返回列表 發帖
回復 33# beethoven250

認真講,TVB都有好多良心製作,Viu也有。但係兩台都好多垃圾節目,所以觀眾只需要睇節目質素,唔係盲撐一個台。
Life was a willow and it bent right to your wind.

我主力替女歌手不值,你估欣宜真係一枝獨秀歌好hit才上到位? 欣宜成日扮同鏡好fd扮被肥佬何蝦靠痴鏡 ...
sexykaren 發表於 2022-7-30 18:24

肥佬何反完又反蕭公子
咁樣俾唔到欣直唔騷佢嘅理由?
況且以表現計,上年真係好到上位無問題

肥佬何反完又反蕭公子
咁樣俾唔到欣直唔騷佢嘅理由?
況且以表現計,上年真係好到上位無問題 ...
LushKillYourMus 發表於 2022-7-30 19:25

欣宜計表現快歌無人識,只有一首先哭為敬有人識,但泳兒衛蘭迦后點止一首有人識,講真欣宜轉公司後憑咩有班人支持大家心中有數,欣宜擺明靠痴鏡上位
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

回復  beethoven250

認真講,TVB都有好多良心製作,Viu也有。但係兩台都好多垃圾節目,所以觀眾只需 ...
babyshark 發表於 2022-7-30 18:55

個人覺得盲撐ViuTV嘅人真係好少好少
近期嘅I Swim, 之前嘅940920, 都一面倒被負評
加上佢有大量節目不論質素高低都係零noise, 正正就係因為觀眾係揀節目嚟睇
兩個電視台以外都有大把選擇,唔睇cctvb唔等於一定睇viu tv
在這畢生不滅 無極的狀態

回復  beethoven250

認真講,TVB都有好多良心製作,Viu也有。但係兩台都好多垃圾節目,所以觀眾只需 ...
babyshark 發表於 2022-7-30 18:55

J2最近有d節目幾好
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

ViuTV 文化其實真係存在好多問題,包括趕deadline、慳到盡等,現在一發不可收拾,我相信好多人會選擇杯葛ViuTV,大家要好好思考,要知道只支持一台會造成縱容,最後會有反效果,所以我向來支持良性競爭,三個電視台都有睇,只要有好節目就睇。

我主力替女歌手不值,你估欣宜真係一枝獨秀歌好hit才上到位? 欣宜成日扮同鏡好fd扮被肥佬何蝦靠痴鏡 ...
sexykaren 發表於 2022-7-30 18:24

我唔特別喜欣宜
但咁你覺得上年邊個先值女金?
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

欣宜計表現快歌無人識,只有一首先哭為敬有人識,但泳兒衛蘭迦后點止一首有人識,講真欣宜轉公司後憑 ...
sexykaren 發表於 2022-7-30 19:30

就算唔計先哭為敬,上年泳兒啲歌會多人識過欣宜?你真心?
上年欣宜上位純粹因為有先哭跑出搭多隻最難行的路,再加全年勤力派歌。你可以話佢受惠Wyman啲有暗示嘅歌詞,多過靠鏡仔啦。

上年欣宜上位純粹因為有先哭跑出搭多 ...
Serendipity 發表於 2022-7-31 02:59

多人識就女金
咁黃妍係咪永遠都拎唔到女金

多人識就女金
咁黃妍係咪永遠都拎唔到女金
lorbat 發表於 2022-7-31 06:12

係,小妍好慘
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

個人覺得盲撐ViuTV嘅人真係好少好少
近期嘅I Swim, 之前嘅940920, 都一面倒被負評
加上佢有大量節目不論 ...
losyes 發表於 2022-7-30 23:34

係,其實你睇到冇咩係盲撐,反而 diu 得好勁,因為睇得果班後生多,
後生就上網講多,然後好多嘢都好快 spread 開同放大,反而呢個台仲忍到咁多負評,
對面台早就已經報警處理了

反觀 tbb , 而家個情況,
好似冇乜人理咁,正評負評都 wfc

J2最近有d節目幾好
kevin2011 發表於 2022-7-30 23:49

其實觀眾仲係將 J2 vs Viu 已經好落後,
人地對手係上網千千萬萬ge netflix, disney+, youtube,
仲抱住 viutv 死,等於 tbb 翻生就真係諗多咗

ViuTV 文化其實真係存在好多問題,包括趕deadline、慳到盡等,現在一發不可收拾,我相信好多人會選擇杯葛Vi ...
ambrose121 發表於 2022-7-31 00:17

其實唔睇 viu,都唔代表要睇另外兩個台,
成個業界要諗點樣 draw 返觀眾返嚟

ViuTV 文化其實真係存在好多問題,包括趕deadline、慳到盡等,現在一發不可收拾,我相信好多人會選擇杯葛Vi ...
ambrose121 發表於 2022-7-31 00:17

香港文化其實真係存在好多問題,包括趕deadline、慳到盡等,現在一發不可收拾

人地對手係上網千千萬萬ge netflix, disney+, youtube,
仲抱住 v ...
hissorhk 發表於 2022-7-31 13:25

tbb 全部收視都係空電視機咩
tbb 同viu根本完全唔同market

唔會畀佢哋得逞
kenneth 發表於 2022-7-30 16:31

定啦
collar想壓過師兄紅館先開show

2023年唔會發生

仲抱住 v ...
hissorhk 發表於 2022-7-31 13:25

VIUTV死=TVB翻生似乎只係99台支持者單方面諗法,好多觀眾都係各有各睇,無咩翻唔翻生,大家都係掙扎求存緊
太陽花 純真柔弱

VIUTV死=TVB翻生似乎只係99台支持者單方面諗法,好多觀眾都係各有各睇,無咩翻唔翻生,大家都係掙扎求存緊 ...
kevin2011 發表於 2022-7-31 13:36

