返回列表 發帖

TGIF - Twins

單選投票, 共有 114 人參與投票
75.44% (86)
3.51% (4)
2.63% (3)
1.75% (2)
16.67% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: TGIF
主唱: Twins

派台日期: 2015-10-07

作曲:Danielle Senior / Dimitri Tikovoi
填詞:黃厚霖
編曲:Danielle Senior / Dimitri Tikovoi
監製:徐浩 / 周鍚漢 / Dimitri Tikovoi

Monday 會發呆 腦要缺氧也要過海
遲咗三五秒老細會爆發要制裁
Tuesday 會怕肥 無嘢到肚眼瞓到死
成身都無氣 放假隔了最遠距離

週三迫於眼眉捱多幾天先假期
身心通通洩氣如何支撐到週四
I Say (I Say) 期望惡夢會快熄機
Been waiting here night and day

It's Friday (It's Friday) 如果OT我會避
Thank God It's Friday
It's Friday (It's Friday) 捱足一週你夠未
等咗一星期 開心得出奇
終於一星期 興奮得要死
It's Friday (It's Friday)  下班一刻已勝利

I've been waiting all week already
Day and night  Day and night

Saturday Holiday 瞓到最晏我至會起
無需多怨氣 和摯友去歎這假期
Sunday 已皺眉 Monday Tuesday 再無轉機
又開始嘆氣 人似要再次降半旗

Been waiting here night and day

It's Friday (It's Friday) 如果OT我會避
It's Friday (It's Friday) 捱足一週你夠未
等咗一星期 開心得出奇
終於一星期 興奮得要死
It's Friday (It's Friday)  下班一刻已勝利

I've been waiting all week already

等咗一星期 開心得出奇
終於一星期 興奮得要死

聽得都開心 都輕鬆嘅
但係無咗以前嘅感覺
LOL好聽啲,3分

雖然怒抄shiga  但我幾鍾意呢首
nicholashin 發表於 2015-10-9 00:34

SUNDAY SONG 係情歌 TGIF 講放假 LOR HOMO ??

5 FUN
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

5分
希望今首成績比上兩首好
TGIF 返完聽日放假

3 plug 都系英文字母( ̄∇ ̄)

3 Plug之中,呢首最好loop

雖然怒抄shiga  但我幾鍾意呢首
nicholashin 發表於 2015-10-9 00:34

咁shiga怒抄gil既今天星期幾又點睇?

真係好好好好loop呀
雖然我覺得mv都係比導拍得好睇好多
5 fun

唔使多講,愛孖!

5分比上一plug更易投得落

抄乜鬼野 Shiga 呀
乜佢音樂成就好大咩
首歌有冇咁大影響力到要 Twins 抄佢既程度

呢首我覺得真心抄 Katy Perry 就真
前奏基本同 Last Friday Night 一樣
而且題材都係一樣 TGIF
不過都算幾適合佢兩個
希望下 plug 可以係首 K 爆大熱作品

3PLUG 入面聽後最好

《LOL》連住《TGIF》播,轉左歌都唔知
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

3 Plug中呢首最好Loop,
前兩首派台成績好差,係咪EEG無做野?

乜佢音樂成就好大咩

呢首我覺得真心抄 Katy Perry 就真
前奏基本同 Last Friday Night 一樣
而且題材都係一樣 TGIF
不過都算幾適合佢兩個
希望下 plug 可以係首 K 爆大熱作品
ladygaga 發表於 2015-10-9 12:57

我都想講 真係好似呢首不過我覺得twins更加適合
>3<

好耐無聽過咁好聽嘅Twins新歌
>3<

LOL TGIF演唱會連著唱唱應該幾正既 只可惜係冇宣傳冇人會識咁解

下一plug應該強打非少女時代啦
用伍樂城x黃偉文xtwins 明愛暗戀補習社下一站天后後既作品 呢啲宣傳黎煲一煲大佢
姑勿論 好聽唔好聽 起碼引啲人聽下先

可能因為先入為主
當年幾鍾意last friday night
對呢種太似樣既嘢唔會特別鍾意(eg:天窗同悲哀代言人)
但整體個感覺會比LOL好d,又好過SNS好多
所以4分鼓勵下
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

乜佢音樂成就好大咩

呢首我覺得真心抄 Katy  ...
ladygaga 發表於 2015-10-9 12:57

twins個曲應該係法國人martin solveig - Hello,Twins - TGIF編曲又係法國人Dimitri Tikovoi,可能有合作

嘔。其實詞個concept係來自rebecca black 首friday囉。又係老套到數晒星期一至日出嚟,shiga首歌又係咁,twins首歌又係咁。可唔可以俾啲創意。

3 PLUG最好聽係哩首, 但我都係想聽佢地唱K歌

好過頭兩plug好多
Sns直情難聽到次次隨機播抽到都會即飛

星期五聽呢首歌會特別開心

仲有
我想講詞既concept其實好難可以創新架喎
好似披星戴月同下次講到 唔通一樣就係老套又好嘔????
咁香女人係咪inspired by 女人味? 豔羨個concept莫非係來自生我的命?
蔡健雅首keep breathing一定係源自霏妹既keep breathing啦 可恥 嘔 冇新意

我俾5分

仲有
好似披星戴月同下次講到  ...
bagfgfcde 發表於 2015-10-9 20:41

同樣concept,katy perry咪做得好囉。起碼人地唔會列晒Mon-Sun出嚟先,兒歌咩。唔創新都要表達得好㗎。

同樣concept,katy perry咪做得好囉。起碼人地唔會列晒Mon-Sun出嚟先,兒歌咩。唔創新都要表 ...
kayzzz 發表於 2015-10-9 20:46

你不如聽下Avicii首waiting for love先啦
列哂monday到sunday就係兒歌
Happy and Blessed.

