返回列表 發帖
又唔係林夕佢身上忽肉
不嬲都HEA寫比容小姐
stephybest 發表於 2016-6-16 00:10

諗起出賣份詞 =。=
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

新貴同玩家真係好正, 點解要plug隻悶到爆嘅雙子座
鴛鴦襪如果快d會好d, 而家嫌有D悶
閃光彈係cover, 估唔到alex呢兩次(很想要吧)都玩得幾盡
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

新貴係咪講緊自己經歷?

為何要為訣別過上演那麼多的恩仇
唯望你懂得 越濫的快樂越難受
你不要擔憂 為了掩飾傷口便找個人代你

各有著新貴 誰炫耀身世
誰曾拋下我 確信非我問題

舊歡 同樣也很珍貴

你唔知容祖兒17年入紙紅館開side-cut演唱會咩, 又多一首歌啦.
風見志郎 發表於 2016-6-16 10:37

真係紅館呀?以為去細場

容祖兒《J-POP》 任你拼拼貼貼 帶祖兒遊歷最POP街頭

容祖兒的歌,充滿POP之風味,因為這位J小姐唱過無數流行POP SONGS,用J-POP最適合不過!早前祖兒出席品牌活動,現場有外國男模跟她熱情打招呼,笑說「我知道你的歌!」祖兒笑著回一句「是哪一首呢~」對方居然用半鹹淡的廣東話來唱【我好得閒】的副歌,逗得祖兒笑不攏咀,亦足以讓大家看到,好的POP SONGS流行魅力無法忽視,這些歌可以POP進你任何的生活場境當中。

今次專輯設計可以看出雙子座的千變萬化,有百變造型的祖兒讓人想起女生們兒時都愛玩的紙公仔。漂亮的紙公仔可以換很多衣服,明明是平面畫紙我們卻可以拿在手裡玩,穿越平面和立體的世界。今次祖兒穿梳城市之間,任你拼貼於不同的風景;她也透過歌曲去探望每個樂迷的內心,陪你渡過生命中的大小事。她也可以透過音樂換上不同的衣裳,就像換衫紙公仔,換了外衣就換了氣氛。

一首歌是一件衣裳,聽到不同的歌,你會因此而轉換一天的形象嗎?你就是那個可以不停換掉外衣的紙公仔,替你穿上好看衣服的就是祖兒。這張大碟裡面每一首歌都會為你換上去逛街的、去跳舞的、去high tea的、去散心的服裝,還有遊走於我們香港的;一套衫一首歌,你想穿上哪一套?

【黃昏點唱機】 
我聽的不是音樂 是共鳴的頻率
一扭開收音機,電台播放著你喜歡的歌,天啊,真是美妙的巧合。你有一些歌曲很喜歡,可是已經不是這一刻的主打歌了,雖然在你的playlist裡,地位未曾動搖。有天你居然剛好在收音機聽得到,這一刻的地球上有人明白你所愛!
耳朵裡的共振居然讓你嚐到一種甜味,禁不住咀角往上揚。
黃昏時候聽甚麼歌?聽DJ所選的歌。熟悉的前奏令你心情興奮,如果我有DJ的電話,一定毫不猶疑發個短訊告訴他這刻我有共鳴,我沒有他的電話,那要不要寫一封傳真過去?
唔…在這個年代,或者只好上facebook寫一句「噢,電台在播我最愛的歌 -感到甜蜜」。

戴上耳機,音樂一起,路上所有風景頃刻變成我的專屬MV,一步一節拍,坐小輪吹著海風,還是在的士倒後鏡看到自己,我是導演,我是攝影師,DJ為我的每段路配樂,轉歌的一刻就是剪接;這是從大氣裡面將我們連接獨有頻道,黃昏的回家路上,有你真好。

【Gotta Get High】
開心事要大聲分享 分享之後更開心
黃昏之後,想搞一個派對,邀請你跟我一起Get High!

