返回列表 發帖

《慈善星輝仁濟夜》討論區

20:30 - 22:30

慈善晚會由鄭裕玲(Do姐)、林盛斌、吳家樂與陳庭欣擔任司儀,除了Do姐主持大局之外,還有另外三位「姐級」人馬共襄善舉:汪明荃(阿姐)夥拍黎耀祥合演粵劇折子戲《帝女花之庵遇》,獻上旑旎動人的曲韻;薛家燕及Mario Cordero(肥媽)分別探訪「仁濟永強全癱病人基金」的受助者,家燕姐更以歌聲鼓勵全癱病人積極振作。做善事又怎少得一眾充滿善心的歌手?張敬軒、林欣彤、糖妹和台灣偶像辰亦儒等,輪流送上悅耳好歌。「校長」譚詠麟則會壓軸登場,以多首金曲,呼籲善長慷慨解囊,鼎力捐輸!

之前記者會(23/12)有:羅力威、胡鴻鈞、Gin Lee、AGA及吳業坤

環球唔玩勁歌,但係仲有一加一

Mag又上TVB

來來去去又係嗰啲歌手,算把啦
任我行 失憶蝴蝶

罷睇tvb

預左呢期倫伯會活躍於各大cctvb既節目

20:30 - 22:30

慈善晚會由鄭裕玲(Do姐)、林盛斌、吳家樂與陳庭欣擔任司儀,除了Do姐主持大局 ...
ed8671ed 發表於 2014-12-27 23:46

會唔會 D 表演嘉賓換晒?
羅力威轉左做張敬軒
胡鴻鈞轉左做林欣彤
AGA GL 轉左做糖妹
吳業坤轉左做辰亦儒
本週冠軍歌: 黑玻璃 - 洪嘉豪

我覺得環球會俾tvb臨時飛起

我覺得環球會俾tvb臨時飛起
PangChiYeung 發表於 2014-12-28 00:55

Aga GinLee 出席記者會係12/23喎,要飛起環球,
之前應該已經落左 order 啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

真係.....星光暗淡
個陣容同東華冇分別....同保良局差好遠

aga 同 gin lee呢兩隻樂壇小強
係咪想學狄易達唱明日之謎唱夠一年半載
Happy and Blessed.

竟然有MAG
呢期曝光多左好多

係咁叫AGA GINLEE 咁KARY R﹠K呢 ﹣_﹣
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

TVB 電視廣告冇美彤嗄

2015.01.03 - 慈善星輝仁濟夜
播出日期: 2015.01.03 (六)        

為仁濟醫院各項服務、慈善基金籌募善款的《慈善星輝仁濟夜》,由鄭裕玲(Do姐)、林盛斌(Bob)、吳家樂與陳庭欣擔任晚會司儀,聯同譚詠麟、張敬軒、辰亦儒等歌星、黎耀祥、麥長青(麥包)、梁烈維(維維)等藝員傾力演出,喚起仁濟各界善長、各大小商戶、觀眾的善心,鼎力捐助。

除了Do姐主持現場大局之外,節目還請來另外三位「姐級」人馬共襄善舉:汪明荃(阿姐)夥拍好戲之人黎耀祥,合演粵劇折子戲寶《帝女花之庵遇》,獻上旑旎動人的曲韻;薛家燕及Mario Cordero(肥媽)分別探訪「仁濟永強全癱病人基金」的受助者,分享積極人生。家燕姐除了為慈善獻唱之外,還會夥拍維維、《明星愛廚房》主持麥包合力炮製佳餚,以饗台下的善長仁翁。

人氣歌手張敬軒亦會看望一位罹患癱瘓病症的8歲小妹妹,兩人更會合作彈琴,透過音符帶出「關愛共融」的信息。為讓捐款人士了解仁濟醫院多年來於公益事業不遺餘力的投入,AGA和Gin Lee(李幸倪)、胡鴻鈞與蕭正楠也會探望機構提供多類型服務的其他受助對象,其中AGA、Gin Lee會跟復康中心的工友們大合唱,為現場添上一片歡欣、和諧的氣氛。

為善最樂,又怎少得一眾歌手充滿善心的悠揚歌聲,亮相籌款晚會的樂壇精英還有林欣彤、糖妹(黃山怡)、羅力威和台灣偶像辰亦儒,輪流送上熱播好歌。而「校長」譚詠麟則會壓軸登場,以多首經典金曲,呼籲善長們慷慨解囊,踴躍捐輸!

