返回列表 發帖

《勁歌金曲》錄影 (22/10/2014)

日期: 22/10/2014
活動: 《勁歌金曲》錄影
嘉賓: 吳業坤、羅鈞滿、鄭世豪、姚兵、
             譚嘉儀、鄭希怡、官恩娜、鄭融、
             側田、胡琳、鍾偉強、goldEN、
             RX、Dear Jane。
時間: 19:45
地點: 將軍澳電視廣播城一廠外灰位

Yumiko上了
Ella唱共勉之

鄭融唱哎呀?

I Miss Love 有冠
仲有個係邊個呢?定係KKK真係秘密錄

I Miss Love如果唔係比Pakho強創RTHK個冠就三台冠架啦

估計又錄兩集....

I Miss Love如果唔係比Pakho強創RTHK個冠就三台冠架啦
nicholashin 發表於 2014-10-21 20:19

命该如此 我会认我输

算啦 真心想冠一定会俾冠 边争在一两个星期 唉 不过港台都算好支持阿田啦 可能又系见903唔冠就跟风唔冠啰
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

回復 6# 阿田

好想YUMIKO上去唱返有心人,相對濕度D舊歌

好想YUMIKO上去唱返有心人,相對濕度D舊歌
rubylovessss 發表於 2014-10-22 00:01

好提議
好似上集關心妍咁
唱完舊歌唱新歌嗄唔該
本週冠軍歌: 黑玻璃 - 洪嘉豪

2014.10.26 - 直擊鄭俊弘的唱片簽唱會  

播出日期: 2014.10.26 (日)       

鄭俊弘(Fred)將於十一月舉行處男個唱,一班《勁歌》戰友吳業坤、鄭世豪、譚嘉儀(Carrie)、胡鴻鈞(Hubert)除陪他演繹<小明星>及<無名氏>作熱身外,更現身支持Fred首張唱片的簽唱會,為他加油打氣。Carrie和Hubert還去探洪卓立、馮允謙、Super Girls及方珈悠的班,看看他們的音樂劇綵排情況,並訪問演出感受。

兩位女神林欣彤、許靖韻作客合唱<The Voice Within>及<What Makes You Beautiful>,她們更各自帶來曲風有別於以往的<光源>及<R U OK?>。早前忙於參與「星爺」周星馳電影角色甄選的Rainky蔚雨芯亦送上新歌<玩具>,而節目還會播放Hotcha 的<另一頁>MV。本周「勁歌金榜」冠軍歌是吳若希的<越難越愛>,她會現場獻唱這首屬於劇集《使徒行者》片尾曲的作品。

鄭俊弘(Fred)將於十一月舉行處男個 ...
matt0605 發表於 2014-10-23 17:13

KKK 03>02>02>X

得光源live值得睇
Rest In Piece KKK

呢集應該貼返去 10 月 8 日錄影個 post 入面嗄
做乜咁快鎖左果個帖嗄

馬面係女神。。。。太恐怖。。。。
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

有美瓊 美娜

越難越愛LIVE今次又唱成點...?
光源LIVE好好聽

IMY 冠左之後
下一首冠係咪共勉之?

定係勝利杜又偷錄新天地?

2014.11.02 - 官恩娜 x Dear Jane
播出日期: 2014.11.02 (日)       

快將從貝爾氏麻痺症完全康復過來的官恩娜(Ella)帶來新歌<共勉之>,她更與樂隊Dear Jane合唱<無可避免>及<不許你注定一人>,而Dear Jane亦送上新作<約翰與洋子>。獲得Hi-Fi樂迷封為「爵士女神」的胡琳會獻唱曲風有別於以往的<金色之夏>,「音樂老頑童」鍾偉強亦現身分享自己作曲及有份作詞的作品<搖滾周伯通>,並大談歌曲背後的訊息。

鄭世豪、吳業坤身為歌唱比賽的前輩,決定藉著「走過樂壇大地」環節,對《超級巨聲4》進行男女對決的14位參賽者作出測試和突擊檢查,究竟二人是要傳授秘技給後輩們,還是想戲弄他們呢?本周「勁歌金榜」冠軍歌是側田的<I Miss Love>,他會現場演繹這首親自作曲的作品。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

胡琳又唱金色之夏....

幾期待ELLA X DJ

下星期先有美瓊嗄
唔知下星期冠邊首呢?

下星期先有美瓊嗄
唔知下星期冠邊首呢?
Our_Souvenir 發表於 2014-10-31 22:44

安仔可能又偷偷地錄左?

安仔可能又偷偷地錄左?
nicholashin 發表於 2014-10-31 22:48

請問 Alfred 係幾時喺勁歌唱 再戰明天或枷鎖 ?
今日 HDTVB 冇,唔通係上週 HDTVB 唱左我 miss 左 ?
定係下週先播 ?
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

amag係我現今樂壇第二個欣賞既歌手
光源live好聽到
個大陸雞完全被比下去

版主:請注意言詞
Happy and Blessed.

