返回列表 發帖
容祖祖冠~~ YES!
點解上GEM既......

美 jo 有冠唷 祖粉唷 要留意多啲唷

冠 ChoB
呢個榜要加一千 FUN
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

冠 ChoB
呢個榜要加一千 FUN
616.1314 發表於 2016-3-13 13:29
美 jo 有冠唷 祖粉唷 要留意多啲唷
賴爽 發表於 2016-3-11 08:36
容祖祖冠~~ YES!
點解上GEM既......
koreandyhk 發表於 2016-3-11 08:06

請密切留意祖祖喺一陣公佈嘅WK12榜單嘅最新走勢喔
gemgem呢首好聽過上年堆垃圾噶

請密切留意祖祖喺一陣公佈嘅WK12榜單嘅最新走勢喔
gemgem呢首好聽過上年堆垃圾噶 ...
ed8671ed 發表於 15/3/2016 23:50
如果2 wks #1 你成世比免食, 走唔甩

kwanie 發表於 2016-3-15 23:54

這世界 絕情又刻薄 ~

kwanie 發表於 2016-3-15 23:54

得返5分鐘改唔改得切榜

得返5分鐘改唔改得切榜
ed8671ed 發表於 15/3/2016 23:55
成粥食飯定食免就睇你自己啦

得返5分鐘改唔改得切榜
ed8671ed 發表於 2016-3-15 23:55

你有冇後悔無啦啦出預告

你有冇後悔無啦啦出預告
seeseetv 發表於 2016-3-15 23:59

因為命運已決定一切~

ED's Choice Billboard [2016#12]

本週冠軍歌 山林道 - 謝安琪
作曲 / 周博賢
作詞 / 黃偉文
編曲 / 周博賢
監製 / 周博賢

成長過程中遇到的太多
攀得越高越容易陷進迷失
能在中途站停下來歇息
回望山下風光
可會記起一路走來的那份初衷?

「問我初衷鏗鏘的答 不吞吐」

RK  LW WK  SONG       SINGER   TREND           

01  06  07  山林道      謝安琪     14>04>03>08>12>06>01
02  07  04  脂肪葡萄     陳詠謙     14>13>07>02
03  10  05  無中生有     Super Girls  19>05>15>10>03
04  11  02  圓        江海迦     11>04

05  14  02  偽君子      陳慧琳     14>05
06  02  05  永遠很近     黎曉陽     05>06>07>02>06
07  04  04  兜圈       林宥嘉     12>14>04>07
08  12  03  初開       麥浚龍     10>12>08
09  19  02  四不像      泳兒      19>09
10  05  03  夢花鏡影     Fabel     09>05>10
11  Ne  01  哪裡只得我共你  Dear Jane   11

12  09  03  生於斯      C AllStar   11>09>12
13  20  02  不可能      周柏豪     20>13
14  Ne  01  夢想家      鍾舒祺     14

15  Ne  01  Believe In Live    方皓玟     15
16  15  05  有理想      李榮浩     10>10>06>15>16
17  17  02  盔甲       閻奕格     17>17
18  Ne  01  Keep On, Fight On  馮允謙     18
19  Ne  01  亂世超人     Nowhere Boys 19
20  18  02  來自天堂的魔鬼  鄧紫棋     18>20

OUT
XX  01  05  我好得閒     容祖兒     13>11>11>05>01
XX  03  04  一雙手      林奕匡     16>15>16>03
XX  08  08  星期一太空漫遊  Blaster     13>08>08>05>08>03>01>08
XX  13  03  多少年      王灝兒     20>18>13
XX  16  01  我們       黃靖      16

ED’s Weekly Choice
拾回謝安琪的十首side tracks

喪婆(2005 ; Kay One)
我愛茶餐廳(2006 ; Ksus2)
港女的幸福星期日(2008 ; Binary)
直角等於三角形(2009 ; Yelling)
替你高興(2009 ; Slowness)
賴床(2009 ; Slowness)
浮雲(2011 ; 你們的幸福)
大城小動(2011 ; 你們的幸福)
C餐(2014 ; Kontinue)
我可以被這個世界淘汰,但不可以被世界擊敗(2014 ; Kontinue)

