返回列表 發帖
另外講啦。。。。大家真係唔好亂拍手好嗎。。。。。

我坐balcony。。。。個鼓超大聲。。。。我覺得係大到cum過HK phil。。。。
跟住ivana有1成時間把聲 ...
kelton 發表於 2015-10-17 19:34

今日Ivana講野嘅聲異常的細

日場完全唔覺一丁個鼓好大聲。但美之個咪有些迴音

坐地下第7行中間
lblemon 發表於 2015-10-17 19:12

坐 balcony個鼓係比較大聲錦啦
不過最主要係我覺得有 d 位唔加鼓可能會好 d

我以為佢開左 echo

坐 balcony個鼓係比較大聲錦啦
不過最主要係我覺得有 d 位唔加鼓可能會好 d

我以為佢開左 echo  ...
mix_nzi 發表於 2015-10-17 20:10

我都以為佢係特登echo

我坐balcony。。。。個鼓超大聲。。。。我覺得係大到cum過HK phil。。。。

咪聲係有時細聲左少少, 但仍然能聽得清楚...已經有迴音, 咪聲應該不能再大了

另外講啦。。。。大家真係唔好亂拍手好嗎。。。。。

下午場有人亂拍手?
係咪燈神睇所以佢亂拍手呀
燈神同我出黎

真係唔覺一丁個鼓好大聲, 又唔覺美之講野好細聲喎, 可能坐樓上先有問題吧

有啲人話無鼓聲問題
真係好羨幕
明明去睇係想聽港樂x ivana
依家係變左一丁玩鬥大聲

下午場有人亂拍手?
燈神同我出黎  ...
艾石仔 發表於 2015-10-17 20:54

有一個位大家以為完加上心情激動, 早左拍手姐.  反而有時大家觀望太耐,拍手位走左雞.

有啲人話無鼓聲問題
真係好羨幕
依家係變左一丁玩鬥大聲 ...
Lewis 發表於 2015-10-17 20:56

聽聞音樂廳的聲場, 座位之間的差別好大, 買平飛聲效會差過貴飛.  我坐貴飛, 又真係唔覺有鼓聲太大, 咪聲太細的問題喎.

ps. 780蚊真係好貴, 但咁精彩既演出, 物有所值.

有啲人話無鼓聲問題
真係好羨幕
依家係變左一丁玩鬥大聲 ...
Lewis 發表於 2015-10-17 20:56

一丁真係好大聲
但詩情個JAZZ版既鼓打得好好聽
BTW有無人鍾意改編左既火星同LOW TECH SONG XDDDDDDDD

一丁真係好大聲
BTW有無人鍾意改編左既火星同LOW TECH SONG XDDDDDDDD ...
艾石仔 發表於 2015-10-17 21:00

鍾意改編的火星, 係咪bossa nova?

其實我冇記錯既係應該成part完左先拍手
但我見大部份人末日之後都照拍
加上個conductor都刻意等人拍曬手先再開始
咁我都唔理照拍埋一份算

啲觀眾可唔可以smart啲呢?
明知場內冷氣凍就帶件衫,好過係度索鼻水嘈住曬,
仲有喉嚨唔舒服起痰就食定喉糖,唔好不停咳喉嚨聲啦

其實我冇記錯既係應該成part完左先拍手
但我見大部份人末日之後都照拍
加上個conductor都刻意等人拍曬手先 ...
屮SiU霖屮 發表於 2015-10-17 21:02

根本啲人就一首歌完就拍一次
係咪美之啲fans已經轉曬
又話以前美之concert 唔會有人拍手掌既

好開心我見到美祖 (我偷影左XDDDDDDDDDDDDDDDDDD)

一丁真係好大聲
BTW有無人鍾意改編左既火星同LOW TECH SONG XDDDDDDDD ...

真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

根本啲人就一首歌完就拍一次
係咪美之啲fans已經轉曬
又話以前美之concert 唔會有人拍手 ...
Lewis 發表於 2015-10-17 21:06

畢竟唔係古典音樂會, 歌同歌之間完全靚止既話, 拍手好正常吧, 歌接歌就話姐.

一丁真係好大聲

鍾意改編的火星, 係咪bossa nova?
lblemon 發表於 2015-10-17 21:02

火星改編左好正!詩情個效果都好好

我之前幾時係 concert hall 部 organ 都係得個擺字
今次終於有得用下
btw 日場呢個束百合第三支咪 (即係本身個支同轉完做第二支之後)係咪冇聲...

挑剔的話:
今次改編 d 快歌有時太似
畫意改編好聽,但英文詞好無聊,唔知係咪畫意本身太 dark?