作為一個雙子座隨時隨地可以秒速變換心情,上一秒鐘想浸泡在憂鬱的藍,下一秒Gotta Get High!輕快得走路的時候像漫畫裡面的主角,會留下會留下繽紛的顏色!會開花!會有音符在跳舞!也像拿著萬花筒去看世界,任何一件小事都千變萬化,越看越過癮!
要說這首歌的重點,點亮自己的快樂是其一,其次就是「多啲鐘意 少啲討厭 」;雖說做人要有態度,喜惡要分明,可是如果喜歡的事情能大大力去喜歡,遇到討厭的事就默默飄開好了,這樣的人生輕鬆好多!背包裡面也只載滿我喜歡的二三事。
我帶著微笑唱這首歌,希望這首歌也能把你的耳朵氹得很開心。

【我好得閒】
沒有擠不出的時間 只因心裡面有…
有夠繁忙的城市人生活,每個人見面的對白例牌菜是,「最近好嘛?你好忙咁喎!」 而又礙於好像繁忙是成功人士基本要求,你一定會本能反應地會答「係呀,好忙呀!」相當肯定沒有人會說「唔係呀,最近好鬼得閒。」

世界很公平,大家擁有的時間都一樣,每天只得24小時;而世界不公平,因為你心裡有個天秤,非常自私的排名表。朋友約吃飯,一句「最近很忙」就可以推掉了而不會心虛,但挖到心的深處,你知道你空出的時間是在等一個電話,你在下班與晚飯之間你在等一個邀請;看著日程表密密麻麻的工作你祈求他總出現在空白的地方,讓你毋需掙扎要缺席瑜伽課還是要去見他;「你聽日有咩做?」「無呀,我好得閒。」

給得到你回覆「我好得閒」的那個他:”Respect those who talk to you in their free time, but Love those who free their time to talk to you.”

【新貴】
每個人都是每個人的過去  無法當永遠的第一輪映畫
人最可怕的一個狀態,就是愛比較。
沒有比較就沒有你我,沒有誰愛誰比較多,也沒有誰先拋下了誰;更不會有新舊之分,沒有誰曾經是我的新貴,誰又變成了舊情人。
人最可怕的一種視覺,就是只看回頭。
把我們經歷過的日子推到回憶盡頭,以為塵埃落定了,碰面又再翻起,看著新的人,比較著舊的臉;而其實為什麼我們不能只眼看當下,享受著這一秒鐘?
於是,轉眼,新人或許又變舊人了。

【無人知道雙子座】
我不是星座書裡面的雙子座
如果沒有歌,很多事情真的不容易說出口。
透過歌曲,再肉麻的情話、再憐惜的安慰都不怕說出口,
情歌除了唱出兩個人之間的愛,也可以是跟自己的對話。
這一首歌是雙子座跟自己坦白,嘗試打開自己的心,
承認自己需要被愛,也嘗試挖開這顆洋的心,
雖然我常常嘻嘻哈哈,或者是一隻擁有交叉咀的兔子看不出情緒,
可是,我還是敏感又脆弱,付出了努力很想你看到,
而你小小的一個鼓勵、你欣賞的眼神、你重視我的存在,
對我是非常重要的。
雙子座兔子也很想被愛護呢。(* x *)

【玩家】
遊戲規則 數到三 才學懂愛自己
人生是一場旅行,懂得真正遊戲規則,就知道我只應該走馬看花,不帶情感,不傷春悲秋,輕鬆清爽的揮一揮衣袖,行李裡面或者只有替我慶賀的一瓶酒。人的一生到頭來是自己一個人來,自己一個人走;我看過書,在物理層的需要吃得飽睡得暖之後,原來我也想向上爬,找尋一個理想;再向上,尋覓我靈魂的雙生靈伴,那個最終會帶我找到我、認識我的你。我或者可以找到,或者不會。但我不可能不會愛你。原來在這個人生旅行當中,懂得兩手空空去浪遊,才是真正玩家。

【鴛鴦襪】
一雙襪子 兩個人 鴛鴦的襪 就是我們的秘密
我有時也很佩服自己XDDD,作為一個雙子座,套用一個quote”put yourself in others’ shoes”,我是歌曲的說書人,我常常在說別人的故事,但有時候別人的故事也是我的故事。
至於那雙 "others' shoes"鞋子,我可以左邊右邊不一樣!穿別人的鞋感受別人的情緒來唱出故事,而這些可愛的故事又讓我很有共鳴,就像這首歌。
感謝網上社交平台讓大家看到不同面向的我,對,你們看到的容祖兒,就算99% 的時間專心工作不容有失,我總有1%的時間神經很大條!
而這小小的1%其實對我很重要,我放鬆、我大笑,都在這1%裡面。
這首歌很可愛,兩個人相處,小事如一雙鴛鴦襪也是快樂的暗號,對了,其實我也喜歡花襪子!
有穿上快樂的感覺,這些小小的1%堆積起來非常圓滿。

