返回列表 發帖

惡女 - 顏卓靈

單選投票, 共有 59 人參與投票
54.24% (32)
11.86% (7)
8.47% (5)
6.78% (4)
18.64% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 惡女
主唱: 顏卓靈

派台日期: 2016-6-28

http://www.joox.com/#/single?id=KlN0BRMilri+NFlFa7nOAA==

作詞: 黃偉文
作曲: 謝杰
編曲: Kiri T/何秉舜@goomusic
監製: 何秉舜@goomusic / 金培達

如萬眾在期待
其實我亦期待
完場是個最動人意外
但放你入來
會否有未來
門鎖要望清楚至打開

來到複雜時代
人性多面同在
看萬人迷 誰會沒有 幾個後台
精緻的 外型下 人格多障礙
人人話磨合 用愛換回來
人人都心知 結果極無奈
可以待你好 然而別叫我改

未識真的我 別太喜歡我
誰漂亮到 純情未沾污過
這個亂世 有何傳說 永打不破
快告訴你 誠懇更多
像瘋子的我 像惡女的我
提前暴露過 難承受嗎 便離座
童話角色萬餘個 扮公主不是我

其實你幻想什麼
何妨細讀我星座
未算近乎完美 合乎情理 亦算可愛麽

未識真的我 別太喜歡我
誰漂亮到 純情未沾污過
這個亂世 有何傳說 永打不破
快告訴你 誠懇更多
像瘋子的我 像惡女的我
提前暴露過 難承受嗎 便離座
童話角色萬餘個 扮公主不是我

問心講一句 願你喜歡我
才會為你 完全露出真我
戀愛是個 騙人遊戲 我珍惜你
至有勇氣 如此赤裸

沒添加的我 沒化妝的我
重頭慢慢看 祈求望清 別離座
留下創疤萬餘個 但這位 真是我

唔知點解有D梁佑嘉影子

佢係咪跑完馬拉松就即刻走去錄呢首歌?
同埋第一次聽人CD VERSION唱到好似甩beat咁
應該係特登咁唱不過好怪

首歌本身好有Twins以前既歌既影子

咬字發音唱法都好似isabella好K好聽

繼續作狀 特別係verse
下一首希望佢可以唱得自然D

呢首好過第一首好多,支持下

個track 好似好嘈咁...編得麻麻.

唔知點解有D梁佑嘉影子
KITSTON 發表於 2017-6-28 21:09

abella啲歌魔性啲。。。

點解可以唱得咁硬 .................

其實真係唱得唔好,音質編曲都唔好

但真係有十幾年前啲K歌feel,好有回憶

其實系好聽噶   不多顏卓靈真係唔適合唱歌!!!  浪費這首好歌

首歌幾好聽,係唱得生硬d,但好過第一首。

與日系的《閃光》走完全不同的路線, 這種聲線讓我想起早年的梁洛施
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

就算唔以新人做標準 兩plug都係好鬼正
可惜Cherry真係唔唱得

好似聽回Twins 最hit 的慢歌, 聽得幾舒服,如果可以再放輕一點, 效果可能會更加好. 3+1=4 fun

身體都叫佢唔好做歌手(甚至藝人)...

【星島日報報道】顏卓靈(Cherry)憑電影《狂舞派》打出名堂,跳舞多年的她最近演而優則唱做埋歌手,精力充沛,但原來好動的她根本就體質虛弱。Cherry受訪時稱,因為性格緊張,在工作壓力加上食無定時,近大半年都有腸胃問題,睇完西醫再要食中藥調理身體,她還看了自然療法醫生,檢查後發覺她對蛋、番茄、薯仔、白糖、牛奶等20種食物均過敏,統統都要戒吃。Cherry更直言,醫生指她玻璃型體質根本就不合做演藝人。當講到會做瑜伽、聽歌和香薰放鬆舒緩自己時,她再自爆之前荷爾蒙失調,然後有卵巢多囊症。為了繼續在娛樂圈發展,也為身體著想,Cherry說今個暑假要學懂游泳和踩室內單車;為歌手做更好的準備,她還在學琴和鋼管舞呢!

唱腔好奇怪.....點解會唱成咁....
舞來舞去 不日內開始錄音。

唱片公司 A&R 應記一功
雖然再一次浪費左隻歌
但揀歌真係唔錯

XYZZY 發表於 2017-7-9 23:05

聲好似好唔入咪 不過Live自然過CD好多

好難聽呀,收山啦

童話角色饅魚哥

評分人數

hlyung 發表於 2017-7-14 13:46

Happy and Blessed.

hlyung 發表於 2017-7-14 13:46

其實個setting styling 幾靚
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

好聽喎其實,首歌k得黎編曲都有新鮮感

幾正喎
有00-05年個種偶像派感覺

d咩趙頌茹李蘢怡梁洛拖d friend
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

暫時全年最鍾意呢首! 5Fun!
人大了珍惜今次不可有下次

童話角色鰻魚個

童話角色鰻魚個
kwanie 發表於 2017-7-21 00:31

如慢鐘在期待   眉色真的我

唔知點解有D梁佑嘉影子
KITSTON 發表於 2017-6-28 21:09

白日發個歌星夢系列
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

好近mic好大聲

終於鼓起勇氣聽左首歌一次

顏卓靈本身把聲係難聽既 相對好聽既range好窄
不過主歌旋律都比較貼近呢個range 所以開頭段主歌既演繹勉強接受到既

然後去到副歌高音少少已經唔知唱緊乜春
明明一句得4-6個字都唱到成pat野咁
甩beat o個段係世界級 連成鎵羽首《乾乾脆脆》無做後期都無咁離譜
當然有人會反駁係刻意 但唔代表效果係好
正如Holf Yuen都會覺得《最好的債》既轉拍子位扣好多分

