返回列表 發帖
9 唔搭8 就認啦 連肥Y 都將好詞留比Kay 好似山林道 羅生門 比祖祖就核突詞 騎呢詞 ! ...
tributehotel 發表於 2018-6-18 21:18

你理解能力差就真係理解能力差,講咩都唔會明

所以人妻味勁囉,勁過好多唱左廿年嘅歌手,陰公,成個華語樂壇好多資深歌手都仲唱情歌架,無左人妻 ...
wingrainsa 發表於 2018-6-18 20:48

有無諗過係得佢削得咁緊要?廿年除咗情歌同百老匯啲噴歌之後
唔係好有印象有唱過咩其他主題
唔好話人妻就算美瑞美之美長我霏多樣性高好多

最近似容巨星係美蘭但剛剛先plug完生涯規劃

女皇 係劇歌 你講咩都得 何況 你真係覺得 女皇 hit ?  我連首歌點唱都唔記得 左

最弊係劣評 ...
tributehotel 發表於 2018-6-18 21:21

山林道我都冇印象唔好意思

簽名被屏蔽

唔好話 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-6-18 21:24

請問你指多樣性係歌詞定旋律?

容祖兒最令人不屑 係人人都進步 唯獨佢停滯不前 甚至退步 好似呢首心之科學 回曬塘! ...
tributehotel 發表於 2018-6-18 21:27

都唔知人妻首歌有幾進步

唔好話 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-6-18 21:24

你地班友都傻傻地
每人都有自己角色 你就叫容祖兒做謝安琪做吳雨霏
佢點解咁flop? 咪就係因為出少左情歌k歌囉
佢專長出K歌又如何? 個個都要好有內涵學kay? 笑死人 娛樂黎架咋
而且係碟入面已經有好多新嘗試 多樣性玩味乜都有 有內容既歌詞亦有
佢flop唔係因為佢唔夠多元化 佢plug黃昏唔plug新貴咪flop哂囉
識欣賞既就識 街客?搵鬼識
樂壇點解萎縮咪因為你地啲人唱首k歌都喊打喊殺

你係咪覺得生涯規劃令janice一飛衝天? 覺得janice好有內涵?
用下腦用下心聽下歌聽下碟啦

簽名被屏蔽

你地班友都傻傻地
佢點解咁flop? 咪就係因為出少左情歌k ...
721AXA 發表於 2018-6-18 21:52

中哂,由十年前唔係有班人懶係高尚踩k歌,香港樂壇而家會咁?

女皇 係劇歌 你講咩都得 何況 你真係覺得 女皇 hit ?  我連首歌點唱都唔記得 左

最弊係劣評 ...
tributehotel 發表於 2018-6-18 21:21

好過冇人評
尋找一息間的美好。

佢flop 係因為佢根本唔值得拎咁多奬 佢嘅料 最多拎一兩次女金
    但偏偏霸咁耐 佢嘅料只係唱MK 情 ...
tributehotel 發表於 2018-6-18 22:01

真係唔好意思,就算點霸係唔得就唔得,成功始終都係靠觀眾,唔係都唔會開到咁多場演唱會
佢成功仲有嘅係佢勤力,佢唔識跳舞,但佢學到可以做唱跳,仲要有板有眼!亦可以handle 唔同曲風,人妻可以?
人妻味淨係識唱用歌詞製造gimmick 嘅歌?佢都係喺岩嘅時代做歌手咋,咁岩香港後繼無人佢先有機會,如果喺以前佢會有機會?都一樣什麼都不是!
就算而家實力遠遠都未及容祖兒

佢flop 係因為佢根本唔值得拎咁多奬 佢嘅料 最多拎一兩次女金
tributehotel 發表於 2018-6-18 10:01 PM

你有病就去求醫
唔好系度發癲
呢度最不思進取的人系你
有時間就去關心下自己同親朋好友
而唔系為一個三唔識七的人發聲
拗贏拗輸又點?
蘿蔔青菜各有所愛
無必要系度吵
有本事就搵錢多過李嘉誠楊受成好過
然後直接捧謝安琪咁比系呢度吵實際得多
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

