返回列表 發帖

Prince’s Group/Band Choice 音樂熱選樂隊組合

銀銅都拎過 第一次拎金
希望之後都好快見到你地係度拎歌曲獎

金獎: C Allstar (236)
冠軍歌曲: 上車咒, 逾越生死
三甲歌曲: 后會無期, 夜幕天星
上榜歌曲: 時間之光, 戰場上的最後探戈

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

拿拿拿 , 都話債會係至尊 + 播放率第一  

sorry ah 遲左入場
616.1314 發表於 2016-1-1 17:11

唔緊要
多謝支持

Prince’s Group/Band Choice 音樂熱選樂隊組合

銀銅都拎過 第一次拎金
希望之後都好快見到你地係度拎歌 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:14

CAS 金!!! 愛 今年真係好高質
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

麥浚龍 - 念念不忘 / 瑕疵 / 羅生門 / 雷克雅未克 / 單魚座
李拾壹 - 難查字 / 小李 / 下剋上
陳奕迅 - 無條件 / 起點‧終站 / 人生馬拉松 / 心燒
陳柏宇 - 回眸一笑 / 別來無恙 / 航拍 / 親愛的仇人
黎曉陽 - 快樂很慢 / 香港傑出廢青 / 真偽文青
李榮浩 - 喜劇之王 / 落俗 / 不將就
側田 - Three Two One / WeTouch / 命書
林奕匡 - 頌讚詩 / 新一天 / 有人共鳴
林俊傑 - 新地球 / Checkmate / 浪漫血液 / 你,有沒有過
周國賢 - 年輕人們 / 我們都不是無辜的 / Children Song

銅獎
呢位歌手既歌絕對唔係陪我長大
但係佢既歌今年就真係聽左好多次
由之前唔太鍾意佢 到睇住佢事業低潮再上翻黎
今日請佢再上台 拎佢第一個男歌手三甲

梁漢文

好似係

JUNO ??
二〇二三年度全女班投票

爸爸?

CAS 金!!! 愛 今年真係好高質
616.1314 發表於 2016-1-1 17:17

今年競爭好激烈
去到十二月先分到勝負

梁漢文

好似係
bagfgfcde 發表於 2016-1-1 17:21

聽講今年三甲係許志安 蘇永康 梁漢文

JUNO ??
616.1314 發表於 2016-1-1 17:22

佢之前拎過三甲啦

側田?! :O
上面個list仲有邊個係低潮爬上嚟 lol

定係phil

Prince’s Singer Choice 音樂熱選男歌手

銅獎

銅獎: 林俊傑 (220)
冠軍歌曲: 新地球
三甲歌曲: 你,有沒有過
上榜歌曲: Checkmate, 浪漫血液

全部錯曬
之前以為JJ係男金

側田?! :O
上面個list仲有邊個係低潮爬上嚟 lol
ed8671ed 發表於 2016-1-1 17:25

有段時間 佢真係好似潘瑋珀咁唔上唔落 永不超生
係金曲獎表演她說先真係上到一線

爸爸?
nicholashin 發表於 2016-1-1 17:23

如果 CHILDREN SONG 早D出
可能會改寫一千個假想結局

銀獎
呢位歌手有兩次打入過男歌手五強
但一直都係還是欠幾步
高峰過總會有下波 要再攀上第二個高山好難
今年我覺得佢做到
係你啦 上台啦

銀獎
呢位歌手有兩次打入過男歌手五強
但一直都係還是欠幾步
高 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:32

柏宇BB!!!