你不如聽下Avicii首waiting for love先啦
列哂monday到sunday就係兒歌
jose 發表於 2015-10-9 20:52

嘩,你拎依首嚟同twins比。
我只可以講,依個係功力問題,所有野綜合令首歌唔似兒歌(a great song indeed)。

嘩,你拎依首嚟同twins比。
我只可以講,依個係功力問題,所有野綜合令首歌唔似兒歌(a great  ...
kayzzz 發表於 2015-10-9 20:59

咁不如你一開始話首歌似兒歌算啦。
一時就話冇創意所以覺得嘔(雖然唔知歌詞idea可以幾創新) 一時又話數哂星期一至日所以似兒歌(但其實有其他歌都數哂星期一至日) 一時又話係功力問題令首歌似兒歌
前言不對後語 我身為老人家睇唔明架

好鍾意呢首歌喎  5分
歌詞應記一功  d歌詞好中香港人既心聲 friday必播

嘔。其實詞個concept係來自rebecca black 首friday囉。又係老套到數晒星期一至日出嚟,shiga首歌又係咁,tw ...
kayzzz 發表於 2015-10-9 20:25

咁失戀歌夠隻隻用失戀呢個concept la.

我覺得好好聽wor

你偶像個D香女人又好新鮮咩?加埋個阿凡達咁嘅樣.更加趕客la.個嘔字用嚟形容技安琪fit曬

評分人數

nil

第一次聽一聽到個intro加埋個歌名我都諗起KP首LFN
但咁犀利連續兩首都請到外國producers作歌
因為唔似係改編歌

第一次聽一聽到個intro加埋個歌名我都諗起KP首LFN
但咁犀利連續兩首都請到外國producers作歌
因為唔似係改 ...
masterdragon 發表於 2015-10-9 21:52

兩隻都係買外國demo

仲有
好似披星戴月同下次講到  ...
bagfgfcde 發表於 2015-10-9 20:41

一睇就知atwins寸agill啦

曲3分 詞5分 編4分 唱2分 =平均分 3.5分
twins-0.5=3分
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

《TGIF》應該是Twins的三首新歌當中, 我身邊的朋友唯一一首有反應的. 這其實也不難理解, 《TGIF》是三首當中最好beat, 亦最有當年影子的一首. 雖然她們唱英文, 我有時仍然聽唔明, 例如「Thank God」, 我未睇歌詞前, 完全不知她們唱乜, 但個人認為, 這首仍然比《LOL》易入腦. (我其實想知英皇俾左幾多錢, 《LOL》才可以在國慶煙花播放)
Anyways, TGIF, it's time to have fun.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

中意呢首多過LOL
LOL最尾係甘重覆聽多幾次就吾想聽
TGIF仲好好郗UN

呢首好得多~

呢首最好聽

3~4分 始終都係想要返熱浪假期/森巴皇后/愛情當入樽果種快歌
呢D半韓式快歌搞到好不倫不類 又K-POP唔起
又無晒以前果種感覺
BTW,LOL聽得耐左覺得其實幾好LOOP
SNS就算把啦  不值一提

5分
TGIF~~~ 聽完好開心~~~
三首PLUG入面最好聽呢首歌
希望呢首有更好成績啦

兒時偶像,一定5分

5分,好過呢家果D無病呻吟既情歌多多聲。。。

WTFF

咁shiga怒抄gil既今天星期幾又點睇?

真係好好好好loop呀
雖然我覺得mv都係比導拍得好睇 ...
tungbilly 發表於 2015-10-9 09:27

no ar, 你地全部都係抄車婉婉 《我是我》
Monday 道別了歡笑
Tuesday 落寞免不了
Wednesday 靈魂全數碎掉
但你的
Thursday 在大叫不智
Friday 跟傷感對峙
Sunday 另覓沉醉故事
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

概念大碟噶 雖然個概念都幾反智
當個歌名冇到 都姑且可以5分
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

幾首算最好的一首

等睇演唱會

Relatively ok song

愈聽愈正, 5分
個種輕快感覺, 基本上已經夠曬
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

聽下聽下聽到快熄機

Bit sad after more than 10 years, they are still singing these kinds of girly songs.

However, I look forward to hearing them sing this one live

快歌黎講非常唔好聽
完全feel到係外國d歌手reject既歌 然後求其賣俾英皇就算
一定唔會貴得去邊啦 但英皇少買外國歌出多幾十萬又懶係好貴
好心佢地係有心就堂堂正正搵香港班底做到最完美算啦
買首外國倉底貨以為係香港會上得番大枱咩?!
貪平買左首外國爛歌結果仲衰過搵本地人寫既歌

twins個曲應該係法國人martin solveig - Hello,Twins - TGIF編曲又係法國人Dimitri Tikovoi,可能有合作 ...
p74d47 發表於 2015-10-9 18:49

一定唔係HELLO
兩首差極遠
你點聽到"應該係"?