返回列表 發帖
KHMusic流行熱選十優
流行熱選.第三位

歌曲:獨家村 歌手:謝安琪
作曲:Christopher Chak 作詞:林夕 編曲:Ted Lo 監制:Alvin Leong
上榜走勢:10>12>06>04>03>08>05>05>01>07 (共10星期) 榜分:298分

流行熱選.第二位
由青春盼望可以逆行多一次
結果一次又一次的重覆。
開心也可, 悲傷也可已經唔再重要。
這近十多年的回憶, 就讓它埋藏於心底內。

冇錯,全年最好既MV

另外由於討厭某劇集係大台播,所以某劇集主題曲都冇完整聽過... ...
powerful 發表於 2015-1-17 21:48

鐘意護航係因為幾年前我真係同一位後生仔講過只要你有需要, 你一開口, 我一定會出現幫你同陪你行過一個又一個難關~

直覺靠估十大總有燒烤叉。
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 21:55

唉~因為十大唔夠分所以燒烤叉首時日如飛有十大中位分都比我飛左出十大了~~

中呀~呢首歌歌詞其實真係對我好大感覺~
kenny1102 發表於 2015-1-17 21:44

呢首已經係我同某班friend既主題曲成班人個時狂唱,而且套入友誼其實都好中
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

流行熱選.第二位

歌曲:致少年時代 歌手:古巨基
作曲:方皓玟 作詞:林夕 編曲:Larry Wong 監制:舒文/古巨基
上榜走勢:18>04>11>06>06>06>14>04>02>01>09 (共11星期) 榜分:300分

流行熱選.至尊歌曲
最後一首了。
謝謝你, 謝謝每一個經歷
即使高山也好, 低谷也好,
如果沒有你們, 我的日字也不知是如何
我明白有很多都不是必然, 所以更要感激。

(再亂估)Fiona?
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:00

得返一首咋~~~大家點睇~~

流行熱選.至尊歌曲

歌曲:好不容易遇見愛 歌手:楊千嬅
作曲:Eric Kwok/張子堅 作詞:林夕 編曲:張子堅 監制:Eric Kwok
上榜走勢:05>05>10>06>03>05>03>02>01>04 (共10星期) 榜分:332分

流行熱選.第二位
歌曲:致少年時代 歌手:古巨基
作曲:方皓玟 作詞:林夕 編曲:Larry Wong 監制:舒文/古巨基
上榜走勢:18>04>11>06>06>06>14>04>02>01>09 (共11星期) 榜分:300分

流行熱選.第三位
歌曲:獨家村 歌手:謝安琪
作曲:Christopher Chak 作詞:林夕 編曲:Ted Lo 監制:Alvin Leong
上榜走勢:10>12>06>04>03>08>05>05>01>07 (共10星期) 榜分:298分

流行熱選.第四位
歌曲:高山低谷 歌手:林奕匡
作曲:林奕匡 作詞:陳詠謙 編曲:Edward Chan/黃兆銘 監制:Edward Chan
上榜走勢:18>14>07>08>07>03>07>05>03>01 (共10星期) 榜分:274分

流行熱選.第五位
歌曲:護航 歌手:許廷鏗
作曲:張家誠 作詞:楊熙 編曲:張家誠 監制:張家誠
上榜走勢:18>15>13>09>08>07>01>16>03>03>02 (共11星期) 榜分:272分

流行熱選.第六位
歌曲:一 歌手:AGA
作曲:AGA 作詞:林若寧 編曲:Johnny Yim 監制:舒文
上榜走勢:18>07>14>07>13>08>04>04>03>01>17 (共11星期) 榜分:270分

流行熱選.第七位
歌曲:同行 歌手:周柏豪
作曲:王雙駿 作詞:陳詠謙 編曲:王雙駿 監制:王雙駿
上榜走勢:20>09>07>08>05>01>12>02>02 (共9星期) 榜分:246分

流行熱選.第八位
歌曲:分手總約在雨天 歌手:方皓玟
作曲:方皓玟 作詞:方皓玟 編曲:伍仲衡 監制:許創基/Edmond Tsang
上榜走勢:19>09>06>07>07>08>16>04>01>11 (共10星期) 榜分:244分

流行熱選.第九位
歌曲:水星逆行 歌手:連詩雅
作曲:Larry Wong 作詞:黃偉文 編曲:Larry Wong 監制:舒文
上榜走勢:11>03>04>04>08>07>07>01 (共8星期) 榜分:246分

流行熱選.第十位
歌曲:青春常駐 歌手:張敬軒
作曲:張敬軒/Johnny Yim 作詞:黃偉文 編曲:Johnny Yim 監制:張敬軒/Johnny Yim
上榜走勢:17>13>14>04>04>06>05>01>17>07 (共10星期) 榜分:244分

KHMusic流行熱選.班霸

唱片公司:East Asia Entertainment Ltd.

