返回列表 發帖

CH細聽.年度總結 2015

對我來說,榜單主要的用途是記錄音樂喜好的轉變。
往往這轉變,就反映了我的成長。

其實,反映成長的又怎會只得音樂,電影也可以。
小時候和父母一起看老少咸宜的喜劇;
青少年對愛情有不是疑惑,所以會去看万刀甲的愛情三部曲;
今年,可能因為畢業的原故,想看想知
的電影比以前更多。以往可能只會說想不做,今年很多都動身去看了。
所以,我想用這個機會,去回顧過去一年所看的電影和我的成長。

--------------------------------------------------------------------------------------

日期:2016年1月2日
時間:下午2時正
總結項目:

公正榜分類

CH細聽.年度歌曲   (第一至第十位)
CH細聽.年度唱片   (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度男歌手  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度女歌手  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度樂隊/組合 (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度唱作人  (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度新人   (金﹑銀﹑銅)
CH細聽.年度製作人  (曲﹑詞﹑編﹑監)
CH細聽.至尊歌手

榜主造馬類
CH細聽.自私選作曲人
CH細聽.自私選作詞人
CH細聽.自私選編曲人
CH細聽.自私選MV導演
CH細聽.自私選大碟*
CH細聽.自私選遺珠*
CH細聽.自私選男歌手*
CH細聽.自私選女歌手*
CH細聽.自私選樂隊/組合*

*本年度新增
合共(好似係)四十七項

CH細聽.年度總結 2014

CH細聽.年度歌曲

至尊歌 AGA – 一
第二位 林奕匡 – 高山低谷
第三位 陳綺貞 – 流浪者之歌
第四位 RubberBand – 你和我
第五位 楊千嬅 – 好不容易遇見愛
第六位 謝安琪 – 獨家村
第七位 周柏豪 – 自由意志
第八位 陳柏宇 – I Wanna Fly
第九位 連詩雅 – 只要和你在一起
第十位 方皓玟 – 分手總約在雨天

CH細聽.年度唱片
金 RubberBand – Frank
銀 陳綺貞 – 時間的歌
銅 薛凱琪 – Tonight

CH細聽.年度男歌手
金 周柏豪
銀 張敬軒
銅 林奕匡

CH細聽.年度女歌手

金 薛凱琪
銀 陳綺貞
銅 吳雨霏

CH細聽.年度樂隊/組合
金 RubberBand
銀 新青年理髮廳
銅 天堂鳥

CH細聽.年度華語歌手
金 陳綺貞
銀 陳奕迅
銅 韋禮安

CH細聽.年度唱作人
金 RubberBand
銀 陳綺貞
銅 王菀之

CH細聽.年度新人
金 新青年理髮廳
銀 天堂鳥
銅 SIS樂印姊妹

CH細聽.年度製作人
曲 RubberBand
詞 陳詠謙
編 RubberBand
監 舒文

CH細聽.我最喜愛的作曲人

AGA – 一

CH細聽.我最喜愛的作詞人

林夕 – 獨家村

CH細聽.我最喜愛的編曲人
李一丁/陳兆基/T-Ma – 高山低谷(Live Take 釋放版)

CH細聽.我最喜愛的MV導演

何男宏 – 流浪者之歌

CH細聽.至尊歌手
RubberBand

CH細聽.歷年重要總結一覽

年度男歌手
   金   銀   銅
2008 陳柏宇 洪卓立 麥浚龍
2009 陳柏宇 陳奕迅 方大同
2010 陳柏宇 陳奕迅 林宥嘉
2011 陳奕迅 方大同 蘇永康
2012 韋禮安 陳奕迅 周國賢
2013 陳柏宇 陳奕迅 周柏豪
2014 周柏豪 張敬軒 林奕匡
2015 周柏豪 張敬軒 林奕匡

年度女歌手
   金   銀   銅
2008 容祖兒 薛凱琪 何韻詩
2009 容祖兒 薛凱琪 何韻詩
2010 容祖兒 楊千嬅 何韻詩
2011 容祖兒 謝安琪 何韻詩
2012 容祖兒 薛凱琪 林欣彤
2013 容祖兒 薛凱琪 林欣彤
2014 薛凱琪 陳綺貞 吳雨霏