TVB 電視廣告冇美彤嗄
Our_Souvenir 發表於 2014-12-29 17:51

頭2秒有呀
http://programme.tvb.com/variety/yanchaicharityshow2015/video/578490/196594

難得有美彤
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

唔計上次東華深夜先有得唱,mag有21個月無出現個慈善show

頭2秒有呀
ed8671ed 發表於 2014-12-29 18:21

好彩 原來我睇漏眼嗄

唔計上次東華深夜先有得唱,mag有21個月無出現個慈善show
carols26 發表於 2014-12-29 18:44

你講得好啱, 唔計上次東華深夜兩點先有得唱,Mag真係足足21個月冇出過tbb慈善show, 對上一次要數到2013年博愛同GEM合唱嗰次, 陰功。

你講得好啱, 唔計上次東華深夜兩點先有得唱,Mag真係足足21個月冇出過tbb慈善show, 對上一次要數到2013年 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 22:07

舖定紅地毯等 Mag 回娘家
唔好再留喺外家 攪到兩邊不是人了
我已經幻想緊 佢翻嚟嘅時候 個記招 會有幾熱鬧了
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

舖定紅地毯等 Mag 回娘家
唔好再留喺外家 攪到兩邊不是人了
我已經幻想緊 佢翻嚟嘅時候 個記招  ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 22:21

係咩? 即使返娘家亦好難包個priority會放喺佢度喎, 畢竟吳小姐先係何生帶出身嗰個。

一個唔好彩變女版hubert就慘。

係咩? 即使返娘家亦好難包個priority會放喺佢度喎, 畢竟吳小姐先係何生帶出身嗰個。
一個唔好彩變女版h ...
thecool123 發表於 2014-12-29 22:28

佢會係女版 Alfred :)
Joyce 個位,一路都冇人 fill 得到,
以 Mag 咁強嘅性格,兼且中文好咁多,佢會比 Joyce 更 fight 得到。

以 Mag 咁強嘅性格,兼且中文好咁多,佢會比  ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 22:29

但係我都有小小覺得係TVB對蛋記好左...    第二回同今日記招D新聞重點都係佢地到....
   不過當然希望Mag 回歸... 同Alfred合唱啦!!! 哈哈!

我想mag入華納
50 字節以內

但係弱雞係反肚魚
50 字節以內

睇依個娛聞,mag親自講會開始做第五隻碟,不過無講蛋記定星記

但以Mag實力要淪落到fill Joyce個位, 其實都幾慘啦下話, Joyce除咗唱咗"愛回家"仲做過D咩呀? Mag即使俾人hea, 樂壇成績都好過Joyce好多倍, 假假地一千零一次人生都入過RTHK年尾十大。

而家你覺得如果俾Mag fill Joyce個位我地應該開心?

但係我都有小小覺得係TVB對蛋記好左...    第二回同今日記招D新聞重點都係佢地到....
sosomusic 發表於 2014-12-29 22:43

新聞重點 唔關 TVB事,東方 嘅 1st priority 一定比 英皇 架麻 :)

而且到場嘅歌手,做完 Kay 之後,真係好難再搵新 point 寫,
立立同泳兒,Super Girls 同 BOP,真係唯一有得寫下嘅 point。

但以Mag實力要淪落到fill Joyce個位, 其實都幾慘啦下話, Joyce除咗唱咗"愛回家"仲做過D咩呀? Mag即使俾 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 22:57

去fill Joyce個位不如留係英記
不過入星記會吾會903 byebye
50 字節以內

但以Mag實力要淪落到fill Joyce個位, 其實都幾慘啦下話, Joyce除咗唱咗"愛回家"仲做過D咩呀? Mag即使俾 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 22:57

