返回列表 發帖

TVB音樂節目討論 (2015.05)

其實而家勁歌錄影又唔出通告
用錄影時間開po 又好似好亂咁
加上如果每集勁歌既討論人數其實又唔係好多
咁不如gp 埋一齊 好嗎?

樂勢力
2015.05.02 - 鄭欣宜、胡鴻鈞、許廷鏗
播出日期: 2015.05.03 (日)        

你做過甚麼瘋狂的事?鄭欣宜、胡鴻鈞、許廷鏗笑談目前最瘋狂的經歷。而他們與朋友一起參加派對狂歡後,有何方法可以令他們冷靜下來?今集「超級勁歌推介」,有汪明荃親述<華麗轉身>的意義。

為了令人明白不應憑外表判斷自己的價值,鄭欣宜聯同陳奐仁和黃偉文合力推出新曲<你瘦夠了嗎?>,宣揚正面訊息。欣宜為證實「蚊跳到,象都可跳到」,會來一次現場版「直立一字馬」,證實重量級MV絕對「零剪接」和「沒有任何電腦特技」!

合唱歌,並不一定是男女合唱。由胡鴻鈞、許廷鏗合唱的《天眼》主題曲<真相>,剛陽味甚濃,與兩位「情歌王子」的形象似有出入,二人會用甚麼方法演繹這首歌?胡鴻鈞亦會細說合唱時,二人擦出過甚麼火花!

節目亦會送上4-Minute <Crazy>、周柏豪<百年不合>、Soler<一樣>、Taylor Swift<Style>、Zani <Love Never Die>等MV。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

汪老人又又又出黎華麗轉身

之前見過個廣告話 超級勁歌推介 喺 JSG/樂勢力/music cafe/無間音樂 都會出現~

汪老人又又又出黎華麗轉身

之前見過個廣告話 超級勁歌推介 喺 JSG/樂勢力/music cafe/無間音樂 都 ...
ed8671ed 發表於 2015-4-27 18:10

Lisa 係咪要所有音樂節目都要出現

其實究竟係點安排
上個post好亂睇唔明
金曲挑戰站取消咗?
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

其實而家勁歌錄影又唔出通告
用錄影時間開po 又好似好亂咁
加上如果每集勁歌既討論人數其實又唔係好多
咁 ...
hinz 發表於 2015-4-27 17:59

不如你 樓頂 寫翻成個 Jade + J2 schedule 出嚟
如果唔係答極都仲有人問

TVB
超級勁歌推介 一至五 0945 / 六日 1555
勁歌金曲 六 2300-2330
樂勢力 六 0300-0400

J2
無間音樂 一至五 1130-1230
超級勁歌推介 一至五 1640 / 0000
Music Café 五 0005 / 0500 日 0600
樂勢力 六 1130-1230
勁歌金曲J2版 日 1800-1900
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

咁姐係 禮拜一~五 超級勁歌推介 = 挑戰歌?
然後六日=重量plug / 勁歌推介???

好亂啊呢個節目搞到??? 定抑或 挑戰歌 要等到禮拜五無間音樂公佈???

mytv好似冇update超級勁歌推介

今日超級勁歌推介又係汪明荃!!!!!!!!!!都唔知道要推介幾多百萬次!!!!!!!

好亂啊呢個節目搞到??? 定抑 ...
PangChiYeung 發表於 2015-4-27 21:04

會唔會係一至五個超級勁歌推介同勁歌金曲version係inter-related
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

好亂啊呢個節目搞到??? 定抑 ...
PangChiYeung 發表於 2015-4-27 21:04

有up
02 著地 - 鄧麗欣

有up
hinz 發表於 2015-4-27 21:24

有咩.. 我見勁歌金曲個頁冇

不如你 樓頂 寫翻成個 Jade + J2 schedule 出嚟
如果唔係答極都仲有人問

TVB
超級勁歌推介 一至 ...
Bluejays 發表於 2015-4-27 19:15

無間音樂 翡翠台都會播啊

無間音樂 翡翠台都會播啊
PangChiYeung 發表於 2015-4-27 21:40

http://mytv.tvb.com/music/jsuperhits/204141
02 著地 - 鄧麗欣

d節目改到不知所謂,同埋咪又系果d嘉賓,勁歌幾時先可以回復昔日的輝煌啊

超級勁歌推介都係播mv姐唔駛討論

超級勁歌推介都係播mv姐唔駛討論
rubylovessss 發表於 2015-4-28 00:07

咁 勁歌金曲 / 樂勢力 / Music Cafe / 音樂工房 喇
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

