返回列表 發帖
點都係最後
sam6a 發表於 2016-2-4 12:47

今日個訪問好吊人癮
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

唔該同我cut哂啲難聽sidetracks/rock歌
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唔該同我cut哂啲難聽sidetracks/rock歌
matthew1990 發表於 2016-2-4 12:59

例如吶喊?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

例如吶喊?
ricnature 發表於 2016-2-4 13:03

咩直角等於三角形潔淨王后嗰啲
完全係迫人去廁所
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

咩直角等於三角形潔淨王后嗰啲
完全係迫人去廁所
matthew1990 發表於 2016-2-4 13:07

蘭花指可樂拾年
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

呢d 歌偏到唔係die hard 粉都冇聽過
(利申冇聽過)

蘭花指可樂拾年
hinz 發表於 2016-2-4 13:12

拾年一定會唱喇!今次主題係十周年。

(利申冇聽過)
ricnature 發表於 2016-2-4 13:24

你講邊d先
利申die hard fans

(利申冇聽過)
ricnature 發表於 2016-2-4 13:24

(澳門 Live) Full rundown

頭盔 [4個悶]
勢不兩立
獨家村
蘭花指 [5個悶]
脆弱
開卷快樂 [2個悶]
17度
鍾無艶
可樂
眼淚的名字 [1個悶]

浮雲 [3個悶]
賴床
活著
潔淨皇后 [5個悶] (too many rock songs)
姿色份子
字裡行奸 [3個悶] (too many rock songs)

香女人
臭男人 [4個悶] (the arrangement sounds dull and boring)
入型入格 (this song unexpectedly works on her - she's giving me toned-down koda kumi vibes  (https://www.youtube.com/watch?v=iqd9hE5vlJU)
兩雙 [5個悶]
直角等於三角形 [5個悶]

情人
The One and Only (she should sing the cantonese version instead)
她說

拾年 [5個悶]
年度之歌
羅生門
愁人節
3/8
囍帖街

真的希望rundown換過曬,真系睇到好悶,die-heart fans都系咁講。

當佢訪問話會唱多啲本土歌,我懷疑過佢係咪上過forum睇過...

當佢訪問話會唱多啲本土歌,我懷疑過佢係咪上過forum睇過...
hin0526 發表於 2016-2-4 14:47

之前討論rundown果陣我真係sd過呢度條link叫kay上黎參考下

matthew1990 發表於 2016-2-4 14:04

做咩啫你,浮雲 直角 不知幾好聽,雖然真係好偏

kayzzz 發表於 2016-2-4 15:45

..... (唔知講咩好)

重有佢hit 嗰啲歌好多都係piano/string-driven既 慢/mid-tempo 歌
一晚聽幾首其實都真係好易悶

佢今時今日 應該出多啲類似「Love Me Love You Do」個beat 快番少少既歌
(i.e. Ellie Goulding 本身聲底比較薄
首歌副歌部分用第二個人把聲錄既底聲墊住佢把聲
咁佢唱live 會舒服好多 而且可以發揮首歌所表達既激情)

kayzzz 發表於 2016-2-4 15:45

反而我幾鐘意直角喎。。。方玲霞就千其唔好唱。。。

反而我幾鐘意直角喎。。。方玲霞就千其唔好唱。。。
hin0526 發表於 2016-2-4 16:36

直角跳舞喎
真係有人頂得順咩?

頭盔唱硬, 出場舊野實會用
浮雲好正囉homo, 勁愛呢首一定要唱! 直角都好鍾意, 不過快歌應該唱gib gib, 會更超熱氣氛
Rock既其實應該cut曬/留一首, 又唔知自己rock麻麻, 要rock都勢不兩立啦, 個兩首舊既唱來托?
其他都同意

不過都幾positive今次會有家明雞羊
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

頭盔唱硬, 出場舊野實會用
浮雲好正囉homo, 勁愛呢首一定要唱! 直角都好鍾意, 不過快歌應該唱gib gib, 會更 ...
JasOh103 發表於 2016-2-4 17:34

浮雲 唔係差但如果要cut sidetracks/唔hit 既singles
我寧願留番賴床(有共嗚) 同活着(have classical music influences)

