返回列表 發帖

懸崖花 - 林欣彤

單選投票, 共有 136 人參與投票
85.29% (116)
8.09% (11)
2.94% (4)
0.74% (1)
2.94% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 懸崖花
主唱: 林欣彤

派台日期: 2016-09-13

作曲:林家謙
填詞:林若寧
編曲:JOHNNY YIM
監製:舒文@ZOO MUSIC

我澆水 你翻土種花一紮
純真的想法 隨種籽亂撒
再澆水 錯將這花瓣都扼殺
枝幹都蕭颯
虔誠用耐性 可養活馥郁的鮮花
然而現實中 只怕是我特別迷信嗎?

無緣栽種出花 純情都給醜化
最內疚最真摯嫩芽 在我們是瘡疤
情人轉化冤家 緣份凋謝變得可怕
這愛情無力收割吧 有點感慨嗎?

你不忍 我不捨再三苛責
肥料都糟蹋 泥土多邋遢
對不起 放開這相擁的資格
慘痛的爭扎
成熟是代價 可以大方的祝福嗎?
培植二月花 把眼淚養份用來愛她

無緣栽種出花 泥濘不失優雅
我共你已夭折嫩芽 換了盆又開花
庭園中那堆沙 黃葉之下種出牽掛
把我們殘酷的笑話 記憶中美化

請你奉信這動人神話

懸崖都種出花 仇人都給感化
最後愛那一個別人 願你們是一家
從前一對冤家 留待七十歲看童話
等我們再回味它
開得典雅 縱使一剎那

首歌好正,即刻衝入黎俾5fun

5FUN 必然..
自由身之後...自由度大好多...呢首歌好岩佢唱...度身訂做

下....無公司????

唔係簽左王祖藍間咩
點都5分 雖然又係aa韻

有經理人約 但冇唱片公司
Btw 5 fun
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

Mag咁辛苦自己搵人幫佢整首歌,點都5分打底。呢個三林組合又幾好喎。

呢首聲音好有力量好有感情,佢終於搵到一首啱佢唱嘅歌。希望903喺冇唱片公司之下都會support。

終於有新歌! 阿Mag真是有勇氣去做獨立歌手,要support!首歌幾好聽,低音進步了很多,高音又正。(其實我覺得佢聲底有小小似HOCC)

呢首真心可以全日狂聽。5分。

第一次聽覺得唔太順 但係有種吸引你聽第二三次既感覺
值得loop既
同埋編曲唔錯!
5分!

Mag咁辛苦自己搵人幫佢整首歌,點都5分打底。呢個三林組合又幾好喎。

呢首聲音好有力量好有感情,佢終於搵 ...
rainbowdash 發表於 2016-9-14 20:39

方大同........係個好例子
唉 真係唔睇好
點解會無唱片公司簽佢架....
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

乾燥花、懸崖花、樹藤、小花
Mag植物系列有三首都係花
雖然未至於十大級,不過等左咁耐都值

唉 真係唔睇好
hehemamama 發表於 2016-9-14 21:44

可能唱片公司一般要求要有埋經理人約?

5分
私心覺得如果唔係Johnny Yim編會再好啲
怪獸一族

有d surprise今年出到新歌
希望佢唔好北上啦

林生做乜作啲次貨俾MAG
歌值3分,但真係要俾鼓勵MAG,+2分,總分5分

林家謙難得有啲層次感既melody 好岩mag

餓左咁耐等到佢出新歌
一定比5分

真係要好好珍惜mag
唔知佢會唔會有唱片公司support
以佢依家呢個處境要出歌冇以前咁易

講到厭都想講 佢把聲真係好有感染力

5fun
50 字節以內

好聽
但呢type 就算喺英皇都出到喇
其實近年英皇都放手俾啲歌手自己做喇
Mag 前幾年嘅班底絕對唔係差

舒文take vocal都預左會唱得硬
不過個曲真係唔錯, 5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 靈魂有路 - 雷同二友

好聽
但呢type 就算喺英皇都出到喇
其實近年英皇都放手俾啲歌手自己做喇
Mag 前幾年嘅班底絕對唔 ...
jasonng 發表於 2016-9-14 23:39

無關班底,留響英皇有容天后,既然都係冇運行,何必要屈居人下呢。重點係,離開英皇就好似被困嘅小鳥自由飛翔,層次都高幾班啦。

其實編曲幫左好多
如果比56成編 呢首肯定變左k歌
陣味仲重過twins d k歌

點解好似好耐冇出歌咁 其實都係一年前?
旋律都幾K,不過都好有層次都好靘,林家謙寫歌真係有保證,唔會好俗
問題係編曲同監製,做出來好leung... 尤其條flute
vocal都好似差過carl叔叔做個幾首
林若寧今次份詞就幾好
唔知冇左唱片公司903係咪就唔播呢?
5分 希望Mag繼續加油

5分支持,不過好似唱得不夠清~

好正!Mag再出發,一定5分支持!

