返回列表 發帖
但係過程一 D 都睇唔出係穩奪三甲囉
chanchan0909 發表於 2016-5-22 21:01

主要是曰本竟然輸給韓國和差點兒輸給泰國!

但昨天和今天的日本打出了應有的水平,特别是木村,好似回春一樣!

到了奧運曰女還是一支難以對付的大黑馬!

日本就係無信心贏意同菏先必取泰
如果日輸泰,可以咁放鬆打意菏咩

美洲非洲落選賽

DAY 3 賽果
05.22 05:00 阿爾及利亞 0 : 3 哥倫比亞  (16:25 12:25 18:25)
05.22 08:00 波多黎各 3 : 0 肯亞     (25:8 25:23 25:15)

落選賽最終排名

2016 奥運會室內女子排球落選賽
最佳陣容
主攻 1 : 金延璟 (KOR)
主攻 2 : Antonella Del Core (ITA)
副攻 1 : Cristina Chiricella (ITA)
副攻 2 : 梁孝真 (KOR)
接應 : Lonneke Sloetjes (NED)
二傳 : 宮下遙 (JPN)
自由人 : Brenda Castillo (DOM)
========================================================
里約女排 12 隊分組正式確定 :
A 組 : 巴西(主隊&3) | 俄羅斯(4) | 日本(5) | 南韓(9) | 阿根廷(12) | 喀麥隆(21) |
B 組 : 美國(1) | 中國(2) | 塞爾維亞(6) | 意大利(8) | 荷蘭(14) | 波多黎各(16) |
========================================================
比賽當地時間
小組賽 : 08.06 | 08.08 | 08.10 | 08.12 | 08.14
8 進 4 淘汰賽 : 08.16
半決賽 : 08.18
銅牌賽及決賽 : 08.20

2016 奥運會室內女子排球落選賽
最佳陣容
主攻 1 : 金廷璟 (KOR)
主攻 2 : Antonella Del Core (ITA)
副攻  ...
chanchan0909 發表於 2016-5-23 09:11

奧運分組賽A組巴俄韓曰出線機會較高,唯一變數是阿根廷可能會在南美打高幾皮波爆冷出線!

奥運分組賽B組中美意塞荷任何一隊都有出局可能,不過意或荷出局機會稍高!

2016 瑞士女排精英賽 14 人名單
主攻 : 惠若琪 , 劉曉彤 , 陳麗怡 , 王雲蕗
副攻 : 楊珺菁 , 張曉雅 , 王寧 , 鄭益昕
接應 : 龔翔宇 , 秦思宇
二傳 : 魏秋月 , 姚迪
自由人 : 王夢潔 , 單丹娜

男排落選賽 中國隊 14 人名單
主攻 : 仲為君 , 崔建軍 , 張晨 , 季道帥
副攻 : 耿鑫 , 陳龍海 , 饒書涵 , 李淵博
接應 : 戴卿堯 , 袁志
二傳 : 李潤銘 , 焦帥
自由人 : 童嘉驊 , 初輝

上年個新副攻張哲嘉冇咗影
我們的總和

上年個新副攻張哲嘉冇咗影
Wonders 發表於 2016-5-26 15:46
肩傷 應該都幾嚴重下 聯賽後段連名都無報

肩傷 應該都幾嚴重下 聯賽後段連名都無報
chanchan0909 發表於 2016-5-26 16:37

上年亞錦賽都仲好地地
咁快已經有傷
唔知係咪地方隊訓練嗰時傷 如果係真 好唔科學化
我們的總和

上年亞錦賽都仲好地地
咁快已經有傷
唔知係咪地方隊訓練嗰時傷 如果係真 好唔科學化  ...
Wonders 發表於 2016-5-26 16:48
佢本身身體素質都唔太好
除左有肩傷 佢心臟都唔太好

2016 瑞士女排精英賽 14 人名單
主攻 : 惠若琪 , 劉曉彤 , 陳麗怡 , 王雲蕗
副攻 : 楊珺菁 , 張曉雅 , 王寧 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-26 14:06

無左大劉? 是否她去左跟朱袁張等鐵膽主力集訓?

估計精英賽首發惠隊,細劉,jj, 男神,慢月,翔翔。

無左大劉? 是否她去左跟朱袁張等鐵膽主力集訓?