其實睇完都幾失望
不過我們他們個part大致上都係精彩

好多改編都夾唔到orchestra
Rundown又排得唔靚
Ivana把聲都比想像中薄

最估唔到既編曲係我來自火星,竟然可以改到咁laid-back,個Feel勁似小野麗莎啲Bossa nova。
融了鐘的時間啲疑似木琴聲幾得意,同行友人話諗起哈姆太郎首主題曲。
唱低科技之歌既時候佢用左幾支咪黎Project唔同既聲,我覺得好特別。
開籠雀啲管風琴聲又係好Catchy,但係佢咁啱坐正係我頭頂上面Perform,我掉轉頭望上去剩係見到佢啲肥肉係度扭黎扭去。
最好的完全Focus係Alex Fung啲手指度,見佢撳掣撳到好似抽筋咁,完場嗰陣我問佢係咩黎,佢話部野叫Maschine,其實上次菀之論已經好鍾意佢Part Solo。
我唔多明點解最好的要同Where’s My Teddy玩Mashup,變翻兩首歌唔好咩。
未開場既時候睇場刊以為冇畫意,原來White就係畫意既英文版,Alex Fung話呢個係最Original既版本。
本身好期待我們他們,但最尾聽落好似差咁啲,成首協奏曲攝左係中間搞到有啲悶。
天堂有路雖然大體上用翻上次個騷既Arrangement,但依然係好震撼。
本身以為唱完安妮法蘭克就完,點知佢走翻出黎唱水百合,超級驚喜,呢首真係佢既代表作,對我黎講齋聽呢首已經值回票價。

我之前幾時係 concert hall 部 organ 都係得個擺字
今次終於有得用 ...
mix_nzi 發表於 2015-10-17 21:30

小白係畫意本身個原版demo泥

今次終於有得用 ...

alex話英文詞係ivana最原先既歌詞黎
organ係邊部機?

今次終於有得用 ...

demo詞無聊都冇乜所謂啦
我都有D懷疑第3支咪冇聲, 但後來係有些低音的怪聲effect

organ係邊部機?
艾石仔 發表於 2015-10-17 21:51

organ係山頂果個管風琴, 大部分organ都係用電的, 但文化中心呢個organ係真正機械式管風琴, 不是用電發聲, 要連同建築物一齊起, 是建築物的固定部分. 因此香港比較少見.

organ係邊部機?
艾石仔 發表於 2015-10-17 21:51

上面個部管風琴

下午場有人亂拍手?
燈神同我出黎  ...
艾石仔 發表於 2015-10-17 20:54

下午場係一首拍一次
燈神未發表觀後感既?
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實睇完都幾失望

Ivana ...
-Prince- 發表於 2015-10-17 21:39

其實我未睇之前係以為所有歌都變曬藍色多瑙河快樂頌咁

上面個部管風琴
屮SiU霖屮 發表於 2015-10-17 21:57

坐響管風琴下邊,下半場ivana上去彈果時抬頭望到佢好驚喜,套衫好靚!

坐響管風琴下邊,下半場ivana上去彈果時抬頭望到佢好驚喜,套衫好靚! ...
elky 發表於 2015-10-17 22:00

原來個個都係坐部琴下面
佢今次d衫又係好令<3333333
唔理d肥肉既話其實真係好perfect<3333

最後果到有隻歌中間個琴彈左兒歌- -
有無人記得同知發生咩事

最估唔到既編曲係我來自火星,竟然可以改到咁laid-back,個Feel勁似小野麗莎啲Bossa nova。
融了鐘的時間啲 ...
stephybest 發表於 2015-10-17 21:41

係,水百合出來果刻真係覺得值回票價!

有無人記得同知發生咩事
艾石仔 發表於 2015-10-17 22:09

其實會唔會出cd -___-
好想聽番-________-

其實會唔會出cd -___-
好想聽番-________-
屮SiU霖屮 發表於 2015-10-17 22:10

見到至少4,5個攝錄機...希望有DVD啦, 有港樂, 又有文化中心音樂廳, 應該唔少HIFI友影音友會買的

有無人記得同知發生咩事

你係唔係指...
快樂快樂我們崇拜 榮耀上主愛之神?