唔係調返轉咩

tbb 全部收視都係空電視機咩
tbb 同viu根本完全唔同market
Cath 發表於 2022-7-31 13:31

唔係空電視機, 而係真係捧唔起 D 人,港姐有 16,17 點收視又點,
你都唔記得上年咩人係冠亞軍

香港文化其實真係存在好多問題,包括趕deadline、慳到盡等,現在一發不可收拾 ...
lokzai 發表於 2022-7-31 13:28

睇沙中線就知 D 工程問題...唔知幾時爆大鑊

唔係調返轉咩
hissorhk 發表於 2022-7-31 13:57

我又真係見過睇開viu嘅fb page有人留言話要罷睇viu,提都冇提過tvb,
page主就激動到公審人地,問人係咪睇開東張西望,
其他人跟住附和話唔睇viu都唔會睇你cctvb

我又真係見過睇開viu嘅fb page有人留言話要罷睇viu,提都冇提過tvb,
page主就激動到公審人地,問人係咪睇 ...
zoeyfs 發表於 2022-7-31 14:07

我意思係, TVB 粉係會覺得呢件事益咗 TVB,所以唔會(只)係 99 台支持者嘅諗法 ??

不過好多人都忽略咗好多人唔係二揀一, 一定要睇香港嘅電視台.

我意思係, TVB 粉係會覺得呢件事益咗 TVB,所以唔會(只)係 99 台支持者嘅諗法 ??

不過好多人都忽略咗好多 ...
hissorhk 發表於 31/7/2022 14:24

冇乜睇到TVB粉講呢D野 (不過又冇乜真係見到TVB粉,可能要去鄉土睇下),同埋又真係見到99台支持者無啦啦話TVB唔好以為自己可以做返大台,或者TVB幸災樂禍,又有D人講到事件係有人加害鏡。有人插Viu/makerville又會俾人鬧,叫佢睇返TVB
其實都真係唔明白做乜呢個地方要咁二元,世界那麼大,唔睇兩台都仲大把嘢睇,不過可能大家仲好支持本土嘢,都未嘗唔係好事

VIUTV死=TVB翻生似乎只係99台支持者單方面諗法,好多觀眾都係各有各睇,無咩翻唔翻生,大家都係掙扎求存緊 ...
kevin2011 發表於 2022-7-31 13:36

最唔想整走個對立面嘅一定係99老世
條方程式無左反大台就等於少左一個加倍數
反而大台就算係以最短視方法咁做香港市場
都仲有個77會同佢做下火花
(不過J2個樣已經反映大台依家唔係以前兩公婆嗰陣嘅最短視)

Btw,前夫關注組新聞都見埋光,即係今次99已經諗好點拆彈了
(成功與否係另一回事)

冇乜睇到TVB粉講呢D野 (不過又冇乜真係見到TVB粉,可能要去鄉土睇下),同埋又真係見到99台支持者 ...
jcbartleby 發表於 2022-7-31 14:42

鄉土就算有人咁講 咁上得果啲都係tvb觀眾年齡層上較高而且智力較低
太陽花 純真柔弱

不過好多人都忽略咗好多 ...
hissorhk 發表於 2022-7-31 14:24
咁我相信實有tvb支持者係咁諗
但我係見你上面留言話係咪調返轉,所以想指出我覺得兩台觀眾好多都仲係呢種唔睇viu等於睇tvb(反之亦然)嘅思維
今次viu出事,同樣地有viu觀眾覺得會益咗tvb,甚至有tvb開心都黎唔切呢種偏激思想

咁我相信實有tvb支持者係咁諗
但我係見你上面留言話係咪調返轉,所以想指出我覺得兩台觀眾好多都仲係呢種唔 ...
zoeyfs 發表於 2022-7-31 14:55

都理解嘅,不過網絡咁大,咩人都有,唔 significance 咪算
總不能討好所有人,始終

D100潘小文:魯庭暉會引咎辭職為Mirror演唱會事件負責

https://youtu.be/Ki8NtWjm64s

D100潘小文:魯庭暉會引咎辭職為Mirror演唱會事件負責
Cath 發表於 2022-8-1 23:14

魯生轉去makerville嗰段過渡期都已經有蜀中無大將嘅感覺
新團隊建立形象都需要時間

二元化我講過係唔好咖啦
不過造成二元化嘅始作佣者都係正苦咖啦
當年wiki wong想整個電視台攔住atv同tvb 原理都係想俾多個c餐大家揀
造成今日咁就係正苦想統一電視媒體 用a 同 B 令到你地打來打去其實都係佢控制
我自己都曾經二元化過但時間過左咪醒下囉 只係所有套路唔係魯生定153搞成
佢地做嘅所有爭鬥都係正苦嘅控制套路來 從來唔俾純港資整咁多媒體就係因為唔想有佢地控制唔到嘅媒體
所以刻意去提viu係中聯通咁你睇得嘅所有電視台有邊間唔係大陸人揸fit啫-_-
老遠以前已經係想滲透成個香港 香港係咁都冇計咖-_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

我唔特別喜欣宜
但咁你覺得上年邊個先值女金?
ricnature 發表於 2022-7-31 02:07

人氣計:衛蘭
歌曲質素計:泳兒

上年欣宜上位純粹因為有先哭跑出搭多 ...
Serendipity 發表於 2022-7-31 02:59

咁黃妍女銀係點得到,我唔識佢喎
最難行的路都叫HIT?咪玩啦,泳兒XX海點都叫做HIT過下

依家先出嚟抽水....

總係有班人係anything but TVB
對viutv著晒魔咁咩都讚唔準彈