估計精英賽首發惠隊,細劉,jj, 男神,慢月,翔翔。 ...
universal 發表於 2016-5-26 17:47
翔翔 好似無人咁叫佢

佢本身身體素質都唔太好
除左有肩傷 佢心臟都唔太好
chanchan0909 發表於 2016-5-26 17:17

希望佢早日康復啦
btw 希望大姨媽瑞士賽可以首髮!!!
我們的總和

又會快到咁嘅

韓國隊奥運12人名單:
主攻 (3) : 金延璟 (C) / 李在英 / 樸貞雅 /
接應 (2) : 黃燕珠 / 金熙珍 /
二傳 (2) : 李曉熙 / 廉惠善 /
副攻 (3) : 梁孝真 / 金秀智 / 裴宥娜 /
自由人 (2) : 金海蘭 / 南智軟 /
我們的總和

希望佢早日康復啦
btw 希望大姨媽瑞士賽可以首髮!!!
Wonders 發表於 2016-5-26 18:34
要首發應該難 D , 但點都有機會出場嘅

又會快到咁嘅

韓國隊奥運12人名單:
主攻 (3) : 金延璟 (C) / 李在英 / 樸貞雅 /
接應 (2) : 黃燕珠 / 金 ...
Wonders 發表於 2016-5-26 19:39
公布得咁快嘅
可惜 都係無得見送分姨

要首發應該難 D , 但點都有機會出場嘅
chanchan0909 發表於 2016-5-26 21:50

可能比歐洲姐妹攔死
我們的總和

公布得咁快嘅
可惜 都係無得見送分姨
chanchan0909 發表於 2016-5-26 21:54

可能要好好準備
期待KOR充當搞局者角色
我們的總和

可能比歐洲姐妹攔死
Wonders 發表於 2016-5-26 22:36
我諗應該都係上黎打幾分姐
同埋對手都唔算話真係好高水平 應該無咁易攔死嘅
可能要好好準備
Wonders 發表於 2016-5-26 22:37
無得打 WGP 都唔知點準備

可能要好好準備
Wonders 發表於 2016-5-26 22:37

現在這支南韓隊不再是只靠金哥拿分,副攻和接應都強了很多!

我諗應該都係上黎打幾分姐
同埋對手都唔算話真係好高水平 應該無咁易攔死嘅
無得打 WGP 都唔知點 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-26 23:06

聽講瑞士賽SRB都唔出正選
我們的總和

現在這支南韓隊不再是只靠金哥拿分,副攻和接應都強了很多!
universal 發表於 2016-5-27 20:44
完全唔知強左喺邊 同 13 14 15 比咪又係咁
同埋不嬲 KOR 打得好嘅時候都唔係只靠金哥一個拎分囉
聽講瑞士賽SRB都唔出正選
Wonders 發表於 2016-5-27 22:35
始終都係 WGP 鍛練價值大 D 嘅

2016 奥運會室內男子排球落選賽

DAY 1 賽程
05.28 09:00 伊朗 VS 澳洲
05.28 11:45 中國 VS 法國
05.28 14:30 波蘭 VS 加拿大
05.28 18:10 日本 VS 委內瑞拉

05.28 09:10 伊朗 3 : 0 澳洲 (25:19 25:17 25:18)
第 1 局 - 8 : 7 | 16 : 15 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 8 : 6 | 16 : 10 | 25 : 17 | 2 : 0
第 3 局 - 8 : 6 | 16 : 11 | 25 : 18 | 3 : 0

澳洲 6 號做咩無上嘅
==============================
set 3 上場

中法大戰,希望中國拎到一局
陳龍海著2號

中法大戰,希望中國拎到一局
陳龍海著2號
Stanley 發表於 2016-5-28 11:49

1:1 估唔到喔
我們的總和

CHN 1:3 FRA
Set 1 13:25 //
Set 2 25:22 //
Set 3 13:13 // 16:15 // 23:25 //
Set 4 4:1 // 4:6 // 6:8 // 19:17 // 21:25 //
我們的總和

中國嗰局點贏架

05.28 14:40 波蘭 3 : 2 加拿大 (25:18 17:25 25:21 18:25 15:9)
第 1 局 - 8 : 5 | 16 : 13 | 25 : 18 | 1 : 0
第 2 局 - 1 : 8 | 7 : 16 | 17 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 25 : 21 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 12 : 16 | 18 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 5 : 1 | 10 : 3 | 15 : 9 | 3 : 2

完全唔知強左喺邊 同 13 14 15 比咪又係咁
同埋不嬲 KOR 打得好嘅時候都唔係只靠金哥一個拎分囉
...
chanchan0909 發表於 2016-5-27 23:15

感覺梁孝真呢點進攻好似強左d?不過主攻線既落選賽首發13號各方面既能力相比起其他國家隊既首發黎講都幾差下
寧願佢地用番李在英打觸手出界效果可能仲好d

感覺梁孝真呢點進攻好似強左d?不過主攻線既落選賽首發13號各方面既能力相比起其他國家隊既首發黎講都幾 ...
skyhorse1111 發表於 2016-5-28 15:44
進攻次數係多左 但係始終都係對 D 有漏洞嘅隊伍而唔係真正嘅強隊 所以只係感覺上強左
而佢係咪真係強左 呢個我覺得係言之過早 需要睇埋佢打強隊嘅表現
至於在英, 第一場佢發揮唔好所以先比朴正娥代替左佢個位, 今次佢喺前排都打得唔錯 算係基本做好自己

