返回列表 發帖

[Aug/18/2021] Listen To Mi - 鄭秀文 (EP)

歌手:鄭秀文
唱片名稱:Listen To Mi
唱片封面:

推出日期:2021/8/18
唱片類型:EP

TrackList:
CD :
01. 萬物有時
02. 如何忍眼淚
03. 新造的人 (feat. SHIMICA)
04. 無人島
05. 螢
06. 重生的心聲

附加資料:
萬眾期待 鄭秀文2021全新迷你專輯 Listen To Mi 18號隆重發行

出處: ECHO
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

so called大碟結果得五首新歌
希望concert會唱1/4/5/6
未講的說話寫滿在信箋
郵差多謝你知 我心所向位置

如果 瑩 冇螢光粉紅咁正 then she can keep it
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

如果 瑩 冇螢光粉紅咁正 then she can keep it
JasOh103 發表於 2021-8-10 19:33

無人島 vs 熱愛島呢
未講的說話寫滿在信箋

無人島 vs 熱愛島呢
uran 發表於 2021-8-10 19:54

講到好似所有歌都係version 2.0

如何忍眼淚 vs 如何流眼淚

Mi : 今年會推出大碟
Mi : 好多新歌

JasOh103 發表於 2021-8-10 19:33

全場 架著墨鏡 面上 帶著景仰就像 仰望著發光的聖像

Mi : 今年會推出大碟
Mi : 好多新歌
angelcheng0203 發表於 2021-8-10 20:45

年年都咁講 d歌都唔知去左邊
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

年年都咁講 d歌都唔知去左邊
fifty1205 發表於 2021-8-10 21:07

唔知今次有冇上年金像獎講嗰首 「夢遠得可怕 就似不可攀」

佢係咪唔記得22年前隻碟已經叫過Listen to…

封面唔好睇

TrackList:
01. 萬物有時
02. 千年如一日
03. Creo en Mi
04. 如何忍眼淚
05. Power of Love
06. 新造的人 (feat. SHIMICA)
07. 無人島
08. 螢
09. 重生的心聲
10. 我們都是這樣長大的
Bonus 好好說
如果係咁就正好多啦
肥婆馬上收皮

TrackList:
01. 萬物有時
02. 千年如一日
03. Creo en Mi
04. 如何忍眼淚
05. Power of Love
06. 新造的人 ...
fifty1205 發表於 2021-8-10 21:59

好好多
而家真係一般興趣想買

淨係加返首如果你有事已經唔同晒
未講的說話寫滿在信箋

又話出大碟!嗨,唱咗咁多年歌,作為歌迷都唔可以咁多要求,只希望tracks 4-6好聽啦!
Brian

lol, 又話大碟. 留返玩雙EP?

螢 K 到爆

咁快又自殺式轉plug lol
肥婆馬上收皮

咁快又自殺式轉plug lol
fifty1205 發表於 2021-8-10 23:46

會唔會唔plug住
佢公司派台通常最鍾意玩叱咤首播

螢 - 鄭秀文
詞:曰雲
曲:張慈龍
編曲:褚鎮東
監制:蔡德才@人山人海
All Keyboards and Synth Programming by:褚鎮東
Acoustic Guitar:H@MLTI/TRAK
Backing Vocals by Viki Chan
Vocal recorded and produced by:Jason Choi@Studio PMPS
Mixing by:Simon Li@nOiz
OP:Sense admin by Media Asia Music Publishing Limited
SP:Sony Music Publishing (Hong Kong) Limited

loop螢loop到停唔到 點算

loop螢loop到停唔到 點算
JasOh103 發表於 2021-8-11 01:03

真心感動到喊
覺得天后終於返嚟
再諗起新造的人如何忍眼淚
可唔可以唔好再同Shimica合作

真心感動到喊
覺得天后終於返嚟
可唔可以唔好再同Shimica合作 ...
angelcheng0203 發表於 2021-8-11 01:07

段outro take得好好 感動

封面好醜
但螢好好聽
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

真心感動到喊
覺得天后終於返嚟
可唔可以唔好再同Shimica合作 ...
angelcheng0203 發表於 2021-8-11 01:07

同意,我都覺得佢同Shimica合作嘅歌麻麻哋
反而Shimica同王君馨夾啲lol

螢終於搵返佢既原始武器
好聽到痛哭
未講的說話寫滿在信箋

螢終於搵返佢既原始武器
好聽到痛哭
uran 發表於 2021-8-11 08:30

曾經有諗過佢唱CC啲密密麻麻既旋律會係點
雖然今次繼續用新名字既曲 不過都有啲CC既影子 幾正

淨係加返首如果你有事已經唔同晒
uran 發表於 2021-8-10 22:17

講左N 咁多年,最後都係冇
"螢" 好好聽
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

竟然冇人挑剔個cover

螢 好正 會買碟支持美秀!
陳蕾冚家死

曾經有諗過佢唱CC啲密密麻麻既旋律會係點
雖然今次繼續用新名字既曲 不過都有啲CC既影子 幾正{:1_ ...
JasOh103 發表於 2021-8-11 10:13

