返回列表 發帖

[Mar/14/2016] Ginadoll - AGA (2CD)

歌手: AGA
唱片名稱: Ginadoll
唱片封面:

推出日期:2016/03/14
唱片類型:2CD

TrackList:
CD1:
1. Superman
2. 一
3. 認
4. 若
5. 圓
6. 哈囉
7. 問好
8. One Day at a Time
9. 一釐米
10. 一加一 (feat. 李幸倪)

CD2 (Netvigator x MOOV夢想系校園遊AGA)
1. 一個靈魂的獨白
2. 認
3. 若
4. Superman (p.s. 2nd Take)

附加資料:
所有創作作品於各大流行榜全數上名!冠軍歌曲包括有:‪#‎哈囉‬、‪#‎問好‬、‪#‎一‬、‪#‎一加一‬、‪#‎若‬、‪#‎認‬、‪#‎Superman‬,首度一併收錄。另收錄全新錄音歌曲《圓》,及耳熟能詳歌曲《哈囉》、《問好》、《One day at a time》、《一釐米》等。Digi – pack特別版加入「CD2 Netvigator x MOOV夢想系校園遊AGA」,現場演譯才情洋溢傑作有:《一個靈魂的獨白》、《認》、《若》、及《Superman (p.s. 2nd Take)》共五首。

GINADOLL 限量首批2CD digi-pack
內附兩本獨立小冊子:
28頁寫真冊子 &
16頁歌詞冊子
出版日期:2016年3月14日
大量廣告、MTR宣傳等攻勢.陸續更新

出處:Sky Music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

must buy
but sosad only 5 new songs :(

就算個碟名幾有意義都好
都要講多一百次失望 點解會變左新曲加精選咁架

就算個碟名幾有意義都好
都要講多一百次失望 點解會變左新曲加精選咁架 ...
ed8671ed 發表於 2016-3-7 21:03

雖然我無買上一隻,但係情願唔要上碟果4隻(仲要有一加一....)
碟名有咩意義?

只能說失望失望再失望
本身睇訪問話出大碟好期待
點知另外果幾首歌只係收錄番第一碟果d
點都好 都會買碟支持!

現場演譯才情洋溢傑作有:《一個靈魂的獨白》《認》《若》、及《Superman (p.s. 2nd Take)》首。

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

雖然我無買上一隻,但係情願唔要上碟果4隻(仲要有一加一....)
碟名有咩意義? ...
~蛋撻~ 發表於 2016-3-7 21:07

ginadoll = 佢過咗身個家姐嘅ig account

呢隻真係要買了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

能說不的秘密係我榜有冠軍啊
希望出個edition入埋呢首比我買
Happy and Blessed.

個封面好靚
anyways 再講多次 RIP

封面同碟名都好靚,不過做咩要畫蛇添足加埋之前D歌
單字主題明明唔錯

個碟名好感動
若呢首歌都好感動

雖然搞到精選碟咁款 而且寧願要一加一都唔收能說不
但都有興趣買

封面好簡單
影得幾好
圓 好正

ginadoll = 佢過咗身個家姐嘅ig account
ed8671ed 發表於 2016-3-7 21:11

原來個名係咁黎

雖然係精選
但GINADOLL呢個名點都要買

擺剩能說不的秘密
係咪叱咤個live令佢好憎呢首歌...

封面正常過前兩隻好多
我相信track 6-10變左天橋 大了一歲 一個靈魂的獨白 戀愛為何物 最幸福的眼淚Demo會吸引好多
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

cover 唔影正面, good!

似新曲+精選多d
但好多首都值得loop嘅
利申:唔係鏡粉

要買支持 A-G-A 唷

從來冇佢碟既今次要入手鳥

其實好多新人第一隻EP
第二隻都係咁出CD
周柏豪係例子
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

其實隻碟真係好吸引 好想買 基本上有8成歌我都like

btw 咁1嗰隻single出黎做乜

1.One Day at a Time
2.哈囉
3.一
4.若
5.認
6.問好
7.一加一 (feat. 李幸倪)   
8.Superman
9.一釐米
10.圓

