返回列表 發帖

逆時針的古董錶(5046) - 梁釗峰

單選投票, 共有 56 人參與投票
78.57% (44)
14.29% (8)
5.36% (3)
1.79% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ayckwan

派台日期: 21/12/2023

曲:賴映彤
詞:林若寧
編:賴映彤
監:賴映彤

離不開舊事困在墓地  把古董錶儲起
時分針日夕孤獨漫步  記憶中悲與喜
重遇你成熟韻味  使我驚奇
用你大智慧綑綁那一天  處死

留不低便腳踏實地  祝福青春遠飛
燃燒壽命只為靜候  看得通生與死
用禮貌詞語講對不起  錯過佳期
用友善眼光為懲罰我  下錯棋

歲月再停留  不等於挽救  光陰錯漏
沉默也是回應你對我感覺很通透  沒法回到邂逅時候
我是你回頭  相識的某某  溫馨過後
榮幸我是你舊朋友並無特殊情緒所有生態總要向生活~流

平穩一生太乏味  於不知不覺老死
寧願一刻做對鴛鴦劫匪  凡人為我妒忌
轉彎  沒餘地   大家經過分離
別勉強秒針慢慢逆向  上世紀

歲月再停留  不等於挽救  光陰錯漏
沉默也是回應你對我感覺很通透  沒法回到邂逅時候
我是你回頭  相識的某某  溫馨過後
榮幸我是你舊朋友並無特殊情緒所有牽掛只會似杯~清~酒

分分秒秒度日如年徒然承受折磨
三三兩兩貌合神離人潮沉沒愛河
拖拖拉拉似對歷盡離離合合秤跎
偷偷摸摸要到事後時時回味也奈何
生生世世六道輪迴才能明白(更多)
卿卿我我現在回頭前塵其實(太傻)
彎彎曲曲轉到陌路祈求復合(重遇你)原來沒結果

終於接受我們如古董錶鐵銹  只好接受
年月這樣名貴過去了恐怕怎補救  未見情侶能長壽
再欲語無言都好好聚舊~~  欣賞彼此眼眸
遺憾製造這份完美奉陪面前朋友一眼比那一吻更溫~柔
Nick's Music Selection 2024 (Week 23)
1. 靈魂有路 - 雷同二友  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 趁你旅行時搬走 - moon tang

surprisingly 好聽

想問歌名後面數字有乜意思?
5046、1717、3235
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

真係好大驚喜, 包括林若寧既歌詞,
應該係釗峰solo 以來最動聴既一首歌,
希望好歌有好報

好似白玫瑰

旋律好出眾,歌詞層次都推到上去
可惜釗峰唔係焦點,但求成個project好來好去

想問歌名後面數字有乜意思?
5046、1717、3235
我等我在 發表於 2023-12-31 12:39

啲人話係歌曲故事中兩個伴侶嘅年齡
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

5046>=1717>>>>3235
一首好聽過一首
利申:唔係鏡粉

旋律好出眾,歌詞層次都推到上去
可惜釗峰唔係焦點,但求成個project好來好去

啲人話係歌曲故事中兩個伴 ...
LushKillYourMus 發表於 2023-12-31 23:13
17碎就難以許可佢地回到當初咁慘

career best

Eason 白玫瑰 +万刀甲 月全蝕

5046>=1717>>>>3235
一首好聽過一首
tom 發表於 2024-1-1 00:39

5046 and 1717 兩首都好好聽,3235用嚟做first plug真係

呢首好好聽

我都有諗起白玫瑰

都係鍾意1717多啲
希望呢個project多啲人留意到
Week 23
冠軍歌:雷同二友 - 靈魂有路

唱得好過前兩首
但一聽就覺得係白玫瑰
同you first一樣
變咗感覺不討好

有驚喜

根本就係白玫瑰

好似白玫瑰
GaracyTan 發表於 2023-12-31 13:03

我都諗起白玫瑰
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

呢首有驚喜!好聽!!!

好似白玫瑰
GaracyTan 發表於 2023-12-31 13:03

真係好似
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

一聽就好似好似白玫瑰

第一次聽似白玫瑰,之後再聽就似黑澤明

//再欲語無言都好好聚舊 欣賞彼此眼眸
遺憾製造這份完美 奉陪面前朋友 一眼比那一吻更溫~柔//

逆轉不了的遺憾往事,可能在將來的某年某月發生?
當日種種阻遏無法一起,若干年後障礙隨時間流逝,舊夢舊情可待延續⋯⋯?
凡楓樂章 :《告訴我》