【閃光彈】
走路也會落下Pixie Dust 不吝嗇發放我的閃光彈   
滑著手機看著人家談的情,羨慕別人幸福;看著人家失的戀,也會羨慕別人的呼天搶地。有了Facebook呀、Instagram呀,為什麼大家總是生活質感那麼豐富?
然而最近我也懂得放閃光彈,我放閃的時候,你要看!
誰去了旅行,哪及得上以你主觀鏡頭拍下我手牽著你的照片?
誰吃了精緻晚餐,會及得上我和你沙灘上留下的兩雙足印?
鋪個紅地氈,大聲發佈我想說的事,誰來看一眼,就能分享到這種發光的幸福。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

新貴好聽喎 hit硬 係副歌不停諗起終身美麗玩家又係正 首歌好ivana
鴛鴦襪純聽編曲是不錯的 反而閃光彈嫌佢去得唔夠盡 high唔起
暫時:
黃昏=玩家 >Gotta Get High=鴛鴦襪>閃光彈>新貴>我好得閒>?????????????????
nicknicknick 發表於 2016-6-16 11:14

Bass 唔夠重. 同中間編曲有啲亂
但我覺得最大問題係副歌個曲承接唔到pre-chorus
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

新貴同玩家真係好正, 點解要plug隻悶到爆嘅雙子座
鴛鴦襪如果快d會好d, 而家嫌有D悶
閃光彈係cover, 估唔到 ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-16 11:20

原本係咩歌?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

玩家覺得joey唱得唔夠放
不過本身首歌夠突出

無人知道
GGH

你唔知容祖兒17年入紙紅館開side-cut演唱會咩, 又多一首歌啦.

紅館開?
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

原本係咩歌?
matthew1990 發表於 2016-6-16 11:54

你睇番credit

你睇番credit
kevinlai1621 發表於 2016-6-16 12:00
閃光彈(OT: FTG)
曲/詞: Laura White/James Jayawardena/Philippa Hanna
改編詞: Tim Lui
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘
721AXA 發表於 2016-6-16 00:06

尋晚查過查唔到原曲係咩
剩係知Laura White 係Gin Lee <Falling> 作曲人

尋晚查過查唔到
剩係知Laura White 係Gin Lee  作曲人
matthew1990 發表於 2016-6-16 12:04

即係falling都係cover
  但係佢咁寫(OT:)又改編詞仲唔係改編歌

即係falling都係cover
  但係佢咁寫(OT:)又改編詞仲唔係改編歌 ...
kevinlai1621 發表於 2016-6-16 12:07

我意思係搵唔到原曲

我意思係搵唔到原曲
matthew1990 發表於 2016-6-16 12:08

搵到原曲咪又係比較, 當新歌咁聽lol

紅館開?
fifty1205 發表於 2016-6-16 11:59

JY唔係話想係會展開咩
人間卻有殷切的眼光 仰望 我下降

DONT OT
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

玩家啲轉音我諗起洪卓立既三腳貓
首歌一開始令我諗起It Doesn't Matter
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

樓上有人覺得JOEY唱K歌無進步過

但個人認為,雖然無人悶,新貴都唔算話超高質K歌,但細心聽佢用聲係多左變化,表達感情會更出,呢個可能係Alex監製下ge優點

新貴狂LOOP中

個唱片封面可以玩貼紙?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

個唱片封面可以玩貼紙?
風見志郎 發表於 2016-6-16 13:01

好明顯封面d容祖兒係貼紙
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

祖祖
生日快樂

評分人數

• hinz

Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

聽新貴唔覺意聽到自己個名

玩家被說服扣分
JM 2016

新貴唔錯

祖儿 加油!支持你!

