返回列表 發帖
的確AL唱功仲有進步空間
不過有時唔係好明,點解香港樂壇可以包容到唱作歌手走音唱功差
但反而對跳唱歌手 ...
pekopoko 發表於 2022-11-14 19:31

咩呀 al自己都有作歌㗎
邊關事?

點解係都要踩低人先開心?收手啦!

你鍾意嘅生生兩年前已經做緊呢樣嘢,自己上水叫fans去私 ...
pekopoko 發表於 2022-11-14 19:20

從來都理性中立為本 以事論事

AL、Edan、姜濤唱歌都退步得好明顯 而佢哋起步點已經好低 就黎Lokman、Jeremy都好過佢哋

AL一向唔錫身 ...
69h 發表於 2022-11-14 20:00

如果佢唔出歌同迫電台播折磨聽眾
效果或者會好啲
爛聲呢回事真係無救
你睇李蕙敏就知

咁佢之前又又又事先預告回程唔行特別通道扮被私追到底點解釋?
kenneth 發表於 2022-11-14 19:15

AL 根本就 enjoy 比人私追
佢同阿媽去街比人私追埋身都冇出聲 反而係佢阿媽出聲
有fd係私追

如果佢唔出歌同迫電台播折磨聽眾
效果或者會好啲
爛聲呢回事真係無救
你睇李蕙敏就知 ...
kenneth 發表於 2022-11-14 20:02

唔好成日講爛聲咁悶啦,今次新歌都聽得出佢vocal進步咗唔少

琴晚拉闊《永順街39號》首唱live都平穩合格

只可以講句,鏡仔獨立,唯一出路

保重

AL 根本就 enjoy 比人私追
佢同阿媽去街比人私追埋身都冇出聲 反而係佢阿媽出聲
有fd係私追 ...
mamakin 發表於 2022-11-14 20:03

又係呢啲,我都有frd係做乜乜高層,好多內幕可以爆添啊

如果鬧fans就屈佢脾氣差、耍大牌
對人親民貼地,就話佢enjoy

點做你都唔滿意架啦,你去做明星啦

real or not?

唔好成日講爛聲咁悶啦,今次新歌都聽得出佢vocal進步咗唔少

琴晚拉闊《永順街39號》首唱live都平穩合 ...
pekopoko 發表於 2022-11-14 20:06

邊度進步?係同kk比嗎?定waa?

回復 50# pekopoko

唱作歌手好似Jude呢個水平咪畀人diu到出菜…
    其他譬如Phil需要都唔算唱將,起碼係above k房水平,而且佢自己作曲一般都係自己個vocal range,都易唱。
    AL真係連唱K水平都不如… 聽就知道無練過歌
    好多年前鄧走音都係唱作歌手,AL真係佢同傅穎當年個水平。(Stephy宜家出來都會練下歌唱到 他不准我哭個原key)
Life was a willow and it bent right to your wind.

你鍾意嘅生生兩年前已經做緊呢樣嘢,自己上水叫fans去私 ...

咁如果生粉谷得嗰千五個人都無
真係接機都唔知有冇15個啦
在這畢生不滅 無極的狀態

回復  pekopoko

其他譬如Phil需要都唔算唱將,起 ...
babyshark 發表於 2022-11-14 20:46

好老實啦,如果係要齋聽歌嘅話
唔會揀AL佢哋啦,係人都知樂壇大把唱得好嘅歌手
但偏偏AL嘅舞台魅力、甚至眼神表情演繹,係可以cover到佢唱功不足嘅缺點
所以成日淨係攞唱功嚟評價一個跳唱歌手,本身已經logic有錯
要明白fans洗幾千蚊入場,根本唔係為咗去齋聽歌

