返回列表 發帖

陶傑評MIRROR「12件咁嘅嘢」難救娛樂圈

MIRROR大紅大紫,鏡粉人多勢眾,居然有人夠膽負評?

星期三晚商台節目《光明頂》以曾江逝世為話題,主持陶傑提到香港娛樂圈假如真係「東方荷里活」,令曾江呢類年長有經驗有閱歷嘅演員,可以好似老牌影星奇連伊士活咁做主角。

陶傑又指香港娛樂圈有「年齡歧視」,並且話「睇嚟睇去都係MIRROR,MIRROR唔係話唔好,你可以喺情感方面向佢哋投射,但係12件咁嘅嘢呢,樣樣小鮮肉搓埋一團麵粉拉返出嚟,我唔覺得分得開邊個打邊個囉……你有啲人分得開啫,我唔得囉」。陶傑續稱MIRROR熱潮「係虛火嚟」,觀眾可以因為社會事件而有「一廂情願嘅政治情感投射」,但強調「MIRROR係救唔到香港音樂工業同影視,因為呢一行係要真材實料,係要深度同內涵。」

呢番說話被網友錄低瘋傳,惹來唔少人討論。作家周子峰都出post回應,反駁陶傑言論有唔少謬誤,又認為MIRROR令唔少人重新留意香港音樂都算係好事。

https://hk.news.yahoo.com/%E9%99%B6%E5%82%91%E8%A9%95mirro-r%E3%80%8C-12-%E4%BB%B6%E5%92%81%E5%98%85%E5%98%A2%E3%80%8D%E9%9B%A3%E6%95%91%E5%A8%9B%E6%A8%82%E5%9C%88%EF%B8%B0%E3%80%8C%E5%91%A2%E8%A1%8C%E4%BF%82%E8%A6%81%E7%9C%9F%E6%9D%90%E5%AF%A6%E6%96%99%E3%80%8D-081752268.html

「多少天下事,盡付笑談中」今晚好似有解話聽  
我們的總和

老屎忽一個
都唔知才乜L

一個鐘意抽水嘅老金魚佬, 完

https://evchk.fandom.com/zh/wiki/%E9%99%B6%E5%82%91

連19都要抽Mirror水
請記得 留住感覺 過渡在人海
我感激 曇花盛放

事實就係係香港批評mirror就係死罪,藍絲廢老
鏡粉好惡
殘破身軀注滿熱血 堅拒眼前由誰掠奪
日後歲月 以初心 對抗暴雪

鏡粉好惡
beethoven250 發表於 2022-4-30 02:08

我好驚驚呀

鏡粉好惡
beethoven250 發表於 2022-4-30 02:08

仲將mirror 爆紅扯向政治,黃絲廢老係度9 up你都buy
2022啦,仲分黃藍
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

你望下上面就知呢樣嘢已經無討論空間

我都比較相信任何嘢都難以離開政治 呢個論述

佢提出論點 有一d亦係事實
譬如 冇演唱實力嘅 能長紅嘅機會不大 好可能會轉哂去拍戲
將來官方/上面邀請演出時 可能會陷入兩難局面 界時難以控制輿論
Mirror嘅極速爆紅 其中兩項輔助因素係社運後嘅情感轉移 同敵視老人台嘅緣故
仲有 妹妹仔 C9仔們 終有一日係要夢醒的

其他人提出嘅 都係事實
譬如 Mirror出現 令香港人更留意本地音樂
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實我對Mirror冇咩嘢
個市多啲options係好事

不過某啲fans就
DM多仔多到覆唔哂

我都比較相信任何嘢都難以離開政治 呢個論述

佢提出論點 有一d亦係事實
譬如 冇演唱實力嘅 能長紅嘅機會不大 好可能會轉哂去拍戲
將來官方/上面邀請演出時 可能會陷入兩難局面 界時難以控制輿論
Mirror嘅極速爆紅 其中兩項輔助因素係社運後嘅情感轉移 同敵視老人台嘅緣故
仲有 妹妹仔 C9仔們 終有一日係要夢醒的

