返回列表 發帖

《4拍4家族》贏口碑票房欠佳 Cut剩天地場

https://www.instagram.com/p/CyyUDjIrX4E/?igshid=MzRlODBiNWFlZA%3D%3D&img_index=1
謝安琪 《憶年》年初在叱咤頒獎禮上獲獎,致辭時說:「呢首歌係我自己眼觀而家嘅城市,諗番起細個嘅時候,爸爸就係咁樣帶我認識呢個城市嘅人。我想將一啲我嘅記憶力都畀爸爸,希望佢唔好唔記得我,唔好唔記得咗呢個城市。」

賴恩慈 導演兼編劇作品《 #4拍4家族 》,也是關於記憶。謝安琪飾演Cat,患早發性腦退化。她與謝安琪面對的課題,很多人也正面對,關於人、地方、關係、感情與離別。謝安琪說:「我哋一家人都搵到方法一齊行。無論你哋人生喺邊個階段、面對緊乜嘢,希望你哋都搵到方法前行。」

【哪裡都是舞台】
即使你忘了,我還是會好好幫你記住。落上落落上上,社會變化太快,但我們不想遺忘。《4拍4》裡Remember Tour記錄城市面貌﹐音樂在街角蜿蜒流轉,哪裡都是舞台。賴恩慈探討的是:甚麼是家人?對土生土長香港人來說,Hometown是甚麼?監製 #泰迪羅賓 飾離家多時的Band佬父親,帶著女兒樂弦(Anna hisbbuR飾)回港,要求跟多年未見的女兒Cat同住。Cat記憶漸衰退,還要照顧養子Riley(Rondi飾)。四代人各有難題。有點沉鬱的intro,用搖滾音樂來療癒,學習、成長、和解。

「落上落落上上」是結他掃弦口訣。音樂往往是關於伙伴的記憶,記得有誰在場、說過甚麼,如記憶的路徑,毋須寫在手腕。Cat會記得飛鵝山音樂會,界限街106號天台可以遠眺獅子山。賴恩慈甚至因為音樂總監提供的一首歌,找到作曲人Anna hisbbuR參演,還有NoWhereBoy和The Hertz busking表演,泰迪羅賓用rock n roll手法寫兒歌。場面都是創作歌曲之後才拍攝。

【謝票場僅兩位觀眾】
有人說音樂電影是香港電影不容易征服的高山,《4拍4家族》口碑好但票房欠佳,本月19日才正式上映,Banky #楊秉基 說星期四開始只餘 #天地場 ,部份戲院cut剩日場,之後更變成一日放映一場。

賴恩慈每場謝票都去,首天其中一場得兩位觀眾,戲院經理狐疑:「你哋真係入去?」她與Banky照入,兩位觀眾都很驚訝,將此事在「文人多說話」群組分享。賴說:「我同自己講,無論幾多人都好﹐一定要入場多謝每一位觀眾,每一位我都好重視。無論多與少,能夠同觀眾交流係好幸福嘅事。」

至於早場分享,其中伯伯聲線雄壯,說感謝賴恩慈拍了一套有暖流的電影,看完不捨得離場。有觀眾指著他:「龍哥呀!」原來是 #狄龍 。「各方面都做得好好!尤其是泰迪羅賓,有心有力。小朋友(Rondi),明日之巨星!而家係好艱難嘅,但艱難之中都打出一條路!」令團隊深受感動。

【Rondi的夢幻時刻】
戲中鼓手Rondi陳諾霆才十歲,爺爺是Teddy Robin & The Playboys鼓手Frederick(陳國明)。昨日謝票場,Rondi遇上他仰慕的鼓手Padget Nanton Fre$h kid,登時呆了。兩人在戲院擁抱、傾談,Fre$h kid還要求合照留念,賴恩慈亦深受觸動:「我哋嘅票房係好差好差,但只要我哋唔放棄,都會遇上呢啲夢幻、驚喜事件。我而家仲感動緊。」

