返回列表 發帖

Anson Lo認唱歌較遜色︰要有時間訓練就少咗時間做其他工作

組合MIRROR成員Anson Lo(盧瀚霆)人氣高企,他才剛剛推出新歌《King Kong》,大受神徒歡迎。日前他接受鄭裕玲(Do姐)主持的《口水多過浪花》訪問,謙虛自認自己唱功比起其他歌手遜色,需要時間改善。

MIRROR即將舉行紅館演唱會,掀起搶飛熱潮,亦引來不少鏡粉對於票務安排的不滿。Anson Lo直言︰「如果你問我個人情況嘅話,其實我個人都唔係好知有幾多飛,我媽咪都有成日問我,因為好多親戚追我媽咪,但係我都承諾唔到大家,因為我都唔知可以幫大家買到幾多。」而根據以往的經驗,他們的成員每人只得10張以內的門票,他說︰「以往我哋MIRROR開過兩次演唱會,嗰兩次都係臨開show前兩、三日,我哋MIRROR嘅成員就會知道可以每一場買到幾多飛,通常上次都係10張以內。(Do姐︰成員都係10張以內?)係啦。(Do姐︰父母唔計嘅?)計埋㗎啦,唔理你畀邊個㗎。」Anson Lo都直言「分配唔到,要揀邊個冇咁易嬲」。

提到MIRROR得到大量粉絲支持,Anson Lo指他們都會擔心自己做得不夠好,「驚自己唔值得大家嘅鍾意」。Anson Lo表示︰「我淨係講我自己啦,我自己會好驚我唱歌唔夠好,譬如大家一定要比較,或者大家一定要去評論嘅時候,一定嘅係我自己唱歌方面一定遜色過其他歌手,可能咁樣好坦白好難聽,但係一定要我自己承認嘅嘢,我一定係有啲好不足嘅地方,要用時間去改善,但係呢個去改善嘅時間同我本身嘅工作係有衝突,因為如果你要有時間去做自己能力上嘅訓練,咁你就少咗時間去做其他工作,但係其實能力嘅訓練係好緊要,但係其他工作唔代表唔緊要。」

一日只得24小時,好多神徒都會擔心Anson Lo會否工作過勞。Anson Lo續說︰「呢樣嘢坦白講係好貪心嘅,你冇得全神貫注去做歌手呢個職業,變相你就要拍戲拍劇,仲要接廣告喎,呢個係好貪心嘅多元身份,但係就用自己最大嘅努力平衡呢4個身份,所以嗰個驚就係,最驚平衡唔到,因為是但一個範疇做唔到嘅時候,就會令到自己一部分嘅樂迷一定會失望。」

Link

感想:希望AL可以平衡工作,改善唱歌。

佢都冇時間點練...
I talk a lot of BS.

咁就唔好接咁多job啦

Do 姐問條友有無見過 MIRROR 隊友媽咪跟埋開工, 條友無啦啦自爆上過某人屋企見家長飲湯同食蛋, 話人地個媽咪 sweet 同可愛

From 17:46

無時間不如唔好唱

Do 姐問條友有無見過 MIRROR 隊友媽咪跟埋開工, 條友無啦啦自爆上過某人屋企見家長飲湯同食蛋, 話人地個媽 ...
boy4dudes 發表於 2022-6-14 22:04

KT’s 媽咪?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

KT’s 媽咪?
l00540 發表於 2022-6-14 22:09
上面有 link 你自己睇

咁AL都好坦白,知道自己唱歌要改善
其實佢好多次訪問都講過想再去上堂學嘢,可惜公司都唔理,當佢搖錢樹

Do 姐問條友有無見過 MIRROR 隊友媽咪跟埋開工, 條友無啦啦自爆上過某人屋企見家長飲湯同食蛋, 話人地個媽 ...
boy4dudes 發表於 2022-6-14 22:04

認外母...