International Pick TOP 5
Stressed Out(Twenty One Pilots) / Sentimental(Winner) / Rough(GFriend) / Victorious(Panic! At the Disco) / Everytime(Chen@EXO/Punch) /

祝榜主瘦身成功無晒肚腩

淦生out咗

淦生out咗
seeseetv 發表於 16/3/2016 00:02

林生監生林淦生out 左

小道消息話來自天堂的魔鬼gem個位本身係祖好得閒

多少年OUT得好
ED同我啲TASTE差不多唷

ED's Choice Billboard [2016#12]

作曲 / 周博賢
作詞 / 黃偉文
編曲 / 周博 ...
ed8671ed 發表於 2016-3-16 00:00

多少年竟然out左
  Dear Jane 隻歌又會咁高位上
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

替你高興 賴床 浮雲 Stressed Out
JW
有理想仲hea過我
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

作曲 / 周博賢
作詞 / 黃偉文
編曲 / 周博 ...
ed8671ed 發表於 2016-3-16 00:00
搞錯 gemgem 跌左囉

多少年竟然out左
kevinlai1621 發表於 16/3/2016 00:07
可能我份人比較mk 啦
我覺得首歌唔錯 lol

小鳳姐有請

多少年竟然out左
kevinlai1621 發表於 2016-3-16 00:07

多少年 去到chorus好拖拉

可能我份人比較mk 啦
我覺得首歌唔錯 lol
kwanie 發表於 2016-3-16 00:07

我都覺好聽,但我唔MK sor

其實榜上果 15 隻廣東歌都好好
(態度 360 度轉變 lolllll)

kwanie 發表於 2016-3-16 00:11
即係無轉變

係囉,明明依個榜主平時中意嘅歌同我有啲唔同,以後要留意多啲個榜先得
頭二都係近期最愛

祝榜主瘦身成功無晒肚腩
kwanie 發表於 2016-3-16 00:01

多謝
淦生out咗
seeseetv 發表於 2016-3-16 00:02

資料顯示祖祖第3次拖祖粉落地獄
飄紅 - 新一天
黃昏點唱機 - 安徒生的錯
我好得閒 - 一雙手
小道消息話來自天堂的魔鬼gem個位本身係祖好得閒
-Prince- 發表於 2016-3-16 00:03

唔準咁樣話我家gem子係攝__
====================================================
多少年OUT得好
ED同我啲TASTE差不多唷
賴爽 發表於 2016-3-16 00:05

握個手
多少年聽極都冇乜feel
多少年竟然out左
kevinlai1621 發表於 2016-3-16 00:07

的確DJ呢首以一貫出產嘅MK情歌嚟講係幾啱心水
替你高興 賴床 浮雲 Stressed Out
JW
有理想仲hea過我 ...
JasOh103 發表於 2016-3-16 00:07

有理想loop厭咗 唔知俾唔俾冠好
====================================================
小鳳姐有請 ...
kayzzz 發表於 2016-3-16 00:09

call me?!

所以下星期要狼狼趕走幾首嘎
係囉,明明依個榜主平時中意嘅歌同我有啲唔同,以後要留意多啲個榜先得 ...
kayzzz 發表於 2016-3-16 00:13

多謝支持~留多啲言喲

希望之後揀嘅歌大家都愛
搞錯 gemgem 跌左囉
chanchan0909 發表於 2016-3-16 00:07

skip咗tim
請期待下星期亞洲女子音樂力量gemgem會勁勁勁勁勁爆上去

skip咗tim
請期待下星期亞洲女子音樂力量gemgem會勁勁勁勁勁爆上去 ...
ed8671ed 發表於 2016-3-16 00:27

爆升一級

話時話走數天后&mat腳天后又貼住....冠

爆升一級
mamakin 發表於 2016-3-16 17:02

或者第0位
話時話走數天后&mat腳天后又貼住....冠
JasOh103 發表於 2016-3-16 19:28

每個榜都要做姊妹花嘎

skip咗tim
請期待下星期亞洲女子音樂力量gemgem會勁勁勁勁勁爆上去 ...
ed8671ed 發表於 2016-3-16 00:27

我真係恭喜agem呀
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

ED's Choice Billboard [2016#13]

