返回列表 發帖
CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第六位

丁世光 - 神經誌

金曲獎每年的入圍名單總會找到些陌生的名字,但其音樂作品又會教人驚艷。而去年的這位置就是丁世光的《神經誌》。

丁世光雖然是去年的新人,但在華語樂壇中並不是新鮮人,因為他是由幕後出身,不少知名歌曲都是出自他的筆下,例如林宥嘉的《寵兒》、陶喆《Catherine》等。或許因為這個原故,整張《神經誌》的每一首歌曲的完整度相當高。當然,丁世光的演繹的確是可圈可點,但瑕不掩瑜,我相信如果大家靜心聽一次《神經誌》,便會體會到專輯製作、樂器運用的細緻,亦會體會到歌曲藏著的情感。

首選: Simon、不散的筵席、愛在什麼地方都有

相信女歌手會係祖兒
bagfgfcde 發表於 2019-1-12 20:13

希望王祖兒可以同大家揮揮手
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

係咪即係頭六位冇容祖兒
616.1314 發表於 2019-1-12 19:41

相信女歌手會係祖兒

係咪即係頭六位冇容祖兒
二〇二三年度全女班投票

係咪即係頭六位冇丁世光

CH細聽.年度總結 2018  年度新人

三十萬年老虎鉗

CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第七位

三十萬年老虎鉗 - 我不是超人

音樂與環境應該是息息相關的。有怎樣環境就會孕育出怎樣的音樂,所以充滿公路感的美式搖滾在亞州是非常少見的類型,因為亞洲甚少有那種牛仔會出現的高加速公路,讓我們在馳騁時rock'n roll一下。

這張《我不是超人》就好比一部公路電影,一開始就叫大家不要「停下來」,好好享受在這條路上享受駕駛的樂趣,體會《Here I Am》到《Summer Time》的逍遙自在。但世事永遠不會順風順水,所以專輯中段筆鋒一轉,讓大家體會一下孤獨的味道、決戰的熾熱。最後當然是派對時間,人人盡情狂歡。只是人生就是一條無盡的公路,最後以《貓與流浪漢(貓版)》作結,繼續在屬於自己的公路前進。

另一方面,會成為我的年度新人,主要是因為樂隊的風格是華文團體中十分罕見的美式鄉村搖滾,令我留下深刻印象。所以即使這張專輯并不是2018年度的最佳新人專輯,我對三十萬年老虎鉗的未來仍然寄予厚望。

首選: Here I Am、Summer Time、停下來

CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第八位

小肥 - 睡前服

其實想更改成十碟,某程度是想給予少許credit給這個project。

小肥由2017年年頭到2018年年頭,都就這個項目推出新歌。還記得我上年給予小肥男歌手銀獎時,說有部份歌曲真的「差一點」。但專輯最神奇的地方,就是當串連在一起聽時,這些「差一點」的感覺更便一點點的消失了。

《睡前服》是否真的適合睡前服用的是有保留,因為專輯的情緒起伏挺大,由一開首《差一點》及《當你走了以後》的懊悔、到中段《R.E.M.》至《風塵三俠》的亢奮,到尾段再次點到懊悔的《觸景傷城》及較豁然的《內外》。然而如果把一切視係夢境世界,那麼所有的大起大落又會變得合理,因為夢中的世界就是沒有章法,令這個奇怪的排序變得自然。當然亦要讚揚一下小肥的演唱的確比以往更有感染力,當然不是所有歌曲都唱出百二分味道,但至少每一隻都唱出應有的感覺。

首選: 當你走了以後、過伶仃洋、內外

CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第九位

岑寧兒 - Nothing is Under Control

要說清楚喜歡的理由,有點難。硬要擠出一個原因,我會說是「平淡」。準確來說,應該是「平」穩的情緒起伏跟「淡」然的味道。

岑寧兒差不多包辦了整張轉輯的曲詞,所以聽下去便會覺得風格統一,但間中亦會找到一些小變奏,例如中段加插了較壓迫的《換氣》,讓這張「平穩」的專輯不會過於單一。另外,專輯雖然沒有一個統一的曲風或語言,但卻沒有太大遺和感,這反而突顯岑寧兒的演繹和創作上的隨性。

或者因為專輯給人平易近人、隨性的感覺,我反而很少靜靜地坐下來欣賞,很多時候我都是在閱讀時作為背景音樂。但老實說要在這個年頭找一張有格調而又自然的「背景音樂」,其實也不是一件容易的事。

