返回列表 發帖

《勁歌金曲》錄影( 5/6/2013)

日期: 5/6/2013
活動: 《勁歌金曲》錄影
嘉賓: 鄭丹瑞 、 倫永亮 、 藍奕邦 、 鍾舒漫 、
             MastaMic 。
時間: 19:00
地點: 將軍澳電視廣播城一廠外灰位

new ac:留言
the old ac:做板主,開電視區post

有邦邦...呢2集邊個冠?
嘉賓: 鄭丹瑞 、 潘越雲 、 潘美辰 、 周治平 、
             林淑蓉 、 羅時豐 、 黃安 、 萬芳 。
時間: 14:30
地點: 將軍澳電視廣播城一廠外灰位

new ac:留言
the old ac:做板主,開電視區post

有邦邦...呢2集邊個冠?
嘉賓: 鄭丹瑞 、 潘越雲 、 潘 ...
實力ruby 發表於 2013-6-4 20:01

青春頌 re?? haha

之前有人話泳兒同 YELLOW! 錄左喎
即係
9 號冠盲婚論嫁
16 號冠通電??
定係餘生一起過有得冠??
本週冠軍歌: 黑玻璃 - 洪嘉豪

藍奕邦、MastaMic
期待!

Mastamic會唔會唱自己嘅rap歌?==

咁即係泳兒有冠...yeah
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

想點啊?
無人唱新歌?

話說,鍾舒漫首唱新歌?

睇怕有一集系刘华冠.
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

回復 10# 阿田

我覺得劉華唔會再黎勁歌架啦!所以餘生既下場應該都......

回復 11# RichieLau22

劉華對上一首冠軍歌系咪地球的心聲?果時佢都仲上勁歌

第一集係8號播
上次angela微博寫錄咗兩集應該係指
一集談話加一個冠軍歌live

第二場應該冠Vincy??
上星期佢好似有錄勁歌

2013.06.08 - 唱作難做
播出日期: 2013.06.09 (日)       

唱作人唔易做?「旦哥」鄭丹瑞就「唱作難做」一題,邀請周啟生(Dominic)、倫永亮(Anthony)、藍奕邦、鍾舒漫(Sherman),以及繞舌歌手MastaMic,盡訴心中情。

嘉賓們為何會踏上創作之路?靈感又從可而來?Dominic和Anthony曾跟不少天王巨星合作,當中有哪些難忘經歷?人生總有高低起跌,眾人試過作品被退回嗎?既然說到「唱作難做」,那麼做唱作人又有甚麼樂趣?

新晉唱作人Sherman送上一手包辦曲詞的<Everlasting>、MastaMic帶來自己填詞的<Hate Me>,Yellow!則獻唱親身作曲兼有份填詞的<麻不甩>。區文詩(Angela)亦登場演繹本周「勁歌金榜」冠軍歌<盲婚論嫁>。

唱作人唔易做?「旦哥」鄭丹瑞就「唱作難做」一題, ...
discovered 發表於 2013-6-7 20:24

點解題目唔係叫老豆難做既

excited for "Hate Me"'s performance.

哇等聽"Hate Me"live

Wow....hate me live

Sherman首新歌幾好聽wo....

周治平果集幾時播

勁歌金曲JSG:【預告】#勁歌金曲# 2013年6月15日 嘉賓:泳兒、萬芳、潘美辰、潘越雲、黃安、林淑容、羅時豐、周治平;今集請來多位寶島過江龍,暢談當年在香港紅極一時的感受;而泳兒會演繹她的#勁歌金榜# 冠軍歌《通電》。

呢班人有幾多個紅極一時過...
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

呢班人有幾多個紅極一時過...
星勤 發表於 2013-6-15 00:32

萬芳、——《新不了情》

潘美辰、——《我想有个家》

潘越雲、—— 呢个唔洗多讲啦 其实上边呢个都系。

黃安、——《新鸳鸯蝴蝶梦》(《梅花三弄》主题曲)

林淑容、羅時豐、——《无言的结局》(经典合唱金曲XD)

周治平 ——《青梅竹马》(呢只歌有无系HK红过?当时……)
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

呢一集究竟會有幾多點 @@

2013.06.15 - 台灣朋友
播出日期: 2013.06.16 (日)       

港、台樂壇關係密切,由70年代開始,不斷有台灣歌手踏足香港樂壇,憑好歌闖出名堂。「旦哥」鄭丹瑞請來多位曾經為香港樂壇帶來多首國語金曲的「寶島過江龍」,包括:萬芳、潘美辰、潘越雲、周治平、林淑容、羅時豐、黃安,暢談首本名曲當年在香港紅極一時的感受。

香港只屬彈丸之地,究竟有何魅力,吸引嘉賓們遠道而來闖蕩?萬芳提到跟香港的淵源,從港產片《新不了情》開始,她大爆當時差點衝口而出說「我不要唱歌」,所為何事?曾推出過廣東歌的潘美辰,透露當時合約未滿,便自動放棄香港市場,原因何在?部份藝人視香港為開拓內地發展市場的跳板,周治平卻對香港感情深厚,說著說著竟扯到「燒鵝飯」之上?被問到港、台歌迷有何不同,黃安憶述曾見過「兩大天王」的歌迷互向對方偶像丟螢光棒,要勞煩「校長」出面調停,印象深刻。現今樂壇出現青黃不接之勢,難道真的好歌不再?作為樂壇前輩,眾人又有甚麼建議寄語新人?

七位嘉賓會於八月份,聯同眾人偶像歐陽菲菲,假紅館舉行演唱會。他們率先於《勁歌》中送上<無言的結局> 、<我是不是你最疼愛的人>、<那一場風花雪月的事>、<我曾用心愛著你>、<新不了情>及<新鴛鴦蝴蝶夢>作熱身。本周「勁歌金榜」冠軍歌屬於泳兒的<通電>,她會現場演繹這首曲風迷幻、哀怨的作品。

萬芳、——《新不了情》

潘美辰、——《我想有个家》

潘越雲、—— 呢个唔洗多讲啦 其实上边呢个 ...
阿田 發表於 2013-6-15 01:34

黃安果首唔系包青天噶咩?

黃安果首唔系包青天噶咩?
阿mark 發表於 2013-6-15 09:25

哎呀.. 记错添

<梅花三弄>应该系姜育恒 @@
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

Yeah 泳泳出嚟通電啦

通電LIVE吾錯
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 21
1. 至少做一件離譜的事 2. 也許沒有未來神 3. 月色魔美