返回列表 發帖
佢乖個屁
mamakin 發表於 2015-1-15 00:44

你唔好咁話阿霏,我個心情好似俾水撥一樣

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你唔好咁話阿霏,我個心情好似俾水撥一樣
harryharry 發表於 2015-1-15 00:48

嘩哈哈哈 真係睇一次笑十次
咁都叫乖 ?????

嘩哈哈哈 真係睇一次笑十次
咁都叫乖 ?????
mamakin 發表於 2015-1-15 00:54

harryharry 發表於 2015-1-15 00:56

點都潔淨過你

點都潔淨過你
mamakin 發表於 2015-1-15 00:57

睇下佢幾鐘意沖涼^^

睇下佢幾鐘意沖涼^^
harryharry 發表於 2015-1-15 00:59

仲以為真係有出浴照

仲以為真係有出浴照
mamakin 發表於 2015-1-15 01:09

呢個唔係CHAT POST!!!
情況持續會LOCK POST~

好擔心 星期五派卷啊

喂凍到嘔wor chi mk
返番上床看文藝劇集先^^
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

發泄!!!你地係咪衰呢!!
叫左你地唔好成日貼霏圖嫁啦
一陣冇得發泄點算
WUBY姐實好唔開心啦一定!!

痴線 好日唔會去畫GNATT CHART
要做PAPER就去上網搵WEBSITE ONLINE畫啦
好啦好比心機整完之後 諗住EXPORT出去
點知佢先同我講話要比錢先EXPORT到
依個WEBSITE真係_ _ 到一個點
對住部電腦發泄左幾分鐘之後
禁個制 PRINTSCREEN YEAH完成~
你_闆係唔係傻嫁~ 禁個制就得啦 比錢?? 開玩笑

夜媽媽好心阿媽就唔好叫醒我啦!!!要我整部手機第二日先整唔得架咩!!
好眼訓囉而家

因此我思考,所謂的「忍耐」,不應該成為面對一切打擊傷害的對應方式,而應該要看「事情」,看「對象」。
當「忍耐」能夠產生「積極」而「良好」的意義,那麼,「忍耐」確實是「美德」。
當「忍耐」會使對方「得寸進尺」,造成自己更大的傷害,那麼就要想辦法改善以解決困境了。一味的「忍耐」,傷害的是「自己」,縱容的是他人的「罪惡」,「損己不利人」,有何「美」可言?

動物都有「自我防衛」的能力,何以「人類」要「自廢武功」、「自我撤防」,而任人欺凌,以實現聖賢所謂的「忍耐」呢?這是違反自然界「生存法則」的。

當然,我並不鼓勵「以牙還牙」、「以暴制暴」、「冤冤相報」等「報復」的方式。
適度的「忍耐」,也許可以「暫時」消弭一些人際關係中的衝突,獲得「一時」的「表面和平」。
若一味「忍耐」,「過度」忍受,只會帶來更惡劣的結果時,那麼,適時適度的「溝通」,想辦法或尋求協助,才是明智的解決之道。

古今中外的聖賢,教導我們要「仁慈」,但「仁慈」絕對不是「軟弱好欺負」。
儒家強調所謂的「智仁勇」。人與人相處互動,不僅要「仁慈」,還要有「智慧」,更要適時表現「勇氣」,展現「強者」的一面,才不會讓人「吃定」,招致無端的「欺凌」,傷害自己,也縱容罪惡。

另一方面,從現實中,或媒體上,常看到長輩或朋友,或自認「正義的一方」,喜歡勸「受害者」「忍耐」「原諒」。常覺得這根本是對於「受害者」的「二度傷害」。
我們的社會,為什麼要對「弱者」、「受害者」要求以「神聖崇高的道德」呢?
真正的「正義」,是應該替「受害者」討公道,懲罰「加害者」,讓人不敢為惡。

君不見宗教都有「地獄」說,何以「宗教」如此「不仁慈」,要讓「壞人」「下地獄」?
天理因果自然如此也。
所以,那些自視「正義人士」,或「勸世導師」,其「勸化」的對象,或許應該改變,他們應該要去「勸化」惡人「懺悔改過」,而非要求「受害者」「忍耐」「原諒」,縱容姑息加害者。
也許,「受害者」往往是「軟弱者」,比較好「勸」;「加害者」往往是「強勢者」,難以「規勸」。難道那些自視「正義人士」也是「吃軟怕硬」者乎?

所以,古今中外聖賢所強調的「忍耐」美德,衡諸今日現實社會,對於一件事情,「該不該」忍耐,或「值不值得」「忍耐」,有賴「當事人」的「智慧」;而「旁人」的「勸戒曉諭」,也要能夠有「智慧」來判斷事情的「是非曲直」,而非「一味」的、「盲目」的「忍耐」或「勸人忍耐」也。

真的,很多古今「大道理」,都值得我們以「智慧」來深思,而非「盲目奉行」也。
Happy and Blessed.

因此我思考,所謂的「忍耐」,不應該成為面對一切打擊傷害的對應方式,而應該要看「事情」,看「對象」。
...
jose 發表於 2015-1-15 16:31

忍無可忍喇 !!!
搞錯數學老師到而家都未開始改卷
好心咁得閒問點解兒夜姨野以夜儀果句冇KTV版就不如改卷先啦

...

今日考中文reading篇文?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

琴晚通宵 今日好_眼訓
好低效率
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

...