Joyce 個位,喺 2010/2011 生出嚟嘅時候 係好靚架,
係佢之後知道自己想行乜野路 但自己唔夠力去執行,
而且佢中文唔夠好,喺歌詞上變得好被動。

Mag 可以將 Joyce 個位嘅原意 做得更好,
而且而家有 Jinny 頂左啲劇集歌,佢未必需要唱咁多。

Joyce 個位,喺 2010/2011 生出嚟嘅時候 係好靚架,
...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:09

係wor, 巨聲3kayee 都入左voice

...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:09

即使 2010/2011 年亦唔多覺Joyce個位有幾靚喎。平凡過平凡, 得隻處境劇歌咁囉。

你都識講而家有Jinny頂哂啲劇集歌, 咁過到去仲有咩撈?  唔覺星X除咗劇集歌以外仲有咩大作為。

係wor, 巨聲3kayee 都入左voice
sosomusic 發表於 2014-12-29 23:18

都係四,五線
50 字節以內

即使 2010/2011 年亦唔多覺Joyce個位有幾靚喎。平凡過平凡, 得隻處境劇歌咁囉。

你都識講而家有Jinny頂 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 23:19

星星所謂嘅碟簡直不堪入目 係英記d碟起碼有質素
50 字節以內

你都識講而家有Jinny頂 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 23:19

愛回家 只係 side dish,你唔提我直程唔記得左呢首。

有故事的人  半份關心  配角  渺小  呢啲歌,
全部係一個好嘅開頭,接唔接到落去,好睇歌手本身。

愛回家 只係 side dish,你唔提我直程唔記得左呢首。

全部 ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:24

it is undeniable that上面d歌係幾好,但星星今時唔同往日,睇下0鏗隻cd
50 字節以內

全部 ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:24

以我記憶所及, 呢堆歌反應都係麻麻地咋喎, 仲要多數只係改編台灣歌,碟亦只上過銷量榜一week低位, 最記得只係嗰D hea爆MV。

it is undeniable that上面d歌係幾好,但星星今時唔同往日,睇下0鏗隻cd ...
miko 發表於 2014-12-29 23:28

新碟都未出,1月先出,仍會期望!

it is undeniable that上面d歌係幾好,但星星今時唔同往日,睇下0鏗隻cd ...
miko 發表於 2014-12-29 23:28

咪就係睇下個歌手 夠唔夠力做到 今時都可以係往日囉。
Alfred fight 唔到主打歌,但 side cut 已經 fight 到架喇。
做歌環境差左,就自己出多啲力,
但 發行同宣傳嘅優勢 係點都喺度架麻。

以我記憶所及, 呢堆歌反應都係麻麻地咋喎, 仲要多數只係改編台灣歌,碟亦只上過銷量榜一week低位, 最記得 ...
thecool123 發表於 2014-12-29 23:29

Joyce 同 Alfred 第一隻碟銷量都係一週冠,
公司比佢兩個嘅起步係一樣嘅,之後嘅野,就睇人喇。

Joyce 同 Alfred 第一隻碟銷量都係一週冠,
公司比佢兩個嘅起步係一樣嘅,之後嘅野,就睇人喇。 ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:43

Joyce 第一隻碟好記得冇冠喎, 當然我講係商會榜唔係hmv。

Joyce 第一隻碟好記得冇冠喎, 當然我講係商會榜唔係hmv。
thecool123 發表於 2014-12-29 23:54

林欣彤《Vocalist》 1>1>1>3>1>3>4>xx
鄭欣宜《有故事的人》 5>1>6>xx
許廷鏗《出走三部曲》 4>xx>1>8>xx

林欣彤《Vocalist》 1>1>1>3>1>3>4>xx
鄭欣宜《有故事的人》 5>1>6>xx
許廷鏗《出走三部曲》 4>xx>1>8>xx ...
Bluejays 發表於 2014-12-29 23:57

睇呢個牌面第一年Joyce已遠遜Mag, 所以你假設話Mag fill Joyce個位大家應該開心, 我真係好難認同。因為呢個係big step back。

睇呢個牌面第一年Joyce已遠遜Mag, 所以你假設話Mag fill Joyce個位大家應該開心, 我真係好難認同。因為 ...
thecool123 發表於 2014-12-30 00:15