至於話連唱K水平都不如嘅,咁又誇張咗啲
自己幾鍾意琴晚呢首改編版嘅《唱這歌》,同城城唔一樣嘅演繹方式

又係你呢隻護主犬,次次淨係識講其他人都有做,但江X生係兩年前做啊嘛,兩年前鏡有冇而加咁紅啊
永遠拎啲證據都係毫無說服力,最鍾意就係無視事實然後自high
仲有開口埋口就話人白卡,唔好出嚟影衰正常教徒(雖然都只係少數人
自我檢討吓先啦唔該
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

又係你呢隻護主犬,次次淨係識講其他人都有做,但江X生係兩年前做啊嘛,兩年前鏡有冇而加咁紅啊
永遠拎啲 ...
CyrusLing 發表於 2022-11-14 21:16

又係你隻雙標狗啊咁鍾意自己對號入座嘅,是但你啦,先撩者X
懶得同啲把口淨係識噴屎嘅人講咁多

又係你隻雙標狗啊咁鍾意自己對號入座嘅,是但你啦,先撩者X
pekopoko 發表於 2022-11-14 21:20

你咪繼續無視事實囉,大家想知佢點自high法可以參見返上次江X生為舞者發聲個post,冇理據仲日日為佢主主辯護呢~~
真係令人感動
Sorry!!! 大家唔好爭,林家謙係我男朋友

成間公司太短視, 而家成件事都末算settle曬, 分分鐘遲d拉左個d人上court, 單野又炒番起
仲有個903好似剩 ...
hohoho 發表於 2022-11-14 06:47

真
成個903根本就係mirror台

ansonlht:

以下的拉闊演唱會後感可能有一點冗長,亦有一點太坦白,但真的很想和你們分享我的感受。

接近三個多月離開了舞台。第一次踏入排舞室、第一次接觸出道以來從未合作過的dancer朋友前輩們、第一次在band房拿起咪高峰;這些看起來都是十分容易的事,但對我來說,是需要每次前一晚好好的調整心理。可能是因為陌生了,可能是因為壓力,也可能是因為害怕。

記得踏上真實舞台做stage rehearsal的第一步,我整個人逐漸的在發抖,勉強完成到第一次《Barbie Girl》的走位,我便要立刻跑回化妝間裏面哭過一場。冷靜過後,記得花姐對我說:「聽日就開show,如果你真係唔得,冇人會勉強你。如果你決定要繼續做,你就要搵個出口比自己,呢樣嘢冇人幫到你,只有你幫得到自己,加油啊仔。」然後我調整了一陣子,便再踏上舞台完成stage rehearsal。

神奇的是,在排舞室的練習中、Band房的rehearsal中,我好像忘記了一直以來的壓力,可以專心唱歌和跳舞,彷彿好像找回初初出道的自己:單純的唱歌和跳舞。但究竟在show day能否拿出自己的200%,這一點在stage rehearsal過後,我也未能確定,只能跟自己說盡力做好它。

感謝商台 @cr881903 的籌備、文禮 @leungmanlai 和輝哥的安排 謝謝排舞師Dee Sir @laideelai 、仗義幫忙排舞協助的Cindy @cindyli820 、Ali @alijai 和一眾Dancer朋友們,知道你們真的很疲倦,真的辛苦了 多謝Edward @edwardchan_emp 和Band團隊、和音團隊和台底工作人員的每一位協助 多謝我的AM Team 花姐 @ahfa0908 、寶姐 @angelahue8155708 、Crystal @hi_iamcrystal 、Karen @astroboykaren 、May、Cindy @cindyli820 、Endy @eeeeeeendy 、阿日、Ronnie!衷心感激StylingTeam的Pinky @pinkxnik 、Rachel @rachiii 、迪迪、裁縫團隊以及台下quick change團隊,知道你們為了我的服裝苦惱了很多天 辛苦化妝師Rainbow @kwankwanchung 和髮型師Denny @dennyku328 一整天的幫助 更要感謝花姐 @ahfa0908 這三個月對我們12位成員的照顧,更要處理我在這個演出的情緒和細節,知道你壓力不會比我們任何一位少,你真的值得一個長的假期休息一下,辛苦你