首選: Scrambled Eggs Blues、Maybe It's For The Best、盡力呼吸

其實呢隻都唔算差
以(偽大碟真)EP黎講好過 Bold & Beautiful 好多
bagfgfcde 發表於 2019-1-6 22:12

我就Demo 當新歌聽既
不過又咁講
如果果cut off 係2018年1月到12月
我又唔會揀到呢隻碟

第十位同第九位質素差咁遠嘅
賴爽 發表於 2019-1-6 20:17

你當我偏心啦
同埋當有埋故事係後面
其實會覺得幾SWEET
我覺得Nights without You 係最嘈囉, 同其他有d 唔夾
kwanie 發表於 2019-1-6 19:46

恭喜 AGA
支持 LUNA
雖然個人最唔鍾意 Nights Without You
616.1314 發表於 2019-1-6 15:30

我覺得佢個編曲好有層次
不過音樂呢D野好多時都係各花入各眼
Nights without you 全碟最精彩,Ted Lo 大師神級編曲,呢首做song of the year 都冇(小)問題 ...
powerful 發表於 2019-1-6 12:30

上年覺得3am比較好聽
但經過一年既洗禮
反而NWU愈聽愈有味道

CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第十位

AGA - Luna

在挑選這十張專輯時,我反覆問自己怎樣才算一 ...
CunninG 發表於 2019-1-6 12:06

其實呢隻都唔算差
以(偽大碟真)EP黎講好過 Bold & Beautiful 好多

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第九位

徐佳瑩 - 灰色 (111)
收錄於專輯《心裡學》
曲: 羽田|
詞: 羽田 ...
CunninG 發表於 2018-12-29 11:00

第十位同第九位質素差咁遠嘅

恭喜 AGA
支持 LUNA
616.1314 發表於 6/1/2019 15:30
我覺得Nights without You 係最嘈囉, 同其他有d 唔夾

恭喜 AGA
支持 LUNA
二〇二三年度全女班投票

Nights without you 全碟最精彩,Ted Lo 大師神級編曲,呢首做song of the year 都冇(小)問題

CH細聽.年度總結 2018  年度推薦專輯 第十位

AGA - Luna

在挑選這十張專輯時,我反覆問自己怎樣才算一張好專輯,是不是要用人文關懷元素?是不是有連貫的起承轉合?是不是要有一個很強大的概念去支撐整張專輯?或許這些都是其中一些需要考慮的因素,但最重要的,還是我覺得這張專輯好聽就可以。

《Luna》就是一張純粹好聽的專輯。沒有一個很明確的主題,歌與歌之間的關係又不是很大。但我認為欠缺這些附加因素,最多是沒有synergy。只要每首歌的製作上盛,這就應該是張好專輯。這張專輯優秀之處,莫過於製作團隊製作了很多不同風格的音樂,例如R&B的《3am》、芭樂的《孤雛》、復古的《Nights Without You》,每一首都感受到AGA的得心應手。而值得一提的是,專輯收錄的Remix不是為remix而remix,而是真真正正為聽眾帶來全新的體驗。

首選:Nights Without You、3am、孤雛

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

點解要調走祖祖
究竟呢度啲 so-called 祖粉仲愛唔愛祖祖㗎
616.1314 發表於 2019-1-5 16:27

因為祖祖表示呢到既至尊歌佢已經拎過
唔洗再黎集郵
未來見 song & record of the year 實至名歸

可能係我地第一年撞至尊歌
powerful 發表於 2019-1-5 16:27

Record of the year 就睇大家口味
但一定會係song of the year

其實見到首歌大家都鍾意
作為膠迷真係好開心
因為今年真係多左好多知音人

Joey is robbed
616.1314 發表於 2019-1-5 16:24

bagfgfcde 發表於 2019-1-5 13:18

小道消息joey有歌手獎

突然諗返起呢位榜主上年既一段說話

所以rb就好似一本成長說明書
記載左好多人生既片段
所以有時亦會替未 ...
Wonders 發表於 2019-1-5 11:20

曾經見佢地愈做愈霉
由紅館開到變成麥花臣開
但同時間又唔覺佢地質素有下滑
覺得好氣餒

但今年睇完RB Hours
雖然場細但氣氛反而係我睇過最好既live
我先發現其實自己唔係要一隊好紅既樂隊
而係要一隊唱到自己心聲
幫我搵到情緒出口
同埋見到原來仲有咁多知音人
真係好開心

點解要調走祖祖
究竟呢度啲 so-called 祖粉仲愛唔愛祖祖㗎
二〇二三年度全女班投票

未來見 song & record of the year 實至名歸

可能係我地第一年撞至尊歌

二〇二三年度全女班投票

你果一首包唔包未公佈既至尊歌?