KHMusic流行熱選.年度音樂唱片
係呢個年頭要出一隻唱片已經唔易~
要出一隻10首歌既唱片更加唔易~
要10首歌都好出色就真係難上真難~
仲要出色到可以感動全香港既小市民~
你係得既!!上黎啦!!

人瑞至尊
...

20>09>07>08>05>01>12>02>02
難忘你 好聽過若無其事沒韻味

KHMusic流行熱選.年度音樂唱片

唱片名稱:KONTINUE
歌手:謝安琪 唱片監制:周博賢/伍樂城/謝安琪/Goro Wong/Cousin Fung/Alvin Leong/林阿P
唱片上榜歌曲:正視愛/家明 及冠軍歌:勢不兩立/獨家村

KHMusic流行熱選.新力軍.組合
其實今年d新人真係純聽歌識, 又唔係好知佢地咩背景
真係難tag到一個點, 不如講下你地想有咩新人上到仲好~

3強提示:大熱門、唱左幾年歌既新人、太熱

Kay bb
我們的總和

20>09>07>08>05>01>12>02>02
難忘你 好聽過若無其事沒韻味
nicholashin 發表於 2015-1-17 22:10

02>02係re上的~

估到隻熊貓,之後冇頭緒了。
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:15

新組合先~

(關心注視Mode) 你係Fabel定小塵埃?
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:16

Fabel上年拎左啦~~

小塵埃 Project Ace/新青年/SiS 天堂鳥? 大包圍

KHMusic流行熱選.新力軍.組合

金獎:小塵埃
上榜歌曲:我愛京達卡/慢活/這感覺

銀獎:SIS樂印姊妹
上榜歌曲:有夢就很好了/520/愛phone了/如果我是個男孩

銅獎:天堂鳥
上榜歌曲:登陸太陽/飛翔

KHMusic流行熱選.新力軍.女歌手
女新人得一個單位有上榜, 有留意就知係邊個了~

有冇SiS啊~

小塵埃 Project Ace/新青年/SiS 天堂鳥? 大包圍
nicholashin 發表於 2015-1-17 22:22

其實都唔知點計邊d可以候選~新青年當上年出左碟byebye左~

Yukilovey?

有冇SiS啊~
doughnut 發表於 2015-1-17 22:23

新組合銀唷

睇完十大 等陣再來
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

金獎:Yukilovey
上榜歌曲:抓緊青春的尾巴/兩個人的聖誕 及冠軍歌:

銀獎:-

銅獎:-

KHMusic流行熱選.新力軍.男歌手
金都可以話係冇對手~
所以不如試下估銀銅, 岩岩好全年就係得呢3位候選單位~

金都可以話係冇對手~
所以不如試下估 ...
kenny1102 發表於 2015-1-17 22:2
浸大女神
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

金獎:鄭俊弘
上榜歌曲:無名氏/熊貓/點火/投降吧

銀獎:李拾壹
上榜歌曲:自由落體

銅獎:羅孝勇
上榜歌曲:我不唱慘情歌/愛怎說起

KHMusic流行熱選.唱作歌手
到唱作歌手了~
金應該唔難估, 今年都算多產~
銅就真係估所有人唔到了~
p.s,我呢度曲詞同一人係計雙倍分的~

其實李11個樣都真係普通到冇朋友~~

方生定周生?
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:33

冇一個係~~

到唱作歌手了~
金應該唔難估, 今年都算多產 ...
kenny1102 發表於 2015-1-17 22:32

冷估kay

冷估kay@@
HOTMAN 發表於 2015-1-17 22:34

應該仲冷~

金獎:藍奕邦
唱作上榜歌曲:離開拉斯維加斯/愛我就吻我/孔雀開屏 及冠軍歌:戀人

銀獎:方皓玟
唱作上榜歌曲:無人像你 及冠軍歌:分手總約在雨天

銅獎:陳綺貞
唱作上榜歌曲:家 及冠軍歌:流浪者之歌

陳綺貞?
估中

藍生/Ivana? (唔死心)
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:36

中左一個~~
Ivana 排第5~第四係黃浩琳~

應該仲冷~
kenny1102 發表於 2015-1-17 22:35

Yuki再下一城?

