返回列表 發帖
ANY TIPS?!
kwanie 發表於 2022-7-6 11:21

如果估到就算喇,唔好開名。
呢位女歌手有上過CM同大家傾佢既派台歌
再諗下佢地啲局 有一個共同fd

再諗下佢地啲局 有一個共同fd ...
rfv123 發表於 2022-7-6 11:44

咁我諗佢依家係屋企loop緊自己2020首派台歌贈興

差唔多份量果位?

d9

rfv123 發表於 6/7/2022 11:44
一樣樣嗰個?

以我記得,佢地有人前交流
好似已經要數到一個串流平台既頒獎禮

d9
jpadvd 發表於 2022-7-6 11:53

其實唔知佢點睇二汶,話晒都合作咗咁多年應該都好熟知道佢嘅變化。

係咪
一邊呻自己俾人攻擊個樣
一邊喺人哋背後笑人外表
嗰個女歌手

係咪
一邊呻自己俾人攻擊個樣
一邊喺人哋背後笑人外表
嗰個女歌手  ...
bagfgfcde 發表於 2022-7-6 12:23

咁多嘢爆?  乜佢有笑人哋外表咩?

我好亂

以我記得,佢地有人前交流
好似已經要數到一個串流平台既頒獎禮
rfv123 發表於 6/7/2022 12:07
年度風雲歌手: AGA、 C AllStar、 Gin Lee 李幸倪、 HANA 菊梓喬、 張敬軒、 胡鴻鈞、 陳柏宇、 容祖兒
風雲大使: 盧廣仲、 謝安琪、 Supper Moment、 蔡健雅
年度編輯推薦歌手: 鄧小巧
年度新人: 曾樂彤
表演嘉賓: SHAUN
主持: 林二汶、 6號@RubberBand

一定係四屆金曲歌后

d9
jpadvd 發表於 2022-7-6 11:53

D9應該係支持二汶同C尊
個日二汶個ig聲明liked by 三叔公園個IG

rfv123 發表於 6/7/2022 11:44
顧定軒嘅監製?

咁多嘢爆?  乜佢有笑人哋外表咩?
Serendipity 發表於 6/7/2022 12:37
mean mean mean mean mean mean mean mean mean mean

突然間好多花生

係咪
一邊呻自己俾人攻擊個樣
一邊喺人哋背後笑人外表
嗰個女歌手  ...
bagfgfcde 發表於 2022-7-6 12:23

#女銀
#White
#卡加里

#卡加里
米色蘇 發表於 6/7/2022 12:50
就嚟連賣生果嘅牙婆都知係邊個

噉樣spin 落人地算唔算OT,(雖然我只想食花生)
真係完sem了
┻━┻ ︵ヽ(`Д´)ノ︵ ┻━┻

cfjc_ak 發表於 6/7/2022 12:55
都係講緊有條友始終一天都係咁
都係人前人後分野極大

cfjc_ak 發表於 2022-7-6 12:55

其實唔係hate speech就無傷大雅
   同埋都唔算離題
Nick's Music Selection 2024 (Week 24)
1. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  2. Out of the Blue - Nancy Kwai  3. 戀愛腦之死 - 陳健安

就嚟連賣生果嘅牙婆都知係邊個
kwanie 發表於 2022-7-6 12:54

仲以為打中文啲人會唔知tim

我唔係威脅 我係認真亦冇雙重標準

我想問你哋班黃人
你哋三年前搞革命失敗
今日對住港府死哂狗聲都 ...
Nicholas 發表於 2022-7-6 11:39

好似人地係度開開心心傾緊邊度食好西,佢一脚插埋嚟話all屎好臭
人地話離曬題,佢就話威脅吖!唔俾講嘢吖~雙重標準吖!你地都經常講食咁多擔心便秘喇
咁有政治潔癖就過主鄉土音樂區喇,上CM上到撩交嗌何苦呢
成日頂住個衛蘭頭像,搞到我對衛蘭睇法都差埋