未曝光個4隻整體好過派台個4隻
新貴>玩家>閃光彈>雙子>鴛鴦襪‬>我好得閒>點唱機>Gotta Get High

如果落實開side-cut concert, 蛋蛋應該唔好派《新貴》
讓它成為漏網之魚

不過MV都拍埋⋯ 文案又寫明係主打

主要係對上幾隻碟真係…
祖兒&祖兒大頭 大到好似美霏in control咁 但祖兒擁有魔鬼面孔 大頭好似唔太理想 ...
John 發表於 2016-6-15 19:31

衰鬼你又曲線讚美霏

玩家分明就ivana style
add 發表於 2016-6-16 09:56

巨家蛆好似唔係第一次拎咗美啲之首歌去唱
亦都唔係第一次覺得由美之去唱返應該好好多

黃昏點唱機>閃光彈>玩家>我好得閒>新貴>鴛鴦襪>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>GGH>無人知道雙子座

如果成隻碟都有黃昏咁正就好

我反而比較中意以前美祖唱K歌噶感覺 新貴有以前噶感覺 感情投放比以前好太多
玩家 首歌相當好 但係唱得超級難聽 真係唔該佢唔好成日穩d arm Ivana唔啱自己噶歌黎唱
鴛鴦襪幾正

BTW 雞蛋真係邊一首難聽就派邊首

巨家蛆係唔同啲
一出碟連強公司Youtube Cover都轉埋
重有要埋純音樂而家啲四首歌EP暗星恨唔到

聽完全碟真係覺得plug嗰幾首其實近乎係最唔得嗰幾首
試唔同新曲風編曲係好事但差唔多全部都變晒sidetrack
同埋多唔同快歌都係幾正

愛閃光彈份詞雖然佢係改編但搵原曲去聽比較唔到
反而第一次聽落編曲個base令我諗起美國楊千嬅首Last Friday Night(T.G.I.F.)
但演繹未夠放

玩家
一如以往又拎咗美之首歌去唱
同時美之嘅演繹應該會好好多
但以巨家蛆本身嘅歌庫比較
用呢首歌去創新突破都算交到功課
同埋本物首歌都高質

新貴又無大家吹得咁勁
但巨家蛆去到今次今日啲慢歌
叫做唔係首首都係容式情歌首首一樣
同埋夢份詞唔算Hea巨家蛆
亦都幾代入到巨家蛆自己
曲同編未算好悶又未算好精彩

鴛鴦襪又無咩感覺
好一慣容式情歌sidetrack

玩家>閃光彈>>>>新貴=黃昏點唱機>>>>>>>>>>>我好得閒=Gotta Get High=鴛鴦襪>>>>>>>>>>>>>>無人知道唔知乜

btw唔覺得Cover噴囉其實幾美
呢類拼貼style佢自己隻Ten Most Wanted玩過
貼紙玩法就明炒美長隻舊碟
同埋如果覺得巨家蛆個樣太美可以燒咗佢唔貼上去

但佢"說服"當唔當唱錯字架??
kenny1102 發表於 2016-6-16 02:00
我就覺得佢讀錯SOSAD
stephybest 發表於 2016-6-16 02:06
x2
咁都讀錯,定係有特別意思呢
kayzzz 發表於 2016-6-16 02:14
聽新貴唔覺意聽到自己個名

玩家被說服扣分
張少 發表於 2016-6-16 13:27

文盲其實可以查下資料先

「說服」讀作「shuōfú」: 說出理由充分的話使對方心服。

「說服」讀作「shuìfú」: 以言詞遊說,使人接受其意見。

分辨「shuōfú、shuìfú」兩音的關鍵在:
  「說出理由充分的話」是「shuōfú」。
  「以言詞遊說」則是「shuìfú」
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

文盲其實可以查下資料先

「說服」讀作「shuōfú」: 說出理由充分的話使對方心服。

「說服」讀作「shuìfú」: 以言詞遊說,使人接受其意見。

分辨「shuōfú、shuìfú」兩音的關鍵在:
  「說出理由充分的話」是「shuōfú」。
  「以言詞遊說」則是「shuìfú」
Solomon 發表於 2016-6-16 15:12

首歌用廣東話唱,你就指出普通話有兩個讀音

文盲其實可以查下資料先

「說服 ...
原來玩家係國語歌
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原來玩家係國語歌
nicholashin 發表於 2016-6-16 15:23

咁多年一直攻緊國語市場
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

原來玩家係國語歌
nicholashin 發表於 2016-6-16 15:23

佢仲要笑人文盲

真係唔知邊個文盲

文盲其實可以查下資料先

「說服 ...