年度組合/樂隊
   金     銀       銅
2008 HotCha   EO2       農夫
2009 Mr.     HotCha      RubberBand
2010 RubberBand C AllStar     農夫
2011 C AllStar    五月天     RubberBand
2012 五月天    RubberBand    蘇打綠
2013 五月天    Supper Moment C AllStar
2014 RubberBand 新青年理髮廳  天堂鳥

至尊歌
2008 陳柏宇 - I Miss You
2009 容祖兒 - 搜神記
2010 RubberBand - SimpleLoveSong
2011 謝安琪 - 你們的幸福
2012 五月天 - 第二人生
2013 林欣彤 - Little Something
2014 AGA - 一

CH細聽.音樂推介 2015 冠軍歌巡禮

Week 01  謝安琪 - 家明
Week 02  謝安琪 - 家明
Week 03  吳雨霏 - 一千個假想結局
Week 04  張敬軒 - 靈魂相認
Week 05  楊千嬅 - 最好的債
Week 06  楊千嬅 - 最好的債
Week 07  Super Girls - 蓓蕾
Week 08  李榮浩 - 落俗
Week 09  吳雨霏 - 豔羨
Week 10  周柏豪 - 小白
Week 11  狄易達 - 一凍一熱
Week 12  謝安琪 - 篋神
Week 13  江海迦 - 若

Week 14  吳若希 - 美好的時光
Week 15  吳雨霏 - 我敢愛
Week 16  林欣彤 - 我們都是這樣長大的
Week 17  Yellow! - 時間靜止器
Week 18  容祖兒 - 飄紅
Week 19  連詩雅 - 為何要我愛上你
Week 20  Supper Moment - 煩擾中起舞
Week 21  吳業坤 - 原來她不夠愛我
Week 22  陳柏宇 - 回眸一笑
Week 23  周柏豪 - 上次講到
Week 24  陳柏宇 - 回眸一笑
Week 25  韋禮安 - 女孩
Week 26  Supper Moment - 幸福之歌

Week 27  C AllStar - 逾越生死
Week 28  陳柏宇 - 別來無恙
Week 29  林欣彤 - 本身的用處
Week 30  徐佳瑩 - 突然好想你
Week 31  李克勤/容祖兒 - 世界真細小
Week 32  楊千嬅 - 愛在旁若無人的太空
Week 33  周柏豪 - 相安無事
Week 34  薛凱琪 - 所有下雨天
Week 35  連詩雅 - 等到Sunday就Call你
Week 36  Dear Jane - 遠征
Week 37  周杰倫 - 聽見下雨的聲音
Week 38  As One - Candy Ball
Week 39  李克勤 feat. 江海迦 - 戀愛為何物

Week 40  周國賢 - 我們都不是無辜的
Week 41  梁靜茹 - 可以的話
Week 42  容祖兒 feat. 林海峰 - 黃昏點唱機
Week 43  田馥甄 - 小幸運
Week 44  陳詠謙 - 寫妳太難
Week 45  陳詠謙 - 寫妳太難
Week 46  江海迦 - Superman
Week 47  王灝兒 - 矛盾一生
Week 48  陳柏宇 - 親愛的仇人
Week 49  黃淑蔓/英仁合唱團 - 差一點我們會飛
Week 50  吳業坤 - 陽光點的歌
Week 51  楊千嬅 - 剛剛好
Week 52  林奕匡 - 有人共鳴

冠軍週數小統計
4 陳柏宇 / 楊千嬅 /
3 謝安琪 / 吳雨霏 / 周柏豪 / 容祖兒 /
2 Supper Moment / 林欣彤 / 連詩雅 / 李克勤 / 陳詠謙 / 江海迦 / 吳業坤 /
1 張敬軒 / Super Girls / 李榮浩 / 狄易達 / 吳若希 / Yellow! / 韋禮安 / C AllStar / 徐佳瑩 / 薛凱琪 / Dear Jane / As One / 周國賢 / 田馥甄 / 王灝兒 / 黃淑蔓 / 英仁合唱團 / 林奕匡 /

CH細聽.自私選入圍名單

大家都見到我今年有一大堆榜主造馬既總結項目
因為我計完分發現最愛唔代表榜方可以反映到
呢個名單既歌全部都係今年有上過榜既歌
再由我一個人一票決定, 堅民主

CH細聽.自私選作曲人
AGA - Superman (唱: AGA)
周錫漢 - 上次講到 (唱: 周柏豪)
林奕匡 - 別來無恙 (唱: 陳柏宇)
Johnny Yim/張敬軒 - 靈魂相認 (唱: 張敬軒)
陳詠謙 - 寫妳太難 (唱: 陳詠謙)

