返回列表 發帖
喺某討論區見到呢個留言:

由頭到尾, 對人不對事...

梁先生未上台時, 都有人叫下台啦, 精神病...

別忘了, ...
Korwyn 發表於 2014-10-2 01:31

事實上 梁特首上任以來 得唔到民心既原因 又是隱瞞又是說謊先岩岩夠票當選 呢一樣野已經令好多人反感
    呢個就係問題... 而佢好鐘意轉移視線 無直接回應人民既問題
    又再一次證明佢唔係一個政客... 十幾年前佢都講過佢唔係政客既材料 而家完完全全證明左呢件事
    所以而家我地去反 就係因為經1200人選出來 就係選左一個唔識回應同處理政事既特首 加上佢做既野太過苛刻
    拎警察來做擋箭牌 好明顯其實佢對人民既批評係唔識點做 無完全將件事處理得好 先搞到今時今日咁既田地

我相信佢自己都明白到呢一點... 但係佢點解仲要參選同唔肯辭職既原因真係唔明解了
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

當然我唔係刻意針對689 但係種種客觀因素 無論我係撐學生佔鐘 定係唔撐
佢都真係唔係一個處理到政事既一個特首 所以好多人話權同董都唔好 都要落台 其實最無政治智慧就係而家呢個特首

如果佢都仲可以做特首...
我諗特首呢個位真係好似以前古代皇帝制度無分別...
只要中國政府欽點 佢就可以做到底?

如果咁係講得通... 都唔會有咁多人去佔中
Nick's Music Selection 2024 (Week 21)
1. 低調 - 張天穎  2. Thank You Postman - 陳卓賢  3. 也許沒有未來神 - per se

689回歸17年都在參與決策的位置。
佢比任何一任總督/特首都冇資格認叻/賴前任。

689回歸17年都在參與決策的位置。
佢比任何一任總督/特首都冇資格認叻/賴前任。 ...
新水星 發表於 2014-10-2 01:57

無錯... 根本佢好似自己揸唔到主意 同埋 佢做出來既野同佢原本既方針差距太大...
仲有佢既本性可能真係唔記得自己講乜同埋好鐘意搵野兜 令到市民係無辦法去相信佢...
而家更加證明佢真係唔可信呢

事實上 梁特首上任以來 得唔到民心既原因 又是隱瞞又是說謊先岩岩夠票當選 呢一樣野已經令好多人反 ...
Nicholas 發表於 2014-10-2 01:43

香港人今日爭取嘅野已經太太太遲喇
2000年中國大陸嘅經濟體只係香港嘅7倍, 今年已經係34倍
香港今時今日已經冇咩bargaining power,
呀爺可以唔清場, 由你地自身自滅都影響唔到佢地

頭先新聞又有講
太快睇唔到 仲咩?

香港人今日爭取嘅野已經太太太遲喇
2000年中國大陸嘅經濟體只係香港嘅7倍, 今年已經係34倍
香港今時今日 ...
Korwyn 發表於 2014-10-2 04:58

不嬲都唔係影響大陸
    只係影響服務業 間接唔招呼大陸人姐

而家比呢幾日少左好多人

而家比呢幾日少左好多人
rubylovessss 發表於 2014-10-2 10:25

有無相比較? 金鐘琴日睇得出係少左地多人...
    其他地方 ... ?

回復 631# Nicholas

頭先睇到特別新聞報導 佢話下晝會多返人 喺金鐘

不嬲都唔係影響大陸
    只係服務業 間接唔招呼大陸人姐
Nicholas 發表於 2014-10-2 10:15

短期性問題,你估金舖,藥房,北京同仁堂,華潤堂會執笠,佢地死都擺住D 鋪,又整貴哂 D 租金

回復 617# Nathan
(抽水mode)
   佢個頭盔已經好實咖啦。   可能佢認為系,佔領中環起因是CY,然後CY做得唔好,然後導致民不聊生,浪費警力,社會癱瘓,就好容易俾外國勢力(可能指這段較為不穩定時期容易被入侵,而不是活動發起者早已被入侵),或者好似美國咁,伊波拉入侵咗。

我都唔知自己up d咩。

人人亦話我太飄忽恍似野狒狒.
---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---   ---

轉去特首辦等689今日都係假期,係咪要等到聽日先

事實上 梁特首上任以來 得唔到民心既原因 又是隱瞞又是說謊先岩岩夠票當選 呢一樣野已經令好多人反 ...
Nicholas 發表於 2014-10-2 01:43

原因: 面子

陰功 買飯盒食
689好心就唔好要人咁辛苦等啦
話唔會搞政治N屆都唔會選特首
而家呢 無人再信你囉

九龍購物區淪垃圾崗 E-mail 此主題給朋友

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B9 ... 4%97-224019833.html

佔領中環行動的影響範圍陸續擴散,旅遊熱點尖沙咀成新戰場,九龍兩大旅遊區旺角及尖沙咀先後被佔領,其中車流不息的廣東道全日被示威者封鎖,連食物環境衞生署的垃圾車亦無法駛入,大批垃圾堆滿行人路,惡臭難當。本港購物天堂的形象再受沉重打擊,無論市民及遊客均對旅遊區淪為「垃圾堆填區」深表失望。

