返回列表 發帖

Supper Moment 新歌慶回歸 冀更多年輕人參與大灣區建設

Supper Moment 新歌共創新篇慶回歸 冀更多年輕人參與大灣區建設

(獨媒報導)香港回歸25周年,樂隊Supper Moment 推出新歌《共創新篇》,表示希望透過該首歌,為暫時遇見困難的人加油打氣,及更多年輕人參與到粵港澳大灣區建設。

《共創新篇》由Supper Moment作曲,並由劉卓輝填詞,他曾填寫Beyond《長城》、夏韶聲《媽媽我沒有錯》、《漆黑不再面對》等「敏感」歌曲,近年則在內地居住及發展,在今次的歌詞中便包括「The Lion Rock Never Sleeps」。

該首歌曲由粵港澳大灣區青年總會、大灣區文化交流促進中心、廣東廣播電視台音樂之聲等聯合出品。Supper Moment又表示,祝福祖國,祝福香港人,同聲同氣共創美好新篇。

Supper Moment 去年成軍15周年,並舉行演唱會,但遭質疑在2019年反修例運動期間沒有「發聲」,成員拍片反擊稱「誰又能鑒定你的醜惡與美好」,強調一直在做音樂,「唔好將你個人生淨係放喺social media 度先得㗎」,又自嘲對不起初心及其歌曲《無盡》。

Supper Moment 其後主力在內地發展,去年起在內地多個城市包括廣州、東莞、長沙和深圳舉行巡迴演唱會。而今次新歌《共創新篇》MV 亦只在Supper Moment 的新浪微博發表,Facebook 專頁則未見發帖,MV 在廣州拍攝,當中穿插香港、廣州兩地的風景,包括獅子山。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%96%87%E8%97%9D/supper-moment-%E6%96%B0%E6%AD%8C%E3%80%8A%E5%85%B1%E5%89%B5%E6%96%B0%E7%AF%87%E3%80%8B%E6%85%B6%E5%9B%9E%E6%AD%B8-%E5%86%80%E6%9B%B4%E5%A4%9A%E5%B9%B4%E8%BC%95%E4%BA%BA%E5%8F%83%E8%88%87%E5%A4%A7%E7%81%A3%E5%8D%80%E5%BB%BA%E8%A8%AD

踏上這無盡旅途....踏上北上的旅途

再將我相信的如煙火般綻放

Er…算啦,已經返唔到轉頭,之後咪可以首首在rthk冠。

Oh... supper fucking moment!!

香港人要放棄的歌手越來越多了

yuck

連歌名都要刷李家超鞋
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

Errr 之前好鍾意佢哋啲歌的說…
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

AndyChoi 發表於 2022-7-1 00:21

唔該唔好一個香港人代表晒全部香港人

Once you go red…
利申:唔係鏡粉

其實最估唔到係慌死人唔知,要俾903首播
呢啲歌我覺得連997/TVB都睇唔上眼

黨台同cctvb冠軍歌預測
再將我相信的如煙火般綻放

請問一下依家個論述係
1)其實係暗黃
2)都要養紅線音樂咖,唔洗食飯咩?
3)一直相信
4)音樂無分國界,定係
5)黃人唔好故步自封?

請問一下依家個論述係
1)其實係暗黃
3)一直相信
4)音樂無分國界,定係
5 ...
lokzai 發表於 2022-7-1 14:15

6) 有唔識PR嘅人定專登反其道而行嘅PR俾位人地入?

最後的信仰是人民幣

AndyChoi 發表於 2022-7-1 00:21

去到今時今日我都會係度諗點解咁多歌手都係go red就never go back。除咗軒仔之外,都冇見過由red go back to yellow的歌手?

係咪見到dgx同Tommy仔嘅下場所以先會變成咁?

請問一下依家個論述係
1)其實係暗黃
3)一直相信
4)音樂無分國界,定係
5 ...
lokzai 發表於 2022-7-1 14:15

因為冇咗個好好嘅經理人幫佢地把關做智囊, 自然就去賺 EASY MONEY 對佢地就最舒服

去到今時今日我都會係度諗點解咁多歌手都係go red就never go back。除咗軒仔之外,都冇見過由red go back ...
米色蘇 發表於 1/7/2022 20:09
因為跪低真係好容易

國家大門真係隨時打開晒

去到今時今日我都會係度諗點解咁多歌手都係go red就never go back。除咗軒仔之外,都冇見過由red go back ...
米色蘇 發表於 2022-7-1 20:09

關淑怡?

米色蘇 發表於 2022-7-1 20:09

軒仔都唔算啦,佢被逼嘅

軒仔都唔算啦,佢被逼嘅
Serendipity 發表於 2022-7-2 19:04

但首先佢係香港做都大把人聽, 二汶呢D 韓紅級GE 歌手係HK 本身都冇MARKET   自從SONY 隻碟出左之後, 對佢有D 失望,歌唔係差, 但睇唔佢GE INPUT 同諗法,
   之後勁耐都冇新歌, 做歌冇方向, 交功課性開SHOW 前出歌
   仲記得阿妹係AT17 最後GE 演唱會叫佢寫多D歌, 明GE , 人係有墜性GE, 但咁有墜性GE 時候, 仲作曲作詞到隻中華頌出黎, 佩服

但首先佢係香港做都大把人聽, 二汶呢D 韓紅級GE 歌手係HK 本身都冇MARKET   自從SONY 隻碟出左之後 ...
快劍俠 發表於 2022-7-3 05:11

Yeah好空洞好失望
之後法國甜品、守破離、初音、最後的信仰好啲,到出碟,整體都好聽嘅,有返信心
再聚、自白的勇氣都唔錯,但又得一年一歌

最癲係神棍 同埋原來佢唱最後的信仰個時已經信左條神棍
唔知佢諗住個「信仰」唱個時會唔會諗起個hermes或者馬會張飛
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

Yeah好空洞好失望
之後法國甜品、守破離、初音、最後的信仰好啲,到出碟,整體都好聽嘅,有返信心
再聚、 ...
John 發表於 2022-7-3 05:15

個SING DANCE 音樂會難睇到

但首先佢係香港做都大把人聽, 二汶呢D 韓紅級GE 歌手係HK 本身都冇MARKET   自從SONY 隻碟出左之後 ...
快劍俠 發表於 2022-7-3 05:11

同意呀,所以佢要上大陸搵錢都唔奇怪嘅,雖然佢上兩年本地個勢做得唔錯就算唔上都應該維持到生計。
不過而家先知有呢個「神棍」出現,可能係有影響。

快劍俠 發表於 2022-7-3 05:38

呢篇真係寫得好真心,動之以情。

而家越來越多人講話佢信了邪教,好恐怖