未發一言
試引用kary忍歌詞支持以上文章既中心思想
thank Q

等你等到。。。
有新歌未有新碟未?
Aiiiiii

等你等到。。。
有新歌未有新碟未?
Aiiiiii
rubylovessss 發表於 2015-1-15 21:11

希望kary等我落左一千個先派新歌

等你等到。。。
有新歌未有新碟未?
Aiiiiii
rubylovessss 發表於 2015-1-15 21:11

可能呢個1月比我地重溫下my January 先
新碟2月先有:(
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

唉-___-
本身諗住1200前做完可以交可以早d訓- -
依家先發現原來成part唔記得左寫lol
唉唉唉唉=____=
今晚又唔使訓~_~

慘啦今次... 以前學經濟d theory 用中文學
而家用英文睇 好似乜都唔識咁... 係咁溫都好似覺得唔夠咁~_~
聽日測... 陰公T_T
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

可能呢個1月比我地重溫下my January 先
新碟2月先有:(

dongbb2332 發表於 2015-1-15 22:02

2月係新歌 , 可能6月9號先發行新碟
大碟概念係講阿霏踏入二字頭最後一年既心情

原來聽日有得對LS卷 好耶
雖然都知自己唔會高分得去邊
當其他人仲好努力寫緊 我就仲有25分鐘發呆

點解播親靈魂相認我一入都會唱左告白既
霏霏幾時先再有K 到爆炸既歌呀

點解播親靈魂相認我一入都會唱左告白既
霏霏幾時先再有K 到爆炸既歌呀  ...
kwanie 發表於 2015-1-16 01:37

值得的早應允
比一雙手好枕

2月係新歌 , 可能6月9號先發行新碟
大碟概念係講阿霏踏入二字頭最後一年既心情

原來聽日有得 ...
mamakin 發表於 2015-1-16 00:49

噴霏個生日真係好淫
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
終於做完份REPORT啦

昨晚睇完來生不做兔兔大結局之後心情不太好。。。見到有主角離開,自己又會想自己有日離開又點會。。。

再睇醫生冠軍,講到個室長,條腿廢了,一拐一拐咁,好努力,好堅強生活,但有時會氣餒。。室長同女主角講:「點解得我時間停頓,其他人就可以一路行」室長講完依番話,好大力掉爛手上酒杯,自己聽完好大感觸,自己又落淚了。。。

可能自己到依一刻仍未甘心,唉。。。

媽啊派左eng reading & listening , 中文閱讀 , 通識
四份都考到成pat屎咁 雖然通識有進步

你_闆呀
前幾日忙到PK個時就咩都好想做
今日就望住部電腦唔知做咩好

下個禮拜開sem仲未諗掂讀咩electives, roarrrrrrrr

下個禮拜開sem仲未諗掂讀咩electives, roarrrrrrrr
ed8671ed 發表於 2015-1-16 16:27

屮SiU霖屮 發表於 2015-1-16 16:31

唔鍾意principal figgins

其實係差一個course未諗掂讀乜姐 :P

姚貝娜竟然咁就走左…世事無常
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

姚貝娜竟然咁就走左…世事無常
HOTMAN 發表於 2015-1-16 17:46

岩岩睇到都覺得好突然 !!
嗚呀中國好聲音果陣我好鍾意佢架
成日都翻睇佢唱也許明天 , 仲成日聽佢果首愛無反顧
仲嬲那英點解比萱萱贏都唔比姚貝娜

真係好憎大陸gem呀

昨晚睇完來生不做兔兔大結局之後心情不太好。。。見到有主角離開,自己又會想自己有日離開又點會。。。

再 ...
kk8733 發表於 2015-1-16 10:28

醫生冠軍?韓國?

如果係我睇果部 第二男主角都好慘
nonkul

姚貝娜咁後生就因為乳腺癌走咗……rip..
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

醫生冠軍?韓國?

如果係我睇果部 第二男主角都好慘
SA弟林 發表於 2015-1-16 17:55

係韓國,係hktv 有睇,講大隻仔柔道同醫生呢,岩你呢,好多胸肌

其實我睇了六,七集,就喊足三,四集,我太易喊啦

今晚8:00頒獎禮
擔心冇人睇

我都唔明點解有星期六堂= =
人地個個星期五晚都去玩 我就要訓等上九點堂~_~
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

chisin!!
都唔知點解我會咁著緊

唔鍾意principal figgins

其實係差一個course未諗掂讀乜姐 :P
ed8671ed 發表於 2015-1-16 16:54

成套劇至好笑就係FIGGINS同埋sue<3

我都唔明點解有星期六堂= =
人地個個星期五晚都去玩 我就要訓等上九點堂~_~ ...
Nicholas 發表於 2015-1-16 20:02

samehere ._.

成套劇至好笑就係FIGGINS同埋sue
屮SiU霖屮 發表於 2015-1-16 22:04

最愛becky成日學佢鬧人b*tch發薛

最愛becky成日學佢鬧人b*tch發薛
ed8671ed 發表於 2015-1-16 22:12

咀賤既我鐘意santana<3333
雖然becky d oh snap都好正

Alfred Ig:首次在台上被女客戶親了一下,嚇一跳,不過牢記一站上台那刻就是專業的表演者,做好自己可控制,唱好我的歌,就是我要做的。Thank you #AIA for a special night! The crowd was really crazy!! Hahaha!!

Aiiiiiiiiiiiiiii
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Alfred Ig:首次在台上被女客戶親了一下,嚇一跳,不過牢記一站上台那刻就是專業的表演者,做好自己可控制, ...
fifty1205 發表於 2015-1-16 23:38

唔係男客戶就偷笑啦

唔係男客戶就偷笑啦
mamakin 發表於 2015-1-16 23:39

女客戶

唔係男客戶就偷笑啦
mamakin 發表於 2015-1-16 23:39

女仲衰過男!!!cry die
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