咁佢唱左咁多年表演時間都冇乜點失過手既
慢歌可以參考世界之最同總有一個人既甩咀/拍實錄
未講的說話寫滿在信箋

不顧代價
經歷煩囂
無瑕怕天會倒塌
留下最壯麗瘡疤

老鼠安遇到好好既老婆

越聽越覺得有啲位好似東京百貨/不吐不快
未講的說話寫滿在信箋

不顧代價
經歷煩囂
無瑕怕天會倒塌
留下最壯麗瘡疤

老鼠安遇到好好既老婆  ...
JasOh103 發表於 2021-8-11 18:16

異性戀男人
99.999999999999999999999%覺得有波先係好老婆
就好似gay佬覺得大屌先係首選一樣

18年前嘅唱腔回歸, 在狂loop 螢 , 好感動
Brian

據寰亞唱片高級經理(音樂製作企劃/創作人管理)兼和音陳詠瑜(Viki)透露,其實早在12年前,就已經有了《螢》的Demo,直到兩年前才敲定,於今日連歌詞原汁原味問世,心情非常激動。這首歌可謂是久違的「Mi式情歌」,難度極大,有很多高低起伏以及轉音,不過Sammi的聲線處理得恰到好處,將技巧化於無形,以溫柔的腔調再度俘獲歌迷的心,令人百聽不厭,不少網友都留言稱感動到喊,多謝Sammi為大家帶來好歌:「好感動!聽到眼濕濕」、「大愛呀,就要這種風格」、「好聽到心都融掉」等。
肥婆馬上收皮

仲唔派《螢》

仲唔派《螢》
angelcheng0203 發表於 2021-8-12 12:27

應該下星期開完show會派既
MV都拍好咗…

不過既然都已經唔再爭獎 唔需要好有strategy地派歌啦

據寰亞唱片高級經理(音樂製作企劃/創作人管理)兼和音陳詠瑜(Viki)透露,其實早在12年前,就已經有了《 ...
fifty1205 發表於 2021-8-12 10:56

佢係咪好鐘意儲埋d demo擺好耐先出lol

應該下星期開完show會派既
MV都拍好咗…

不過既然都已經唔再爭獎 唔需要好有strategy地派歌啦{:1 ...
JasOh103 發表於 2021-8-12 13:29

就係想快啲睇到MV

佢係咪好鐘意儲埋d demo擺好耐先出lol
akk 發表於 2021-8-12 14:35

Viki儲
兩年前先俾Sammi聽

鄭太后今年再出食糊格的歌~~
真係個宮廷好好, 不斷有新作品, 仲要keep到水準, 又提攜到新作曲、填詞人..
今年繼2019年後, 又係勢力媲美謝皇后

不過謝皇后今年勁敵係宜妃~~
如果今年宜妃首奪女金, 本宮就將佢冊封會宜貴妃
太平公主

個封面靚到......

個封面真心麻folder麻地.......

等緊 螢 派台

等緊 螢 派台
Kft 發表於 2021-8-15 15:18

出碟或者生日派就好

原來係 無人島 拍咗MV…
咁寰亞可唔可以幫 螢螢 出個official lyric video先

原來係 無人島 拍咗MV…
咁寰亞可唔可以幫 螢螢 出個official lyric video先 ...
JasOh103 發表於 2021-8-15 20:42

會唔會又係等出live mv

會唔會又係等出live mv
angelcheng0203 發表於 2021-8-15 20:52

live既畫面 配studio version audio track
Hea mv

但係睇個single cover又好似有拍過啲嘢?

Fan Club有特別版唱片!

個封面靚到......
sumtom 發表於 2021-8-13 23:30

影到成個阿婆咁

Fan Club有特別版唱片!
Alantse722 發表於 2021-8-15 21:09

又掠水
唔知貴普通版幾多
仲要計埋運費
未講的說話寫滿在信箋

等睇臭四銷量只有1000張