其他人提出嘅 都係事實
譬如 Mirror出現 令香港人更留意本地音樂
liebe 發表於 2022-4-30 13:41

覺得唔係夢醒,只係會有更新嘅取代左
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

坦白講,陶傑講嘅points毫無新意,
但Mirror唔夠實力係真,
假如要衝出香港,首先要面對中港台意識形態衝突都係冇錯
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

鏡粉表示已經習慣左,當佢係連登仔咁越反越紅
我估錯這個世界得到教訓

on07111 發表於 2022-4-30 13:55

都係嘅
總有新人會崛起 到時又會有一班比我哋更年輕嘅細路吹捧
而且話唔定真係有d 堅靚仔靚女 識唱歌 跳舞勁過Jolin嘅會出現
以香港人善變又善忘嘅程度  到時而家果堆都變哂過氣前輩了
理得你拎過十座男金定最男
楓叔話齋 一剎那光輝唔代表永恆
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

都係嘅
總有新人會崛起 到時又會有一班比我哋更年輕嘅細路吹捧
而且話唔定真係有d 堅靚仔靚女 識 ...
liebe 發表於 2022-4-30 15:56

撇除鏡錯同callstar去講

20s初好明顯唔少男歌手假以時日會有天王瞄頭
張天賦
林家謙
黃明德
曾比特(似郭富城咁由外地紅返香港)

呢四個出埋英文碟都唔會有問題
而之前有討論都話張學友劉德華出過英文碟幫到南亞市場好多
佢哋呢啲準天王分分鐘真係會出英文都未定

陶傑 WFC
比較想知燒山讚完 MIRROR 之後仲有冇運行

簽名被屏蔽

家謙30啦

不如許廷鏗
Hanson 發表於 2022-4-30 20:04

唔知鏗想唔想出英文碟
  我顧慮佢出道耐唔填 事實上佢已經係天王

2022年仲講邊個邊個係天王會唔會太懷舊?
在這畢生不滅 無極的狀態

唔知鏗想唔想出英文碟
  我顧慮佢出道耐唔填 事實上佢已經係天王
kenneth 發表於 2022-4-30 20:10

kenneth好幽默

陶傑 WFC
比較想知燒山讚完 MIRROR 之後仲有冇運行
mamakin 發表於 2022-4-30 19:31

https://youtu.be/F49zqnUE1N4
燒生點名樂壇新四大天王:Mirror 炎明熹 張天斌 曾比特

燒山老花 MC逃過一劫
mirror唔清楚了

2022年仲講邊個邊個係天王會唔會太懷舊?
losyes 發表於 2022-4-30 20:12

要方便陶生呢啲老派易理解啲
惟有出此下策

on07111 發表於 2022-4-30 13:55

mc可以燎原

陶傑呢兩日大發力
我們的總和

點解會期望一隊人去救哂成個娛樂圈?

LoL 講完又刪post

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

我自己覺得的確係鏡或者VIU令到多左人聽返廣東歌
雖然鏡啲歌好唔好聽係另一回事

mc可以燎原
kenneth 發表於 2022-4-30 20:21

MC救世
每人每天都是披著戰士袍打出新版圖。

馮智政 :例如林二汶
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

燒生點名樂壇新四大天王:Mirror 炎明熹 張天斌 曾比特

燒山老花 MC逃過一劫
mirror唔清楚了

...
Cath 發表於 2022-4-30 20:15

燒山千其唔好燈MC

燒山老花 MC逃過一劫
mirror唔清楚了

...
Cath 發表於 2022-4-30 20:15

關智賦
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

新世代既野一概唔睇,然後見人紅就話人係虛紅.....
有邊個會指意一隊組合打救成個香港行業,唔睇下其實仲有好多其他音樂人電視人電影人一齊起飛,以為只有mirror
仲要搵d幾十歲影帝級既人同mirror比......
任何人出道4年就已經有影帝級既能力,咁就係天才啦
佢提既個d影帝級例子出道個時都做唔到啦,唔好講d唔合理既野好唔好? = =

回復 26# kaman921

居然睇曬,但真心唔知佢真心定假膠