返回列表 發帖

張敬軒欣宜延續氣勢《香港金曲》玩晒

無綫與港台破天荒合辦的首個樂壇頒獎禮即將舉行,佔盡天時地利人和的「歌王」張敬軒被爆是「男歌手大獎」贏家,鄭欣宜則勢成就女歌手「大滿貫」。同樣轉型為獨立歌手的謝安琪和許廷鏗勢孤力弱,拒絕陪玩,而人氣男團MIRROR或一嘗捧蛋滋味。

無綫和港台首度合辦的《香港金曲頒獎典禮2021/2022》鐵定本月24日於將軍澳電視城隆重舉行,當晚將頒發13個獎項,包括「金曲獎」、「男歌手大獎」、「女歌手大獎」,「新人獎」、「金曲榮譽大獎」等。據知,各獎項投票已結束,評分工作亦完成。有指張敬軒和鄭欣宜將是男女歌手的大贏家,而人氣男團MIRROR雖然隊中多位人氣偶像有份候選,但能否得獎存變數。

軒仔早前完成紀念入行20年演唱會,創下疫情下開騷4大紀錄,人氣高企,憑實力及受歡迎程度,軒仔力壓一眾後起之秀,被視為男歌手獎的大熱門。而唱作歌手林家謙人氣高企,被指有機會成為男歌手第二;同樣被睇好還有剛開完騷的馮允謙、新人王張天賦及憑《聲生不息》在內地爆紅的曾比特。

鄭欣宜在女歌手方面一枝獨秀,之前她已在《新城勁爆》、《叱咤》及ViuTV的《Chill Club》連下三城奪女歌手大獎,如無意外《香港金曲頒獎典禮》的「女歌手大獎」都是她的囊中物,成為女歌手大滿貫。而泳兒、AGA、Gin Lee、陳蕾及JW預料也會得獎,「女新人獎」則預計由無綫打造的「聲夢」冠軍炎明熹奪得,男新人則是張天賦及Mike之爭,不過身在內地的Mike要缺席頒獎禮。

謝安琪雖然在候選名單,但盛傳她與無綫交惡,已多年絕迹無綫螢光幕,加上沒有歌曲登上「勁歌金榜」,故她沒打算出席頒獎禮。跟Kay情況相若的還有轉做獨立歌手的許廷鏗,早年他被無綫列為不受歡迎人物,他即倒戈為ViuTV擔任《全民造星Ⅳ》導師。雖然已得到無綫「放生」,又有歌曲候選,但有傳他為免惹網民爭議,未答應亮相。

至於人氣男團MIRROR熱爆全城,無綫高層曾志偉曾公開表示歡迎ViuTV旗下的MIRROR及ERROR出席,但據知MIRROR以準備開騷為由,已婉拒出席頒獎禮。雖然成員姜濤、Jer、Anson Lo先後在港台《十大中文金曲》頒獎禮攞過獎,但今次由港台跟無綫合辦的頒獎禮,獎項類別只得「樂隊獎」,MIRROR以組合之名並不在候選之內。而之前在其他兩個電台擸了不少獎的姜濤、Anson Lo、Edan和Jer,會否成為電視台敵對之爭的「犧牲品」則有待揭盅。

Link

如果Mirror/Alfred/Kay真係無獎,港台已經今時唔同往日

金曲榮譽大獎 = 日出時讓街燈安睡
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

已經唔記得上一次仲會睇大台頒獎禮係幾時
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

無綫與港台破天荒合辦的首個樂壇頒獎禮即將舉行,佔盡天時地利人和的「歌王」張敬軒被爆是「男歌手大獎」贏 ...
joshuakingwa 發表於 2022-7-10 09:30

預咗冇獎啦 有獎至奇
   同得tvb合作搞都唔想俾獨立同隔籬台
   都唔洗旨意擺音樂性喺第一

Btw 佢寫破天荒合作 咁究竟係永遠都係合作 定其實下年/anytime拆返開?
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

呢個就係Wyman口中的「唔計Mirror唔計林家謙的頒獎典禮」

終於成功搞到啦

而唱作歌手林家謙人氣高企,被指有機會成為男歌手第二;同樣被睇好還有剛開完騷的馮允謙、新人王張天賦及憑《聲生不息》在內地爆紅的曾比特
joshuakingwa 發表於 2022-7-10 09:30

