返回列表 發帖

Anson Lo冇綵排一口氣跳唱3首歌冇「甩碌」 入行愈耐難題愈多

[color=rgba(0, 0, 0, 0.75)]        MIRROR「教主」盧瀚霆(Anson Lo)昨晚(24日)跟張天賦(MC)、馮允謙、許廷鏗、 Serrini、陳蕾及Dear Jane等,一同演出《CHILL CLUB Keep Going》演唱會。Anson Lo近日拍ViuTV新劇《百萬同居計劃》,由於太忙的關係,他在未有綵排下打頭陣演出,Anson Lo以一身黑色的型仔西裝造型登場,甫出場即引得台下叫聲震天。雖然無綵排,但他跳唱3首快歌也毫無難度,還首度在台上演繹《Mr. Stranger》,令一眾「神徒」(fans暱稱)興奮萬分。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.75)]Anson Lo以演唱會的主題「Keep Going」分享說:「最近呢4年,特別係去年,令我有好深刻感受,隨住做得愈耐,愈發現人生每日都有好多唔同嘅問題出現,但必須要繼續堅持,因為呢個課題係永遠唔會完,要堅持先可以向前望,希望大家一齊努力。而『Keep Going』仲有一個好深嘅課題,就係溝通,亦係由去年至今,我同身邊工作人員、家人、隊友一起學習嘅最大課題。」繼而再以熱爆歌曲《Megahit》與觀眾溝通,引得全場叫聲震天![color=rgba(0, 0, 0, 0.75)]完成演出後,Anson Lo隨即回歸劇組開工,但他不忘在社交網貼圖留言給神徒:「希望大家喜歡今晚的表演,一連3首快歌實在是很有挑戰性!!現在要趕回去拍劇做『燈仔』,跟自己說聲~ 奸巴爺 #舞台的感覺真的好奇妙!」同場的MC也以主題分享感受,指追夢的途中如有一絲懷疑或怠慢,就會離夢想和想爭取的東西愈遠,因此無論前路有多少阻礙與艱辛都要Keep Going,指這是一個非常勉勵的詞語。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.75)]      網址: https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/2340218/  

viu 到時會否勁tune

viu 到時會否勁tune
samcheng 發表於 2022-5-25 14:45

都要本身唔太差先Tune到

真係無甩碌咩

次次都要降key唱

Viu大把嘢要tune
旁人冷語為何一起旁人勸我心死 你更失控我更喜愛怪人像你

次次都要降key唱
cheng.tf 發表於 2022-5-25 14:49

同當年林峰一樣降咗打穩陣牌
咁佢以一個無RE既狀態下,佢既跳舞根底真係好穩陣
唱快歌好多位都可以遮到...再唔落苦功...都無理由一世唱快歌嘛

雖然無綵排,但他跳唱3首快歌也毫無難度

laugh die me

回復 6# leroyjaime

調音師日日OT

雖然無綵排,但他跳唱3首快歌也毫無難度

laugh die me ...
michael344 發表於 2022-5-25 14:59

咁走音的確毫無難度

咪咀都有難度?

以為其實係睇佢跳舞,唔係唱歌
考完試啦
୧(๑•̀ᴗ•́๑)୨

佢冇咪咀呀 只係lur埋一嚿
完全唔知佢唱乜

馮素ball 隆重登場

jcbartleby 發表於 2022-5-25 15:22

果然震懾全場
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

jcbartleby 發表於 2022-5-25 15:22

903 DJ係點樣播9個禮拜

以為其實係睇佢跳舞,唔係唱歌
cfjc_ak 發表於 2022-5-25 15:26

講真我唔介意佢咪嘴
齋跳舞+chok樣
DM多仔多到覆唔哂

片段與報導不符...小心假新聞
AYCK 粵語流行榜
第21週冠軍歌
Chosen Family - COLLAR

唔好講笑啦 好嗎?!