究竟你有冇聽過一次首歌嘎

應該唔會衰得過ME RE DO
雖然個Cover都幾噴

若果比我排
黃昏點唱機>>>>>>>玩家>=我好得閒>鴛鴦襪>新貴>Gotta Get High>閃光彈>無人知道雙子座

黃昏點唱機喺我心目中係佢製作同演繹上最好嘅作品之一
出完呢首其實有期待隻碟仲會有啲soul music嘅歌
玩家編曲做得幾細膩 又有得聽暗黑祖兒 開心。。
我好得閒打後果啲其實排唔到
新貴 我就麻麻 我prefer啲一聽就識哼兩句嘅J-POP eg 花千樹
gotta get high 若果chrous部份個曲起啲變化都不失為一首幾好嘅party song 依家到喉唔到肺咁
雙子座 我又覺得無咁差嘅 不過係成隻碟入面顯得較平庸囉
不過喺香港大家都愛普通沒傳奇 呢首無plug錯架

Alex Fung同Joey嚟緊會每日分享製作呢張專輯既野

[J-pop 101] 首先,真係要珍惜2016仲可以出完整專輯,專輯和單曲的分別是 - single係用嚟喪loop; 而 album 係一個體驗,一種態度,一個數十分鐘的小旅行。這張專輯製作了兩年半,不單是一個蛋記嘅音樂產品,一個歌手單品,而是一個數十人團隊一起的經歷丶才華與小理想。由音樂到visual到平面設計丶由化妝整頭到創意概念,歷時幾百天,為着一個概念/信念的心血都放在一張小小專輯內 - 就是想你們聽完帶着快樂,帶着一點的小能量。
長氣啲都講埋,大碟內有四首Interlude - 佢哋 唔係背景音樂,係一個情緒,一個moment,一杯long black. [coffee or?] 係第一杯 motown/urban ; [Gimmee a call] 係一杯放工後嘅 chill-trap ; [ Flippin ] 係浦之前一杯 cosmo ;[呢度,依然係] 係玩完撘的士望出去仲係靚嘅香港... [續...]

[J-pop 101] #黃昏點唱機 #GottaGetHigh 無錯,兩首都係上年派台作. 過氣都仲要聽?係,因為經過Simon @dumchidumchi mastering 後兩首都好un咗,自己聽返都會突然黑人上身係咁up個頭。好開心GottaGetHigh有得plug,做嗰陣已經好清楚唔係大眾最需要的音樂類型,只係希望可以'水'到個天后同EEG(thank you Leo)去carry,讓更多樂迷有機會接觸唔同類型嘅音樂。同埋容祖兒已經加大力度咁隆重登場左17年,可唔可以俾佢抖下呢#唔需要下下都熱烈地彈琴熱烈地唱 #快歌嘅... [黃昏]係有一日揸車聽完 @soyiuchung 做節目後即寫,好掛住一個人揸車靜靜地聽歌嘅私人時間,好掛住揸揸吓車聽到一啲未聽過有有品味嘅歌... [續...]

少時看了一部電影,內容忘記了,但戲名一直在心裡頭,叫傲氣比天高,人要有傲氣,要有膽量,不能永遠停留於大眾標籤的所謂成功,一直希望踏實走好每步,由k歌到現在,每一步都讓我更能看到自己能力與不足,也在挑戰自己的極限,音樂這東西,是我心頭肉,從不動搖,這幾年跟 @theinvisiblemen一直溝通了解,兩個不同路向的人選擇一起走這一條路,為的是希望在這張專輯作呈現給大家是一種我們共同喜愛的品味,雅俗共享,感激daddy 一直給予我勇氣,你是其中一位我在香港最信任的音樂人,有你我心就踏實了!也感激有份參與這張專輯的每一位同事,包括 @leochanwm @kamkin 的協助。說這麼久都忘記了跟大家說我很喜歡黃昏點唱機和GGH