一定係四屆金曲歌后
kwanie 發表於 2022-7-6 12:41

喜歡健雅
DM多仔多到覆唔哂

好似人地係度開開心心傾緊邊度食好西,佢一脚插埋嚟話all屎好臭
人地話離曬題,佢就話威脅吖!唔俾講嘢吖 ...
pv163 發表於 2022-7-6 13:18

明白啊 不過盡量都唔好回應佢啦
都係上嚟搞事咖啦 隔離區都講過咁多次 佢有冇心咁做都好明顯
都通知咗超級版主 會唔會ban ban幾耐好快都會有個回覆
真係唔係好想俾佢嘅hate speech 引大家講一啲犯國安法嘅嘢
Nick's Music Selection 2024 (Week 24)
1. 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  2. Out of the Blue - Nancy Kwai  3. 戀愛腦之死 - 陳健安

林二汶表心聲後負面新聞不斷 戲迷湧到戲院專頁要求刪除開場歌曲

一連串的負面新聞爆出後,連林二汶一直為百老匯院線唱的開場歌《戲院禮儀歌》,也被網民嫌棄,更有大量網民湧到百老匯院線的社交平台留言,表示若戲院不換掉這首開場歌曲,會罷到該院線欣賞電影。

話說微博班愛國大V吹雞煽動班小粉紅出嚟支持佢(咁當然唔敢提信教呃蝦條)
結果班嘢一係話唔識佢係乜水 一係話佢一度撐黃(原話)嫌佢割席得唔夠唔誠心喎

mean mean mean mean mean mean mean mean mean mean
kwanie 發表於 2022-7-6 12:47

或者唱緊無神論~ 可能係J ARIE 呢

仲以為打中文啲人會唔知tim
米色蘇 發表於 6/7/2022 13:09
歌詞有晒喎

林二汶表心聲後負面新聞不斷 戲迷湧到戲院專頁要求刪除開場歌曲

一連串的負面新聞爆出後,連林二汶一直為 ...
梨胃言 發表於 2022-7-6 13:31

自己打三針去睇戲就得
二汶去一去中國唱歌仔就唔得
呢個唔知點定嘅神標準有邊個跟到?

自己打三針去睇戲就得
二汶去一去中國唱歌仔就唔得
呢個唔知點定嘅神標準有邊個跟到? ...
kenneth 發表於 2022-7-6 18:37

真心問?  除非你認為二汶唔去中國唱歌,就冇得出新歌、唱live,某種自由被法律限制,咁就有可比性,如果二汶真係有咁嘅威脅,我表示理解

林二汶被指借盧凱彤騙取肉體關係 爆料者︰內容要幾四仔有幾四仔

歌手林二汶日前趁回歸紀念日推出新歌《中 ...
梨胃言 發表於 2022-7-5 15:18

9唔搭8 呢條Yuki 博上新聞

話說微博班愛國大V吹雞煽動班小粉紅出嚟支持佢(咁當然唔咁提信教呃蝦條)
結果班嘢一係話唔識佢係乜水 一 ...
pv163 發表於 2022-7-6 14:12

咁嘅尊容加埋本身喺香港本地都唔係好多hit歌喺手,過去嗰邊個個講外省話嘅地方唔知可以開到幾多人嘅concert
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

我唔係威脅 我係認真亦冇雙重標準

我想問你哋班黃人
你哋三年前搞革命失敗
今日對住港府死哂狗聲都 ...
Nicholas 發表於 2022-7-6 11:39

所以你話叫大家當佢透明,點當?呢度又冇得就自己喜好block人,佢呢D咁嘅物體嘅存在只會令呢度有正常思維嘅會員唔想上來
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

所以你話叫大家當佢透明,點當?呢度又冇得就自己喜好block人,佢呢D咁嘅物體嘅存在只會令呢度有正常思維嘅會 ...
SugarFree 發表於 2022-7-6 20:29

明嘅 我反映左咖啦 都要成個壇嘅話事人想點處理
    我都希望可以盡快處理 唔想有人忍唔住講左d野又俾人cap低 呢樣都係一種危險來
    反正佢用意都係想你地就範 所以唔好上當就好