旋律算搶耳既 但係Cherry鬼上身既演繹之下變成一堆胡亂拼湊既音符
而咁既人都得到Wyman填詞、金培達監製 佢同林羨淇完全證明左「有錢係萬能」
但我寧願佢地畀錢我屋企樓下個看更出歌

而除左錢 我懷疑幫顏卓靈做歌既人仲想追求「化腐朽為神奇」既快感
問題係佢地唔係貝多芬 被佢耳姦完唔會做出咩大作

雖然包裝係重要 但up幾句咩「A&R做得好」、「Visual幾靚」 就不停吹奏首歌
同讚個戲院好靚 所以部電影好好睇好高水準 無分別
嘔心程度比見到份詞係陳詠謙就話首歌唔好聽更甚 因為後者都叫同首歌有關係
更何況我唔認為係大家講到咁出色

相信因為CM人傾向聽女歌手 (甚至會有榜單淨係上女歌手既歌)
所以陳曉東電音就灌1分 Twins電音就灌5分
就連林羨淇都有人覺得可接受 林宥嘉搵林家謙作曲都無乜人想討論

各種因素之下 Cherry呢種大公司產物得到唔少人吹捧亦係正常
例如有人當佢係Fiona、Fa既接班人 有人覺得呢首係全年最好聽既歌
不過我就搵唔到實力派外表、山區兒童身材、偶像派唱功、達哥級聲線既吸引力
而且我實在無辦法好似大家咁 見到新人兩個字就可以任由歌手強姦歌曲
見到咩「唔計係新人 兩首歌都好正」就更加覺得自己同CM人口味一格格不入

最後既然首歌係2016年派台 唔該唔好去搶新人獎
我寧願Robynn隻牛牛上台拎

同埋希望某會員唔好再嘗試引導我聽佢既歌
P.S. 我係唔會回應大家既

我最期待既千字文出現了
原本都覺得首歌幾好聽 個旋律確係唔錯
不過n會員努力寫好篇文多過顏小姐努力唱好首歌
越睇就越難聽 等我投1分先
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

終於鼓起勇氣聽左首歌一次

顏卓靈本身把聲係難聽既 相對好聽既range好窄
不過主歌旋律都比較貼近呢個rang ...
nicholashin 發表於 2017-7-25 02:09

為左你呢篇文 我俾左1分
其實一早俾左

首歌本身負分
NH篇文加到有1分
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我覺得重點係做歌要有character
太多歌手渾渾噩噩唔知自己想點一年出一兩隻歌又浪費一年

起碼顏小姐雞仔聲都係一種character
閃光最成功係有個性 做到果種少女既朝氣
唔係求求其其出隻K歌博佢無啦啦hit左

擰歪面睇下鄭融真係完全唔知佢做緊乜
出歌越來越冇個性

而口口聲聲話自己點樣聽音樂點樣唔單單從填詞同主唱去睇一首歌
原來到頭來都係睇個歌手唱成點
但轉個頭又鍾意一個唱歌唔夠氣又d音唔穩連唱愛情小品都危危乎既歌手
即係點

我同cm人喜歡既野有時都距離好遠
例如我唔鍾意孤雛 我鍾意吳業坤 又會聽失魂記同Gin Lee
但又有時會好一致
例如我鍾意Kontinue 唔鍾意近兩年既C AllStar
其實唔代表d乜

扯得太遠, 返返去唱
從來都有唔少唱得難聽既歌手
當然唱好一首歌係「歌手」本份
所以顏小姐呢兩首歌上面, 佢本人係冇交足功課, 甚至係令隻扣分既關鍵因素
但唔代表歲月如煙花同惡女兩首歌無可取之處

正如鄭希怡擺明唱得差, live更加係極難聽 (我真係未見過鄭希怡唱任何一次live係夠氣同唔走音)
但佢一樣大把好歌, 例如「舞吧舞吧」陳輝陽玩The Swan係玩得好出色, Yumiko live唱到一pat屎咁仲露埋點又如何
Space隻碟搵埋王雙駿全力玩音樂, 「想」個編曲幾正
而K歌方面有心人都係做得稱職易唱易記的
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

但轉個頭又鍾意一個唱歌唔夠氣又d音唔穩連唱愛情小品都危危乎既歌手
即係點
John 發表於 2017-7-25 17:44

ching你做咩要講個事實出黎.............
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

即係點
John 發表於 2017-7-25 17:44

老老實實,相比雞仔聲,個人覺得鴨乸聲更難頂。都算,但作狀當瀟灑又點計?完全不堪入耳啵。鐘意鴨乸聲同時又抨擊雞仔聲,所以呢個世界都真係千奇百趣,無奇不有啊。

我覺得好聽喎 好真
love wins!

有耳目一新的感覺