[J-pop101] 呢首唔需要多作解釋,送俾大家一個熟悉的容氏情歌,全真樂器丶三連音變straight 8th 丶唔做作丶唔雕花,最真實最動人的把林夕的詞唱出來 。我很喜歡最後一句「舊歡同樣也很珍貴~」

新貴是J POP較前完成的作品,當時走1314Los Vegas站的時候見機不可失,誠意邀請當時我的演唱會導演導演郭嘉萍重操故業拔刀相助在紐約取景,那天很冷,但天氣超好,天空也美,記得我們一班傻婆在有限的時間東奔西跑,去了不同地方取景,然後又互相擁抱著取暖,重看這美麗的MV,感觸良多,令這mv更有意思
感謝為我 化妝 @arris_law ❤️ 髮型 @heibiebie ❤️ 我的助理 @waiyingsin 導演 嘉萍 還有DABBIE還還還有專登飛來紐約一天為mv拍攝逗留不足24小時的攝影師胡成業業仔,希望大家喜歡。#新貴

[J-pop 101] 星期一懶懶地,聽隻sweet d又groovy嘅 #鴛鴦襪 - 呢首係我全碟啲最愛之一。 填詞係 @lambo_gini 話說首歌demo叫"happysocks"大家都唔係好sure應唔應該做,係我一廂情願「水」林寶寫左先(我諗佢都係依家先知...)
拖手逛街 交叉腳板 你我節奏同步 跳方格 途人大讚 鴛鴦繡花 竟登對得 似快要互吻嗎 妒忌夠了吧 單單眼 已通電 一於 翹翹腳趾 今晚 再被鋪內見
我鍾意,kinky 得來好浪漫,感覺好似同枕邊人被鋪內翹住腳趾瞓...(假設睡前有沖涼)

另外製作上,好想po晒所有用過嘅analog synth嘅相: Linn Drum, TB606, Moog Phat, 核突synth brass of Prophet 8... 同埋 @jkui 趣緻又un嘅mute pick電結他,彈到啲襪好似識得喺櫃桶跳出黎。而祖兒呢亦好乖咁同我唱哂所有和音,聽起來更intimate。想chill吓就loop呢首,返工放工搭地鐵聽勁得。講住咁多先[繼續...]

不是賣飛佛哪會在拉闊唱給大家聽,daddy說是有一天睇到我post了一盒朋友送的happy socks 的IG inspire 到佢 這種sweet sweet,和虫之家一樣,handle 得唔好,over左會好嘔心尤其是女仔聽到會起哂雞皮....., 但daddy和我都知道這一點,所以小心處理,今次是和林寶第二次合作了,仍然得心應手。#鴛鴦襪

首歌用廣東話唱,你就指出普通話有兩個讀音
kayzzz 發表於 2016-6-16 15:22

廣東話向普通話靠攏有咩出奇

時間 慢慢變左 時"奸"
擴(抗)大 慢慢變左 "確"大
前仆後繼 慢慢變左 前"負"後繼
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

廣東話向普通話靠攏有咩出奇

時間 慢慢變左 時"奸"
擴(抗)大 慢慢變左 "確"大
前仆後繼 慢慢變 ...
Solomon 發表於 2016-6-16 16:42

你到依家仲唔知自己 __ 啲乜?
講緊廣東話讀音,你用國語reference,真係俾個叻你呀聰明

佢仲要笑人文盲

真係唔知邊個文盲
kayzzz 發表於 2016-6-16 15:24

我都o左咀

for 文盲solo
http://bbs.cantonese.asia/thread-37038-1-1.html
JM 2016

Cover 令我諗起千嬋隻到此一遊

新貴

個人排名
‪黃昏點唱機‬ >>>>> 鴛鴦襪‬ > 我好得閒 > 閃光彈 > 新貴‬ > 玩家‬ > Gotta Get High >>>>> 無人知道雙子座

都算係咁啦
雖然派左隻最悶, 但都叫派左全碟最高質果隻

新貴
justin 發表於 2016-6-16 18:26

久違了的祖曲
希望蛋公司唔好plug
#side cut

一日時間就去到第六頁
美祖是否已重奪CM一姐之位