光源live好聽到
個大陸雞完全被比下去 ...
jose 發表於 2014-11-1 17:55

第一個呢咁

簽名被屏蔽

今日 HDTVB 冇,唔通係上週 HDTVB 唱左我 miss 左 ?
定係下 ...
Bluejays 發表於 2014-11-1 17:49

上週冇,上週得我要跳舞同新天地個mv

定係下 ...
Bluejays 發表於 2014-11-1 17:49

枷鎖 啱啱播嗰個 ???助更生個show唱咗

枷鎖 啱啱播嗰個 ???助更生個show唱咗
ed8671ed 發表於 2014-11-1 20:37

佢錄勁歌嗰日,啲記者係咁報導:
歌手許廷鏗在將軍澳電視城為節目《勁歌金曲》錄影,他表示會唱無綫劇《再戰明天》主題曲《再戰明天》和片尾曲《枷鎖》。

睇嚟我誤會左佢喺勁歌會唱,佢只係講 再戰明天 佢會唱主題曲同片尾曲

助更生 就一早知,所以睇左
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

光源live好聽到

大陸雞係乜水嗄?

佢錄勁歌嗰日,啲記者係咁報導:
歌手許廷鏗在將軍澳電視城為節目《勁歌金曲》錄影,他表示會唱無綫劇《 ...
Bluejays 發表於 2014-11-1 22:19

我唔多明點解唔俾Alfred唱枷鎖Live   
   宜家勁歌高清個part成日都得採訪 冇新歌Live
   唱下攝時間又何妨咧

我唔多明點解唔俾Alfred唱枷鎖Live   
   宜家勁歌高清個part成日都得採訪 冇新歌Live
   唱下攝時間 ...
PangChiYeung 發表於 2014-11-1 22:59

可能因為枷鎖今週先開始plug,打算遲啲先上去唱?

講開又講
尋晚無間音樂真係意想不到
播左嘉賓糖妹新歌 "哎呀! 男友" 之外
播晒重量 PLUG 勁歌推介 派歌陣 華語熱選
挑戰歌五首播得四首
剩返一首冇播既挑戰歌 竟然係 "光源"
係咪因為得罪左余詠珊冇路可行呀?

大陸雞係乜水嗄?
Our_Souvenir 發表於 2014-11-1 22:23

吳若唔知乜

講開又講
尋晚無間音樂真係意想不到
播左嘉賓糖妹新歌 "哎呀! 男友" 之外
播晒重量 PLUG 勁歌推介 派歌陣  ...
Our_Souvenir 發表於 2014-11-2 00:38

我好懷念I LOVE HK果陣被力捧既magb呀嗚嗚
而家半紅不黑咁仲要遭各方打壓
是咪要逼佢又有情緒病
Happy and Blessed.

吳若唔知乜

我好懷念I LOVE HK果陣被力捧既magb呀嗚嗚
而家半紅不黑咁仲要遭各方打壓
是咪要逼佢又有情 ...
jose 發表於 2014-11-2 01:02

而家已經唔係陳志雲樂易玲年代
而家已經變左係余詠珊何哲圖年代
RIP

今年tvb最受欢迎男歌手会吾会系许志安重夺啊

今年tvb最受欢迎男歌手会吾会系许志安重夺啊
阿mark 發表於 2014-11-2 16:41

TVB FUN 有人投他嗎?

美娜簡直upgrade 哂啲歌嘎 <3

美娜簡直upgrade 哂啲歌嘎
jasonng 發表於 2014-11-2 23:11

共勉之既live都好好聽

幾時先捨得出返首正歌嗄

幾時先捨得出返首正歌嗄
Our_Souvenir 發表於 2014-11-2 23:35

其實共勉之已好正, 可惜不太hit

光源live好聽到

誰是你口中的大陸雞?

盲目
02 著地 - 鄧麗欣

2014.11.09 - 鄭融獻唱派台新歌<哎呀>  

播出日期: 2014.11.09 (日)       

鄭融自去年完成演唱會後,再派新歌<哎呀>,吳業坤、羅鈞滿把握機會彈著結他、打著木箱鼓與她合唱<終身學習>及<一事無成>;二子又藉「走過樂壇大地」環節,看看鍾舒漫、鍾舒祺兩姊妹一同拍MV的情況。

俗語有云「三個女人一個墟」,三位男士goldEN及b-box界大紅人RX黃浩邦則送給樂迷<給愛麗斯>,他們更各自帶來歌曲<新城市>及<Beatbox Party>。另外,新婚不足一年、在香港補擺喜酒不足兩個月的鄭希怡,亦作客獻唱<花球寄語>;本周「勁歌金榜」冠軍歌是王梓軒的<千色>,他會現場演繹這首自己有份參與作曲的作品。

千色
02 著地 - 鄧麗欣

冠成個榜最唔應該冠o個首...

2014.11.09 - 鄭融獻唱派台新歌  

鄭融自去年完成演唱會後,再派新歌,吳業 ...
matt0605 發表於 2014-11-6 13:07

冇人估過tim

王梓軒星期二過左數比903,而家tvb又有錢收
唔知過左數比997未呢

有劇上,冠軍唔奇啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

2014.11.09 - 鄭融獻唱派台新歌  

鄭融自去年完成演唱會後,再派新歌,吳業 ...
matt0605 發表於 2014-11-6 13:07

原來美瓊去勁歌係做配角
SSD