返回列表 發帖

出道20周年2R拍片紀念 自爆當年為追星選擇喺香港出道

當年有傳為咗對抗Twins,環球喺2002年推出來自新加坡嘅靚女姊妹花黃婉君(Rosanne)和黃婉佩(Race)組成2R,出道後星途相當唔錯,係唔少人心目中嘅女神,不過佢哋早已淡出娛樂圈,並成為少奶奶,各自擁有幸福家庭。今年就係2R出道20周年,Rosanne同Race特意拍攝#2Reunion影片解答粉絲的提問。影片出街後,唔少網民都大讚佢哋keep得好好,凍齡有術及身材弗爆。

喺影片中,佢哋就表示因疫情相隔2年先再聚會。之後,佢哋就開始解答粉絲嘅提問,例如成為歌手係佢哋嘅夢想,自細好鍾意聽歌同唱歌,所以喺香港旅行時參加歌唱比賽。另外,佢哋話偶像係劉德華、王菲同張學友,所以認為做歌手嘅話就要嚟香港發展,仲話當時唔識繁體字同廣東話,所以用咗兩年時間日夜唱K苦練廣東話,而佢哋最懷念2R嘅就係兩姊妹可以喺埋一齊,同埋好懷念粉絲嘅湯水。

42歲嘅家姐Rosanne下嫁混血牙醫Derek並喺香港定居,婚後淡出娛樂圈,老公亦喺中環開設牙科診所,早前亦喺黃竹坑開設第二間牙科診所。已經係兩子之母嘅Rosanne,有個幸福家庭,專心相夫教子。而39歲嘅妹妹Race喺2005年下嫁新加坡富商陳靖諧,不過可惜4年後離婚收場。2016年與大佢19年嘅新加坡富商David結婚,現育有一女一子,生活幸福美滿。另外,Race近年亦同妹妹Rhonda創業,向商界女強人進發。

影片出街後,唔少網民大讚Rosanne和Race keep得好好,同以前分別唔大,仲話佢哋好靚女同懷念以前嘅日子。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%87%BA%E9%81%93-20-%E5%91%A8%E5%B9%B4-2-r%E6%8B%8D%E7%89%87%E7%B4%80%E5%BF%B5-%E8%87%AA%E7%88%86%E7%95%B6%E5%B9%B4%E5%9B%A0%E5%81%B6%E5%83%8F%E9%81%B8%E6%93%87%E5%96%BA%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%87%BA%E9%81%93-092618432.html

感想:2年廣東話都咁重鄉音,鍾意新王菲真識貨,環球其實可以組隊2J,李陳兩姊妹一個唱得一個跳得

Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

miss them
childhood memories
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

miss them
childhood memories
RVHOCPC 發表於 2022-6-1 22:15

慶幸曾遇上

呢兩個又真係好靚既
不過唱歌都好難聽

出土文物級組合…
佢哋嘅代表作係咪啱啱?
唱完仲收埋山
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

以為睇緊Gin Lee新聞
參加歌唱比賽 喜歡學友 去香港發展 唔識廣東話 富貴男友 好多人心目中女神
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

環球捧女歌手其實都幾失敗

參加歌唱比賽 喜歡學友 去香港發展 唔識廣東話 富貴男友 好多人心目中女神 ...
John 發表於 2022-6-1 23:25

偶像王菲 環球
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

參加歌唱比賽 喜歡學友 去香港發展 唔識廣東話 富貴男友 好多人心目中女神 ...
John 發表於 2022-6-1 23:25

仲有姊妹花
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

成件事完全係回憶殺喔
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

十幾年前有個po 2R/3呃唔少人kick入去睇

出土文物級組合…
佢哋嘅代表作係咪啱啱?
唱完仲收埋山
ricnature 發表於 2022-6-1 23:00

唔係我們的合唱歌咩

出土文物級組合…
佢哋嘅代表作係咪啱啱?
唱完仲收埋山
ricnature 發表於 2022-6-1 23:00

夾嘴形 都幾好,,,唔知gin lee係咪聽2R學廣東話呢
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

成件事真係幾回憶殺下
當年抗衡TWINS的產物
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

成件事真係幾回憶殺下
當年抗衡TWINS的產物
Kenny 發表於 2022-6-2 09:03

奈何佢哋無一首喺903頭十過

Race真係好靚女,當年四葉草女神

leroyjaime 發表於 2022-6-2 13:37

都正路
本身佢哋太廢

我自己個榜都無俾過冠軍佢哋
亞軍:二人新裝 好勝 愛情專櫃
季軍:我們的合唱歌 啱啱

都正路
本身佢哋太廢

我自己個榜都無俾過冠軍佢哋
亞軍:二人新裝 好勝 愛情專櫃
季軍:我們的合唱歌 啱 ...
ricnature 發表於 2022-6-2 19:38

二人新裝真係好洗腦
我隔一排個腦就自動哼一哼

二人新裝真係好洗腦
kenneth 發表於 2022-6-2 19:50

高主教作曲一流,2r咬字又一流
跟住聽埋我們的合唱歌perfect match

903太過份,twins仲垃圾就可冠

我們的合唱歌,2台冠 1台季,903竟然得11

Kft 發表於 2022-6-2 20:01

已經係佢哋喺903最好嘅成績

二人新裝真係好洗腦
kenneth 發表於 2022-6-2 19:50

我記得當年考緊試成個腦都係二人新裝

已經係佢哋喺903最好嘅成績
leroyjaime 發表於 2022-6-2 20:05

2r最少有叱咤樂壇生力軍組合銅獎,好多人想要903新人獎都冇
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

Kft 發表於 2022-6-2 20:01

而家聽返無可否認佢哋唱我們的合唱歌真係唱得超難聽
啲鄉音好難頂
又懶激動

我記得當年考緊試成個腦都係二人新裝
ricnature 發表於 2022-6-2 20:11

解釋唔到嘅洗腦現象
明明又唔係特別中意

解釋唔到嘅洗腦現象
明明又唔係特別中意
kenneth 發表於 2022-6-2 20:29

聽返覺得佢哋啲鄉音難頂
難頂過煎煎

聽返覺得佢哋啲鄉音難頂
難頂過煎煎
ricnature 發表於 2022-6-2 20:40

Ar前唱得發音幾標準啦算

我覺得佢地D歌係幾好聽架wo.. 可能咬字唔好啫
不過"夾嘴形" 同 "啱啱"真係好攞命... D詞好似亂黎咁

解釋唔到嘅洗腦現象
明明又唔係特別中意
kenneth 發表於 2022-6-2 20:29

因為tvb cover girl廣告歌

我覺得佢地D歌係幾好聽架wo.. 可能咬字唔好啫
不過"夾嘴形" 同 "啱啱"真係好攞命... D詞好似亂黎咁 ...
星夢情真 發表於 2022-6-2 22:46

啱啱成首都難聽,極速收山

花仙子嗰期有聽
陳蕾冚家死

兩個中女,當年樣唔差又有青春,但唱歌真心難聽(又有馬拉口音),唔好聽囉總之

而家兩條女上哂岸,咪出嚟呀太玩吓咁,有錢賺咪當私房錢囉

假如當代樂壇重視音樂返少少質素,咁回看返果陣佢地啲歌,包括詞曲,真心冇養份....... 呢啲真係罐頭歌或叫做fast food, 好似媽咪麵咁, 叫我再聽一首都咪啦

有啲後悔當年winamp 都係成班mk歌手嘅歌, 根本一啲唔好聽又冇意義