【百老匯電影中心的連結 從《1+1》到《N+N》】
Banky與賴恩慈,由10年《1+1》說起,賴恩慈首部劇情短片,兩爺孫面對菜園村被遷拆。《N+N》是延續篇,兩爺孫將菜園村特產富貴竹帶到香港不同地方種植,表達祝福,甚至製作富貴竹地圖。入場觀眾會收到一支富貴竹,有富貴求心足之意。Banky說:「創作《1+1》,講緊個社會好似二元分立咁,中環價值同鄉土價值,點樣為個家連繫兩邊。」電影獲百老匯電影中心安排特別放映,票房逾50萬,票價只是$38。到百老匯看戲、到附近吃煲仔飯是他們的日常,也成為《N+N》的起步點。

一次謝票,有觀眾帶來《1+1》DVD。Banky憶述:「原來觀眾會拎住呢個『硬件』,變成一種打氣、一種支持,『我由嗰時支持你哋到而家!』謝票唔係只想觀眾買多啲飛,而係人與人嘅連繫。」試過觀眾們在百老匯電影中心外談了逾一小時。賴恩慈謂:「電影點樣連結人、同觀眾深度交流好重要。無論幾多人都好,我都盡力謝票,真係好真心想同佢哋見面傾偈,同埋票房喺咁樣情況下,connect到一個就一個。」

【謝票是交換故事】
Banky說:「有觀眾分享到好觸動會留流淚,再同我講一啲好深層嘅故事。我覺得呢啲唔係謝票,而係禮物交換,交換唔同嘅故仔,成為我哋嘅記憶、關係。」賴恩慈也謂:「就係因為嗰陣我哋都幾堅持盡力同觀眾交流溝通,呢個記憶太深刻,所以十年之後會拎番《1+1》隻碟出嚟見面,真係好窩心。」高先電影院也是交換禮物的好地方,《4拍4》結局有彩蛋,很多畫面、細微位值得留意,每件Tee設計都有意思,歡迎留步分享你的驚喜發現。

個人感想
感謝娛壹正面報導 票房告急,上映4日連優先場先得49萬票房
快將落畫,請即購票
今日係最後一日仲有過百埸可以睇,支持KAY、支持港產片、支持本地音樂嘅朋友,請放工買張飛入場救救4拍4家族
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

https://www.hkfilmblog.com/archives/92812
別讓《4拍4家族》被拍死       講。鏟。片

目從暑期末開始,香港的戲院市場仿如被一股低氣壓所濃罩著,無論是甚麼類型的電影,在香港的戲院成績均不理想。港產電影在這個環境,更是令人心寒。當中近期上圖所見的,便是其中一例。

安樂發行、泰廸羅賓與廖婉虹監製、賴恩慈執導兼編,謝安琪、泰廸羅賓、陳諾霆與Anna hisbbuR主演的《4拍4家族》於十月一日起推出優先場,並且於十月十九日在港上映,可是電影在上映六天後,合共僅錄得萬一人次,推算收入未達七十萬,而明天起則被大幅削場逾七成。

誠然,單看海報與片名,《4拍4家族》並不算即時讓觀眾有入場意欲。先是電影以搖滾音樂與家庭兩個主題,惟兩個主題本身客源不止截然不同,更有點互相排斥的情況。以此作為主題,觀眾先入為主有所抗拒,餘下的觀眾則不太感到興趣。

不過若入場觀看的話,其實電影將兩個元素的處理,也算是來得合情合理之餘,同時亦帶出了更多相關題材,這些細節,看到賴恩慈的細心。

的確,香港的音樂電影,向來因為客源有限,而其他觀眾又擔心不太投入,以至市場成績不佳,而投資者因為票房不佳不願意開拍,形成惡性循環。但是,倘若就連有點質量的電影也不支持的話,恐怕連這類題材的生存空間也沒有。也許,觀眾入場支持,就是讓不同類題材可以百花齊放的最大推動力。
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

姜B套台灣戲都無想像中咁好收啦,近期電影市道確實唔好
Life was a willow and it bent right to your wind.

有無人知道點解呢排質素再好嘅港片都咁少人捧場?