Jason銀Juno金

銀獎

銀獎: 陳柏宇 (268)
兩星期冠軍歌曲: 別來無恙
三甲歌曲: 回眸一笑, 航拍
上榜歌曲: 親愛的仇人

銅獎

三甲歌曲: 你,有 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:26

美J入埋三甲
我們的總和

金獎

金獎: 麥浚龍 (290)
冠軍歌曲: 瑕疵, 羅生門, 雷克雅未克
三甲歌曲: 念念不忘
上榜歌曲: 單魚座

柏宇BB!!!
rIcKyK 發表於 2016-1-1 17:33

Jason銀Juno金
nicholashin 發表於 2016-1-1 17:34

美J入埋三甲
Wonders 發表於 2016-1-1 17:35

恭喜 3J 入哂男三甲
JJ JASON JUNO

恭喜陳柏宇

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手

張惠妹 - 怪胎秀 / 靈魂盡頭 / 你想幹什麼 / 血腥愛情故事
盧凱彤 - 天色很暗 / 發抖 / 廿九歲的遺書
謝安琪 - 家明 / 篋神 / 羅生門
楊千嬅 - 好不容易遇見愛 / 最好的債 / 愛在旁若無人的太空 / 剛剛好
蔡依林 - 不一樣都一樣 / I'm Not Yours / 第三人稱
連詩雅 - 浪漫前夕 / 為何要我愛上你 / 等到Sunday就Call你 / 大了一歲
勞家怡 - 尋找棱角 / 小小宇宙 / 誰的青春不迷惘 / 一晚長大
王菀之 - 我們他們 / 小手術 / 小俠
吳雨霏 - 一千個假想結局 / 我敢愛 / 一分鐘稀客一分鐘色誘
容祖兒 - 樂觀 / 飄紅 / 世界真細小 / 黃昏點唱機

女歌手頭十既分勁貼 好似係

銅獎
呢位歌手既歌絕對算係陪我長大
我唔係佢既死忠 但電話仲有好多佢既歌
我會因為佢既fans而好憎佢 又會因為佢既歌而好愛佢

Prince’s Singer Choice 音樂熱選歌手

張惠妹 - 怪胎秀 / 靈魂盡頭 / 你想幹什麼 / 血腥愛情故事
盧 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:43

Chob???
二〇二三年度全女班投票

Prince’s Singer Choice 音樂熱選女歌手

盧 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:43

美瑞???

銅獎: 楊千嬅 (225)
兩星期冠軍歌曲: 最好的債
三甲歌曲: 好不容易遇見愛
上榜歌曲: 愛在旁若無人的太空, 剛剛好

銀獎
呢位歌手出道超過十五年
一路走來受到好多抨擊
但係愈戰愈強 終於都係今日成為舞台皇者

唔知祖兒有冇200分呢

jolin姐 嚇我唔到既

繼續估容祖兒
二〇二三年度全女班投票

銀獎: 蔡依林 (227)
冠軍歌曲: I’m Not Yours
三甲歌曲: 不一樣又怎樣, 第三人稱

希望jojo有份啦
我們的總和

恭喜千千成為Prince Music Choice Award 2015 女歌手(香港區)金獎

金獎
呢個女歌手拎過好多大獎
但係原來都只係拎過呢度既女歌手三甲
今年係你既第一次
上黎啦

繼續估容祖兒直到真係容祖兒為止
二〇二三年度全女班投票

恭喜千千成為Prince Music Choice Award 2015 女歌手(香港區)金獎
bagfgfcde 發表於 2016-1-1 18:01

希望jojo有份啦
Wonders 發表於 2016-1-1 18:00

繼續估容祖兒直到真係容祖兒為止
616.1314 發表於 2016-1-1 18:05

多謝祖粉咁支持

金獎: 張惠妹 (285)
冠軍歌曲: 你想幹什麼
三甲歌曲: 怪胎秀, 靈魂盡頭
上榜歌曲: 血腥愛情故事

留個名先
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

Prince’s Album Choice 音樂熱選大碟獎

最後一個獎
回車諾比的夢既謎底都要揭開啦

個人心目中今年最高質既唱片

蘇打綠【冬 未了】(228)
冠軍歌曲: 痛快的哀艷
三甲歌曲: 回車諾比的夢

岩岩睇完,好精彩╴你既12大都有好多我好喜歡但比唔到既歌

準備中真係派錯晒D歌...