本週冠軍歌 有理想 - 李榮浩
作曲 / 李榮浩
作詞 / 李榮浩
編曲 / 李榮浩
監製 / 李榮浩

曲風帶點跳脫且不失其一貫的個人風格
歌名一如李榮浩的反諷意味
喜劇之王的主角是悲劇角色
滿座所說的是人生未必滿座
有理想談的內容也不算積極正面的追理想

RK  LW WK  SONG        SINGER   TREND           

01  16  06  有理想       李榮浩     10>10>06>15>16>01
02  04  03  圓         江海迦     11>04>02
03  15  02  Believe In Live     方皓玟     15>03
04  06  06  永遠很近      黎曉陽     05>06>07>02>06>04

05  20  03  來自天堂的魔鬼   鄧紫棋     18>20>05
06  11  02  哪裡只得我共你   Dear Jane   11>06
07  14  02  夢想家       鍾舒祺     14>07
08  10  04  夢花鏡影      Fabel     09>05>10>08
09  05  03  偽君子       陳慧琳     14>05>09
10  13  03  不可能       周柏豪     20>13>10
11  Ne  01  消化不良      周國賢     11
12  Ne  01  這首歌的名字是秘密 鍾舒漫     12
13  09  03  四不像       泳兒      19>09>13
14  Ne  01  穿花蝴蝶      衛蘭      14

15  12  04  生於斯       C AllStar   11>09>12>15
16  01  08  山林道       謝安琪     14>04>03>08>12>06>01>16
17  18  02  Keep On, Fight On   馮允謙     18>17
18  02  05  脂肪葡萄      陳詠謙     14>13>07>02>18
19  08  04  初開        麥浚龍     10>12>08>19
20  Ne  01  天生發呆      Trekkerz   20

OUT
XX  03  05  無中生有     Super Girls  19>05>15>10>03
XX  07  04  兜圈       林宥嘉     12>14>04>07
XX  17  02  盔甲       閻奕格     17>17
XX  19  01  亂世超人     Nowhere Boys 19

ED’s Weekly Choice
月球上的人 - 陳奕迅(2007 ; 認了吧)

月球下的人的姊妹作
同樣是林若寧的詞
亦可以算是其填得最好的歌詞之一

在月球上空無一人
乍看眼下地球的每段情緣
都是虛無縹緲的

International Pick TOP 5
Stressed Out(Twenty One Pilots)[2] / Victorious(Panic! At the Disco) / Everytime(Chen@EXO/Punch) / Cake By The Ocean(DNCE) / Taste The Feeling(Avicii/Conrad Sewell)

ED's Choice Billboard [2016#Q1]
第一季總結

季度十大歌曲 [跨季榜分計算在內 | 排名不分先後]
有人共鳴 / 林奕匡
一晚長大 / 勞嘉怡
異類的同類 / 蔡健雅
Children Song / 周國賢
舊街角 / 連詩雅
野生動物 / 李榮浩
緋荔榭‧少年 / 張敬軒
你是你本身的傳奇 / 方皓玟
星期一太空漫遊 / Blaster
山林道 / 謝安琪

歌手走勢 [暫時七強 | 排名不分先後]
男歌手
李榮浩 // 冠軍歌 / 野生動物 / 有理想
周國賢 // 冠軍歌 / Children Song // 上榜歌 / 消化不良
林奕匡 // 冠軍歌 / 有人共鳴 // 三甲歌 / 一雙手
張敬軒 // 冠軍歌 / 緋荔榭‧少年 // 三甲歌 / 叮噹可否不要老
陳詠謙 // 三甲歌 / 脂肪葡萄
麥浚龍 // 三甲歌 / 睡前服 // 上榜歌 / 初開
黎曉陽 // 三甲歌 / 永遠很近 // 上榜歌 / 陪你渡過漫長歲月