利申: 已睇4拍4家族, 下個月亦會捧白日之下同年少日記。

希望謝安琪啲fans入場睇多幾次
陳蕾冚家死

見到謝安琪就覺得有陣伏味

見到謝安琪就覺得有陣伏味
chkalu 發表於 2023-10-25 11:21

佢連自己歌手個brand都搞到成陣伏味 不了

作為關注本地音樂嘅樂迷,呢部真係必睇

三 (四) 代獨立音樂人 cross over 嘅音樂電影,淨係聽果十五場原創曲目已經足夠入場

又唔係冇試過
邊有人會仲想睇謝安琪做戲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

又唔係冇試過
邊有人會仲想睇謝安琪做戲
JayantL 發表於 2023-10-25 13:21

咁有趣,一個演員/表演者當然有進步curve架啦。當然 Kay 作為演員一定有幾大改善空間,不過呢部算適合佢演,臨近高潮戲令我諗起佢 ear mon 事件,哈哈

Stephy 演戀愛自由式都好生澀,到男排女將咪又係帶起全劇,從葉念琛系列到金都,突破一樣好大。題外話,謝安琪第一部大銀幕作品都係比左葉念琛。

咁有趣,一個演員/表演者當然有進步curve架啦。當然 Kay 作為演員一定有幾大改善空間,不過呢部算適合佢 ...
powerful 發表於 2023-10-25 13:52

其實我唔係想講演技lol
我係想講主要演員接拍過咩片 反而先係好影響觀眾想唔想入場嘅因素
基本上見到謝安琪呢個名好自然就會=爛片
呢啲嘢要洗底都唔係一時半刻 更何況佢仲要咁多年冇拍過戲

莫講話謝安琪
就我嚟講
講大卡士 古天樂呢三個字 都係會產生到呢個感覺俾我
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

有冇睇咗嘅朋友評論下套戲
見票房咁慘有少少想入場支持但唔想睇爛片

我係想講主要演員接拍過咩片 反而先係好影響觀眾想唔想入場嘅因素
基本上見到謝安 ...
JayantL 發表於 2023-10-25 14:10

我諗起七月返歸

應該有唔少人見到AK係男主角而以為套戲係爛片
但套戲同AK其實都OK
DM多仔多到覆唔哂

bagfgfcde 發表於 2023-10-25 14:54

美麗琪個金髮look 少少似大媽煎
值得少少支持
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

導演賴恩慈今晚會去油麻地百老匯中心謝票

購票連結:油麻地百老滙電影中心 7:35pm
https://www.cinema.com.hk/tc/ticketing/seatplan/10184736
購票連結:高先電影院 7:10pm
https://ticket.movie6.com/gsc/9e7b4a9f-7201-4f8c-93ad-9ee0fbee4678/none/seat
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
4拍4家族仍在熱映中

導演賴恩慈今晚會去油麻地百老匯中心謝票

購票連結:油麻地百老滙電影中心 7:35pm

購票連結:高先電影院  ...
myrichardac 發表於 2023-10-25 15:58

一個鐘前睇呢場個售票情況賣左一張
岩岩睇已經多左兩倍了
幸福多於我預期

一個鐘前睇呢場個售票情況賣左一張
岩岩睇已經多左兩倍了
on07111 發表於 2023-10-25 16:02

5倍增長啦
4拍4家族仍在熱映中

呢套好吸引 好想睇
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

5倍增長啦
myrichardac 發表於 2023-10-25 17:07

十倍奉還 啦
幸福多於我預期

十倍奉還 啦
on07111 發表於 2023-10-25 17:49

係咪有琪粉終於肯學神徒咁,唔去都買啲第一行霏谷票房

阻住 發表於 2023-10-25 18:27

嘉賓謝票位 我無計個行
幸福多於我預期

tg group有琪粉買左飛請人睇   琪粉罕有嘅小金主
4拍4家族仍在熱映中

7:10 高先  17/54       入座率31%
7:30 百老匯49 /115    入座率42%
4拍4家族仍在熱映中

L5588

7:10 高先  17/54       入座率31%
7:30 百老匯39 /115    入座率33%
myrichardac 發表於 2023-10-25 18:52

估計最後去到3/8
幸福多於我預期

基本上見到謝安 ...
JayantL 發表於 2023-10-25 14:10

以前見楊千嬅以為笑片
謝安琪同容祖兒肯定同爛片相提並論,票房不過500萬
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

4拍4家族仍在熱映中

bagfgfcde 發表於 2023-10-25 14:54

好睇!