三大同志女神佔據女人三甲

恭喜sodagreen

多謝所有有留言或者無意言既大家入場支持
今年繼續都係好忙 所以都無太多時間去諗tag
有咩做得唔好 都請多多包容
今年既樂壇比往年失色
但希望剛才介紹過既派台及非派台作品可以感動各位

總結賽果 林俊傑以密食當三番連奪四獎
蘇打綠雖奪三獎 但以質取勝

4.0 林俊傑 /
3.0 蘇打綠 / 楊千嬅 /
2.5 麥浚龍 /
2.0 張惠妹 / 蔡依林 / 陳柏宇 / C Allstar / Supper Moment / 蔡健雅 / 莫文蔚 / 黎曉陽 /
1.0 王菀之 / 黃淑蔓 / 英仁合唱團 / 盧巧音 / 吳雨霏 / AGA / 周國賢 / 劉若英 / 盧凱彤 / 李榮浩 / Yukilovey / 岑寧兒 / 李拾壹 / 林一峰 / 蘇運瑩 / 陳奕迅 / 連詩雅 / 梁靜茹 / Another Kitchen / K.I.S / 林奕匡 (曲) / 黃偉文 (詞)
0.5 謝安琪 / Michael Pfirrmann (編) / 安棟 (編)

最後公佈番稍早前頒發合唱歌曲獎既分數

Prince’s Collaboration Choice 音樂熱選合唱歌曲
金獎: 黃淑蔓 / 英仁合唱團 – 差一點我們會飛 (136)
曲:戴偉  詞:陳心遙 編:戴偉 監:戴偉

銀獎: 麥浚龍 / 莫文蔚 – 瑕疵 (132)
曲:Bert 詞:黃偉文 編:Jerald 監:Juno Mak / Jerald

銅獎: 麥浚龍 / 謝安琪 – 羅生門  (114)
曲:伍樂城  詞:黃偉文 編:伍樂城  監:麥浚龍 / 伍樂城

岩岩睇完,好精彩╴你既12大都有好多我好喜歡但比唔到既歌

準備中真係派錯晒D歌... ...
powerful 發表於 2016-1-1 18:18

多謝你
我都好期待你既頒獎
希望都會見到一堆我無機會比獎又好鍾意既歌啦

三大同志女神佔據女人三甲

恭喜sodagreen
bagfgfcde 發表於 2016-1-1 18:19

本身年中只係諗住張惠妹三甲
其他兩個都無諗住
但係見班女人咁廢先轉陣

講開又講
之前定哂個得獎名單之後
其實想定今年個主題係叫最好的債
不過廢事咁快開估

原因唔單止係最好的債掃獎
仲有唱作人男歌手女歌手樂隊組合都終於首次奪金
雖然某D單位今年未必表現好突出 但蜀中無大將 當還番之前咁多年都合理既

楊千嬅其實本身有個TAG
但係唔記得出
就係2009-14年既女三甲爭左邊個女歌手
今年比番 (當然今年表現都算係咁) 都算係補償2011年無女歌手之憾啦

銅獎

三甲歌曲: 你,有 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 17:26

做meh唔上可惜沒如果(雖然首歌有獎)

今年要上too bad

Prince’s Unplugged Selections 非派台歌曲熱選

成名作高度太高 可能唔係好事
唔講遠 近既就有胡夏林育 ...
-Prince- 發表於 2016-1-1 16:05

聽左冥明未利申略略聽左only
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

做meh唔上可惜沒如果(雖然首歌有獎)

今年要上too bad

聽左冥明未{:1_ ...
tobby 發表於 2016-1-3 12:21

JJ 當時一直有派其他歌
同埋有奢望過佢最後會派台ma
所以最後都係無上

未聽
呢排好多其他野搞

JJ 做大贏家, MICHAEL 仔有 2 獎
十二大又幾啱心水喎