唱得差都算了
仲要出d飛機文 其實對歌手嚟講 唔係好事
因為唱得咁好 唔洗進步啦 可以進軍金曲獎咯
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

@Fiona __
連續三首跳唱歌,勁歌熱舞好正,現今香港樂壇已經冇乜其他人可以做到。Anson既英文rap得非常好,他這三年唱歌已進步了很多,我相信他會不斷進步!支持Anson Lo、支持對跳唱有熱情的年青人,希望Viu對artists照顧好一點,讓他們工作及休息得到平衡。Haters keep talking, Anson keeps walking!

感謝教徒提供Template
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

片段與報導不符...小心假新聞
ayckwan 發表於 25/5/2022 16:04

片段係假,文字先係真

回復 21# nicknicknick

打天才波

感謝教徒提供Template
FoldCC 發表於 2022-5-25 16:08

連續兩首跳唱歌,勁歌熱舞好正,現今香港樂壇已經冇乜其他人可以做到。Jeanie既英文發音非常好,她這十年唱歌已進步了很多,我相信她會不斷進步!支持Gin Lee、支持對跳唱有熱情的中年人,希望環球對artists照顧好一點,讓她們工作及休息得到平衡。Haters keep talking, Jeanie keeps walking!

回復 22# FoldCC

明荃大把跳唱啦

佢排唔排都係咁
有咩所謂
利申:12條仔淨係 follow 咗教主
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

回復 27# 616.1314

你是神徒嗎

其實要連續跳唱三首快歌,真係難度十分大
(同場嘅dancer都有出post話跳完一隻舞已經腳軟,更何況AL要兼顧埋唱歌同表情管理)

尋晚我有去現場睇,live聲效果比app要好啲
同意AL唱歌的確仲有好大進步空間,EGO同Megahit可以收貨,但Mr.Stranger第一次live就差小小

睇返chill club頒獎禮佢Megahit表演都算幾穩,一個人開四面台照顧曬啲觀眾

自己覺得AL表演係需要睇狀態,準備得充分嘅情況下就效果唔錯
尋晚嘅表演係有啲位可以做得更好,唔會幫佢搵藉口
只係希望大家可以俾多啲鼓勵同時間年輕歌手,香港做跳唱嘅真係唔多

公平啲咁講,
長期瞓得幾個鐘甚至冇得瞓嘅情況下, 連綵排嗰幾個鐘都要慳埋嚟拍劇, 都好難要求佢跳唱唔甩唔走音
公司要chur盡佢, 冇辦法

利申:非鏡粉, 12個最唔喜歡AL

連綵排都唔去
咁唔專業都敢自己講出黎

連綵排都唔去
咁唔專業都敢自己講出黎
lorbat 發表於 2022-5-25 20:40

無綵排的確係唔應該
睇返AL嘅story,覺得佢係抱怨緊公司chur得太盡,連綵排時間都唔畀佢去
佢出story個陣已經凌晨三點幾,忙完一日都仲未可以去休息,因為要繼續自己喺屋企練舞記歌詞
好明顯聽得出AL係無奈公司咁樣安排,只係作為新人好多嘢都唔到佢話事

垃圾就係垃圾 完 係到hea_D觀眾
攰 唔想綵排咪推job 格硬走去接show唱埋d垃圾就係對音樂唔尊重
三分顏色上大紅 以為自己係天皇巨星 笑大人個口
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

睇返片, 佢跳唱都幾用力,
咁用力去跳紅館, 跳足 1X 場, 蛇都死
仲未計 MIRROR 入面佢算係領跳舞果班

睇返片, 佢跳唱都幾用力,
咁用力去跳紅館, 跳足 1X 場, 蛇都死
仲未計 MIRROR 入面佢算係領跳舞果班 ...
hissorhk 發表於 2022-5-25 21:18

唔緊要,呢個anson跳到無力嘅時候,另一個anson會好樂意補上
在這畢生不滅 無極的狀態

其實佢唱歌真係唔好聽,佢唔係dancer,係歌手,要「唱到歌」係基本,跳舞唔可以代替唱歌,唔係嘅話唔該佢做返dancer
唔好再講話跳幾多首好難,要人體諒,歌單自己揀,連跳3首都係自己安排,佢可以揀其他歌

專業歌手,完全唔明點解可以冇彩排咁唔專重觀眾聽眾仲要大聲講出嚟?點解觀眾一定要體諒?點解唔體諒就係唔比機會後生歌手?有冇做好本分先叫人體諒?

