返回列表 發帖

3cmusic系一個搞乜嘢嘅網站?

點解佢哋唔講任何positive嘅嘢?別有用心?

而家先關注到呢個網站,有D睇唔明。

容粉最憎既WEBSITE

回復 3# henhenhen

I think most people do

個網站最啱我
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

其實我覺得3cmusic講野幾中pt

佢地明明有力讚好歌好碟既樂評, 例如林憶蓮"無言歌", 藍奕邦"為執著乾杯", 謝安琪"雞蛋與羔羊", 陳柏宇"The next moment"等都係近年有過既好評價文章
多負評文章出現, 大概只係因為當今樂壇真係千瘡百孔, 亦太多令人感嘆之處吧

3cmusic入面有唔同既作者刊登佢地文章, 而唔係屬於一個人既blog, 印象中都曾經有讚過容祖兒既樂評出現
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

其實我覺得3cmusic講野幾中pt
膠膠 發表於 2014-7-1 21:04

+1
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

個人唔太鍾意DAMON(3C 最常出POST 既一個)
一黎佢SOMEHOW 係盲目反容(可能係我對佢有偏見)
二黎佢既口味太偏 , 唔係同一杯茶

個人一直睇開田中小百合樂評
感覺上比較持平

咁論盡音樂呢?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

越黎越偏激~ unlike左廢事眼冤

由佢地雞蛋裡挑骨頭話霏霏既第一日我就unlike 左囉
根本成堆人都係激進份子, 唔得理性, 無商無量無根無據嘎

咁論盡音樂呢?
hinz 發表於 2014-7-1 22:29

not very SMART
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

簽名被屏蔽

咁論盡音樂呢?

CALL FANS表示支持

個人唔太鍾意DAMON(3C 最常出POST 既一個)
一黎佢SOMEHOW 係盲目反容(可能係我對佢有偏見)
二黎佢既口味太 ...
CunninG 發表於 2014-7-1 22:05

田中小百合之前係咁diu joey d 碟
丁太都比佢diu 過 (只限amusic 果三隻碟)

咁論盡音樂呢?

我覺得佢ok wor

我覺得3cmusic只不過係一班離地嘅"樂評人"
口味好偏鋒, 玩到勁偏嗰啲歌手樂隊先會讚
其他喺香港主流音樂界你數得出嘅人都係比佢哋話呢樣唔好嗰樣唔好

田中小百合之前係咁diu joey d 碟
丁太都比佢diu 過 (只限amusic 果三隻碟)

我覺得佢ok w ...
wchild 發表於 2014-7-1 23:49

U not SMART
02 著地 - 鄧麗欣

因為都係一群又要公眾認同又想風格小眾既人組成的
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

讚容祖兒是理所當然的事, 佢一直咁努力咁有付出, 作為樂評人有咩可能次次都踩?!
容祖兒既實力係有目共睹,  ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-1 23:23

咁唔知你又點睇上年投票個單嘢 佢根本係有心針對容祖兒既 唔知佢所寫既樂評又有幾多係「理性討論」?

3cmusic出文讚過既單曲同專輯好多, 除左先前提過既之外, 近兩三年仲有:
容祖兒 - Joey & Joey
楊千嬅 - 火鳥
謝安琪 - 你們的幸福
官恩娜 - So In Love
周柏豪 - 摔角
鍾氏兄弟 - 時代的顛覆者
等等

我唔明白點解仍然會話3cmusic只彈不讚? 當被讚揚既對象包括平民天后謝安琪, 安老院友楊千嬅, 亞洲天后林憶蓮, 國際巨星容祖兒既時候, 亦唔明白點解仲會係標奇立異或者以不主流自居?

有好既會讚, 有衰既亦都唔留情狠狠轟炸, 我覺得係非常之好, 不流於粉飾太平, 直接指出好多唱片有問題之處
香港主流音樂界確實存在極多問題, 眼界窄, 短視, 有班人直情唔識marketing咁款, 歌星character唔夠, 創作人才唔夠/唔被重視, 一窩蜂跟紅頂白, 邊個監製紅就搵佢做隻歌, 邊隻歌hit左就做隻續集, 唔理適唔適合旗下明星個喎
所謂"唱好"樂壇已經太多太多, 業內人士已經打得太多飛機, 唔應該再自我感覺良好落去

至於客觀問題, 有評論就唔會客觀
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

多謝大家咁留意同幫手推 / 宣傳論盡音樂,我會繼續努力

但呢個 post 就先留番俾 3cmusic 吧 :)
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

3cmusic出文讚過既單曲同專輯好多, 除左先前提過既之外, 近兩三年仲有:
容祖兒 - Joey & Joey
楊千嬅 - 火 ...
John 發表於 2014-7-2 10:42

而家樂壇要同國際競爭,更需要d眼光夠闊,一針見血既樂評人,先幫到樂壇成長
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

但呢個 post 就先留番俾 3cmusic 吧 :) ...
星勤 發表於 2014-7-2 11:24

我好欣賞你篇高山低谷既評論嫁!加油!
02 著地 - 鄧麗欣

但呢個 post 就先留番俾 3cmusic 吧 :) ...
星勤 發表於 2014-7-2 11:24

認真MODE, 我FOLLOW 咁多個MUSIC PAGE, 你呢個算寫得幾好, 有時都幾中肯....3C MUSIC 就D 文章太陳腔濫調, D 歌只係K 少少就踩

簽名被屏蔽

而家樂壇要同國際競爭,更需要d眼光夠闊,一針見血既樂評人,先幫到樂壇成長 ...
HOTMAN 發表於 2014-7-2 11:30

其實無用, 做音樂果班高層同政府一樣邊會睇到樂迷想要咩,
最多比1隻歌時間你做轉變,
變就變左, 但搵唔到食,
咪又係唱番霏式情歌, 都係錢作怪

與其花時間去睇樂評,何不申請一個合法下載既音樂APPS 直接聽呢

感覺係自己的

無一隻字唔同意

BTW, 我想補充少少
我覺得樓上好多朋友錯誤理解樂評既功能

樂評並唔係一啲 ...
窩輪仔阿豪 發表於 2014-7-2 13:04

你講得好岩, 但偏偏好多人連"北京北角"一首咁簡單ballad都接受唔唔到...
明日幾多壞事情 仍然是不枉曾經見證

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

無可否認3cmusic踩人係踩得幾盡既
不過你又唔搵唔到佢地講錯D咩喎~~
DM多仔多到覆唔哂

咁論盡音樂呢?

邊個來呀?? 3 MUSIC???  C-12???

陳大文,獨立樂評人,3C音樂網誌創辦人,同時擔任華語音樂傳媒大獎評委。

人地係專業樂評人,點會寫D迎合業餘聽眾既野出嚟!
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<