巴西 多米尼加熱身賽
jaque訓練扭傷咗冇出賽
我們的總和

05.28 18:20 日本 3 : 1 委內瑞拉 (26:28 25:20 25:19 25:19)
第 1 局 - 8 : 6 | 14 : 16 | 26 : 28 | 0 : 1
第 2 局 - 8 : 3 | 12 : 16 | 25 : 20 | 1 : 1
第 3 局 - 6 : 8 | 16 : 11 | 25 : 19 | 2 : 1
第 4 局 - 8 : 7 | 16 : 11 | 25 : 19 | 3 : 1

嘩 set 2 兩邊打得都好唔穩定

DAY 1 賽果
05.28 09:00 伊朗 3 : 0 澳洲    (25:19 25:17 25:18)
05.28 11:45 中國 1 : 3 法國    (13:25 25:22 23:25 21:25)
05.28 14:30 波蘭 3 : 2 加拿大   (25:18 17:25 25:21 18:25 15:9)
05.28 18:10 日本 3 : 1 委內瑞拉  (26:28 25:20 25:19 25:19)

DAY 2 賽程
05.29 09:00 加拿大 VS 伊朗
05.29 11:45 委內瑞拉 VS 澳洲
05.29 14:30 法國 VS 波蘭
05.29 18:05 日本 VS 中國

05.29 09:10 加拿大 2 : 3 伊朗 (29:27 25:19 20:25 21:25 14:16)
第 1 局 - 8 : 6 | 15 : 16 | 29 : 27 | 1 ; 0
第 2 局 - 8 : 4 | 16 : 10 | 25 : 19 | 2 : 0
第 3 局 - 5 : 8 | 12 : 16 | 20 : 25 | 2 : 1
第 4 局 - 7 : 8 | 13 : 16 | 21 : 25 | 2 : 2
第 5 局 - 3 : 5 | 9 : 10 | 14 : 16 | 2 : 3

陰公 加拿大連輸兩個 2 : 3
今日 4 場都好似會打得好激烈咁

陰公 加拿大連輸兩個 2 : 3
今日 4 場都好似會打得好激烈咁
chanchan0909 發表於 2016-5-29 11:42

尋日中國三四局領先下都輸,仲陰公

尋日中國三四局領先下都輸,仲陰公
Stanley 發表於 2016-5-29 11:50
尋日專登睇返
set 3 最後嗰球嘅失誤真係送得好唔抵
尋日 Earvin 發揮得唔好換走左 而中國領先緊都無把握好 SSD
同埋焦帥發球都仲係好唔掂

05.29 12:15 委內瑞拉 1 : 3 澳洲 (25:19 20:25 10:25 19:25)
第 1 局 - 8 : 6 | 16 : 15 | 25 : 19 | 1 : 0
第 2 局 - 5 : 8 | 13 : 16 | 20 : 25 | 1 : 1
第 3 局 - 4 : 8 | 6 : 16 | 10 : 25 | 1 : 2
第 4 局 - 8 : 7 | 11 : 16 | 19 : 25 | 1 : 3

尋日專登睇返
set 3 最後嗰球嘅失誤真係送得好唔抵
尋日 Earvin 發揮得唔好換走左 而中國 ...
chanchan0909 發表於 2016-5-29 12:07

發球仲弱過女排 唔多覺有威脅對手
Jenny如果得閒真係要指點一兩句
我們的總和

發球仲弱過女排  唔多覺有威脅對手
Jenny如果得閒真係要指點一兩句 ...
Wonders 發表於 2016-5-29 12:19
發球唔好真係好難打
好在尋日一傳都唔錯 一攻打得都幾順

發球唔好真係好難打
chanchan0909 發表於 2016-5-29 12:40

期待今日中日大戰
中國隊隊員尋日話已經準備好
我們的總和

發球唔好真係好難打
chanchan0909 發表於 2016-5-29 12:40

教練又唔敢換李潤銘

荒木大隊長
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
我們的總和

期待今日中日大戰  
中國隊隊員尋日話已經準備好
Wonders 發表於 2016-5-29 14:38
希望贏波
教練又唔敢換李潤銘
Stanley 發表於 2016-5-29 14:47
咪係 真心覺得李潤銘唔比焦帥差

希望贏波
咪係 真心覺得李潤銘唔比焦帥差
chanchan0909 發表於 2016-5-29 15:04

隊世錦賽冠軍唔會脆敗掛
我們的總和

法國連續封死波蘭 D 進攻
比尋日打得好左好多