反OT: 睇隔離壇 而家好似發展到要搵個cfu出來
但我覺得搵到都冇用啦 個個信徒都真心奉獻
呢d邪教冇返十個八個臥底都好難連根拔起ZZZ

咁嘅尊容加埋本身喺香港本地都唔係好多hit歌喺手,過去嗰邊個個講外省話嘅地方唔知可以開到幾多人嘅concert ...
SugarFree 發表於 2022-7-6 20:19

有師尊加持 唔怕

一定係四屆金曲歌后
kwanie 發表於 2022-7-6 12:41

幸兒成功刷存在感
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

明嘅 我反映左咖啦 都要成個壇嘅話事人想點處理
    我都希望可以盡快處理 唔想有人忍唔住講左d野又 ...
Nicholas 發表於 2022-7-6 20:55

其實點解收取物質同錢就係邪教?自己唔認同嘅宗教就係邪教?
Even係佛教有錢箱收錢,基督教逢聖誕節信眾互相收禮物,唔通我都話呢啲都係邪教?

另外我一直以來都睇唔到Eman有任何表態,只係咁啱果年出咗《最後的信仰》,一堆人就一廂情願以為企埋一邊。
就以為佢嘅信仰就係你哋心目中嘅信仰。
去到今時今日原來發現自己炒哂車,有啲人就惱羞成怒去鬧Eman兼佢嘅師尊。

拜財神是小德,但「小德川流」,滋養庶民,依然可取。拜上帝、拜皇天(天公)、拜佛陀、拜耶穌是大德,可以惠及全宇宙。一個是近,一個是遠,近可致遠,遠可通近,不互相排斥的。

以上呢段我就唔開名係邊度quote啦,但係都幾有道理

其實點解收取物質同錢就係邪教?自己唔認同嘅宗教就係邪教?

Even係佛教有錢箱收錢,基督教在聖誕節收禮 ...
米色蘇 發表於 2022-7-6 22:26

我冇講過收取物質同錢就係邪教 邪教唔係我帶起先
    係其他報導用過呢d字

如果你問點解會被稱為邪教 好可能係因為師尊手法有d似撒旦教
    鼓勵炫富 個人主義 享樂主義 所以好多人稱呢d物質為本嘅宗教係邪教
    基督教或者其他宗教有奉獻都唔係用呢種手法 係講十一或者按自己能力俾

係其他報導用過呢d字 ...
Nicholas 發表於 2022-7-6 22:27

但問題係好多人唔係咁諗呢……

俾X登仔同Facebook KOL帶一帶風向就一窩蜂話人哋係邪教

一連串的負面新聞爆出後,連林二汶一直為 ...
梨胃言 發表於 2022-7-6 13:31

好似話已經冇咗

最後的信仰

但問題係好多人唔係咁諗呢……

俾X登仔同Facebook KOL帶一帶風向就一窩蜂話人哋係邪教 ...
米色蘇 發表於 2022-7-6 22:35

你上面淨係講佢收錢就反映左你先可能係冇做足資料搜集個一位
呢位師尊係比你口中既連登仔/FB KOL證明到
1) 道教團體但喜引用佛學經典(+引用&理解錯誤+錯字連篇)
2) 在訴說自己只有小六畢業學歷和對英文毫無興趣既時候錯誤指出西方文明只有三百年(古希臘文明客溯源至公元前十二世紀等等)
由此可見,我搵唔到理由係你未搵到證明之前就事先亂槍掃射話大家都係跟風向/一窩蜂/冇思考
BTW,詐騙團體/販毒都係搵錢姐,問題係比例/原因/形象
P.S. 人類鍾意高估自己既理性,但低估他人既理性

好似話已經冇咗
梨胃言 發表於 2022-7-8 01:41

已經冇咗了,網民cancel culture又一次勝利,就嚟同鄰國睇齊

平安夜個show真係
唔明點解一年要開2個show咁大貪
星夢情真 發表於 2022-7-3 18:16

站邊前食最後一水

已經冇咗了,網民cancel culture又一次勝利,就嚟同鄰國睇齊
Serendipity 發表於 2022-7-11 11:46

客仔話事嘛 無辦法啦

係其他報導用過呢d字

如果你問點解會被稱 ...
Nicholas 發表於 2022-7-6 22:27

道教係嚮黃巾起源造神運動造十神之後先存立
已經有你所講嘅傾向啦
於你所見咪做咗近2千年邪教?
以前盲目鼓吹追求鍊丹長生不死之術
家陣起碼少咗啦
其實真係無乜唔妥
啲藝人個個去泰國拜四面佛還神你又以為拜乜吖講真?
只能夠講個世界唔係你諗得咁純粹囉