tributehotel 發表於 2018-6-18 22:01

講靚聲 衞蘭好過佢 講唱功GEM 仲好過佢 講唱MK 情壞 美廁好過佢

我覺得你真喺好中point 錄音室比唔過人妻、千嬅;少女唔過Fiona;跳舞差過d dancers。

容祖兒真喺好攰,1個人要vs其餘所有女歌手。唔止1打10,犀利過葉問。
尋找一息間的美好。

你地班友都傻傻地
721AXA 發表於 2018-6-18 09:52 PM

超級認同你呀

終極loser... 俾你袎贏喇,得閒留意下出面個世界啦

你地班友都傻傻地
721AXA 發表於 2018-6-18 21:52

其實都中肯
認真 容祖兒係咩料大家都心中有數
始終佢受過教育唔算多 個人又無咩內涵咁 好難比d有深度既題材佢
所以就算唔同曲風 都係沒頭沒腦開心下Get High充下電呀、無人知道自己呀、自我分裂重生呀,同埋相對易消化既失戀、離住地一齊過小日子呀、仲有加大力度咁床搖搖呀咁,其實上隻碟「新貴」已經算係情歌黎講比較有角度
認真如果我係填詞人,如果真係有野好想借一個歌手把口唱出黎,都唔會揀容祖兒

當然如果講到佢咁受歡迎,紅館場數又係Gin Lee六至八倍、女金次數等如衛蘭謝安琪何韻詩陳慧琳鄭秀文林憶蓮王菲Gin Lee加埋,
大家對佢要求高D都好正常丫
唔通佢唱埋D聽雪落淚、又或者唱live唱到好似AGA咁都比佢過骨咩
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

其實大家都無心討論首歌,離晒罩,不如lock post好過啦

其實都中肯
始終佢受過教育唔算多 個人又無咩內涵咁 好難比d有深度既題 ...
John 發表於 2018-6-18 23:08

講得啱呀 正因為美祖拎得咁多 大家對佢要求自然高d 想佢統領到樂壇方向

其實大家都無心討論首歌,離晒罩,不如lock post好過啦
thm 發表於 2018-6-18 23:57

我report左話off topic 餅主都唔做野
Btw首歌係幾好聽 係詞差少少
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

其實都中肯
始終佢受過教育唔算多 個人又無咩內涵咁 好難比d有深度既題 ...

要求高又唔等如係惡意攻擊喎!呢個壇嘅人有好多都衝著入嚟插
問心,有幾多個人係真係俾啲有建設性嘅建議呀?
呢樣野先係對呢個壇最失望嘅地方
希望大家可以有一個為樂壇;為歌手好嘅音樂討論
而唔係留於人身攻擊嘅無理針對啦

而家先發現“已經細的 越見卑微”甘核突ge歌詞
系咪暗串師兄啊

有無得改分,我想5分改成4分
我祈求美雅拎女銅一定要發生

其實有咩好比,容祖兒其實都謝安琪都唔同BRAND
謝安琪係係CM或網上紅, 但其實計商業價值永遠唔夠容祖兒高
容祖兒做既POP STAR,ENTERTAINER IMAGE一定係COMMERCIAL,大部分人係鍾意,
講紅TWINS紅過曬所有人,除左GEM
如果將容祖兒同謝安琪夾硬比,一世都講唔完,容祖兒永遠都唔會唱到D太冷門既主題,
因為佢有自己既地位同商業價值要保存,謝安琪亦永遠做唔到又跳又唱咁多元化,亦都因為咁佢開紅館演唱會唔會比容祖兒受歡迎,因為佢唔係果D可以CARRY大PRODUCTION既歌手
CM好多都係GAY或現實生活既MINORITY,容祖兒高高在上個地位根本RELATE唔到佢地
反而謝安琪大膽D同體貼民間既歌詞岩佢地聽多D
由楊千嬅鬥到而家GIN LEE,佢都紅左咁耐, 唔係一個論壇既KEYBOARD WARRIORS講既野可以否定
呢首歌既大路又岩容祖兒個BRAND, 好多FANS又高興,其實已經證明佢揀岩左
同埋而家HK賣歌賺到幾多錢啊,容祖兒一日可以做到好睇既演唱會,一日都可以紅落去
如果有人接到佢,其實佢已經好似以前D天后上到神枱,可惜冇
謝安琪依然會有自己成功既崗位同FANBASE, 都夾硬比真係對兩個歌手唔公平
正如MARVEL D戲深度永遠唔夠D INDIE FILMS高, 夠曬ENTERTAINING同易明就成功
好多AWARD SEASON既戲永遠都係口碑好 但唔算得上BLOCKBUSTER
黃昏點唱機係買少見少,我都好鍾意,係呢到對D除左反容既歌迷外反應唔錯, 但出面有幾多人而家仲記得? 又唔適合佢開SHOW唱
D聽開佢既CASUAL FANS寧願聽天窗啦
容祖兒係咩料大家都心中有數 係佢既崗位暫時都係佢最好最TALENTED最唱得
佢做既POP SONGS如果太用腦分析只係因為你唔識點欣賞POP SONGS,大路野唔岩你聽

