返回列表 發帖

水星逆行 - 連詩雅

單選投票, 共有 160 人參與投票
70.00% (112)
10.00% (16)
5.62% (9)
1.25% (2)
13.12% (21)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: CunninG

歌曲: 水星逆行
主唱: 連詩雅

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 17/10

歌曲直接試聽或Youtube MV連結: https://soundcloud.com/eddiet_1234/mercury-retrograde-903-music

歌詞:

作曲:Larry Wong
填詞:黃偉文
編曲:Larry Wong
監製:舒文

聽講水逆那麽兇惡 讓人人亦難平靜快樂
遺失的一定遍找不獲 相愛單戀通向各種死角

怨就怨 怪就怪 何解星太涼薄
從中去撩弄你共我 最近太迷離撲朔 完場那感覺

我祈求一個熱吻卻沒有發生
我祈求一次渡假勝地卻陸沉
月與星近期全變暗 出太陽亦覺黑暗
積極像我 仍十分傷感

我祈求一個伴侶那伴侶太狠
我祈求一次倖免最壞卻變真
若水星倒後再行 我今世要怎解窘
你認命 率先放棄 不再問

假使星座已這麽說 別逃亡叛徒懲罰更絕
如果天真是有心毀滅 一早計好約好 都有各種波折

你定會 這樣說 來解釋你為何離別
如果我還是五六歲 我定繼續陪你說 像愚人過佳節

我祈求一個熱吻卻沒有發生
月與星近期全變暗 出太陽亦覺黑暗
積極像我 仍十分傷感

若水星倒後再行 我今世要怎解窘
我道路 怎麽要靠 星宿來引

隨便說 其實已不打緊

冀待你一個熱吻卻沒有發生
月與星近期全變暗 黑幕全是你牽引
星座什麼 其實假得很

若水星倒後再行 將沖淡你的吸引
我命運 亦終於靠我 不靠運

嗚呀, 五十億分呀 !!!!!!
(華納幾時做野呀 !!!!)

btw click 之前小心d, 好在未撳

投錯左4分...

絕對五分...
Nick's Music Selection 2024 (Week 25)
1. 百萬大道 - 張天賦  2. 約齊靈魂在墳墓開生日派對 - 柳應廷  3. 雙兒 - 周國賢

死人華納快d出CD版啦.................
詞同編曲非常配合,Larry Wong真係我近一兩年最鍾意既新晉音樂人
FIGHT for 陳柏宇

好鍾意
5分!

同樣係出K歌
但Shiga每次都好好聽

5分
>3<

5分*infinity,不解釋

死人華納呢排做野慢吞吞架
我唔要再loop住嘉姐嗌「非常雀躍」做intro

睇黎 cm 都好多人鍾意同想 Shiga 有女歌手喎 @@
最愛 :

周國賢.迪子.蔣雅文.黃馨

編曲同詞都唔錯
但係佢唱得好難聽..

哈哈,尼首歌好應景,最近真係逆行,煩死人

5分啊!年尾女歌手大髮力啊
我祈求piece雅女銅 卻沒有發生 希望今年發生啦
...

今次咁耐都唔up上youtube嘅??
定係等mv出先有

又幾洗腦喎 5分囉

華納今次點解咁慢, KKBOX MOOV YOUTUBE 都搵唔到首歌
ANYWAY 不過唔計擘脾舞, 佢唱既情歌係有保證

呢幾年美廁d k歌係幾正既

5分比詩雅女神
力撐美雅拿女銅噶
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

K歌....覺得麻麻地
無咁搶耳,3分

CD VERSION PLZ
呢個版本聽唔清楚連詩雅今次有冇驚為天人既動人演繹

聽咗一次就已經覺得佢唱得幾差下
求其chorus 非常吃力
之前啲歌都冇唱得咁差

仲未有?!
等到開始冇期待勒

好想听

新世代天后現正拍MV...拍MV...拍MV
等埋MV先出會唔會有點兒過份

新世代天后現正拍MV...拍MV...拍MV
等埋MV先出會唔會有點兒過份 ...
ed8671ed 發表於 2014-10-22 23:59

可唔可以截宇宙天後糊先出太空去水星拍?
...

高質k歌5分 (利申只聽過低質版)

一切只欠唱功 佢真係未能夠演活一首歌

肯出cd version未
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

等死人咯

少爺占1.1真係講得無錯:新一代少女苦情歌代言人
首首K歌高質又襟聽歌詞又中
至於唱功問題,佢又唔係唱左十幾年K歌都走音果d人,只係出過三隻碟。仲值得俾時間佢進步。同埋我覺得佢唱K歌都有感染力。
MV拍左17小時,係咪去台灣拍呢?
跪求華納出cd version
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

剪快少少唔該
BTW 擺左上 KKBOX 先啦好嗎

係爭獎就快喇,美廁既客源有九成都響youtube,
未up就等如未plug,唔該快手d!!!!
FIGHT for 陳柏宇

kkbox終於有cd version
肥婆馬上收皮

終於黎料!!!

wyman比piece雅既星相系列第一炮

終於聽到CD VERSION
It SHOULD be a hit one absolutely!!
>3<

不得不佩服呢個女歌手&her team咁識收歌
每一次揀出黎既曲都好高水準
就算只係喪出k歌, 連詩雅至少都可以響樂壇生存多幾年

不過唔該佢真係要好好練下啲唱歌技巧-_-認真麻麻
but still 5 marks:p
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

better than come on n time joke
4funs
Happy and Blessed.

本身聽低清version覺得好一般
聽完cd version又覺得幾正
雖然我鍾意只要和你在一起多d

hehehaha 發表於 2014-10-24 14:57

仲會有續集??
肥婆馬上收皮

cd version is great
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

好期待呀...
佢真係紅得起 加油

美廁現為高登女神+MK玉女掌門人
反而美包就只係羽田機場公廁

係咪我嘅問題?
我覺得首歌一啲都唔catchy,verse 同chorus都好average, 好平凡。
詞幾好都救唔返。同佢嘅代表作說一句,到此為止無得比。
演繹一貫佢K房唱法,感情薄弱。
點解可以形容佢為"新一代少女苦情歌代言人" LOL
兩個字形容現時嘅佢:雞肋。食之無味,棄之可惜。
希望佢會比心機進步。

hehehaha 發表於 2014-10-24 14:57

當真?

開條line比美piece咁正,遲下咪做埋YY愛將

唱成咁 我反而覺得佢唱衰首歌 更加唔好講乜唱得有感染力 ssd
首歌都係一貫地聽落順耳既不過 我唔算好鍾意佢d歌 但都同意佢既k歌算係流暢

一般般,讀書FEEL,個曲既問題

我覺得首歌好易聽上癮
聽一次就記得個 melody
反而好唔明歌詞

全力支持shiga贏盡某希
PRINCE MUSIC CHOICE
Ava 糖衣
Joey 女皇
Shiga 為何要我愛上你?:(

我覺得首歌好易聽上癮
聽一次就記得個 melody
反而好唔明歌詞

全力支持shiga贏盡某希 ...
tszkaleung 發表於 24-10-2014 21:24

kkbox/youtube views過唔過到越難越愛呢