半杯入魂我覺得係一首好佬既歌
可能我真係開始老啦
竟然會鍾意呢D佬歌
CunninG 發表於 3/1/2019 21:43
計埋就兩首喇

詞佬啫
曲我覺得都幾唔錯

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第一位

RubberBand - 未來見 (249)
收錄於專輯《Hours》
曲: RubberBand ...
CunninG 發表於 2019-1-5 11:11

突然諗返起呢位榜主上年既一段說話

所以rb就好似一本成長說明書
記載左好多人生既片段
所以有時亦會替未識欣賞rb音樂既人可惜

可幸既係今年終於有人識欣賞

實至名歸既 Song & Record of the year
我們的總和

FYI. 按榜分排TOP15, < >係我心中第11位至第15位既排名

1. RubberBand - 未來見 (249)
2. 林二汶 - 愛情是一種法國甜品 (154)
3. Serrini - Let Us Go Then You And I (141)
4. 許廷鏗 - 演員的自我修養 (129) <第12位>
5. 謝安琪 - 一個女人和浴室 (126)
6. 側田 - 半杯入魂 (123)
7. Serrini - Don't Tex Him (123)
8. Supper Moment - 橙海 (123)
9. 陳柏宇 - 認真如初 (122)
10. 容祖兒 - 心之科學 (120) <第14位>
11. MastaMic - 破地獄 (118)
12. 徐佳瑩 - 灰色 (111)
13. 小塵埃 - 哪兒 (109) <第15位>
14. RubberBand - 逆流之歌 (107) <第11位>
15. 陳蕾 - Run Away (105) <第13位>

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第一位

RubberBand - 未來見 (249)
收錄於專輯《Hours》
曲: RubberBand|詞: Tim Lui|
編: RubberBand|監: 正@RubberBand
走勢: 3 > 3 > 1 > 4 > 1 > 1 > 2 > 4 > 2 > 2 > 4 > 3

來到這個位置,反而因為有太多話想說,不知道應該從何說起。

人活到了一定年紀,便要面對更多的相遇、以及離別。有時想到那些已經和自己沒聯絡的人,再想想自己是如何跟他們相遇、變得熟絡,便會感到份外唏噓,因為我們已經因為際遇或不同理念,因而分道揚鑣,各自走屬於自己的路。縱然不知道我們是否真的能在未來見,但我也要感謝他們的陪伴和存在,因為這些經歷成為了今天的我。

而音樂最神奇的地方,就是同一段旋律、同一份歌詞、同樣的演繹,每因人而異、因環境而改為。《未來見》除了是一首談友誼的歌,亦是一首談追夢、談堅持、接通歌迷與樂隊的歌曲。當然我說的歌迷就是指我自己。雖然我不是那些十分積極的歌迷,但其實我由A專輯到上年的H專輯,每一張都有購買收藏,那亦都代表我做了十年歌迷。而他們的歌亦都陪伴我渡過這十年間大大小小的各種時刻,成為我的「成長說明書」,讓我無憾的可做我。

CH細聽.年度總結 2018 年度編曲

Adrian Chan, Supper Moment, 王雙駿 - 橙海

平時看到的海洋是藍色,但在夕陽之下,藍藍大海會被照射成一片柔和的橙海。《橙海》的編曲細緻而豐富,既能表達黃昏的柔和美,但同時亦保留陽光的活力。另外歌曲時常出現和聲合唱,仿如與一群魚兒在海中心暢泳,呼應「海」這個主題。

CH細聽.年度總結 2018 年度單曲製作

C.Y. Kong, Tom@Mr., MJ Tam - Run Away

製作人要做的事就是把對的人對的音樂放在一起。那麼如果一個歌手有躍進的表現,那製作人的功勞真得功不可沒。一直都知道陳蕾應該是個很「型」的歌手,只是之前的作品未能好好印證我的看法。直到《Run Away》的出現,我才真真正正聽到屬於陳蕾的真我和態度。

支持我在半空降落何地
Talent 先寫得咁好
bagfgfcde 發表於 2019-1-3 22:34

可以支持Talent
可以支持Dont Text Him
但千祈唔好嘗試唔降落停留半空
因為最後玩死既都係自己
未來見 浴室 DTH 高質

亦寫得好好
powerful 發表於 2019-1-3 23:17

多謝powerful兄既讚賞
希望我既選擇都係你杯茶啦

恭喜未來見
究竟第一位係邊首呢 ? 好緊張 !!!
chanchan0909 發表於 2019-1-3 22:34

可能同903既SONG OF THE YEAR一樣呢

未來見 浴室 DTH 高質

亦寫得好好

支持我在半空降落何地
Talent 先寫得咁好

CH細聽.年度總結 2018 年度旋律

RubberBand - 未來見
CunninG 發表於 2019-1-3 22:20
恭喜未來見
究竟第一位係邊首呢 ? 好緊張 !!!