呢位哥哥分析得好正又好笑

Serendipity 發表於 2022-7-11 11:46

本是同根生

XiangGang幾時做咗美國鄰國?
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

道教係嚮黃巾起源造神運動造十神之後先存立
已經有你所講嘅傾向啦
於你所見咪做咗近2千年邪教?
以前 ...
kenneth 發表於 2022-7-13 18:41

我想問傳統道教邊一樹係以物質為本? 就算以前係提過追求長生不老之術 學你話齋而家已經冇左
    當年北宋末年已經有人提過衰落嘅原因,係因為過於信奉道教同太相信神明同神仙嘅存在
    呢個係一個例子 所有野過於就會構成問題 (過於係一種相對概念)
    如果有留意到幾年前中國大陸其實已經有出過指引俾各教叫佢地抵制拜金享樂主義 包括現代嘅道教
    就算唔係道教 唔係呢位師尊 就講以前基督教就算重點講十一奉獻 早期嘅教會好多信徒都係賣屋賣田賣地去為左教會奉獻 即係比起而家所謂瘋狂嘅行為更加難以接受
    咁你都識講呢d信仰已經係傳世多過2000年,當時嘅文明同今日嘅文明點會係一樣?宗教嘅演化往往係因為呢d過於追求而產生問題
    產生問題後就會因為時代唔同就會察覺到佢本身嘅問題 之後就會慢慢調整
    至於你相唔相信佢有咁嘅問題就係後話 因為本身宗教就係一種你認為多大程度接受同多大程度信奉嘅一種意識形態來
    就好似講呢個年代 信耶穌有d人唔接受婚前性行為一樣 一d人係覺得冇問題 咁係因為時代唔同 大家思想開放左 係意識形態改變左 並非宗教本身有問題
    所以宗教本身就係當果個年代嘅人認為果種意識形態係唔係適合該年代而慢慢演化成今日果個宗教嘅樣子 可能基督教嘅主流過多五十年冇人再會提基督教其實係唔允許婚前性行為 (who knows?)
    所以你唔會見到有人信基督教會有人賣左層樓賣左自己僅剩餘嘅家當全數去奉獻 咁樣大部份人都係覺得係唔理智 但以前係會 亦都係常見嘅事

咁根據而家大家嘅諗法就會覺得本身呢位師尊來歷同提及嘅思想係被受質疑 而且講嘅野係錯漏 呢個係第一個點解被稱為邪教嘅原因。
    當然我唔係講緊佢有咩唔妥,我只係解釋緊點解而家d人覺得佢係信緊邪教而且非常入血嘅原因姐。邪教呢兩個字睇你點睇
    其實只係不過大眾覺得唔認同,有所質疑,覺得佢係因為信左變成第二個人咁解姐。
    雖然呢兩個字始終係一種宗教攻擊,但調返轉睇即係佢信教嘅行為同背後嘅概念大眾覺得唔合理姐就係咁~

而唔係話本身果種宗教過時定係咩,係記者們質疑佢地信奉係以乜野為本,亦係冇明確答案俾到廣泛人嘅認同。
    至於你所講明星走去拜四面佛,同你去拜狐仙去招桃花運,又或者拜關公嘅出發點係一樣,而且呢d唔叫宗教,只係宗教入邊一個好簡單嘅儀式,影響唔到人嘅意識形態。
    呢d先叫一種純粹,因為拜嘅人大多只係想求佢想要嘅野,亦都唔係一個信徒。但係宗教本身信徒係有佢該要履行嘅責任,呢種就唔係一種純粹

所以我覺得你拎咩四面佛去類比宗教根本就蚊比同牛比,入血論就係咁來啦,就係改變左人嘅思想而佢嘅行為都因此而改變先叫做信教囉。