作為Mag fans其實fill joyce個位可能走出mag style
50 字節以內

以我記憶所及, 呢堆歌反應都係麻麻地咋喎, 仲要多數只係改編台灣歌,碟亦只上過銷量榜一week低位, 最記得 ...
thecool123 發表於 29-12-2014 23:29

Joyce 2011年底第二隻碟《故事的配角》就真係得9>xx
2013年底Joyce第三隻碟《The Voice of Love》 都係9>xx
明年星娛樂第四隻碟

Mag 2012年第二隻碟《Love is Light》3>4>xx
2013年第三隻碟《District 23》3>4>xx
2014年第四隻碟《Mooooody Me》2>4>xx
明年第五隻碟

Mag雖然未能再創第一隻碟既佳績,但總算keep到既

睇呢個牌面第一年Joyce已遠遜Mag, 所以你假設話Mag fill Joyce個位大家應該開心, 我真係好難認同。因為 ...
thecool123 發表於 2014-12-30 00:15

因為你冇 take into account,
如果當年喺星煥做一姐嘅係 Mag,佢呢幾年可以 fight 到啲乜,
而且既可以擁有發行宣傳嘅優勢,又唔駛做夾心人。

因為你冇 take into account,
如果當年喺星煥做一姐嘅係 Mag,佢呢幾年可以 fight 到啲乜,
而且既可以 ...
Bluejays 發表於 2014-12-30 01:12

當年星記分俾Joyce咪又多數係D翻版台灣歌? 而且吳小姐今日仍然喺度, 唔排除到最後結果都係一樣分哂D好嘢俾佢。首先我講明我好睇旦旦唔順眼, 尤其今年hea到離譜, 只係覺得過去星X都未必好似你咁樂觀咁囉。

當年星記分俾Joyce咪又多數係D翻版台灣歌? 而且吳小姐今日仍然喺度, 唔排除到最後結果都係一樣分哂D好嘢 ...
thecool123 發表於 2014-12-30 01:28

你睇慣EEG文化,做歌無憂 但 宣傳死直,
可能唔明 星煥/夢 宣傳無憂 但 做歌似打仗 嘅方法。

Joyce 試過錄音前一晚,自己搵填詞人填過一份新詞,比佢過左關出街。
Alfred試過靜雞雞將自己填嗰份詞send左比指定嘅填詞人,
個填詞人接受份詞,又過關。
仲未計Alfred有時改填詞人啲詞改到要加埋自己個名上去先掂,
又或者同監製/編曲坐埋改配樂改幾次,而家連demo都自己出去搵埋。
喺咁嘅創作環境底下,你可以想像 Mag 可以做到幾多野,
而呢啲野,又同 Jinny 有乜野關係?
最緊要就係要 Jinny 唱晒啲劇集歌,唔好煩 Mag。

你睇慣EEG文化,做歌無憂 但 宣傳死直,
可能唔明 星煥/夢 宣傳無憂 但 做歌似打仗 嘅方法。
Bluejays 發表於 2014-12-30 03:03

照你咁講,要走後門洗橫手先出到D嘢,仲要唔知老細最終會唔pass,點解你講到係一件好事嘅? 仲有你自己都話Jinny已唱晒啲劇集歌, 咁你覺得仲有咩剩俾新入來嘅人玩呢?

照你咁講,要走後門洗橫手先出到D嘢,仲要唔知老細最終會唔pass,點解你講到係一件好事嘅? 仲有你自己都話J ...
thecool123 發表於 2014-12-30 05:34

因為喺一個咁嘅環境,只要你有能力,
你能夠擁有嘅自由,比任何其他公司都多。
可以係天堂 可以係地獄,只要過倒條線,就係天堂。

我嘗試下用 TVB 嘅傳統舉例 :
由 杜琪峰/韋家輝 年代,到 天與地 創作班底,到 王祖藍,
TVB 一直都暗中鼓勵緊呢啲級數嘅創作人存在,唔可以多,但一定要有。
呢啲創作人所擁有嘅自由同資源,佢地喺TVB以外係搵唔到。

如果星夢簽得 Mag,佢一定即刻有碟出,
咁只要佢唔駛唱劇集歌,佢咪可以做打游擊歌囉。