謝安琪的演出,令人眼前一亮。謝安琪拋開了歌手形象,接受一頭乾悍金髮「Rock師奶」造型;為了揾食,有時會扮米奇老鼠的醜怪形象。背負著理想與承諾的執著音樂人,時而顛喪罵人,時而哭泣自責,獨自隱藏着家族帶來的秘密,謝演繹得十分自然。四位主演成員都要能唱能演,難度極高。當中謝安琪有機會問鼎影后
幸福多於我預期

開始分唔到樓主真粉定黑粉
在這畢生不滅 無極的狀態

losyes 發表於 2023-10-25 22:46

同你一樣係Team AK一開始見咁多post sell謝安琪真係負興趣 後來見其他內容先選擇左入去睇
幸福多於我預期

losyes 發表於 2023-10-25 22:46

100%真粉
我係cm基本上只討論kay+姜濤

末日派對主題曲

深圳大運會主題曲:從這????開始

琪琪超級冷門嘅歌我都識
4拍4家族仍在熱映中

美麗琪個金髮look 少少似大媽煎
值得少少支持
on07111 發表於 2023-10-25 15:10

Kay本身已係大媽,ginlee係來自大馬嘅大媽

死神傻了係唔係kay最爛嘅片。好明顯爛片年代係環球搞出黎

至於本周票房最為差勁的新開畫電影,則首推由天下發行於新寶院線上映的《死神傻了》,首天在28院映118場下,僅收五萬四千,平均每場人次不足八人。

Vs
安樂發行、賴恩慈執導的《4拍4家族》首天安排於44院映近150場僅獲逾千一人次捧場,每場平均人次僅達八位,推算收入五萬多。
幸福多於我預期

做完爛歌后做爛片后
謝安琪還是收山啦
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

作為關注本地音樂嘅樂迷,呢部真係必睇

三 (四) 代獨立音樂人 cross over 嘅音樂電影,淨係聽果十五場原創 ...
powerful 發表於 2023-10-25 13:07

真 阿水嗰段好好笑

我覺得幾好睇
同埋Kay Kay啲演技比我想像中好唔少
(金髮都靚過某女星好多)

100%真粉  
我係cm基本上只討論kay+姜濤

末日派對主題曲

深圳大運會主題曲:從這????開始

琪琪超級冷門嘅歌我都識
myrichardac 發表於 2023-10-25 23:22

港大百年主題曲: 明我以德

可樂

。。。。
L5588

https://m.wmoov.com/movie/boxoffice?sort=-today_boxoffice
今個星期六日,連續兩日排第九,單日收77000左右
連同之前68萬,總票房有機會過八十萬

最後希望埋單破百萬啦
4拍4家族仍在熱映中

睇完論盡個interview其實都OK想睇

香港的戲院與電影市道近期進入了低潮期,一部電影倘若獲得逾千萬票房已算是難能可貴,當中尤以港片為甚。然而,這個目標也不一定遙不可及。

上圖所見,便是宏寰文化傳播出品兼發行、黃永峯監製、岑嘉彥執導,盧瀚霆、姜大衛、陳紫萱、朱栢康、吳肇軒、郭翠怡、袁澧林及林耀聲主演的《釀魂》於八月二十四日在港上映,電影在上映六十九天後,在香港與澳門地區合共錄得逾千萬的成績。

《釀魂》是導演岑嘉彥首部執導的電影,當中電影最大的賣點幕過於男主角盧瀚霆與姜大衛的演出。而觀乎電影獲得不少盧瀚霆的影迷包場以至購票支持,為電影在上映多個星期後,仍然可以於每天獲得一定的入場人次,也令電影可以細水長流下,累積至衝破千萬的成績,也算是相當難得。

幾時到4拍4破千

幸福多於我預期

原來套戲下個禮拜係台灣上同煩膠隊長2打對台
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實幾好睇, 雖然部份情節草草了事, 削弱咗人物舖排, 同埋歌有啲老土 但整體有笑有淚, 難得一套反映香港現況嘅電影無好強烈嘅說教味, 謝安琪表現比想像中好, 除咗有場喊戲牽強, 大致上都交到功課

原來套戲下個禮拜係台灣上同煩膠隊長2打對台
阻住 發表於 2023-11-1 22:06

香港樂壇天后 謝安琪
諗返起KAY兩次攻台失敗
4拍4家族仍在熱映中

謝安琪的演出,令人眼前一亮。謝安琪拋開了歌手形象,接受一頭乾悍金髮「Rock師奶」造型;為了揾食,有時會 ...
on07111 發表於 2023-10-25 22:39

原來咁勁 恭喜定Kay先