CH細聽.自私選作詞人

陳詠謙 - 上次講到 (唱: 周柏豪)
林夕 - 愛在旁若無人的太空 (唱: 楊千嬅)         
鍾晴 - 逾越生死 (唱: C AllStar)
Supper Moment - 幸福之歌 (唱: Supper Moment)
Hush - 血腥愛情故事 (唱: 阿密特)

CH細聽.自私選編曲人
恭碩良/倪凱文 - 盛夏光年 (唱: 林憶蓮)
馮翰銘 - 黃昏點唱機 (唱: 容祖兒)
馮翰銘 - 飄紅 (唱: 容祖兒)
Fergus Chow/AGA - Superman (唱: AGA)
YANG - Do What You Want (唱: 張敬軒)

6號 - 挾持 (唱: RubberBand)
Sam Tsang - 幸福之歌  (唱: Supper Moment)
Heison Ng / Ivan Tse@SunnyIdea - 鬼叫我窮牙 (唱: Yellow!)
Welby Chung@CROSSFADE - 航拍 (唱: 陳柏宇)
莊少榮 - 這麼近那麼遠 (唱: 容祖兒)

CH細聽.自私選大碟
CH細聽.自私選遺珠

到時再公佈

CH細聽.自私選男歌手
周柏豪 / 陳柏宇 / 韋禮安

CH細聽.自私選女歌手

容祖兒 / 楊千嬅 / 連詩雅

CH細聽.自私選樂隊/組合
C AllStar / Yellow! / Twins

Support
自私選女歌手係咪又JY

舊年容容慘吞白果
今年會否一雪前恥
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我同你d taste 好似幾似又唔似 :(
上年至尊 男女組金都一樣但其他都完全唔似

上年至尊&第二位都一樣
到時候入場支持!
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

原來我地舊年撞左五首十大
仲要第九第十 exactly 一樣
二〇二三年度全女班投票

Support
自私選女歌手係咪又JY
-Prince- 發表於 22/12/2015 23:27

目測個金獎會係千嬅丫嘛
btw 潮撐奸 !!

Support
自私選女歌手係咪又JY
-Prince- 發表於 2015-12-22 23:27

其實未定
想聽晒候選人今年所有既歌先做決定
因為自私選係用當年既喜愛程度做準則
如果累積既話應該年年都係容小姐

舊年容容慘吞白果
今年會否一雪前恥
616.1314 發表於 2015-12-22 23:55

首黃昏點唱機上左九星期
唔知會唔會九星期都白果呢

我同你d taste 好似幾似又唔似 :(
上年至尊 男女組金都一樣但其他都完全唔似 ...
tree 發表於 2015-12-23 00:05

上年至尊&第二位都一樣
到時候入場支持!
JasOh103 發表於 2015-12-23 00:12

原來我地舊年撞左五首十大

仲要第九第十 exactly 一樣
616.1314 發表於 2015-12-23 00:17

唔知今年仲會唔會有同你地一樣既TASTE呢]話說今年個十大有少少唔正路

目測個金獎會係千嬅丫嘛
btw 潮撐奸 !!
kwanie 發表於 2015-12-23 01:22

如果到時真係比千千
希望唔會比祖粉討伐

一定支持
希望祖兒一次過掃過拎到既大獎

容祖兒無敵是最寂寞 連續贏左六連霸
唔知今年使唔使再次恭喜佢有對手呢
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

原來美長係你度成績幾好 美淫就好差
今年睇黎jason又掃獎

akk 發表於 2015-12-24 01:08
kay連歌唱事業最高峰既08年都無女歌手三甲

咦 今年無左年度華語歌手嘅

一定支持
希望祖兒一次過掃過拎到既大獎
bagfgfcde 發表於 2015-12-23 10:23

美祖如果隻me re do唔係咁噴
我可以比埋大碟佢

容祖兒無敵是最寂寞 連續贏左六連霸
唔知今年使唔使再次恭喜佢有對手呢 ...
John 發表於 2015-12-23 23:59

今年堅係有對手
但個對手成唔成功係另一回事
不過個對手都幾surprise

akk 發表於 2015-12-24 01:08

我鍾意美長鍾意得有啲低調
其實如果唔係上年美祖讓賽
以太陽質素既美長係拎唔到女金
kay連歌唱事業最高峰既08年都無女歌手三甲
nicholashin 發表於 2015-12-24 09:45

