返回列表 發帖

藍血人 - 許廷鏗

單選投票, 共有 134 人參與投票
49.25% (66)
6.72% (9)
11.19% (15)
2.99% (4)
29.85% (40)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 藍血人
主唱: 許廷鏗

派台日期: 2017-7-17

曲:王雙駿
詞:陳詠謙
編:王雙駿
監:王雙駿

我閉上眼 有歲月流動
一呼一吸 逼思想放空
生於溫室 聽孤芳說夢

而盛世 插滿鋼鐵 砌闊街窄弄
電視鬧劇 熱剩餘飯餸
人群人群 同一刻震動

配合時勢 牽線搭路 可會困住我
我若離去 決定也許做錯
我不清楚 顧不得太多

跟我這個方向走 無眉目不回頭
避過大潮流 奇人異獸 鬥快打開缺口
跟我這個感覺走 憑靈慾可戰鬥
心驚膽顫一百種理由 天空海闊給我搜 陪自己風流

聽說那裡 有塌陷無路
深不可測 山比天更高
區區雙手 可怎麼創造

其實我 要去哪裡 欠缺經緯度
愈鬧愈大 誓師出發代價高
這個年歲 憑何心高氣傲

跌入迷惘 思緒紊亂 可會殺掉我
決定離去 就當轟動過 我顧不得太多

光 這一刻還未有
我唯有信這宇宙 拋出一種自由
原地轉又轉讓我 找到我方向感 誰害怕折磨
只要天有光有光 還暫停甚麼
我要得到更多

融入唔到歌曲。。音樂有音樂走。。佢有佢唱咁

暫時覺一般。。聽多幾次先

走出安全網 5分

王雙駿 IG:

每首歌都希望令它有血有肉,這三年一直"觀察"著 @hui_alfred 的心態轉變,得出一個很大的inspiration ,由minor key生出major feeling,抽象但真實。outro的chord changes in between major and minor...... 前路未知是明是暗,只有繼續前行才會"行"出來。共勉之。

Alfred IG on 王雙駿 and 陳詠謙:

我很重情
一句說話就可以打倒我
說穿了大概就是孩子氣
幸運遇上陳詠謙
不時都拜會他家擺下一堆負能量
之後就重新再出去再闖
回想其實是頗自私的行為
但他收集了這些故事而寫成了這首歌
就是有種心照不宣的豪氣
「唔使講野,睇歌詞啦!」

而王雙駿 carl 叔叔
三年前的合作一直到今天終於完成了
多謝你一直等我
一直沒有放棄我
請繼續 跟我這個方向走
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好好聽,沒有浪費carl的曲,唱得好有感情!5分。

好多位都可以接奇怪黎唱

首歌整體好過奇怪唔少,可惜alfred唱得唔到肉,4分啦

盲粉5分不解釋
廷鏗愛你 <3

佢唱歌真係幾唔掂... 普通K房歌手
佢唱歌carry唔到首歌之餘,亦都無個種起伏嘅感情,聽完係唔會有共鳴
明明本身首歌已經係唔錯

Btw 個mv又hehe又sheshe又sm

走呢種dark./ dark Rock路線唔錯

5分

BTW, verse 之後可以直接博落去“血一般紅”
陳柏宇   LOST AND FOUND
陳柏宇   THE NEXT MOMENT
陳柏宇   ESCAPE

祗計melody都值五分, 曲亦好適合Alfred 唱, 但歌詞還未消化得到, 聽多幾次才給分.

佢唱歌真係幾唔掂... 普通K房歌手
佢唱歌carry唔到首歌之餘,亦都無個種起伏嘅感情,聽完係唔會有共鳴
明明 ...
Lewis 發表於 2017-7-17 13:27

鏗鏗應該想同男演員激情演出

王雙駿 IG:

每首歌都希望令它有血有肉,這三年一直"觀察"著 @hui_alfred 的心態轉變,得出一個很大的ins ...
Bluejays 發表於 2017-7-17 12:57

chorus 啲 chord progression 我諗係陳奕迅《我的世界末日》
已經係十級年前嘅個 同埋 carl 叔叔最出名嘅抄襲事件

bridge 個假音唱得好差 聽唔到咁

同樣style嘅話,我覺得面具同魂遊太虛整體有feel d
呢首唔知點解聽到好多沙石
But still 5分

個mv又hehe又sheshe又sm
Lewis 發表於 2017-7-17 13:27

歌名改錯哂應該叫他他她她。。一對對。唔會冷落對方。岩哂MV 情節

5分 比份詞

Verse 1 控訴 TVB文化 去得 好白 好盡
Verse 2 再來 「愈鬧愈大 誓師出發代價高  這個年歲 憑何心高氣傲」
直情去到 血淋淋 嘅地步

Chorus 可以有 「奇人異獸 鬥快打開缺口」 嘅實戰感
但到 bridge 又可以有「我唯有信這宇宙 拋出一種自由」 嗰種 transcendental vision
到尾又可以係一種 個人嘅 風流
真係 咁多個層次 都比佢寫哂出嚟