原來個個都係坐部琴下面
佢今次d衫又係好令
屮SiU霖屮 發表於 2015-10-17 22:02

第一次見到女歌手真人係普通人既身形 LOL

demo詞無聊都冇乜所謂啦
我都有D懷疑第3支咪冇聲, 但後來係有些低音的怪聲effect ...
lblemon 發表於 2015-10-17 21:54

我都係好隱約聽到少少聲... 唔係好清楚錦
demo 詞無聊係無咩所謂
但係拎得出黎係 concert hall 唱個男仔呃左佢而隻歌本身有畫意咁好既詞就覺得有 d 浪費錦...
雖然畫意真係好 sad

融了鐘的時間啲 ...
stephybest 發表於 2015-10-17 21:41

天堂有路真係好震撼,亦係咁多隻歌入面最表現到菀之既能力(才華咩都好啦)
我們他們可能本身想像會勁 d,不過出黎係咁多隻入面最經典好 orchestral 既 arrangement la
p.s. 我都等左成場等水百合

其實睇完都幾失望

Ivana ...
-Prince- 發表於 2015-10-17 21:39

我覺得有時好似太重本身既 band (esp. 鼓同琴)
可能因為本身 Ivana 作歌係用琴 (?)

有無人記得同知發生咩事

唱完WHITE之後個OUTRO係貝多芬快樂頌@@你所指既兒歌?!?

第一次見到女歌手真人係普通人既身形 LOL

我都係好隱約聽到少少聲... 唔係好清楚錦
demo 詞無聊係無咩 ...
mix_nzi 發表於 2015-10-17 22:17

我覺得最有orchestra feel係最後個兩首歌
小團圓同埋不知名歌曲

其實alexfung佢好似特登想現代同古典crossover
可惜係我都唔知係位置問題定點隊band真係太搶

唱完WHITE之後個OUTRO係貝多芬快樂頌@@你所指既兒歌?!?
stephybest 發表於 2015-10-17 22:22

好似係?

stephybest 發表於 2015-10-17 22:22

我都記得係快樂頌

我覺得有時好似太重本身既 band (鼓同琴)
可能因為本身 Ivana 作歌係用琴 (?)
mix_nzi 發表於 2015-10-17 22:17

其實兩個都係原因

Ivana 既 melody 唔太夾其他樂器 所以港樂大部份都係加弦樂為主
管樂既樂手大部份時間都係坐

音樂編排都係跳唔出流行音樂會框架
我唔記得邊幾隻 不過有d歌都係隊band為主 港樂近乎零參與

其實有樣野好矛盾:
勁多樂器同時出緊聲,又會COVER左美之把聲,例如柳暗花明,
但當美之把聲好出既時候,即係代表冇HK PHIL份...

其實有樣野好矛盾:
勁多樂器同時出緊聲,又會COVER左美之把聲,例如柳暗花明,
但當美之把聲好出既時候,即 ...
stephybest 發表於 2015-10-17 22:46

係。
只能幻想:唔... 如果佢地 d 聲一樣大就太美好啦

全場唯一唔滿意既歌係哥歌,因為本身鍾意首歌,但唔鍾意佢變得咁慢,好似慘情歌咁⋯其餘我都幾滿意,畫意唱翻畫意既詞就更好了,因為真係好鍾意呢首歌,不過個改編係正既,出來效果係好既,所以都收貨啦!好鍾意融了鐘的時間同多得你夢、柳暗花明既改編,好得意,原先對呢d歌冇太大感覺,聽完都開始鍾意。詩情、低科技之歌、開籠雀呢d唔使講啦,本身好鍾意,效果又好,真係忍唔住想un又唔敢un驚影響隔離。
BTW,有冇人知唱安妮法蘭克隊band企出去果時,一丁羅住果個係咩樂器?太遠睇唔清又好似幾特別。

其實有樣野好矛盾:
但當美之把聲好出既時候,即 ...
stephybest 發表於 2015-10-17 22:46

但如果vocal都大聲咪會兩個都爆聲- -

唔知路人多唔多呢? 如果路人平時只係睇在無線唱歌既美之, 應該會大感驚奇

因為我見CD counter圍左3層人, 所以估計真係有若干路人黎睇

鍾意你們我們天堂有路果part 好震撼 何丙改編果然有分別

而家D歌手入面, 仲有咩人有潛力開到港樂音樂會?

janice夠紅, 唱功夠, 但D歌太K
林二汶唱功夠, 但自己hit songs唔夠, 又唔夠紅
c allstar, 唱功夠, 但太young, 歌唔夠藝術味

漿唱功夠, 人又紅, 歌唔K, 有人拉線應該好大機會成事.

謝安琪有冇機?

今晚聽到小俠已經無遺憾,但竟然有encore 同唱水合百大滿足啦。
基本上我想聽既歌好多都有唱:天堂有路,最好的,我們他們,畫意英文版。。。。
利申:無睇過歌單因為唔知有

肥之嘅高音越來越弱了。但佢開始唱低音以及R&B,Jazz越來越有味道。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---