最大粒滄海遺珠好明顯係《最後晚餐》
佢可唔可以唱呢首

希望佢會唱家明
最緊要唱多D廣東歌

最大粒滄海遺珠好明顯係《最後晚餐》
佢可唔可以唱呢首
stephybest 發表於 2016-2-4 18:17

其實slowness有好多 如滄海深處 埋藏著遺珠

kayzzz 發表於 2016-2-4 18:51

你見我力保slowness 啲歌你就知點解

家明,載我走都唔唱我諗大半場人界櫈

家明,載我走都唔唱我諗大半場人界櫈
ricnature 發表於 2016-2-4 20:58

家明 無乜人識

家明 無乜人識
kayzzz 發表於 2016-2-4 21:05

到時咪知

一定有載我走份,希望演唱會會唱

一定有載我走份,希望演唱會會唱
aniceday 發表於 2016-2-4 22:27

冇載我走, 我第一個反抬
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

唱曬成隻slowness啦
同埋一定有我愛茶記

唱曬成隻slowness啦
同埋一定有我愛茶記
Lewis 發表於 2016-2-4 23:17

我都好愛 我愛茶記
但一定俾某M會員話悶/膠

我都好愛 我愛茶記
但一定俾某M會員話悶/膠
kayzzz 發表於 2016-2-4 23:18

其實仲有無得加場
唱多幾首都好呀

cut晒啲國語歌同參賽歌就得
換任何廣東歌都好過嗰堆囉

cut晒啲國語歌同參賽歌就得
換任何廣東歌都好過嗰堆囉
hihi 發表於 2016-2-4 23:23

Agree
嗰兩首參賽歌上youtube都聽到啦,使鬼去佢concert聽,妖

講開呢首

如果請到祖兒條仔一齊合唱就好喇

一直都覺得呢首好正 ...
nicknicknick 發表於 2016-2-4 23:32

joey應該唔會俾佢出現

或者juno唱完羅生門留低唱埋呢首啦

千祈唔好再搵周博賢唱入型入格 ...
nicknicknick 發表於 2016-2-4 23:37

入型入格live聽真係會瞓着

5明點解澳門場冇載我走同你們的幸褔.......
HK場CUT走開卷快樂,蘭花指,可樂PLZZZZ
潔淨皇后換節外生枝好過LA....
所以我不會臉紅和不好意思,更加不會宣佈不攞獎

5明點解澳門場冇載我走同你們的幸褔.......
HK場CUT走開卷快樂,蘭花指,可樂PLZZZZ
潔淨皇后換節外生枝好過L ...
fyw2031044 發表於 2016-2-4 23:59

其實不如我地整定個list強烈要求kay唱算

千祈唔好再搵周博賢唱入型入格
nicknicknick 發表於 2016-2-4 23:37

點解?

基本上佢主力唱kontinue, slowness, ksus2 已經夠玩當年載我走做第4 plug, 最後晚餐唔plug 又係千古奇聞

佢澳門個 RUNDOWN 我有一半都唔多想聽

佢澳門個 RUNDOWN 我有一半都唔多想聽
賴爽 發表於 2016-2-5 00:53

所以咪戴左頭盔話香港站rundown唔同
不過我驚唱太多社會歌啲人又會叫悶

joey應該唔會俾佢出現
kayzzz 發表於 2016-2-4 23:34
計機會率的話, joey出現既機會仲大過佢
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

拿,幫邁亞諗埋個rundown
連theme呀 快歌慢歌hit歌社會歌都make埋balance
希望邁亞可以好好考慮參考下
不過算啦,數愛拾回missing kay呢啲都擺明無theme可言架喇

1. Nature of humans (每一個人黎到呢個世界既初階段)
賴床
第一天
我歌...故我在
節外生枝
3/8

2. The best moment (唱出人總有高山低谷,慶幸一起走過<3)
鍾無艷
雨過天陰
後窗知己
年度之歌
載我走

3. Nature of HK (唱番香港本土議題、有社會色彩既歌)
我愛茶餐廳
港女的幸福星期日
私隱線
篋神
亡命之途

4. Nature of society (現今香港既社會問題,自己係雞蛋但要做抉擇)
愁人節
囍帖街
最後晚餐
你們的幸福
雞蛋與羔羊

5. Nature of heroes (社會有問題,但我地要以人人英雄既心態去解決)
十二月二十
神奇女俠的退休生活
勢不兩立
姿色份子
少女瑪利亞

6. Accompany (we are one)
17度
臭男人
跟我走
吶喊

7. Hope (香港既最後希望,黎個終極反省兼擁有盼望)
最好的時刻
臨崖勒馬
獨家村
家明
十二月二十二

連theme呀 快歌慢歌hit歌社會歌都make埋balance
希望邁亞可以好好考慮參考下{:5_1 ...
Lewis 發表於 2016-2-5 01:05

依個rundown似樣
但最尾嗰part可以加返 山林道
btw part 3/ part 5 應該係廁所位

依個rundown似樣
但最尾嗰part可以加返 山林道
kayzzz 發表於 2016-2-5 01:11

唔記得左山林道
真係唔想kay晒quota唱啲蝗語歌

希望邁亞可以好好考慮參考下{:5_1 ...
Lewis 發表於 2016-2-5 01:05

唔理點排, 不過呢堆歌唔該同我唱曬去!

+羅生門
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

唔記得左山林道
真係唔想kay晒quota唱啲蝗語歌
Lewis 發表於 2016-2-5 01:13

街客實頂唔順

街客實頂唔順
matthew1990 發表於 2016-2-5 02:41

你post翻你個suggested rundown出嚟比較下?

所以咪戴左頭盔話香港站rundown唔同
不過我驚唱太多社會歌啲人又會叫悶 ...
Lewis 發表於 2016-2-5 00:56

不知幾多人爭住聽  

硬係覺得現場rap好似嗌交咁好odd

樓上個FF rundown冇第二天唔該零分重作 ...
nicknicknick 發表於 2016-2-5 10:45

但首歌唔係suppose 係港女嗌交mode?

真係跪求佢全場唱返廣東歌
反正佢本身街客就唔係多
唱多啲side track都得囉
真心覺得佢任何一首廣東歌都好過任何一首國語歌