樂勢力幾時開始?
未聽過
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

無間音樂
新歌進場轉左做星期一播, 今集仍然都係胡蓓蔚主持
嘉賓係A2A
Love Me 係派歌陣黎
暫時睇落除左轉左日子播之外無乜改變

第二首歌係 一路走來
仍然叫 "勁歌金榜挑戰歌"
應該今集播番上星期挑戰歌
第三,五首係真相 & Let's Keep This Tonight, 係 勁歌金榜挑戰歌 + 超級勁歌推介 (只播MV)
第四,六首係勁歌金榜挑戰歌, 我們都是這樣長大的 & 反正我信了

最後一節有新野, 嘉賓推介歌曲
大孖揀左眼淚極黑 (第八首)
細孖揀左傳聞 (第七首)
節目仲未完, 未知最後一首播咩

傳聞播得半首, 但眼淚極黑播晒
最後播番佢地首舊歌 回家  
(諗番起上次新歌進場訪問若琪, 最後一首歌都突然播番 年輕的心跳, 果時覺得好奇怪, 原來已經暗中有鋪排)
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

無間音樂
嘉賓係A2A
暫時睇落除左轉 ...
hechart 發表於 2015-4-28 02:28

最後一首係
AOA - 回家
本週冠軍歌: 黑玻璃 - 洪嘉豪

無間音樂
嘉賓係A2A
暫時睇落除左轉 ...
hechart 發表於 2015-4-28 02:28

其實係咪上星期gar呢集無間
    因為上星期冇播到新歌進場

其實係咪上星期gar呢集無間
    因為上星期冇播到新歌進場
PangChiYeung 發表於 2015-4-28 07:07

胡蓓蔚一開始講到明新歌進場以後轉做星期一播
HKSONG Wk3冠軍: 夜視鏡 - 陳卓賢 www.hk-mcc.net/charlie/hksong fb,ig: hksongchart

胡蓓蔚一開始講到明新歌進場以後轉做星期一播
hechart 發表於 2015-4-28 07:55

咁姐係挑戰歌要下星期先知啦wor

咁姐係挑戰歌要下星期先知啦wor
PangChiYeung 發表於 2015-4-28 08:30

以後應該都冇挑戰歌 勁歌推介 重量 PLUG 啦
得超級勁歌推介

以後應該都冇挑戰歌 勁歌推介 重量 PLUG 啦
得超級勁歌推介
Our_Souvenir 發表於 2015-4-28 18:36

新歌進場無間音樂 唔係會播 勁歌金榜挑戰歌 咩??

咁超級勁歌推介得四首 仲要兩首挑戰過既... 今個星期循環播呢四首?

新歌進場無間音樂 唔係會播 勁歌金榜挑戰歌 咩??

咁超級勁歌推介得四首 仲要兩首挑戰過既... 今 ...
PangChiYeung 發表於 2015-4-28 19:43

我估
可能尋晚果集係過渡期
所以播返上週挑戰歌
而佢介紹其中兩首挑戰歌時係講埋同時係超級勁歌推介

而家都冇左金曲挑戰站
所以我先有以上咁既推測 (挑戰歌 + 重量 PLUG + 勁歌推介 -> 超級勁歌推介)

2015.05.02 - 久未露面的恭碩良、Soler現身《勁歌》
播出日期: 2015.05.02 (六)       

最近轉換了新唱片公司的恭碩良(Jun),為《勁歌金曲》表演一段節拍強勁的Drum Solo,寓意自己能夠大展鴻圖。之後,他拿著木結他自彈自唱<Believe>,鼓勵大家去做自己相信的事。同樣有一段時間沒有跟香港樂迷見面的Soler,也帶來華語歌<一樣>,這對孖仔表示不喜歡比較,所以想透過歌曲帶出人人都是一樣的訊息。

另有鄭欣宜(Joyce)配合勁舞獻唱<你瘦夠了嗎>,希望大家不要被外表或身形影響自信和自我價值,努力實現夢想及保持心中一團火。本周「勁歌金榜」冠軍歌是容祖兒(Joey)的<這麼近那麼遠>,她會現場演繹這首翻唱自「歌神」張學友作品的歌曲。
02 著地 - 鄧麗欣

點解唔唱 我在機場等船 ??

