返回列表 發帖

張敬軒叫冼靖峰做好作品 比起做嘉賓更有意義

張敬軒(軒仔)昨晚(29日)於紅館完成了26場《The Next 20 Hins Live in Hong Kong演唱會》。對於視他為偶像的冼靖峰(Archie)未獲邀任嘉賓,引起對方粉絲不滿?軒仔表示網上可自由發表意見,粉絲的角度很單純,只是想偶像得到多些曝光率及機會,他說:「我有傳短信給Archie,他亦有跟我說,希望這幾天的新聞,不會影響到我,我也叫他加油,做多些好作品給觀眾記住,比起做嘉賓更有意義,可能將來也有機會合作。」談到成立舞者獎學金,軒仔稱他今次演唱會有很多舞蹈員為追夢都不容易,故希望幫助因各種原因負擔不起學舞的年輕人,他會先攞出7位數字資金開展計劃,也會叫老闆楊生幫手,及舉辦慈善籌款,但基金一定不會用他名字命名。

網址:https://ol.mingpao.com/ldy/showbiz/latest/20220530/1653890642838  

歌手的確要用作品說話

而家既時代,除咗有作品,仲要有人氣。
冇諗到軒公有佢電話wor,呢個回覆幾好下。
要放開你 才隨時能掛念你

冇諗到軒公有佢電話wor,呢個回覆幾好下。 ...
Gary 發表於 2022-5-31 15:24

之前星夢有一集係軒公代送禮勤班,仲要同佢有合唱過,點都留咗電話嘅,但係佢啲負人氣真係有啲難
真係完sem了
┻━┻ ︵ヽ(`Д´)ノ︵ ┻━┻

回復 4# cfjc_ak

其實係一早返左大陸而fans唔知道。。。。。。

回復  cfjc_ak

其實係一早返左大陸而fans唔知道。。。。。。
samcheng 發表於 2022-5-31 16:23

其實無法理解呢啲負資產點解啲fans仲可以鍾意,講真佢香港真係冇架啦,去上面到唔知有咩長處
真係完sem了
┻━┻ ︵ヽ(`Д´)ノ︵ ┻━┻

回復 6# cfjc_ak

小張敬軒

冇諗到軒公有佢電話wor,呢個回覆幾好下。 ...
Gary 發表於 2022-5-31 15:24

可能只係IG DM...

他亦有跟我說,希望這幾天的新聞,不會影響到我
samcheng 發表於 2022-5-31 14:54
實體fans多就話,飯圈咁細又何來影響力去影響軒公,冼XX Dfans冼淨種麻煩照下鏡睇睇自己底牌有幾大先
you can kiss a hundred boys in bars~shoot another shot~try to stop the feeling~

回復  cfjc_ak

小張敬軒
samcheng 發表於 2022-5-31 16:30

好難聽呢個名 lol
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

好難聽呢個名 lol
Nicholas 發表於 31/5/2022 18:36
好似要用陳蕾嗰個笠住咁.....

好難聽呢個名 lol
Nicholas 發表於 2022-5-31 18:36

其實冼剩種邊度同軒似樣
花鼠都似過佢

其實冼剩種邊度同軒似樣
花鼠都似過佢
梨胃言 發表於 2022-5-31 18:45

軒仔靚仔好多
准我 長埋地殼 令這土壤 鋪上
前人踏過足跡

其實冼剩種邊度同軒似樣
花鼠都似過佢
梨胃言 發表於 31/5/2022 18:45
好似似石頭多啲....

其實冼剩種邊度同軒似樣
花鼠都似過佢
梨胃言 發表於 2022-5-31 18:45

2021年7月18號
亦有笑指二人「追星最高境界—同偶像同台合唱」。因為Archie一直被指跟張敬軒風格相近,故有網民留言「佢哋把聲夾得好和諧,昨日同今日的自己對唱」。

2021年9月7號
Archie對於獲伍仲衡大讚似張敬軒,他說自己會向張敬軒的路線發展之餘,其他曲風也想嘗試,正學習跳舞及較搖滾的曲風,希望能發掘更多不同類型的自己

2022年1月16號
他特意挑選在1月11日下午1時11分發布出道作《一個人的幸運》MV,首度出歌已經在宣傳上花了不少心思。而創作班底也相當豪華,除了與張敬軒《櫻花樹下》和《百年樹木》的作曲人伍卓賢合作外,更得到泳兒《感應》作詞人游思行度身訂造歌詞。

2022年1月23號
Archie一直視軒仔為偶像,參賽時表演風格也被指有軒仔的影子,在比賽中能與偶像合唱更令他一圓夢想。新歌整裝待發之時,Archie更到軒仔的演唱會取經,令他對新歌有更深的體會,他表示:「其實我睇演唱會不算多,當時去睇的心態是感受舞台以及體會表演方式。」

他表示:「曲風算是輕搖滾,初時收到時的風格比較像小清新,有些想法我和監製伍卓賢傾,他是我的偶像張敬軒很多作品的監製,包括《櫻花樹下》,監製說新歌希望可以保留我多些個人特色,不想太似我的偶像軒仔。

2022年1月26號
到錄《一個人的幸運》的時候,他暗示想擺脫似張敬軒的影子,「因為我比賽嗰時,好多時有人話我好似我偶像張敬軒,唱法或者唱腔上,咁我再諗點樣可以有更加多嘅個人特色。」

2022年2月12號
一直視張敬軒(軒仔)為偶像的他,比賽時被指外形到唱腔也充滿他的影子,但出道後卻要刻意擺脫「軒仔味」,內心充滿矛盾,他說:「有時會覺得好鍾意佢,但點解又唔可以咁似呢,不過,鍾意還鍾意都要有個人特色。初時諗新人係咪唔應該有太多諗法,但係唱歌老師鼓勵我要做一個有靈魂嘅歌手,要有番自己。收歌後幾晚瞓唔着,覺得歌曲要調節吓,後來同監製講出自己嘅想法,設計到第1首歌唔似軒仔,想有自己嘅風格。」

雖然要「脫軒」,但偶像的影響力對Archie卻相當大,比賽完成後有段時間情緒低落,陷入迷失期,亦多得軒仔的說話走出困境。

SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

2021年7月18號
亦有笑指二人「追星最高境界—同偶像同台合唱」。因為Archie一直被指跟張敬軒風格相近,故 ...
John 發表於 2022-5-31 22:21

個鼻窿好似

未聽過呢個冼先生唱歌
但唔好下下都扯落老張果度先得架
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

呢d 世界級fans 屎真係為佢再添負皮.. 冇救ga lar

冼淨種駛乜做嘉賓