既然簽得王祖藍經紀公司  就唔好係度怨無唱片公司肯簽啦

呢首歌嘅Vocal 比起舊年Carl叔叔監果幾首差幾皮 舒文應該要負翻啲責任
4分
無力將天氣逆轉。

既然簽得王祖藍經紀公司  就唔好係度怨無唱片公司肯簽啦

呢首歌嘅Vocal 比起舊年Carl叔叔監果幾 ...
moxy 發表於 2016-9-15 09:55

正所謂人望高處, 趁後生跟祖藍去強國揾真銀都無可厚非。今時今日就算簽到唱片公司都怕且揾唔夠錢養家。

唉 真係唔睇好
hehemamama 發表於 2016-9-14 21:44

我覺得一定有人想簽佢, 只係offer 唔到 mag 想要既野

可能唱片公司一般要求要有埋經理人約?
rainbowdash 發表於 2016-9-14 22:36

冇錯. 冇經理人約既話, 唱片公司即使肯簽都冇心得捧

舒文應該要負翻啲責任
moxy 發表於 2016-9-15 09:55

我諗唔係淨係要 負翻啲責任,係要負翻起碼 九成 責任。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

剛才Mag喺內地微博做直播訪問"免费午餐", 話最想感謝作曲人林家謙hold住呢首曲九個月, 否則呢首曲嘅主唱就唔係林欣彤。

我諗唔係淨係要 負翻啲責任,係要負翻起碼 九成 責任。
Bluejays 發表於 2016-9-15 19:18

剩低一成責任係邊個負?

第一遍听麻麻 再听几次睇下先俾
Be Young
Just For Fun

MAG妹唱得好好聽 5分

聽多幾次越聽越有味道 不過係咪冇電台會播
50 字節以內

miko 發表於 2016-9-17 09:13

官台一向唔多buy佢, 有咩活動都無佢份

傷台今年重點賣因而同環球嗰幾位姐仔, 林小姐怕無咩qouta留比佢

平時唔識學人擦鞋拉關係, 唔識係平台hard sell自己又無唱片公司支援, 好難有運行
怪獸一族

個唱腔比以前細膩左好多喎
無可能唔比5 fun...

大陸10月10號先發佈 香港就出咗都冇聲氣
50 字節以內

編曲中國風嘅部分唔加好過加,
中間都承接唔到,
不嬲幾睇好Mag,佢把聲好易令人感動,5分

其實前幾年繼續簽英皇咪幾好

吓,旦旦連係HMV做新歌發報會都唔幫佢搞,其他歌手例如馮生都有,零宣傳,半個演唱會都無叫好?
怪獸一族

miko 發表於 2016-9-17 09:13

芥哥1:00前播咗
早安 同學早都播咗
怪獸一族

求上到榜就得

回復 8# angelicdestiny

下。。?人地首電影主題曲8月先出咋喔。。。有幾耐

至少首歌好聽過舊師姐舊師妹今年所有歌

我覺得最夾到MAG既監製係上隻碟既王雙駿
鄧智偉都唔錯

呢首vocal take冇之前個D咁好
但mag把聲勝在有感染力 好似演繹緊一個故事出黎咁

呢首歌暫時剩係得youtube同joox有?
Mag要加把勁宣傳下首歌啦

其實前幾年繼續簽英皇咪幾好
CLWH 發表於 2016-9-19 00:39

繼續做霉霉七人組成員之一會有幾好?  諗吓都悶。

全個樂壇嘅填詞人淨係識填aa韻架?
Mag係咁拉長啲「花」、「化」結果首歌係咁aaaaaaaaaa
好難唔扣啲分

首歌似聽耐咗會覺得順耳嗰種 但唔算好突出
不過Mag嘅第1plug我通常唔太buy 希望第2 plug會好聽啲

全個樂壇嘅填詞人淨係識填aa韻架?
Mag係咁拉長啲「花」、「化」結果首歌係咁aaaaaaaaaa
好難唔扣啲分

nicholashin 發表於 2016-9-19 16:03

其實本身個melody就係咁,唔用呢個韻可以用咩韻?