返回列表 發帖

[Oct/6/2016] 童裝高跟鞋 - 陳明憙 (CD)

歌手: 陳明憙
唱片名稱: 童裝高跟鞋
唱片封面:

推出日期:2016/10/6
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 序章 Prologue
02. 拼圖 Imperfectly
03. 囚鳥 Caged Bird
04. 半開的玫瑰 Lights Down
05. 倫敦飄來的雨 A Rainy Waltz
06. Daybreak
07. 童裝高跟鞋 Adultlescence
08. 1064˚C
09. 一個人的車站 The Train Station For One
10. October Snow

附加資料:
輕音創二代
Jocelyn陳明憙
首張創作專輯【童裝高跟鞋】

首波大器抒情主打《拼圖》
十首旋律全創作 輕音創二代創出新時代
樂壇許久不見的創作型實力偶像新血 自己決定自己的樣子
反差酷! Band Sound編曲 真實樂器錄音十足過癮

Jocelyn陳明憙 香港人,加拿大長大,香港、美國念書,英國進修音樂。就像是一塊一塊拼圖,不同文化的薰陶造就了更有魅力的陳明憙。聲音、鋼琴、吉他、貝斯、鼓都是她的配備,不是星二代、富二代…爸爸是資深幕後創作人,為香港眾家天王天后都寫過許多經典詞作的陳少琪老師,陳明憙可以說是從小被創作養分滋養成長的”創二代”。這張專輯《童裝高跟鞋》,陳明憙要用作品來說話,輕音代表著貫穿整張專輯的一些清新搖滾風味,用歌曲創出自己的新時代!

Source: yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

唔知少琪爸爸有無幫囡囡寫詞
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

弱問︰全國語

我以為陳明恩寫錯字
音樂記錄
don't forget tonight

我以為陳明恩寫錯字
tombus20002000 發表於 2016-9-27 22:06

o岩o岩派第一首歌竟然仲快過晒其他新人出碟

希望其他歌係廣東歌啦,拼圖D普通話唔太順耳

o岩o岩派第一首歌竟然仲快過晒其他新人出碟

希望其他歌係廣東歌啦,拼圖D普通話唔 ...
KITSTON 發表於 2016-9-27 22:23

製作來源地:        台灣
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

張韶涵 2.0 國語 debut CD

太陽文化發行。
Hi

唱片封面:

the whole album is so good!!!!!!!!!!!!

成功需父幹?

标题

唔知少琪爸爸有無幫囡囡寫詞
l00540 發表於 2016-9-27 21:33

黑海就係陳少琪
無力將天氣逆轉。

去信和睇吓台版幾錢先

一首廣東歌都無仲好意思話來自香港?
老竇係廣東歌填詞人都一首廣東歌都無
FIGHT for 陳柏宇

老竇係廣東歌填詞人都一首廣東歌都無 ...
~蛋撻~ 發表於 2016-11-20 20:40

反而係老豆唔想佢出道。。。
我就覺得喺香港唔會有乜作為,過往十年D女新人,有幾多個淨低?
如果唔簽大公司,好難喺香港得到成績
倒不如試下擴大華人市場,反正音樂都係無分語言
到時再返黎唱廣東歌都未遲

[弱弱一估]
少琪爸爸參考了GIGI的 critical success factors
先主攻台灣、走唱作路線

[弱弱一估]
少琪爸爸參考了GIGI的 critical success factors
先主攻台灣、走唱作路線  ...
l00540 發表於 2016-11-20 21:25

都有咁嘅可能
但so far 唱英文歌聽得我好舒服

标题

好似嚟緊太陽有首電影插曲係佢唱

Stephy主演果部
無力將天氣逆轉。