另外好多呢到既COMMENT只係反映出香港AGEISM 呢個問題,證明香港唔夠DEVELOPED,教育未完善

...
SPNicole 發表於 2018-6-19 00:32

中肯,我buy
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

tributehotel <<<<< 咪理呢條友啦

tributehotel
cathay1996 發表於 2018-6-19 12:52 AM

系唔想理但忍無可忍先話下
因為距已經超出常人了
系時候要潑醒距

系唔想理但忍無可忍先話下
因為距已經超出常人了
系時候要潑醒距
Qmen 發表於 2018-6-19 00:56

睬佢,同隻豬玩泥漿摔角係冇分別

又或者等於你同李屍煙講民主自由一樣。

反ot:隻歌真係好dear jane......:(

好可悲 叫上面條友入青山啦

點解都2018年仲有人咁搞笑
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

...

你呢段文一定要俾tributeBB同kayBB睇到
DM多仔多到覆唔哂

你呢段文一定要俾tributeBB同kayBB睇到
mosesming 發表於 2018-6-19 08:27

我諗佢睇完都會當冇睇~~
自我都可自欺
BTW,講返首歌,愈聽愈有味道!!
不過依加佢唔上勁歌,勁歌未必俾冠軍佢...

對於版主之前開錯投票選項,首先我地要係度講多聲唔好意思先
CM 由Coolmanmusic 黎到Cool Music 大方向都係支持廣東歌
如果因為一小撮Fans / 派膠人士令到連最後可以冷靜小小傾到廣東歌既地方都要加更多既Rule
成件事好本末倒置.

CM 既Cool Hot Hit 一直係樂迷表達對一首歌喜愛程度既最直接方法
而我地都一路搵緊方法去令到呢個投票更加有代表性
希望各方會員唔好利用呢一樣野去罵戰, 甚至乎人身攻擊任何會員
亦都要尊重每一個人既想法同投票既分數

最後就呢件我地會再同相關管理員檢討有無咩規則我地需要修改或更改
如埋,亦都見到呢個主題討論方向開始有偏頗
亦都有開始對本壇會員有零星人身攻擊事件
我地將視乎情況或可能將此POST 鎖上
呢個係我地唔希望出現既事情

最後,無咩事..我出番去 Hit you with that ddu-du ddu-du du 先

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

...

佢做既POP SONGS如果太用腦分析只係因為你唔識點欣賞POP SONGS,大路野唔岩你聽

中哂
佢做既流行音樂本質就係想多人識
歌詞寫得咁咬文嚼字 咁複雜 唔會有普羅大眾想聽
只要簡單舒服 聽落順耳 已經OK
但好多比較鍾意扮了解既樂迷都對呢類大眾流行歌曲有誤解

BTW 首歌越聽越好聽

算啦, 仲係度嘈嘈嘈嘈容祖兒霸獎, 又話佢唔值點點點
咁你仲聽垃圾香港樂壇D歌把7咩, 聽K POP好過啦

評分人數

• CunninG

嗱 我就咁睇
佢既然貴位樂壇天后
乜獎都差唔多攞晒
照計應該更有本錢去試唔同野
不過佢就選擇咗守業
繼續穩穩陣陣咁唱下啲食糊K歌
呢樣野亦都係人地非議佢其中一個原因

嗱 我就咁睇
佢既然貴位樂壇天后
乜獎都差唔多攞晒
不過佢就選擇咗守業
繼續穩 ...
hlyung 發表於 2018-6-19 10:10

咁佢依加都係第一PLUG姐...第二PLUG 先試野都唔出奇GE~~
同埋佢之前都試咗好多新野GE~~不過反應冇咁好,所以休息完重新出發嘅第一plug先做首大眾路線嘅歌姐加上做k歌唔代表首歌唔難做同唔難唱wor~~一樣有佢嘅難度喺度ge

嗱 我就咁睇
佢既然貴位樂壇天后
乜獎都差唔多攞晒
不過佢就選擇咗守業
繼續穩 ...