女歌手
方皓玟 // 冠軍歌 / 你是你本身的傳奇 // 三甲歌 / Believe In Live
李幸倪 // 三甲歌 / 雙雙
容祖兒 // 冠軍歌 / 我好得閒 // 上榜歌 / Gotta Get High
連詩雅 // 冠軍歌 / 舊街角
勞嘉怡 // 冠軍歌 / 一晚長大 // 三甲歌 / 至少我們之間還有一首歌
蔡健雅 // 冠軍歌 / 異類的同類
謝安琪 // 冠軍歌 / 山林道 // 三甲歌 / 有夢要想

組合
Blaster // 冠軍歌 / 星期一太空漫遊
C AllStar // 三甲歌 / 夜幕天星 // 上榜歌 / 生於斯
Dear Jane // 冠軍歌 / 七百萬種樂與怒 // 上榜歌 / 哪裡只得我共你
Fabel // 上榜歌 / 夢花鏡影
SiS樂印姊妹 // 三甲歌 / 新世界
Super Girls // 三甲歌 / 無中生有
Twins // 上榜歌 / emoji

ED's Choice Billboard [2016#Q1]
第一季總結

有人共鳴  ...
ed8671ed 發表於 2016-3-22 23:30

野生動物同ed真係天生一對
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

ED's Choice Billboard [2016#13]

作曲 / 李榮浩
作詞 / 李榮浩
編曲 / 李榮 ...

我家GEMGEM好勁

作曲 / 李榮浩
作詞 / 李榮浩
編曲 / 李榮 ...
有理想 !!! 三台冠 !!!
Believe In Live 爆升 !!! GEMGEM no.5

第一季總結

有人共鳴  ...
而家李榮浩應該係男歌手第一位 !!!

季度十大
每季榜分最高之十首歌曲。[跨季榜分計算在內 | 排名不分先後]

Trend Chart #1
統計最近五星期之 ...
ed8671ed 發表於 2015-12-29 19:12
永遠很近 billboard 拎左冠軍 下周大榜冠軍無懸念

野生動物同ed真係天生一對
RVHOCPC 發表於 2016-3-22 23:33

走開啦走開啦
我家GEMGEM好勁
bagfgfcde 發表於 2016-3-22 23:33

爆升幅度無能及噶
有理想 !!!  三台冠 !!!
Believe In Live 爆升 !!!  GEMGEM no.5  ...
chanchan0909 發表於 2016-3-22 23:33

恭喜美浩
唔quote咁長 : 小道消息話美浩真係排緊第一喔
下星期有人選 希望u估中噶

AGA美走勢

AGA美走勢
JasOh103 發表於 2016-3-23 00:02

半個愛迦力噶

半個愛迦力噶
ed8671ed 發表於 2016-3-23 11:00

愛shega就要愛aga就要愛gaga
Unholy trinity無得揀

作曲 / 李榮浩
作詞 / 李榮浩
編曲 / 李榮 ...
一齊冠噶
睇黎李榮浩有得爭五台冠
Nowhere Boys 19>XX

一齊冠噶
睇黎李榮浩有得爭五台冠
Nowhere Boys 19>XX
nicholashin 發表於 2016-3-23 14:30

首歌太咸濕 唔襯我喲
愛shega就要愛aga就要愛gaga
Unholy trinity無得揀
JasOh103 發表於 2016-3-23 11:09

總之叫阿ga都愛喔

首歌太咸濕 唔襯我喲
ed8671ed 發表於 2016-3-23 19:44
如果首歌係賴爽唱 你仲會唔會嫌咸濕

作曲 / 李榮浩
作詞 / 李榮浩
編曲 / 李榮 ...

GEM 勇奪 TOP 5 太開心所以趕唔切著翻條褲先出街
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

GEM 勇奪 TOP 5 太開心所以趕唔切著翻條褲先出街
616.1314 發表於 2016-3-25 22:51

i'm sorry gemgem
搞到你要著住紙尿片表演