三個世界 - verse 1: TVB > verse 2: 出面嘅世界 > bridge: 上天
V1 pre-chorus: 猶豫不決 > V2 pre-chorus - 死就死啦 > chorus: take action

------------------------------------------------------------------------------

同意 唱 唔夠放
去到 肯放少少,立刻又收翻
好似因為係自己個 dark side,反而唔敢 放膽去表露 咁

我即刻走去聽翻佢 2010-2011 唱 裙下之臣
呢方面 佢真係 未翻到嚟
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

呢首歌詞好白,好直接。個melody唔錯,幾易上口,聽左三次已記到,不似根,毫無記憶點。曲風同面具,魂遊太虛類似,唔再唱悶歌,呢點已值五分。hit唔hit到未知,但等睇903洗腦式狂播.

牙醫轉新公司反而係音樂上迷失晒
今鋪點搞?佢實比何哲圖恥笑

練歌啦
而家d高音佢以前應該可以用真音上到
而配合首歌個編曲同情緒, 亦都應該要用真音
高音唔得唔緊要, 可以低音勁, 但佢低音一樣唔係好
起碼要練歌去返出道頭兩三年個水準先, 歌手最緊要本份就係唱歌, 其他形象、歌路都係其次

同埋唱腔都唔同左
出走個陣實好多
而家成日有浸姣味
唔係唔姣得, 但唔係隻隻歌都姣架嘛

不過都有野進步既, 覺得佢而家咬字好過出道初期好多
例如呢首歌, 都算係唔睇歌詞都知佢唱緊乜
尤其副歌都算係每隻字咬得好清楚
呢個係進步
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

練歌啦
高音唔得唔緊要, 可 ...
John 發表於 2017-7-17 16:17

個講法應該係,唔該 相信 翻 vocal 嘅 音質 同 技巧

要卸低個(技巧)殼,唔係講緊要卸一世
而係要將 卸殼期間 領會到嘅野
到穿翻個殼時 拿來用

卸殼 只可當作一個過程,卸一世 係冇意思
最重要係 穿翻個殼嘅時候 有乜野新嘅領會

只係個mv都已經五分
五分支持美根出櫃

練歌啦

鏗鏗係唔係喜歡俾CM 圍插呢。。。

自己一手一腳做咁多野。原來自己把聲未READY 。。又浪費了首歌。。

只係個mv都已經五分
五分支持美根出櫃
Frankiekiekie 發表於 2017-7-17 16:42

人地都無認。。出櫃。。

佢係喜歡女仔呀。。上次同個男仔係。。聊天談心。。你唔好搞錯。。

個MV 點解會咁。。我都唔清楚。等佢自己解釋啦

佢dark唔起 要咦夜依野既位又唔得 唱得太乖
至於個旋律... 個人認為唔太順 & catchy

MV  开头系唔系  龟~~~头~~~~

至於個旋律... 個人認為唔太順 & catchy ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-17 17:08

同眼淚極黑一樣情況

至於個旋律... 個人認為唔太順 & catchy ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-17 17:08

我覺得上半首歌唔錯
下半如果再去盡d激d會更好
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

簽名被屏蔽

個mv想點hehe sheshe sm大雜燴………LGBT之歌?Btw 比個5分啦 撇除衣稱不稱身呢樣野咁計
好過曬之前d悶歌 咩我的志願 根
暗黑style啱佢 例如n年前既厭棄

回復 28# Kaybb

我覺得好聽   超中意dark rock歌 比星夢好好多啦

聽左一次 要聽多幾次先記得個旋律
唔明歌名點解叫藍血人
同埋唔明個mv想表達D乜

不過呢首同蘭B 既穿花蝴蝶同類(都係想突破過往既自己)
我都希望佢可以唱多D同以前唔同, 甚至另類D既歌

btw 呢首先係1st plug
根只係promo single (可能見反應麻麻所以即刻派呢首)