睇黎J2台個兩part應該係繼續播MV

btw希望Joyce會唱Live

柏豪錄咗勁歌

Believe上年出架喎

星期二晚無間音樂變做以前星期一的勁歌金榜速遞
最後兩首歌播超級勁歌推介 (華麗轉身) 同派歌陣 (Love Me)
接近無改變過

今日呢集全新環節
成個環節都叫"超級勁歌推介"
謝文欣都出現左, 同周志康一齊主持
照佢地講應該會播晒呢兩星期所有超級勁歌推介 + 歌手/幕後的介紹
而第一首係華麗轉身
第二首係真相
第三首係we touch, 畫面顏色都係有d問題
第四首 Let's keep this tonight, 介紹同勁歌果個唔同
-------------------
第三節開始似乎變另一個環節?
一黎就播 "我沒那麼愛你 (丁噹)"
--------------------
跟住係播 方大同 黑白灰
第3, 4節係播華語歌MV同講華語歌手最新消息 (但呢個環節無名 )
咁似乎雙語榜播被取代了

之後係播 郁可唯 - 原諒不美好
但播之前彈左個超級勁歌推介出黎
頭先明明話4首超級勁歌推介都睇晒
唔知係整錯定點
-------------------
最後一節
周興哲、楊凱琳 愛在聖誕 (呢首好聽呀, 不過而家先播會唔會遲左d... 夏天都黎緊)
最後兩首係 周董 天涯過客, 魏如萱 在不確定的世界裡

星期三晚無間音樂主題: 超級勁歌推介
1. 華麗轉身 - 汪明荃
2. 真相 - 許廷鏗 / 胡鴻鈞
3. WeTouch - 側田
4. Let's Keep This Tonight - 馮允謙

下半 part 係華語歌精選
5. 我沒那麼愛你 - 丁噹
6. 黑白灰 - 方大同
7. 原諒不美好 - 郁可唯
8. 愛在聖誕 - 周興哲 / 楊凱琳
9. 天涯過客 - 周杰倫
10. 在不確定的世界裡 - 魏如萱

陳凱彤 林欣彤 周柏豪 黃宇希 錄左勁歌

黃宇希新歌做埋超級勁歌推介

咁睇姐係呢兩個星期超級經歌推介都只播呢四首歌??
係咁洗腦播三首自己友既歌,其他唱片公司會唔會有意見?

星期二晚無間音樂變做以前星期一的勁歌金榜速遞
最後兩首歌播超級勁歌推介 (華麗轉身) 同派歌陣 (Love Me)
...
hechart 發表於 2015-4-30 02:32

應該只係間場就整果條片出黎

咁睇姐係呢兩個星期超級經歌推介都只播呢四首歌??
係咁洗腦播三首自己友既歌,其他唱片公司會唔會有意見 ...
PangChiYeung 發表於 2015-4-30 03:04

TVB 話之你啦
驚你有牙嗄

應該只係間場就整果條片出黎
Our_Souvenir 發表於 2015-4-30 03:05

其實我覺得個節目未準備好晒
點解華語個環節竟然會無名
果個環節又唔係真係超級勁歌推介, 更加唔係個list入面的歌, 但用超級勁歌推介個畫面黎間場會唔會怪左d
仲有平時每首歌開頭同中間都會show番歌名同歌手
今集係完全無

其實我覺得個節目未準備好晒
點解華語個環節竟然會無名
果個環節又唔係真係超級勁歌推介, 更加 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:16

睇埋下星期如何囉
不過 TVB 音樂節目 hae 都唔係咩特別事

睇埋下星期如何囉
Our_Souvenir 發表於 2015-4-30 03:20

照我既理解, 應該係J2版勁歌, 無間音樂, 樂勢力同埋平日超級勁歌推介所播既歌係一樣, 即係等同播多D挑戰歌, 但係超級勁歌推介係一個星期定係兩個星期轉一次就唔肯定

睇埋下星期如何囉
Our_Souvenir 發表於 2015-4-30 03:20

睇番上星期五果集
應該Global Hot Picks(外語歌)係擺星期五

而家星期三做埋華語歌
正路應該無左雙語榜播
聽日應該會見到點藏點樂

希望我無估錯
唔想佢搞點藏點樂
呢個環節係成個節目的精髓
難得可以o係電視聽舊歌, 睇舊MV
有時播到自己熟悉ge歌都會好surprise

睇番上星期五果集
應該Global Hot Picks(外語歌)係擺星期五

而家星期三做埋華語歌
正路應該無左雙語榜播 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:32

我覺得佢改革係因為收視太低, 雖然e+收視都唔會高幾多, 不過起碼都叫谷到佢想谷既歌

照我既理解, 應該係J2版勁歌, 無間音樂, 樂勢力同埋平日超級勁歌推介所播既歌係一樣, 即係等同播多D ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-30 03:29