特別想多謝一下Joyce @princejoyce 你這三個多月的體諒和關心,知道你的工作量和生活有很多事情happening,但你依然如常一樣專業和落力,你能唱能跳的功力,我在你身上真的學習到很多很多。在台上每一下和你對望都好像在彼此鼓勵着的感覺,今次能夠和你同台演出絕對是我的榮幸

抱歉表演中段突然胃抽筋,完show後真的再撐不下去,要在此對傳媒朋友們和Joyce說聲對不起。

最後要感謝的當然是我每一位的神徒。之前答應過大家我會嘗試勇敢的走出來,是這個承諾,也是一直以來你們每天對我的關愛,令我能夠鼓起勇氣再次站在台上表演。Opening升上台面的一刻,我看到的除了是一片很美麗的粉紅海之外,是你們每一位對我的信心。站在台上,我發現我對表演的熱愛沒有減退過,每一刻都是很快樂、很享受。

真的,我真的真的很想念你們每一位

永遠沒有最好的舞台,但希望你們喜歡這一晚的表演~
我會繼續努力的

#永順街39號 #首唱喜歡嗎
#拉闊音樂會
#神之拉闊
#2022拉闊音樂會
在這畢生不滅 無極的狀態

回復  VitoVibes

運氣嗎?平時唔練歌,出show病低搵藉口都可以賴無運行,真係唱的好難聽。
    真係 ...
babyshark 發表於 2022-11-14 13:23

我覺得仲衰過穿屎

這個團今年運氣挺差的….
VitoVibes 發表於 2022-11-14 11:36

之前太過好彩

全世界都要體諒鏡
批評佢地一地係hater
唱得唔好一定要包容 因為佢地好努力 唔舒服都唔想既
香港樂壇全 ...
lemontea1069 發表於 2022-11-14 14:08

你講出點解佢地咁乞人憎

的確AL唱功仲有進步空間
不過有時唔係好明,點解香港樂壇可以包容到唱作歌手走音唱功差
但反而對跳唱歌手 ...
pekopoko 發表於 2022-11-14 19:31

請問有咩進步?唱作歌手有pass係因為粉覺得創作叻/有才華就得 (雖然都係嗰句:點解唔可以並存?)
但係AL只得跳,完全冇唱功可言,少練歌係一回事,但係把聲已經爛晒,上高音要就或躲避~ 唱快歌靠background music墊底
一唱慢歌flaws就出晒黎,琴晚個medley降晒key仲要Joyce就返佢轉頭,真係慘不忍睹,連永順街39號啲音都飄到西藏
Middle C以上都唱到咁吃力,拖住晒,遲早變男版Hana,唱歌淨係得低音
難聽歌手俱樂部

回復  pekopoko

其他譬如Phil需要都唔算唱將,起 ...
babyshark 發表於 2022-11-14 20:46

其實jude唱得幾好 佢唱到

依個po幾好睇

之前太過好彩
Kj2052 發表於 2022-11-14 23:13

我就話今年都好好彩
實力與名譽不相配

家下得片未有實際評
kenneth 發表於 2022-11-14 08:59

睇完呢條片如何得出表現好呢個結論, JOYCE 仲要就到佢勁低KEY

全世界都要體諒鏡
批評佢地一地係hater
唱得唔好一定要包容 因為佢地好努力 唔舒服都唔想既
香港樂壇全 ...
lemontea1069 發表於 2022-11-14 14:08