美淫不嬲都唔係我杯茶
11年美淫拎到至尊歌真係好出奇
如果唔係上年雨傘+cm 9週冠
上年獨家村應該無十大

咦 今年無左年度華語歌手嘅
chanchan0909 發表於 2015-12-24 09:52

本身設立華語類既總結就係想推介華語音樂比大家
但發覺好多年就算無呢個總結
大家都會係其他既總結項目見到華語歌手既名字
咁不如直接cut左佢

咁當然啦, 對今年有機會問鼎華語歌手金獎既李榮浩黎講就少左個豬肉獎

支持啊  今年至尊系列睇黎都係你J我J橫掃

CH細聽.年度總結 2015 - 估中無獎熱身遊戲

每年做年結,總形住果埋排第十一十二既歌被無視,
所以同往年一樣,年結開始前先公佈今年既歌曲梗頸四。
下列六首係第十位至第十五位,換言之其中一首歌你可以係1月2日再見到。
咁當然啦,估中係無獎既。

陳柏宇 - 別來無恙

Supper Moment - 煩擾中起舞

楊千嬅 - 最好的債

吳雨霏 - 我敢愛

李榮浩 - 落俗

周國賢 - 我們都不是無辜的

仲有十分鐘, 如果大家都係refresh唔到my903重溫
可以考慮係到磨下時間先

我諗我應該準時既

開始前首先送上GQ白果開場曲一首:

「還有可笑理想 頑固得太理想」

長江後浪推前浪,今年由新人開始。

CH細聽.年度新人 銅獎

黃淑蔓 (61)
上榜歌: 差一點我們會飛

雖然把聲真係好一般,但我收貨咪得。

CH細聽.年度新人 銀獎

陳詠謙 (162)
冠軍歌: 寫妳太難
上榜歌: 告白

坤哥金獎

JUDEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!

雖然見到坤哥兩冠就知無可能
Happy and Blessed.

飛入場 jude mo 新人 ??
二〇二三年度全女班投票

你地唔係唔撐祖粉呀嘛?

yeahyeahyeah~ 出埋榜入黎 :D

我知大家都好唔鍾意佢
我知香港威廉有少少假膠
我知呢排佢成為大家既話題
但我想講呢個新人金獎等左呢位歌手好耐

我由五年前你唱夢一場已經reserve定呢個位置比你
見到你今日有咁既成績真係好開心
未來既路唔會比過去五年易行
Haters gonna hate
但願你可以捱過去成為獨當一面既歌手

CH細聽.年度新人 金獎

吳業坤 (215)
冠軍歌: 原來她不夠愛我, 陽光點的歌
上榜歌: 劇透

halo
希望連小姐今年繼續有獎攞

你地唔係唔撐祖粉呀嘛?
bagfgfcde 發表於 2016-1-2 14:19

飛入場  jude mo 新人 ??
616.1314 發表於 2016-1-2 14:18

JUDEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!

雖然見到坤哥兩冠就知無可能
jose 發表於 2016-1-2 14:17

其實我無上過Jude Jude有你地支持就夠啦
Kwan Gor 係Cm 係minority
要有人撐下既

halo
希望連小姐今年繼續有獎攞
ed8671ed 發表於 2016-1-2 14:23

小道消息華納今年比夠錢買獎

其實我無上過Jude Jude有你地支持就夠啦
Kwan Gor 係Cm 係minority
要有人撐下既 {:4 ...
CunninG 發表於 2016-1-2 14:23
我好鍾意陽光點的歌架 只係唔得原來xxxx我
Jude點會差到連上榜資格都無