目前4首超級勁歌推介已經係過去呢4日集5分鐘超級勁歌推介播晒
究竟聽朝會播d咩呢
希望播番挑戰歌啦 (星期一晚無間音樂應該都要播挑戰歌)
如果唔係果幾首超級勁歌推介真係洗腦式播
(已經唔止一次聽過超級勁歌推介係兩星期內精選, 兩星期得4首歌會唔會少左d?)

目前4首超級勁歌推介已經係過去呢4日集5分鐘超級勁歌推介播晒
究竟聽朝會播d咩呢
希望播 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:36

仲有首Yellow 時間靜止器
    BTW 已like yr FB專頁

照我既理解, 應該係J2版勁歌, 無間音樂, 樂勢力同埋平日超級勁歌推介所播既歌係一樣, 即係等同播多D ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-30 03:29

勁歌開場講左每兩個禮拜精選一d歌曲、新歌
    咁應該係兩個禮拜轉一次,咁姐係會有一d新歌一d挑戰左既歌咯?

究竟聽朝會播d咩呢
希望播 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:36

聽日應該係側田 WeTouch啦

我都係覺星期一無間會公布挑戰歌,挑戰歌入面肯定有華麗轉身同we tou ch
    然後再將d挑戰歌加入超級勁歌推介

我覺得佢改革係因為收視太低, 雖然e+收視都唔會高幾多, 不過起碼都叫谷到佢想谷既歌 ...
michaelycy_2007 發表於 2015-4-30 03:35

擺凌晨2:25-3:25 播想收視有幾高
真係要谷就唔該擺早d播, 至少1:25am
而家仲遲過今日VIP同東張西望重播
唔係fans真係唔會睇

就算J2 11:30am-12:30pm播都無乜用
果個時段個個番晒工番晒學
得d師奶睇
mytv又無重播
真係有心谷歌應該搵過第二個時段 (e.g. 翡翠台黃昏17:30-18:30, 好過重播劇集, 卡通片全部擺早20分鐘播應該問題不大)

仲有首Yellow 時間靜止器
    BTW 已like yr FB專頁
michaelycy_2007 發表於 2015-4-30 03:38

多謝晒

時間靜止器之前已經挑戰左, 超級勁歌推介就播黎播去都係呢4首, 好似唔係好關事..

兩個星期四首 個榜點運作?
02 著地 - 鄧麗欣

2015.05.02 - 久未露面的恭碩良、Soler現身《勁歌》
播出日期: 2015.05.02 (六)       

最近轉換了新唱片公司的 ...
hinz 發表於 2015-4-29 19:58

幾時偷偷录了

擺凌晨2:25-3:25 播想收視有幾高
真係要谷就唔該擺早d播, 至少1:25am
而家仲遲過今日VIP同東張西 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:43

其實真係好on 6
有乜可能仲遲過兩個重播節目播
凌晨個d時間大部分都係宣傳易個d廣告
都應該無乜廣告壓力

J2 而家個時段算好左啦
好似曾經試過7點==
好耐之前放係4點幾其實都幾好丫
02 著地 - 鄧麗欣

多謝晒  

時間靜止器之前已經挑戰左, 超級勁歌推介就播黎播去都係呢4首, 好似唔係好關 ...
hechart 發表於 2015-4-30 03:47

今日係咪播WeTouch啊.. 太夜訓起唔到床miss咗

今日係咪播WeTouch啊.. 太夜訓起唔到床miss咗
PangChiYeung 發表於 2015-4-30 12:55

今日係播WETOUCH

Source: 親眼係電視見到

今日係播WETOUCH

Source: 親眼係電視見到
wchan2013 發表於 2015-4-30 13:57

睇黎tvb實行洗腦式播歌

然後想要成為超級勁歌推介就要親自拍片黎介紹呢首歌
    如果唔係就只能淪落到星期一深夜播一次挑戰歌咁大把
    兩個星期四首歌 咁平均每首可以最少播3次⋯
    勁歌金曲又播 無間音樂又播 樂勢力又播

不過華麗轉身每晚都播啦 使做咁推介咩 俾其他歌手好過啦