歌列可以再排啲

睇來我要隨時準備好佢嘅live
我估錯這個世界得到教訓

封面好美
點解都係差唔多嘅Idea
美Ga會影得好過美鏗咁多

btw 咁1嗰隻single出黎做乜 ...
antiware 發表於 2016-3-8 01:27

當時一咁受歡迎好hit
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

1.One Day at a Time
2.哈囉
3.一
4.若
5.認
6.問好
7.一加一 (feat. 李幸倪)   
8.Superman
9.一釐米
10. ...
lmml4 發表於 2016-3-8 01:38

我覺得track 1係一,track 10係圓,咁就好圓滿
肥婆馬上收皮

回復 22# KYC0347

Are you sure?   周柏豪第三隻碟  Follow 先係咁樣
   第二隻就玩新曲加精選既個隊野叫 Rubberband
   仲有其實有更多新人都冇咁樣做。AGA 對上一隻細碟已經係 2014 年,中間好似冇影咁濟。

封面好美
點解都係差唔多嘅Idea
美Ga會影得好過美鏗咁多
Frankiekiekie 發表於 2016-3-8 03:15

正面同側面差好遠同埋AGA隻手擺位有美感D

如果放埋佢寫比人GE 歌就成見事圓晒~

正面同側面差好遠同埋AGA隻手擺位有美感D
KITSTON 發表於 2016-3-8 12:20

上次隻single正面影到個鼻好大

btw 咁1嗰隻single出黎做乜 ...
antiware 發表於 2016-3-8 01:27

其實無問體,日本,歐美果d都會出完single 再擺落大碟,係香港一直少出physical singles

我覺得track 1係一,track 10係圓,咁就好圓滿
fifty1205 發表於 2016-3-8 09:56

Agree, I would have made it a EP and called it "A for AGA" with the following tracks:

1. 一
2. 若
3. 認
4. Superman
5. 圓

翻唱 songs she has written for male singers only and call the 4-song EP "半圓滿":

1. 一個靈魂的獨白
2. 相識以後
3. 戀愛為何物
4. 鑽石人生

究竟收翻舊歌有咩問題

究竟收翻舊歌有咩問題
nicholashin 發表於 9/3/2016 10:49

Phil第二隻碟都係咁

究竟收翻舊歌有咩問題
nicholashin 發表於 2016-3-9 10:49

EP賣大碟價
肥婆馬上收皮

EP賣大碟價
fifty1205 發表於 2016-3-9 11:00
咁仲有隻live CD

咁仲有隻live CD
nicholashin 發表於 2016-3-9 12:33

aga d live

aga d live
艾石仔 發表於 2016-3-9 12:41
唔知執咗幾耐

點解要標榜2nd Take?
1st Take 唱得太差執極音都執唔掂嗎?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

點解要標榜2nd Take?
1st Take 唱得太差埶極音都執唔掂嗎?
matthew1990 發表於 2016-3-9 14:09

我諗(p.s. 2nd Take)係劇場版個名
因為佢o係MOOV夢想系校園遊裡面唱o既Superman好似係劇場版

我諗(p.s. 2nd Take)係劇場版個名
因為佢o係MOOV夢想系校園遊裡面唱o既Superman好似係劇場 ...
KITSTON 發表於 2016-3-9 16:10

我印象中有一首歌唱左兩次 唔記得係唔係superman
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

佢好多一個字既歌
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

呢一年多,AGA 每首派台歌都係得"一個字",以為有乜野特別概念,所以十分期待!
殊不知期待了一年多的專輯,竟然係一隻新曲精選,點解唔做一隻 5 首歌的 EP?咁出到一個鮮明少少的概念碟。
雖然我會買,但如果出 全新 EP 會更加好!

除了 "能說不的秘密" 基本上係將隻數碼碟全部放返入去...
全新 EP ,再買多隻 AGA 實體 EP (2014 年 release) 會好好多!
讓我美麗 有甚麼可以阻我
尤物要走過 才不要問你許可

呢一年多,AGA 每首派台歌都係得"一個字",以為有乜野特別概念,所以十分期待!
殊不知期待了一年多的專輯 ...
carlghost 發表於 2016-3-9 21:35

上年隻EP有出實體碟
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

殊不知期待了一年多的專輯 ...
carlghost 發表於 2016-3-9 21:35

呢隻已經係第三隻實體碟啦

我印象中有一首歌唱左兩次 唔記得係唔係superman
RVHOCPC 發表於 2016-3-9 16:38

係 Superman
AGA 喺 CU 開頭唱咗一次,然後 encore 再唱多次
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C