家長怒吼「畀條路返學」
佔中成「持久戰」,中西區及灣仔區學校恐復課無期。據知教育局傾向最快明日復課,但不少區內中學校長擔心交通混亂,建議下周一復課;更有小學校長認為應以學生安全為首,佔中結束才復課。不少家長網上討論區留言怒吼,擔心停課阻礙學習進度,嚴重損害即將提交升中呈分試分數的小六生,及「未教晒書」的應屆文憑試學生,「星期日補課都追唔番」,家長促請學校及教育局制訂應變方案,又促佔中人士不要影響交通,「畀條路返學!」

教局考慮最快明日復課
消息指教育局日前約見部分校長,諮詢中西區及灣仔區復課日期。據知,當局正考慮最快明日復課。教育局發言人說會評估交通情況及風險,適當時候公布相關安排。

灣仔區中學校長會主席戴德正認為,下周一應要復課,「無可能無限期拖延,十月六日係好日子,學生安全暫時唔使太顧慮。睇事態發展,示威者都和平,唯一係交通問題,遲到可以唔計入考勤」。中西區聖士提反堂中學校長陳婉玲說,停課影響學習進度,老師已利用網上平台提供材料及功課,希望學生追趕學習進度。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20141002/00176_003.html

轉去特首辦等689今日都係假期,係咪要等到聽日先
rubylovessss 發表於 2014-10-2 12:19

689今晚去睇國慶文藝表演晚會wtf
100%肯定藝術與科學WK22 903冠硬!!賭幾多都得!!

家長怒吼「畀條路返學」
佔中成「持久戰」,中西區及灣仔區學校恐復課無期。據知教育局傾向最快明日復課, ...
Korwyn 發表於 2014-10-2 13:17

你發呢d新聞有意義?
佔領人士當然預期阻塞交通道路會對社會有影響架啦,如果無影響佔黎做乜?
點解影響到人,香港人仍然繼續佔? 如果佔領可以換黎真普選,幾日無學番無交通值到爆啦。

其實交通真係好塞?又有一位女士打上電台,話塞車搞好耐先到碼嘉烈,主持人問佢路線,佢就口啞啞。
唉,大家用下腦先下判斷啦

689今晚去睇國慶文藝表演晚會wtf
酷愛903 發表於 2014-10-2 13:35

真係咁有心情去睇晚會....不如就同我地傾下啦

你發呢d新聞有意義?
佔領人士當然預期阻塞交通道路會對社會有影響架啦,如果無影響佔黎做乜?
點解影響到人 ...
Nathan 發表於 2014-10-2 13:40

無錯 如果經濟損失可以令到真普選達成又何樂而不為?

同你哋講左冇用嘎啦,一條路行到黑。Tvb劇主角都咁睿智,足智多謀,現實中嘅香港人就咁純真,認真失望。
大家好,我系辛杖浩{:1_121:}
大家多多指教{:1_121:}

同你哋講左冇用嘎啦,一條路行到黑。Tvb劇主角都咁睿智,足智多謀,現實中嘅香港人就咁純真,認真失望。 ...
李范建 發表於 2014-10-2 14:02

唔出聲無人話你啞

同你哋講左冇用嘎啦,一條路行到黑。Tvb劇主角都咁睿智,足智多謀,現實中嘅香港人就咁純真,認真失望。 ...
李范建 發表於 2014-10-2 14:02

我勸你唔好喺度發表咁多意見

因住一陣有公安敲門搵你

你發呢d新聞有意義?
點解影響到人 ...
Nathan 發表於 2014-10-2 13:40

其實不得不說
中國的最高權力機關——全國人大及其常委會做出來的決定
是不會收回的

叫CY下台的成功可能性反而大好多

呢場雨傘革命隨時令北京成功申辦2022冬奧機會大減!
100%肯定藝術與科學WK22 903冠硬!!賭幾多都得!!

我有個fd同我傾開,我覺得佢呢個case都幾特別,喺度同大家share下:

佢一家人一齊開一間車房共個妹讀大學
結果而家佔中,根本冇車開出街,冇晒生意
但個妹就一味去佔中,翻到屋企就叫屋企人你地醒下啦
佢話供個妹讀大學幾十萬,間車房就6萬一個月租
而家都唔知點算好

share出嚟唔係話要表明咩態度或者勸邊個點點點
我係覺得,用kay首歌做比喻嘅話
而家做雞蛋嘅話,搞到班羔羊之餘又未夠力量撼贏石牆
但做羔羊嘅話,自己唔甘心之餘又要俾班雞蛋聲討
話689點衰都好,佢足夠厚面皮嘅話你都奈唔到佢何,唉

我有個fd同我傾開,我覺得佢呢個case都幾特別,喺度同大家share下:

佢一家人一齊開一間車房共個妹讀大學
...
Frankie318 發表於 2014-10-2 15:46

當愈來愈多人,689 無得唔理

其實不得不說
是不會收回的

叫CY下台的成功可 ...
chb23 發表於 2014-10-2 14:41

叫cy落台有咩用, 到時佢真係落左台,其實只係換左另一個傀儡上台, 而無真普選咁點, 民眾會以為已經解決唔再出黎, 咁未姐係原地踏步

btw,其實爭取公民提名真係好大想頭咩?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

叫cy落台有咩用, 到時佢真係落左台,其實只係換左另一個傀儡上台, 而無真普選咁點, 民眾會以為已經解決唔再 ...
hehemamama 發表於 2014-10-2 16:39

唔可以落台,因為代佢既特首唔可以幫我地政改,得689 一個可以幫咖咋
    點都要689 改左先可以落台

唔可以落台,因為代佢既特首唔可以幫我地政改,得689 一個可以幫咖咋
    點都要689 改左先可以落台 ...
Nicholas 發表於 2014-10-2 16:44

原來689咁「勁」

(請廣傳)許鎮德開記者會表示警方會對包圍或衝擊政府建築物的人果斷執法,請小心!

反佔中媽媽的心聲

其實中央真係無辦法接受一個唔受佢控制ge人做特首...

中西區及灣仔所有學校明日繼續停課

其實不得不說
是不會收回的

叫CY下台的成功可 ...
chb23 發表於 2014-10-2 14:41

咁如果將目標著眼於CY下台,會唔會實際d?

原來689咁「勁」
kk8733 發表於 2014-10-2 16:49

權力有幾大無用 使用埋系d 錯既方案真係無鬼用的 sosad

權力有幾大無用 使用埋系d 錯既方案真係無鬼用的 sosad
Nicholas 發表於 2014-10-2 19:16

今日五,六個人撐689,之後CCTV 又播佢晚會講話,坐得好穩,大家只好日日咒罵佢。

689有邊樣野做得好,講大話最叻

今晚帶晒橡膠子彈去特首辦, 預計會清場+開槍

今晚帶晒橡膠子彈去特首辦, 預計會清場+開槍
Pure. 發表於 2014-10-2 19:27

以警察咁喜歡動不動近距離顏射,同埋過往開槍案件成日向上chok變head shoot的惡劣紀錄,一出橡膠彈幾大機會死人。

而家係咪都喺返金鐘原本地點集會? 特首辦係咪都喺附近

國慶晚會
記者問689
689唔理人

梁振英出席國慶晚會 不回應任何提問

行政長官梁振英出席完一個國慶晚會活動,被問到會否應示威者訴求辭職、會否與學生對話,以及特首辦被佔據等問題,梁振英全部都沒有回應。

今日五,六個人撐689,之後CCTV 又播佢晚會講話,坐得好穩,大家只好日日咒罵佢。

689有邊樣野做得 ...
kk8733 發表於 2014-10-2 19:24

不過點樣都好 去佔中既人都唔好過左界 要求普選就得 唔好再講689下台
    因為咁樣既話 係好似改左佢地原本出來靜坐既原意...

梁振英同林鄭月娥將在深夜11時半,在禮賓府會見傳媒

林鄭月娥11點半同民眾對話
rubylovessss 發表於 2014-10-2 22:53

雖然佢改口 但係佢係肯民眾溝通 已經係大突破

Kay寫左首詩,叫We are one,勸警察同示威者要和平相處,唔好勢不兩立
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

普選爭議:梁振英深夜11時半開記招回應學聯訴求

【on.cc東網專訊】 行政長官梁振英及政務司長林鄭月娥將在深夜11時半,在禮賓府會見傳媒,預料會就佔中行動及學聯的公開信作出回應。學聯晚上向林鄭月娥發出公開信,表明特首梁振英已失信於民,沒管治威信,指學生和政府對話,政改是唯一的議題。
學聯續指,在一國兩制框架下,香港問題、香港解決;政治問題、政治解決。學聯要求確立平等權利,實行真普選、真民主。而學聯的聲明,再沒有提出梁振英下台的要求。

《We are One》

We always respect your job duty

We also value humanity and democracy

We know you need to be there following orders

We always remember you are our brothers and sisters

We are definitely not standing or fighting against you

We are not the one who you would point your weapons to

We need not take opposite sides
We can open our arms and try

We, brothers and sisters
We, uphold our values together

We have each other
We are not alone

We are One

《我們。一》

我們萬分尊重你的工作

我們亦重視人性和民主

我們明白你必須服從命令執勤

我們也永遠記得你我本是同根

我們絕對不是要與你們為敵或沖突

我們不是你手上武器應對準的目標

我們不需要對立
我們可張臂接納

我的兄弟及姊妹
我們的信念
我一起守護

我們並不孤獨
我們擁有彼此

我們。一
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

港大中大校長到左特首辦門口...可能係叫佢地撤?