呢個SAD不過係而家成個風向
佢地而家係大哂, 做咩都無問題

回復 75# kenneth

一日有PR都唔使努力

gordon0807 發表於 2022-11-15 09:02

唔支持就會比人批鬥

唔支持就會比人批鬥
Kj2052 發表於 2022-11-15 09:40

無懼批鬥here

回復 69# Kj2052

LOL演唱會live CD阿嬌把AI聲真係嚇親我呢個二十年twins fans。
    講返鏡出live:有進步空間,vocal進步左,病左所以唱唔到,因為要唱跳難度高,畀多d包容,支持香港本地歌手…
    其實有好多唱得好嘅歌手都好值得支持,樂壇先會進步。
    目前得Jer同伊人 live還算可以聽聽,其實呢件事,鏡應該更加放d時間去練歌或者進修下演技班,hea兩個月出來唱成咁,唔係一句,我努力左,觀眾就要收貨
Life was a willow and it bent right to your wind.

我覺得仲衰過穿屎

TWINS, LOL 係唱到,唔叫好, 但叫係應有的LIVE仲要快歌唔係咪的
的人成日比個DVD 執音攪到以為佢地好差
BLUEWAY 係好正常

TWINS, LOL 係唱到,唔叫好, 但叫係應有的LIVE仲要快歌唔係咪的
的人成日比個DVD 執音攪到以為佢地好 ...
gordon0807 發表於 2022-11-15 12:17

以前佢哋開show唔算真係好差

回復  Kj2052

LOL演唱會live CD阿嬌把AI聲真係嚇親我呢個二十年twins fans。
    講返鏡出live:有 ...
babyshark 發表於 2022-11-15 12:13

佢d 粉收貨=全世界要收貨
Ian 我就真係收貨

gordon0807 發表於 2022-11-15 09:02

係佢地眼中得佢地偶像最努力
其他非鏡歌手就每日係屋企訓係度唔做嘢掛
2023版火車兩難:
不是Gin粉便是鏡粉

回復 85# lokzai

可能鏡fans base已經大到唔需要理會我呢d游離路人粉,有好作品就支持,做得唔好就插。

我覺得仲衰過穿屎

樣衰過穿屎

好老實啦,如果係要齋聽歌嘅話
唔會揀AL佢哋啦,係人都知樂壇大把唱得好嘅歌手
但偏偏AL嘅舞台魅力、甚至 ...
pekopoko 發表於 2022-11-14 21:06

好好笑囉好似對牛彈琴咁

其實你都講咗 觀眾洗幾千蚊入場 唔係為咗齋聽AL唱慢歌
唔明點解仲繼續有人衝出嚟話咩key唔夠高、唱慢歌唔掂
每個歌手嘅音域天生就有不同,唱高音好嘅唔代表唱中低音叻
AL本身就唔係擅長高音嘅,佢唱中低音嘅歌會更適合
    要聽人齋唱慢歌嘅話,都唔會揀AL啦係嘛

一邊話文化共存,一邊又接納唔到跳唱歌手市場
   我夠知AL唱慢歌未得啦
咁有啲人就係鍾意睇跳唱>>>齋聽慢歌架嘛
   咪咁食古不化啦
自己唔鍾意嘅type,最多咪唔畀錢買飛囉,唔洗日日不停踩人啫

拉闊成晚show分咗五大part,加埋表演咗成三四十首歌
致敬慢歌melody個part先佔咗10分鐘唔到
但係就不停放大呢part嚟踩

明明AL當晚其他跳唱快歌都做得唔錯
《sexy back》、《barbie girl》、《唱這歌》、《表白》都好精彩
仲有佢自己嘅新歌《永順街39號》、舊歌《一所懸命》+《EGO》都好穩
呢啲做得好嘅地方,班人又當睇唔到

成日淨係攞一樣嘢嚟評價跳唱歌手
   不如唔好講AL啦
香港樂壇有無其他歌手,係又跳得又唱得,快歌勁、慢歌又掂架?

我只知道當晚亞博開曬全場嚟賣飛,12500個位,座無虛席
   入場有男有女,有老有小朋友、甚至有外國人
唔識欣賞無問題,大把人鍾意,存在就有佢嘅意義

教主加油加油