雙謙舊年勁歌金榜零首歌入三甲wor

建議男三甲頒返畀有4(tbb)+2(rthk)首冠軍歌嘅胡鴻鈞

佢寫破天荒合作 咁究竟係永遠都係合作 定其實下年/anytime拆返開?
Nicholas 發表於 2022-7-10 10:27
官商勾結雙雙有利, 除非對北上皇帝有所威脅下令禁止, 應該好難會拆返開

好奇 Gin 會唔會去, 街燈 有無金曲, 如果有, 至尊金曲會係 街燈 定係 俏郎君?

雙謙舊年勁歌金榜零首歌入三甲wor
建議男三甲頒返畀有4(tbb)+2(rthk)首冠軍歌嘅胡鴻鈞 ...
wing 發表於 2022-7-10 10:56
男三甲應該 Hins 刀削面入硬金銀, 銅可能係 Phil, maybe 張杰?
CASH創作歌手可能係 JF.

Gin本身叫糊街燈金曲金
而家冇公司照 可能得返d垃圾細獎甚至冇獎
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

John 發表於 2022-7-10 11:31
Like 這種親 for 合唱歌曲獎 and/or 劇集歌曲獎?

Gin不哭 哀傷很凍
幸福多於我預期

支持美吓攞十大+女歌手
Little Fires Everywhere

Like 這種親 for 合唱歌曲獎 and/or 劇集歌曲獎?
boy4dudes 發表於 2022-7-10 11:36

好慘
以前好記得有單新聞係港台call齊正東暗示陳慧琳03年有大獎
結果Kelly盛裝出席,但最後得豬肉獎

但蘋果冇左之後單新聞都消失埋
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

支持美吓攞十大+女歌手
kyx163 發表於 2022-7-10 11:58

又再喊多次

好慘
以前好記得有單新聞係港台call齊正東暗示陳慧琳03年有大獎

但 ...
John 發表於 2022-7-10 11:59

我記憶係06年 kelly無大台十大 黑面 越來越難拎喇啲獎
幸福多於我預期

呢個就係Wyman口中的「唔計Mirror唔計林家謙的頒獎典禮」

終於成功搞到啦
米色蘇 發表於 2022-7-10 10:36

CM 呢到好多人想睇

新東家唔做嘢?

我記憶係06年 kelly無大台十大 黑面 越來越難拎喇啲獎
on07111 發表於 2022-7-10 12:03
最後得一個豬肉亞太區女歌星獎, 原本應該以為四台冠軍歌 毫無保留 有十大.

當年另一首四台冠軍歌 自由女神 合唱歌曲獎輸俾以下
金獎:十分.愛 - 方力申、鄧麗欣 (CCTVB #7)
銀獎:愛與被愛 - 王浩信、梁晴晴 (好似無上過榜)
銅獎:滄海遺珠 - 劉浩龍、謝安琪 (CCTVB #4)

最後得一個豬肉亞太區女歌星獎, 原本應該以為四台冠軍歌 毫無保留 有十大.

當年另一首四台冠軍歌 自由女神 ...
boy4dudes 發表於 2022-7-10 12:17

自由女神好慘 出動到明荃都冇獎
所以幸兒有女銀已經足夠

終於成功搞到啦
當然成功啦, 將人地 (and collateral damage C AllStar ERROR P1X3L RHS) 夾硬拆開變成獨立歌手, 明顯係打壓, 人地點會黎幫你陪襯

04定05攞亞女仲疑似激動

當然成功啦, 將人地 (and collateral damage C AllStar ERROR P1X3L RHS) 夾硬拆開變成獨立歌手, 明顯係打 ...
boy4dudes 發表於 2022-7-10 12:30

石山街係咪都分拆做男女歌手

好慘

但 ...
John 發表於 2022-7-10 11:59

霉到咁 拎豬肉獎好正常
陳蕾冚家死

石山街係咪都分拆做男女歌手
hissorhk 發表於 2022-7-10 12:51
係 RHS = Rock Hill Street = 石山街

當然成功啦, 將人地 (and collateral damage C AllStar ERROR P1X3L RHS) 夾硬拆開變成獨立歌手, 明顯係打 ...