KHMusic流行熱選.幕後
KHMusic流行熱選.樂壇作曲人大獎:Eric Kwok
上榜歌曲:你倫敦.無名氏/留不低/Iron Man/屋企
及冠軍歌:無朋友/新天地/好不容易遇見愛

KHMusic流行熱選.樂壇作詞人大獎:陳詠謙
上榜歌曲:請你不要難過/異能/交換角色/朝聖/Goodman/著襪浸溫泉/傳聞/小時了了/Come On/眼淚極黑/鎂光燈下/圍圈/自由意志/最卑微的願望/逆來順受/副作用/好情人/一直一直/SuperStar/夫目前飯/幸福車站/渴睡症/頌讚詩
及冠軍歌:同行/只要和你在一起/獨活/有甚麼事/家書/高山低谷/光源

KHMusic流行熱選.樂壇編曲人大獎:Johnny Yim
上榜歌曲:自救/潮流/約誓/我不唱慘情歌/最卑微的願望/愛怎說起/戒心
及冠軍歌:高登歌/登對/有甚麼事/家書/青春常駐/越難越愛/一

KHMusic流行熱選.樂壇監制大獎:舒文
上榜歌曲:請你不要難過/一釐米/朝聖/著襪浸溫泉/內有愛犬/請你別要說下去/潮流/重投苦愛/死去活來/小時了了/Come On/圍圈/色惑/Bang Bang Bang/叛侶/副作用/夫目前飯/樂觀/渴睡症
及冠軍歌:我杯茶/誰/只要和你在一起/說明書/獨活/勇者的浪漫/來生舞/流淚行勝利道/胡桃樹/食物鏈/致少年時代/一/水星逆行

Yuki再下一城?
doughnut 發表於 2015-1-17 22:38

出左啦~~銅係陳綺貞~

KHMusic流行熱選.年度樂壇組合
銅獎
呢對組合其實09年已經拎過一次組合銅~
當年我係真心推介, 佢地一首上榜歌仲拎埋歌曲十大
之後就同呢個頒獎禮無緣~
今次可以返番呢個位置, 其實第一係真係今年除左其餘2個單位之外, 其他都麻麻而造就你地呢個位置
另外亦因為你地今年其實都出左唔少我個人都覺得唔差既studio live~

cheer

金CAS 銀RB 銅Dear Jane?

Dear Jane

銅獎:Dear Jane
上榜歌曲:Stand Up/一去不返/最後一次 及冠軍歌:約翰與洋子

銀獎

其實銀同金既候選單位應該大家都知係邊2隊架啦~
都係同一間公司, 都係今年有演唱會~
仲有就係2隊都係未拎過金獎架~即係今晚點都係佢地其中一隊既第一次~

銀先啦, 嗯今年佢地最成功既, 應該係出左一隻?兩隻?定叫1.5隻既唱片好呢?

見到你個估法已証明我估法已經Out Syllabus
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:48

我只係跟上榜歌曲數目順序估

宇宙巨Band?
Evan@LaRossa 發表於 2015-1-17 22:47

mr14年係冇歌出wo~

銀RB 金CAS

mr14年係冇歌出wo~
kenny1102 發表於 2015-1-17 22:49

都有派堆泰文歌 Wake Up 愛與和平 目的地

nicholashin 發表於 2015-1-17 22:51

What?我淨係聽過明哥個首

銀獎:RubberBand
上榜歌曲:成長說明書/We Are One/語言藝術/你和我/瞬間看地球 及冠軍歌:坦白

金獎~
都唔駛我多講啦~
今年佢地最成功既, 應該係佢地第一次既紅館演唱會~
真係睇到人流眼淚架~~
由旺角走到紅館, 恭喜係地~~

nicholashin 發表於 2015-1-17 22:51

一首都未聽過~~mr今年係0上榜紀錄~

金獎:C AllStar
上榜歌曲:差詞/惺惺相惜/星海/城惶城恐/SuperStar/時間之光 及冠軍歌:時日如飛/家書

What?我淨係聽過明哥個首
HOTMAN 發表於 2015-1-17 22:54

歌詞節錄:????#*($*&#(*%&(#*$@?? Radio %*(&#&&@^@*!%
Ya...ya...ya..ya...ya...ya...ya... @#()*)%)#%
Ya...ya...ya..ya...ya...ya...ya... @#*(&%(*#$
???????????????????????

Ya...ya...ya..ya...ya...ya...ya... @#()*)%)#%
Ya...ya...ya..ya...ya...ya...ya... @#*(&%(*#$

%*(^&()^)(#No No No No
You got to believe in yourself

Ya...ya...ya..ya...ya...ya...ya...
一首都未聽過~~mr今年係0上榜紀錄~
kenny1102 發表於 2015-1-17 22:56
係好事 因為首首都超難聽

KHMusic流行熱選.年度樂壇女歌手
銅獎

呢一位女歌手, 行就已經行左好多年
記得第一次留意呢位女歌手既時候, 就係佢人生第一個高山。
佢傻下又傻下既角色性格, 就係令人喜愛到不得了。
就這樣一直到今天, 睇住佢點樣成功, 又點樣轉會跌入低谷
到展開人生新既一頁, 多謝你~
我成日覺得有自己既偶像冇咩特別,
但係有一個可以令你失望又期待既, 真係好不客易,
佢唱歌可能唔係最好一個, 但係做人既態度就一直係我學習對象了。