返回列表 發帖

《香港亞洲流行音樂節2015》 (2015.03.27)

音樂節舉行日期 : 2015 年 3 月 27 日 (星期五)
音樂節舉行地點 : 灣仔香港會議展覽中心展覽廳5B、C

直播 : 港台電視31台、無線電視收費台、亞洲電視 (香港台及美國台)、有線電視、now TV、香港電台 及 Letv

由國際唱片業協會(香港會)主辦,香港特別行政區政府「創意香港」贊助的亞洲流行音樂盛事。來自中國內地、香港、台灣、日本、韓國、新加坡、馬來西亞和泰國八個亞洲地區之樂壇歌手將聯手參與。

音樂節分為兩大部份,

第一部份由參與音樂節的亞洲七地、包括中國內地、香港、台灣、日本、韓國、新加坡和馬來西亞各派出獨當一面的樂壇巨星參加觀摩表演
第二部份由參與各地所選出之樂壇新星作賽,今屆新增了來自泰國的選手,大會總共有八组歌手角逐「亞洲超級新星」的殊榮,體驗「亞洲音樂一體化」的大會主題。

「香港亞洲流行音樂節2015」參與觀摩表演的巨星包括:
中國內地 - 「中國好聲音」的余楓和張碧晨
香港 - 林峯
台灣 - 范曉萱+A
日本 - SEKAI NO OWARI
韓國 - INFINITE
新加坡 - 何維健
馬來西亞 - 品冠

角逐「亞洲超級新星」榮譽的歌手則有
中國內地 - 劉思涵
香港 - 馮允謙
台灣 - 孫盛希
日本 - GILLE
韓國 - The Barberettes
新加坡 - Reuby
馬來西亞 - POOVA
泰國 - King Kong and the Chum

「亞洲超級新星」大賽並邀請到亞洲八地的資深音樂人擔任評判,包括:
中國內地 - 譚天玄
香港 - 許願
台灣 - 姚謙
日本 - her0ism
韓國 - Byoen SerngBok
新加坡 - Dick Lee
馬來西亞 - 王禮麟
泰國 - Jirapan Ansvananda

他們將決定以下專業評審獎項的得主:
「香港亞洲流行音樂節2015超級新星大獎」
「香港亞洲流行音樂節2015最佳舞台演繹大獎」
「香港亞洲流行音樂節2015最佳歌曲演繹大獎」

除了專業評審獎項外,大會得到Letv樂視的鼎力支持,由Letv設立一項「Letv人氣大獎」的獨立獎項,全球樂迷只需透過互聯網便可即時選出他們心目中的亞洲超級新星人氣大獎得主

「Letv人氣大獎」投票詳情
即日起登入 http://music.letv.com/izt/2015hkamf 就可以選出你喜歡的參賽新星,可能成為「Letv人氣大獎」得主

資料來自 : 香港亞洲流行音樂節官方網站新聞稿
http://www.hkamf.org/index.php/zh/hkamf-2015/news2015/68-hkamf2015-press-release

歷屆代表香港參賽歌手
2011 陳偉霆
2012 洪杰
2013 陳僖儀
2014 J.Arie (冠軍)
2015 馮允謙

歷屆代表香港作為表演嘉賓的歌手
2011 容祖兒
2012 古巨基
2013 謝安琪
2014 楊千嬅
2015 林峯

Jay bb加油啊!

做乜今年先到 JAY

原来是IFPI举办的,吾怪得无四大的歌手了,还有,林峰也是巨星??????

林峯

林峰啊
快d出新歌喇

人地假假地都係亞男+最男
勁過未拎過最女既yumk 嘎

cm有冇會員去睇?
我淨係想睇SEKAI NO OWARI

歷屆代表香港參賽歌手
2011 陳偉霆
2012 洪杰
2013 陳僖儀
2014 J.Arie (冠軍)
2015 馮允謙

其實係咪英皇兩個太陽兩個咁輪?
下年應該仲係英皇,唔通會派Angela / 陳凱彤...?

余楓和張碧晨中國年年都派中國好聲音D人出黎做觀摩巨星

jay 點解會而家先出

LF 去會唔會今年有歌出
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

唉,林峯~算啦
我估錯這個世界得到教訓

我抽飛係為左睇無限

唔知 JAY 會唔會拎新歌黎參賽呢

拎緋聞女友的新歌參賽先對
小白 發表於 2015-3-27 18:53

Jay 唔似得你會借題發揮

【on.cc東網專訊】 歌手馮允謙出席記者會,他表示在今晚舉行的音樂會將會以壓軸參賽者出場,坦言感到壓力:「唔諗贏輸,我鍾意音樂、唱歌同表演,屆時會自彈自唱,希望順利入到第二Round。」

峯哥都唔會唱新歌架啦
最多咪唱chok同nice

林峯,jay幾時出?

林峯唱愛在記憶中找你

[
FF獨家] 林峯為了準備香港出席"香港亞洲流行音樂節2015", 特地編排新舞步, 讓大家耳目一新! 究竟阿峯綵排情況係點呢? FF率先分享給大家!

==============================
家先知原來今晚做
中國好聲音同香港歌手出左未?

仲喺學校 遲 d 睇返啦

Oh Jay Fung入唔到second  round

唔知會唔會咁快就有無限啲片睇呢

Oh Jay Fung入唔到second  round
KITSTON 發表於 2015-3-27 22:13

Second round 係 8個 foul 淨幾多個?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

2nd round, 3 強?

oncc....
日本參賽者Gille代表日本出戰《香港亞洲流行音樂節2015》,先拔頭籌勇奪「最佳舞台演繹大獎」及「最佳歌曲演繹大獎」,並順利晉身三強,最後成功奪「香港亞洲流行音樂節2015超級新星大獎」成三料贏家
musiclife

2nd round, 3 強?
oncc....
日本參賽者Gille代表日本出戰《香港亞洲流行音樂節2015》,先拔頭籌勇奪「 ...
musiclife 發表於 2015-3-28 07:26

報導裡面講 個冠軍話佢一定會飲酒嗰度幾好笑。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

爆seed哥越黎越型
Nice好正

jay fung 唱得差d 入唔到好正常 派佢出都估到結果係咁

JAY ADD OIL!! 要為香港爭光啊~

JAY ADD OIL!! 要為香港爭光啊~
twilight 發表於 2015-4-28 21:09

完左囉 wo