J-POP呢隻碟 以至係J&J同小日子 都可以見到唔同面貌既佢吖
一年有一首半首呢類歌 我覺得可以接受
不過佢今年會出新碟 可以觀望下啲歌質素如何

J-POP呢隻碟 以至係J&J同小日子 都可以見到唔同面貌既佢吖
一年有一首半首呢類歌 我覺得可以接受
不過佢 ...
bagfgfcde 發表於 2018-6-19 10:28

其實J POP同小日子都好高質
唔知點解D人係都要死咬佢齋唱K歌

嗱 我就咁睇
佢既然貴位樂壇天后
乜獎都差唔多攞晒
不過佢就選擇咗守業
繼續穩 ...

另眼相看 七不思議 天然呆 樂觀 飄紅 黃昏點唱機 我好得閒
近五六年佢派歌好多唔同風格
所謂真食糊風格就幾乎得天窗一首咁大把
比好多差不多位置既歌手都進取好多
當然紅既咪就係得天窗 佢就係因為咁進取而flop囉

另眼相看 七不思議 天然呆 樂觀 飄紅 黃昏點唱機 我好得閒
所謂真食糊風格就 ...
721AXA 發表於 2018-6-19 11:09

有時覺得佢都幾慘, 咁努力積極做唔同音樂都仲要係咁俾人插
講實力佢真係無容置疑, 但你係都要拎佢呢個商業歌手黎同D藝術小眾比就無計
雖然真心dislike蛋記, 但美卷既努力同力求進步既心堅值得人尊敬

講得好好,我由以前唔太鍾意祖,到而家發覺佢其實好努力做左唔同野,只係非大路野冇咩人留意

其實都中肯

中肯,我buy
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

佢咪又係為反而反,冇乜見識D人講野都係果三篤屁
如果容祖兒一個人要唱曬謝安琪 楊千嬅 GIN LEE 汪明荃D歌, 咁其他歌手出黎做咩?
謝安琪紅左出黎係因為樂壇冇同佢一樣既歌手
TWINS出到黎之後好多女子組合都出道, 但個個都敗退, 因為個MARKET已經有TWINS係到
同樣容祖兒好耐冇唱佢D食糊歌, 今次我真係有驚喜, 亦都好符合容祖兒呢個BRAND

佢咪又係為反而反,冇乜見識D人講野都係果三篤屁
如果容祖兒一個人要唱曬謝安琪 楊千嬅 GIN LEE 汪明荃D歌 ...
SPNicole 發表於 2018-6-19 12:36

點解個個都對告別我的戀人們拍手叫好,但就要反心之科學?
歌手們食番老本行有咩問題?

黃昏點唱機係有進步既
可惜真係數量有限唱完就冇
aussie2013 發表於 2018-6-17 16:08

認同
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

點解個個都對告別我的戀人們拍手叫好,但就要反心之科學?
歌手們食番老本行有咩問題? ...
water:) 發表於 2018-6-19 12:51

睇人&唔抵得既問題,你睇下如果基仔拎10年男金唱告別我的戀人們有無咁多好評
呢度啲人都係一付為反而反既心態
如果Joey唔係拎咁多女金,1分會咁多咩
如果唱心之科學既係美千、美Key,仲唔個個吹奏好歌一首

睇人&唔抵得既問題,你睇下如果基仔拎10年男金唱告別我的戀人們有無咁多好評
呢度啲人都係一付為反 ...
Wing1211 發表於 2018-6-19 13:14

告別我的戀人們係2012年......

其實唱食糊K歌有咩問題
K歌唔係歌咩....

以前大家最鍾意既k歌之王人來人往抱抱爭氣少女的祈禱都係k歌嚟架

我反而好鍾意聽佢唱k歌
香港女歌手佢唱k歌真係最拿手

況且佢又唔係首首都k歌
之前都JPOP咪試左唔同種類既歌

唔好話J POP,再早joey&joey已經每首歌唔同風格

其實tributeBB係咪靠狂插Joey引大家出嚟讚Joey啲歌其實都唔係咁差
DM多仔多到覆唔哂

唔好話J POP,再早joey&joey已經每首歌唔同風格
wingrainsa 發表於 2018-6-19 13:39

2005年既ten most wanted都已經開始係唔同風格

其實tributeBB係咪靠狂插Joey引大家出嚟讚Joey啲歌其實都唔係咁差
mosesming 發表於 2018-6-19 13:56

tributeBB 為了推心之科學  

成班祖粉(一小撮Fans)中祖粉tributeBB(派膠人士)計
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你