愛迦亦愛笑

CH細聽.年度作曲人

AGA (472.5)
冠軍歌: 戀愛為何物, Superman, 若
上榜歌: 大了一歲, 最幸福的眼淚, 天橋

CH細聽.自私選作曲人
AGA - Superman

愛迦亦愛笑  

CH細聽.年度作曲人

AGA (472.5)
上榜歌: 大 ...
CunninG 發表於 2016-1-2 14:31

AGA 2 gems good taste
二〇二三年度全女班投票

Support 奸
我們的總和

愛迦亦愛笑  

CH細聽.年度作曲人

AGA (472.5)
上榜歌: 大 ...
CunninG 發表於 2016-1-2 14:31

你都係比AGA作曲人
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

聽講哩到係另一個柏宇主場
lm 睇佢掃獎做大win家

比起光頭佬, 佢今年高質好多。

CH細聽.年度作詞人

陳詠謙 (2029)
冠軍歌: 蓓蕾, 小白, 回眸一笑, 別來無恙, 上次講到, 寫妳太難, 一凍一熱, 陽光點的歌, 本身的用處, 時間靜止器, 矛盾一生
上榜歌: Let’s Keep This Tonight, WeTouch, 頌讚詩, 不枉我們張山十年, Gonna Be Alright, 天下大亂, 我們的虛擬世界, 百年不合, Gotta Get High, 告白, 鬼叫我窮牙, 大了一歲

CH細聽.自私選作曲人
有時候,越簡單的文字越容易感動人。
「從無求到渴求 直到渴求整個宇宙」

Supper Moment - 幸福之歌

你都係比AGA作曲人
John 發表於 2016-1-2 14:38

今年AGA其實GQ 嗄
加上其他無邊個突出
就成就左AGA

聽講哩到係另一個柏宇主場
lm 睇佢掃獎做大win家
Kyle_ 發表於 2016-1-2 14:38

一定一定
我好鍾意陽光點的歌架 只係唔得原來xxxx我
Jude點會差到連上榜資格都無  ...
nicholashin 發表於 2016-1-2 14:25

又唔係差
純粹呢種型格路線我不嬲都麻麻

比起光頭佬, 佢今年高質好多。

CH細聽.年度作詞人

陳詠謙 (2029)
冠軍歌: 蓓蕾, 小白, 回眸一笑, 別來 ...
CunninG 發表於 2/1/2016 14:42

某台係咁ban 謙仔d 歌邊有計

有請PH代領

CH細聽.年度編曲人

周錫漢 (509)
冠軍歌: 小白, 上次講到, 相安無事, 矛盾一生
上榜歌: 磨牙, 天下大亂, 百年不合

CH細聽.自私選編曲人
馮翰銘 - 黃昏點唱機

某台係咁ban 謙仔d 歌邊有計
kwanie 發表於 2016-1-2 14:45

咁光頭佬今年又有債又有門, 連雨都要谷, 好難唔贏

可唔可以skip左呢個獎

CH細聽.年度監製

舒文 (1190.33)
冠軍歌: Superman, 若, 戀愛為何物, 為何要我愛上你, 等到Sunday就Call你, 寫妳太難, 時間靜止器, 所有下雨天, 原來她不夠愛我, 樂觀
上榜歌: Change Your Life, 走, 大了一歲, 最幸福的眼淚, 那一個我, 點水蜻蜓, 回到最愛的那天, 鬼叫我窮牙, 天橋

Heison Ng / Ivan Tse - 鬼叫我窮牙

一陣頒唱作人

唱作數黎數去都係 周林王周盧 架姐我諗

在與第四名同分的情況下,我選擇了她。
雖然沒有去年的大熱歌曲出現,但反而更特出其多元性。
願,早點離開舒文。

CH細聽.年度唱作歌手 銅獎

AGA (209)
冠軍歌: 若, Superman

唱作數黎數去都係 周林王周盧 架姐我諗
kwanie 發表於 2016-1-2 15:08

好似一個都唔中

在與第四名同分的情況下,我選擇了她。
雖然沒有去年的大熱歌曲出現,但反而更特出其多元性。
願,早點離開 ...
CunninG 發表於 2016-1-2 15:10

迦迦
二〇二三年度全女班投票

呢到最大既特點係,樂隊都可以競逐唱作人。
誠言與早兩三年的SM比,今年是較失色的一年。
但在較少競爭的情況下,兩首「合格有餘」的作品足夠登上三甲。

CH細聽.年度唱作歌手 銀獎

Supper Moment (223)
冠軍歌: 煩擾中起舞, 幸福之歌

勝在歌曲有親切感,他的曲有著cantonpop的形子。
當然,缺點是很多首歌感覺相似。
不過因為新鮮感加上競爭不大,第一名輕鬆啦。

CH細聽.年度唱作歌手 金獎

李榮浩 (229)
冠軍歌: 落俗
上榜歌: 自拍, 不將就

-----------------------------------------------------------

終於開始頒有TAG既十大