返回列表 發帖
集氣美aii今年要上女三甲

其實做呢首歌都好大風險,首先首歌吾係特別易上口,而且我覺得好似係聽左陣風甘。    (歌詞暫時只係記得 ...
hkbaby 發表於 2022-8-11 08:25

我尋日聽首播都覺得首歌編曲有啲仿效王菲嘅感覺
但問題係覺得個效果係曲高和寡,唔似王菲托得起首歌,不過我唔覺得佢把聲好過王菲,佢把聲太尖。

我尋日聽首播都覺得首歌編曲有啲仿效王菲嘅感覺
但問題係覺得個效果係曲高和寡,唔似王菲托得起首歌,不 ...
Serendipity 發表於 2022-8-11 12:23

可能我五鐘意王菲個人,所以比較鐘意Aiiii 把聲多d。不過,呢首新歌,我覺得3台冠已經極限。畢竟以前 12個我係4台聯ban, 而小蠻腰 同 蟷蜂蜻 就只不過係中版ge 速度。
嚴格泥講,佢冇快歌上過榜。

其實做呢首歌都好大風險,首先首歌吾係特別易上口,而且我覺得好似係聽左陣風甘。    (歌詞暫時只係記得 ...
hkbaby 發表於 2022-8-11 08:25

聽完只記得分裂分裂
唔知聽咗咩 呢幾年最差係呢首!
Vocal又勁多喉嚨聲
唔好諗女金了
陳蕾冚家死

聽完只記得分裂分裂
Vocal又勁多喉嚨聲
唔好諗女金了 ...
stephybest 發表於 2022-8-11 13:43

吾覺得呢首會有太大回響,但感覺佢公司會落重本,你睇下d dancers 數量 不過,真係吾明美aiiii 佢想唱跳舞歌,點解吾係唱。花花宇宙 果種eurodance 或者 周末畫報 呢d 甘light ge Dance pop? 佢呢首比較似黑人果種 hip-hop 曲風,但真係吾多好聽。

可能我五鐘意王菲個人,所以比較鐘意Aiiii 把聲多d。不過,呢首新歌,我覺得3台冠已經極限。畢竟以前 12個 ...
hkbaby 發表於 2022-8-11 13:33

世界請看着我?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

世界請看着我?
l00540 發表於 2022-8-11 16:25

呢首真係算快版,不過五係跳舞歌。

聽完只記得分裂分裂
Vocal又勁多喉嚨聲
唔好諗女金了 ...
stephybest 發表於 2022-8-11 13:43

琪實為咗拎女三甲又好
為咗上紅館都好…
美泳需要一首大歌…

Vicky/ 耀輝老師應該要諗諗佢
幫她一把

琪實為咗拎女三甲又好
為咗上紅館都好…
美泳需要一首大歌…

幫她一把{:4_ ...
l00540 發表於 2022-8-11 19:17

四不像嗰啲咪係大歌囉
陳蕾冚家死

四不像嗰啲咪係大歌囉
stephybest 發表於 2022-8-11 19:44

美泳不甘於唱K歌吧? 不過,我都係鐘意 黑暗美iiii 多好多。其次,我發現用耳筒聽18.5好好多,因為好多bass sound,用喇叭係聽五到,用耳筒個feel 差好遠。

四不像嗰啲咪係大歌囉
stephybest 發表於 2022-8-11 19:44

可能真係要大路慘情歌先可以叫做大歌掛... 即係女歌手類似2015矛盾一生、2017驗傷、2019忍、2020零分(講完呢首自己笑咗)嗰啲

琪實為咗拎女三甲又好
為咗上紅館都好…
美泳需要一首大歌…

幫她一把{:4_ ...
l00540 發表於 2022-8-11 19:17

不過我覺得Vicky作美葉美早已經好大路... 甚至可以話係普通... 至於歌詞嗰度Vincy x 耀輝成日諗好多 應該好少會有嗰種情歌了

可能真係要大路慘情歌先可以叫做大歌掛... 即係女歌手類似2015矛盾一生、2017驗傷、2019忍、2020零 ...
liwaynejason 發表於 2022-8-11 20:49

但N年前吾係話903 專BAN K 歌咩? 但如果又做反K 歌泳,我寧願佢以後五好大紅,繼續暗黑仲好

不過我覺得Vicky作美葉美早已經好大路... 甚至可以話係普通... 至於歌詞嗰度Vincy x 耀輝成日諗好多 ...
liwaynejason 發表於 2022-8-11 21:03

對比之下,美早 簡直係大碟湊數果D 歌GE 質素,完全五值5台冠。

但N年前吾係話903 專BAN K 歌咩? 但如果又做反K 歌泳,我寧願佢以後五好大紅,繼續暗黑仲好{:1_113 ...
hkbaby 發表於 2022-8-11 22:15

我諗佢ban嘅係非公司力谷嘅K歌掛 係真ban嘅話都幾大獲下...

對比之下,美早 簡直係大碟湊數果D 歌GE 質素,完全五值5台冠。
hkbaby 發表於 2022-8-11 22:18

同感

可能真係要大路慘情歌先可以叫做大歌掛... 即係女歌手類似2015矛盾一生、2017驗傷、2019忍、2020零 ...
liwaynejason 發表於 2022-8-11 20:49

雙雙、和每天講再見、很堅強、孤獨門口、幸福門、日出時讓街燈安睡
一年一大歌
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

雙雙、和每天講再見、很堅強、孤獨門口、幸福門、日出時讓街燈安睡
一年一大歌 ...
John 發表於 2022-8-12 00:44

所以就非冠即亞 街燈三台雙冠當補返903ban咗

一年一大歌 ...
John 發表於 2022-8-12 00:44

京華春夢、明成皇后、華麗轉身、自由女神、用愛將心偷、勇敢的中國人

首首都係K場大熱
DM多仔多到覆唔哂

忍同嗰幾首比爭好遠

不過我覺得Vicky作美葉美早已經好大路... 甚至可以話係普通... 至於歌詞嗰度Vincy x 耀輝成日諗好多 ...
liwaynejason 發表於 2022-8-11 21:03

Vicky早年都寫過唔少正野:
放不低、最佳位置、身不由己、醫生與我、麻煩你、今天終於一人回家…

可以考慮度身訂造首暗黑K歌俾泳兒
譬如《密雲》、《單純》…

Vicky早年都寫過唔少正野:
放不低、最佳位置、身不由己、醫生與我、麻煩你、今天終於一人回家…

可以考 ...
l00540 發表於 2022-8-12 12:38

其實沉溺已經係暗黑K歌,但冇咩宣傳。
再吾係,可以學美之 首水百合 甘試下METAL.

恭喜泳兒有70個回覆,遠勝祖兒食豬餿
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

she is so deserving
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

she is so deserving
steph123 發表於 2022-8-26 09:36

泳兒同鄭融值得更好
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了