谷底, 無論影響力定民心
不過新城實在太7 無人鬥得贏佢
tvb都係

其實四個都可以收收架啦

最好統一啦..咁四大天王一定出席~~好多歌手都想統一1, 慳返時間及服裝

結果叮噹馬頭喎

tbb係最多人睇既一個 但獎項大多頒曬比唔值獎既歌手/歌曲 打擊香港人對樂壇信心 最令人討厭
997係笑話無人理
903同rthk有很小程度上支持值得支持既歌手/歌曲

以前都講過類似評論
但冇乜人會和應甚至比人噴
估唔到一個容祖兒就令人突然醒覺,haha!

我由森美變態樂園開始好鐘意903到而家完全唔想聽呢個台
節目、DJ質素下降之餘
903亦係樂壇青黃不接罪魁禍首
四大事件後佢成為最有影響力嘅媒體
(TVB喺09年之前其實一啲都唔差)
但佢做過啲咩推動樂壇?
近幾年真正肯出力捧嘅新一輩得大文豪一個咁大把
幾多有潛質有實力歌手/新人比佢埋沒
而家更成功將一哥一姐攪到過街老鼠咁
由計四台播放率去頒獎
變成為頒獎而砌自己播放率
真係一個極滑稽可笑嘅機制
全世界應該搵唔到第二個

仲有佢個投票
夠唔夠膽學TVB公開票數比會計師核數?
國際天后係乞人憎但都只係講事實
只想同903講兩個字
收皮啦

仲諗住903會大幅領先添
其實tvb而家都改緊 大家比次機會佢
將你神聖嘅一票投比公平公開嘅電台啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪

以前都講過類似評論
但冇乜人會和應甚至比人噴
估唔到一個容祖兒就令人突然醒覺,haha!

我由森美變態樂園 ...
Crooks 發表於 2014-12-18 19:40

突然覺得當年漿講既説話好有道理....

今年睇完十大就熄機 xx(
離哂譜
997同tbb果個未必睇架喇
rthk睇下得唔得閒啦
Happy and Blessed.

點解唔係多選投票?
新城咁膠, tvb又變左星夢頒獎禮, 903又變左敬老台, 呢3個咁叮噹馬頭叫我揀邊個好喎

今年睇完十大就熄機 xx(
離哂譜
997同tbb果個未必睇架喇
rthk睇下得唔得閒啦 ...
jose 發表於 2014-12-18 21:00

rthk有穎妹都唔睇?

各有各的好,各有各的不好
我靜係當一場SHOW咁睇
娛樂大家啦
不過903都係唯一一個,得獎歌曲可以唱曬成首歌既頒獎禮
所以我係唔會揀既

雖然我投咗新城,但係今年903真係離曬大譜
其實無人會覺得容祖兒陳奕迅唔出席叱咤就無人睇
相反好多人會慶幸容祖兒唔使阻住個地球轉
近十年女金,唔包今年,容祖兒攞足八屆,呢八年裡面係咪真係佢年年都值得攞?我捻唔係咯
903之所以今時今日仲可以有咁多人睇,并唔系因為佢做得有幾好
只系其他三個臺簡直系廢物
我唔知今年之後有幾多人對903失望,或者得容祖兒d fans當903神台咯

機制方面其實就各有不同, 對我黎講就好難評估, 不過青黃不接都係4台嘅問題
我想講係質素方面:
最好其實我覺 ...
kevinlai1621 發表於 2014-12-18 10:57

Tvb 自己攞來,以前十大可以唱一首得獎作品仲可以自選唱一首,共2首歌,係full version ,轉返舊制仲好!

由頭到尾都冇證據顯示容祖同其他女歌手ap低既關係,唔明點解咁都可以拉上關係,如果硬谷祖上金洗乜等年尾,年頭已經可以狂播百記歌同電影歌,洗等而家

利申,想今件FI拎金 kay拎最女

睇下今晚優秀選...
余小姐同何生搞成咁

TVB the worst

各有各的好,各有各的不好
我靜係當一場SHOW咁睇
娛樂大家啦
不過903都係唯一一個,得獎歌曲可以唱曬成首歌既 ...
Kenny 發表於 2014-12-19 00:20

同埋903有歌手表演環節~~

903 起碼有諗過點tag歌曲/歌手 同埋會比歌手完整唱歌+講感言
新城/港台 除左悶都唔知講咩
電視台 直接改名叫星夢&其他歌手頒獎典禮算吧啦
某d人唔到場就唔比獎 但某d人唔到場就揾其他人代唱/變獨唱

同埋903有歌手表演環節~~
kenny1102 發表於 2014-12-25 13:51

係呀,雖然近幾年個D我最喜愛既獎項冇唱歌
但係歌手同埋D DJ會表演TALK SHOW
起碼成個氣氛唔駛咁悶先.

903 起碼有諗過點tag歌曲/歌手 同埋會比歌手完整唱歌+講感言
新城/港台 除左悶都唔知講咩
電視台 直接改名 ...
patrick1029 發表於 2014-12-25 13:57

我都鐘意903呢樣野,首歌係成首架,唱得半首算D乜.不如唔好唱好過
起碼叫做有得聽下FULL VERSION. 至於得獎感受既話,我好記得06年E02拎個組合銅都可以講左10分鐘
就足以證明係比人上去喊既,大家又好ENJOY睇到D歌手喊...所以903既頒獎禮值得睇既

Tvb 自己攞來,以前十大可以唱一首得獎作品仲可以自選唱一首,共2首歌,係full version ,轉返舊制 ...
aabccc 發表於 2014-12-20 20:20

其實有時又唔怪得TVB~90年代後期係多左一批偶像派歌手, 唱片公司都想快D捧紅佢地~
加上當時出唱片仲叫有$$賺~唱片公司要捧人就要入屋有獎同谷人氣~

997就係買晒所有獎都未必有人理, 港台又唔行呢套~
我信唱片公司都唔會搞903~始終當時903有一定公信力, 唱片公司都唔想整CHEAP呢個獎等佢班歌手真係拎到呢個獎既時候冇左個身份象徵意義咁~

唯一可以敲既真係得返TVB~睇而家TVB係咁比唱片公司制肘住就知一直所謂既造馬, 話事權係唱片公司多過TVB~
之前一直有人講過以前TVB十大係定歌手, 咩歌拎獎由返唱片公司話時~

你話如果TVB得失一個唱片公司就成間公司拉隊唔黎~TVB都冇得唔咁分豬肉造馬~仲要攬埋D雙金, 呢D擺明係TVB唔想得失任何一間唱片公司啦~~年禧年代咁多偶像派歌手, TVB都冇得唔係咁諗D奇怪豬分出去。仲要當年個個入行都為$$, 冇個獎係手又點可以叫高D個價呢~~

當年冇畫面既997環球拉隊都要跪玻璃, 出畫面既TVB冇人黎個電視都唔知可以播D咩~
可惜結果係市民插既又只有TVB而唔係唱片公司....

一日tvb 全民投票加廿大金曲
一日都只會出埋個D 電視劇主題曲金曲
想東山再起都難
而家外界D 人已經覺得勁歌睇黎都無謂
同新城同level......