明明曲詞都幾好
下半首佢唱得唔夠爆
3分~
好難令人留下印象
雖然咬字進步左好多
不過希望佢練多D歌再爆上去

5分 比份詞

Verse 1 控訴 TVB文化 去得 好白 好盡
Verse 2 再來 「愈鬧愈大 誓師出發代價高  這個年歲 憑 ...
Bluejays 發表於 2017-7-17 14:20

看完你的解說,感覺茅塞頓開,再聽多一次後,發覺好貼題, 有點雞蛋與羔羊2.0. 雖然可以唱得再好一點,但是melody 和意境已經值得給五分. 5 Fun
Ps: 另外MV內的hehe, SM 和男女全部是意境來掩飾或淡化對某公司/某政X的控訴.

只可以講好聽過"根". 但有似層相識的感覺。
冇咩新突破咁。
3分。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

簽名被屏蔽

歌同MV 都無劇歌味
Styling好左好多
同 奇怪 真係一pair

唔錯的嘗試
期待live

堅哥加油,大家對你有期望先有comment
有noise 亦係繼續進步的根源
跟著方向走!!

牙Carl今年幾高汁

Alfred handle 唔到首歌,唔知點解一聽就覺得本應係eason唱

唱有進步~以往淨係成首歌都好爆好肉緊,今次無聽到佢唱到盡嗰種辛苦

點解佢MV唔試下演出上突破下

同大部分CM會員唔同,我鐘意根多過呢首
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

MV  开头系唔系  龟~~~头~~~~
winkochueng 發表於 2017-7-17 17:43

我第一次睇都覺得係

vocal同音樂完全兩回事黎
根因為走舊路所以先稱身
呢首係新嘗試但完全dark唔起
係聽落想嘗試唱得dark d既感覺都無
反而放到好輕,輕到咬字我反而覺得差左

Alfred handle 唔到首歌,唔知點解一聽就覺得本應係eason唱
Kfmusic 發表於 2017-7-17 20:50

我唔覺得係佢嘅 能力 carry 唔到首歌,係個心態 carry 唔到

如果首歌係 Eason 嘅,佢可以代入 另一個身份 當 cover 唱
佢係有 能力 唱得 放 過而家嘅,根本佢以前一向都有唱開呢種歌

有得必有失
將「自己」放得太大,個「自己」就會成為障礙
(個 原理 同 唱罐頭歌 剛剛相反)

對你有期望先有comment
sosomusic 發表於 2017-7-17 20:17

正確
如果唔係覺得 佢根本係應該 唱得到首歌嘅話
都唔會問 點解唔得

隻歌第一時間諗起係裙下之臣
alfred 把聲真係肉緊左少少
不過係好過根嘅
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

練歌啦

我反而覺得呢首 lur 過星夢後期 d 歌
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

咦 我 ok 喎呢首

連埋奇怪同負攝石

聽左半日都仲loop 緊

得喎
其實不如一次過推曬今隻碟的歌

隻歌第一時間諗起係裙下之臣
kevinlai1621 發表於 2017-7-17 21:53

根本我上面啲 comments 都係用緊 裙下之臣 嚟講

正如我上面講,我即刻走去聽翻佢唱 裙下之臣
佢 出 show 唱左成年 裙下之臣
我從來冇覺得佢唔得過
所以問題根本唔應該喺 能力 度

《根》派台一個月後就有新歌, 許廷鏗的派歌速度比想像中快.
找來新班底王雙駿及陳詠謙, 與林欣彤的《奇怪》一樣, 只是《藍血人》比《奇怪》爆得無咁盡. 兩首歌主題相似, 連MV的感覺都類同 (《藍血人》的MV導演Wilf Cho是《奇怪》的其中一位導演), 很難不把他們看成是姐妹作. 可以視《奇怪》為前篇, 講主角不甘再受制而出走, 《藍血人》就是後篇, 講出走時的疑慮與展望. 亦可以乾脆將這兩首歌, 看成是兩個對未來有同樣憧憬的人掙扎求出路, 希望打破社會的刻板印象.
轉會後有新嘗試, 當然是好事, 但許廷鏗還要再加油. 錄音室版本都聽到有高音位唱不準, 這首歌唱live的話, 未知能否應付得來.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

其實一直都好鐘意 佢行暗黑路線 而其實佢都唔少呢類歌 所以又唔算好突破
(光害係一至以黎的最愛
個MV 其實係咪想拎下話題上身