唱得唔好,唔緊要,大方承認,然後練好歌,下次用行動證明自己。

但而家係,唱成咁都要有人用飛機文去吹捧,然後搵一千個藉口(例:佢已經好努力、佢呢排好忙、佢唔知幾多個鐘無瞓,之前喺唔知邊度表演唱得好好)去掩飾佢唔唱得,仲要一次又一次咁用呢個方法要大家「體諒」,但其實點解要體諒?

更加唔好講,live show唔去rehearsal根本就唔專業唔尊重歌迷,呢個未必係歌手本身問題,但佢公司咁安排法真係好唔professional
Follow my IG: @delightcantopop

其實無時間re,關歌手咩事?
係都公司問題啦....

我曾經見過有歌手到rehearsal 正係企係台 咩都唔做...咪又唔試位又唔走
呢d就唔專業喇!!!!

點解條片有d似咪嘴? 一定係因為教主係行走的 CD 至會有咁嘅錯覺!

睇片《Megahit》同《EGO》都正常,《Mr.Stranger》冇表演過真係差啲

今次公司上新app做壓力測試,肯定點都會推個鏡仔去吸引人下載

AL自己都知新歌冇綵排唱live危險
如果唔係就唔洗出個story投訴公司安排

好心viutv就唔好chur到班仔咁盡啦,就嚟Mirror演唱會,但仲個個都要去拍戲

睇片《Megahit》同《EGO》都正常,《Mr.Stranger》冇表演過真係差啲

今次公司上新app做壓力測試,肯定 ...
NobodyElse 發表於 2022-5-26 07:38

佢哋12件分別拍緊咩劇/電影?
可以分享一下嗎?

香港冇咩人做跳唱 但都唔代表要接受跳得 但唱係災難嘅人啵
利申:唔係鏡粉

回復 42# tom
https://youtu.be/p0KYdwasMCE

回復  tom
samcheng 發表於 2022-5-26 10:21

NobodyElse 發表於 2022-5-26 07:38

真係差啲咋咩
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

佢排唔排都係咁
有咩所謂
利申:12條仔淨係 follow 咗教主
616.1314 發表於 2022-5-25 16:17

點Rehearsal 都係唔得啦。。。

覺得公司只係當佢地搖錢樹
SSN Chart (24 May)  冠軍: 九秒九 - 祖兒  |  亞軍: 戀愛腦之死 - 陳健安

John 發表於 2022-5-26 17:06

唔使蝕已經執到

3:29 呀!!丫!!!丫!!!
SSN Chart (24 May)  冠軍: 九秒九 - 祖兒  |  亞軍: 戀愛腦之死 - 陳健安

John 發表於 2022-5-26 17:06

我都咁諗其實AL已經唔止一次講過好想再去上堂學嘢,可惜公司完全唔理佢,掛住推佢去賺錢。
亦睇到有留言講viutv對藝人好唔專業,連直播都冇準備好recorder去support跳唱表演。

希望公司真係可以好好栽培mirror唔好浪費佢哋

個問題好大部份係係viutv 同班大媽fans
日日走去吹奏有幾勁 有幾跳得好 有幾唱得
加埋大國PR愚一瘋狂用政治色彩加持 搞到以為viutv出品就唔屌得
陶傑講得冇錯wor 呢行係講實力 你冇料咪要鬧lor 一味靠打手吹奏就可以突然好有料?
正如國貨城,冇人覺得佢唱歌好好聽 但佢d歌全部都係台風十足,型格盡現 舞步到今日仲係hit 唔娘 但係你聽下megashit 同埋 stranger really shit 歌詞又kam 舞步又娘 表演毫無台型
有時有d野唔係格硬谷就有用 唔啱食呢行飯就係唔啱 冇得強求
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