好心就擺多啲時間練歌啦 一係就唔好唱

「我一定係有啲好不足嘅地方,要用時間去改善,但係呢個去改善嘅時間同我本身嘅工作係有衝突,因為如果你要有時間去做自己能力上嘅訓練,咁你就少咗時間去做其他工作,但係其實能力嘅訓練係好緊要,但係其他工作唔代表唔緊要。」
講咗又好似乜都冇講。其實佢到底想表達d咩嘢啊?
要放開你 才隨時能掛念你

mirror幾時肯齊人練歌練舞
你照耀我    太陽蛋一般可愛

不如專注做一樣嘢啦

魚與熊掌兩者不可兼得
要自己作出取捨

「我一定係有啲好不足嘅地方,要用時間去改善,但係呢個去改善嘅時間同我本身嘅工作係有衝突,因為如果你要 ...
Gary 發表於 2022-6-14 22:42

有李家超感覺
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

不如專注做一樣嘢啦
GaracyTan 發表於 2022-6-15 00:23

如果佢可以好似陳慧嫻/黃淑蔓咁先去進修幾年就好啦
咁聽眾同佢本人都唔需要咁痛苦咁難受

唔好話練歌
根本連打_ _都冇時間
或者話唔練鳩唱都大把失聰粉照聽
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

自從CC唔綵排事件之後對佢僅餘既好感都無埋

kelvinyu188 發表於 2022-6-15 10:11

有無前文後理懶人包?

咩都係假,人氣再高都好
練好D歌最實際
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

佢想講練唱歌就少左時間搵錢

有無前文後理懶人包?
kenneth 發表於 2022-6-15 10:29

跟住個live點, youtube可以搵返片

kelvinyu188 發表於 2022-6-15 10:11

無綵排肯定點都唔應該
不過見AL個晚半夜都要出story講,明顯都係投訴緊公司嘅安排唔恰當
所以今次Joyce演唱會做嘉賓,AL連續三日去咗紅館練,出嚟表現尚算可以
希望以後都繼續做好啲啦

其實AL每日仲要講自己訓得2、3個鐘 係咪要班神徒心疼佢

唔得閒咁不如連唱都唔得閒啦

AL/Viu = good cop/bad cop
嘉茵 vs 家欣的時代來臨了

「我一定係有啲好不足嘅地方,要用時間去改善,但係呢個去改善嘅時間同我本身嘅工作係有衝突,因為如果你要 ...
Gary 發表於 2022-6-14 22:42

Anson下次可以學佢好兄弟咁答
ELLE:你的唱功進步了很多,技巧更成熟,你是如何鍛鍊出來的?
A.K.:我相信肯花時間去練便有相應的得着,至少一半,明白付出的努力未必百分百可收回。當初參加真人騷,很多人批評我唱得差,更試過怕了唱歌,但始終也要面對解決,我想起很喜歡的籃球員Kobe Bryant,他有句名言:「你見過凌晨4點的L.A.是怎樣嗎?」 因他每天凌晨4點便開始練習,我當然不是凌晨4點起床,只是我會練歌直至凌晨。另外,我很重視改善咬字,徐浩曾跟我說,如現時你的小妹妹粉絲聽了你的歌成長,十年後她們有懶音你也要負責 任吧!(笑)真的要感謝提點。
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

回復 23# pekopoko

肯改善係好事,希望佢以後都可以同樣認真對待每一個表演。你點知佢去左幾次綵排嘅?
December

回復  pekopoko

肯改善係好事,希望佢以後都可以同樣認真對待每一個表演。你點知佢去左幾次綵排嘅? ...
December 發表於 2022-6-15 15:54

朋友有份做呢次演唱會(仲要佢本身麻麻哋AL,一齊做完嘢先改觀咗)

演唱會前一日都有其他會員講AL彩排:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=20548&page=1&authorid=392

係佢謙虛姐!
唱歌渣嘅話又點會拎到903十大同Chill Club男金呀

無時間不如唔好唱
梨胃言 發表於 2022-6-14 22:05

有point
驚佢身體差