係 RHS = Rock Hill Street = 石山街
boy4dudes 發表於 2022-7-10 13:05

其實咁都得真係好誇張 -_-
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

希望煎煎金曲金+女金,迦迦唱作金

然後齊齊合唱奪金

希望煎煎金曲金+女金,迦迦唱作金

然後齊齊合唱奪金
LLLC 發表於 2022-7-10 13:50

調返轉好d
前前作到 敢 開錯燈 ,迪迪都做唔到
幸福多於我預期

其實咁都得真係好誇張 -_-
Nicholas 發表於 10/7/2022 13:27

希望一個有新人獎,另一個冇

Kelly真係有嗰句講嗰句,毫不掩飾,所以攞埋嗰年之後就唔攞了。

Gigi都番黎但Mike仲留喺上面
咁鍾意喺上面工作

港台唔應該痴埋Tvb一齊搞

是但啦,大家唔駛咁介意個結果,因為夾硬將組合分拆好難反映真正民意同埋令認受性降低。

終於成功搞到啦

第一次睇頒獎禮?
每個台都有ban人架啦
903都係「唔計Gin Lee唔計關心妍的頒獎典禮」
Viu 都係「唔計TVB班人的頒獎典禮」
一定要有Mirror 係咩道理

第一次睇頒獎禮?
每個台都有ban人架啦
Viu 都係「唔計TVB班 ...
lorbat 發表於 2022-7-10 20:26

三次女銀都話唔計gin lee?
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

Gigi都番黎但Mike仲留喺上面
咁鍾意喺上面工作
星夢情真 發表於 2022-7-10 17:45

炎係咪唔讀書直接做歌手
Harvard都不可教導

等睇張敬軒男金泳兒女金英皇玩哂
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

垃圾頒獎禮一個
敢唔敢所有獎項唔分金銀銅先?
唔敢 咪又係叱咤模式延伸出嚟嘅產物
公關文就唔洗寫到石破天驚咁啦 連男女歌手嘅賽果都一樣
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

Kelly真係有嗰句講嗰句,毫不掩飾,所以攞埋嗰年之後就唔攞了。
Serendipity 發表於 2022-7-10 16:40

TVB 冇十大係 2006 年
但 "越來越難拎喇啲獎" 係 2005 年講架

炎係咪唔讀書直接做歌手
Garfield 發表於 2022-7-10 21:49

WFC
本週冠軍歌: 黑玻璃 - 洪嘉豪

三次女銀都話唔計gin lee?
sexykaren 發表於 2022-7-10 20:57

笑咗泳兒一次三甲都冇真慘

希望會好過之前
Kazaf

成個得奬名單實好悶 少咁多歌手
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

支持美吓攞十大+女歌手
kyx163 發表於 2022-7-10 11:58

美吓攞埋女金啦唔該…
唔想睇Hana, 可能分分鐘炎攞女金, 世界知名女銀… 不對世界知名要攞金先啱
WK18 1)Lost At First Sight 2)填詞魂 3)Thank You Postman
WK19 1)瘋子 2)緊急應變逃生法 3)Thank You Postman

呢個機制真係全年最爆奇怪嘅設定… 不如直頭唔好寫入去仲好過咁比人笑大個口

算吧啦,大家都可能會望下,但無人Care

竟然有人care
我估錯這個世界得到教訓

第一次睇頒獎禮?
每個台都有ban人架啦
Viu 都係「唔計TVB班 ...
lorbat 發表於 2022-7-10 20:26

但係而家係有得揀鏡/錯d人 但將人拆骨喎
    點解唔直接冇得揀 反而要用佢個標準拆? 冇理由將人地個組合亂咁拆掛 仲要唔只鏡係咁

呢個咁既頒獎禮
係咪之前本身4月份搞,咩同CC頒獎禮搞對台的?
拖到而家7月黎搞的
係咪呢個?
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

軒公

呢個咁既頒獎禮
係咪之前本身4月份搞,咩同CC頒獎禮搞對台的?
拖到而家7月黎搞的
係咪呢個? ...
Kenny 發表於 2022-7-13 11:22

係呀。搞到7月尾先頒返舊年嘅獎

終於成功搞到啦

無唔計wor, 佢地自己唔玩之嘛