點解 未來見 係 浴室
Btw 最佳填詞 Don’t Text Him 實至名歸
睇嚟 Serrini 會做大贏家  ...
616.1314 發表於 2019-1-3 22:21

改番啦 可惜serrini隻碟計上年
如果唔係應該會拎埋十碟

點解 未來見 係 浴室
Btw 最佳填詞 Don’t Text Him 實至名歸
睇嚟 Serrini 會做大贏家
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.年度總結 2018 年度旋律

RubberBand - 未來見

一直糾結在《愛情是一種法國甜品》與《未來見》之間。我喜歡前者的簡潔、同時又能勾畫出若即若離的感覺。
然而但我還是更喜歡《未來見》在情感推進上的細緻。雖然作曲人採用的是流行曲常見架構,但段落與段落之間的連貫自然。當中Bridge營造了困難重重的氣氛,更加凸顯最後一段副歌的大器和屬於未來的無限性。

CH細聽.年度總結 2018 年度歌詞

Serrini - Don't Text Him

Serrini的外表雖然瘋癲,但內心卻是個心思細膩的詩人。歌詞沒有用上過份唯美或深奧的字詞,而是選擇用上一個又一個的到位比喻和對曖昧行為的細緻描寫,將曖昧的樂與苦寫出來,繼而俘虜一群受曖昧折磨的聽眾的心。

只想支持serrini
RVHOCPC 發表於 2019-1-3 21:12

mami好勁
希望掃埋年度歌手同曲詞編
ed8671ed 發表於 2019-1-3 21:11

mama其實先係上年表現最好既女歌手囉其實

撞得一首
應該係我嘅LIST 太冷

半杯入魂幾好幾好
kwanie 發表於 2019-1-2 21:58

你果一首包唔包未公佈既至尊歌?

半杯入魂我覺得係一首好佬既歌
可能我真係開始老啦
竟然會鍾意呢D佬歌

好 企定先!
要準備開手機燈大合唱
JasOh103 發表於 2019-1-2 21:29

準備迎接song of the year心之科學?
估唔到Serrini有兩首
bagfgfcde 發表於 2019-1-2 20:30
哇, serrini 都兩首
kevinlai1621 發表於 2019-1-2 22:59

mama唔值有兩首咩 ?

呢首616.1314 發表於 2019-1-2 20:02

呢個女人真係痴線
點解可以寫曖昧寫得咁入肉

永遠支持奸奸
當佢唔再text你
你又會懷念番聽DTH佢text你既日子
-Prince- 發表於 2019-1-2 21:39

其實我最希望既唔係佢唔text我
而係有一日佢text我我唔會再有果種「我在半空降落何地既感覺」
希望我真係可以好快做到strong and independent 啦

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第二位

Serrini – Don't Text Him (123)
收錄於專輯《Don't Text Him》 ...
CunninG 發表於 2019-1-2 20:02

只想支持serrini

mami好勁
希望掃埋年度歌手同曲詞編

哇, serrini 都兩首
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

撞得一首
應該係我嘅LIST 太冷

半杯入魂幾好幾好

永遠支持奸奸
當佢唔再text你
你又會懷念番聽DTH佢text你既日子

好 企定先!
要準備開手機燈大合唱
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

估唔到Serrini有兩首

呢首
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第二位

Serrini – Don't Text Him (123)
收錄於專輯《Don't Text Him》
曲: Serrini|詞: Serrini|
編: K. Tsang|監: Serrini
走勢: 9 > 8 > 4 > 2 > 1 > 4 > 2 > 4 > 3 > 2 > 9

去到第二位, 想同大家分享少少野。

其實我知鍾意人既感覺係點,因為我鍾意左個朋友都一段時間,只係我一直唔敢同我既「天空清澈」表白,因為我知道佢對我係無感覺,所以我驚表白左之後我地仲有無朋友做。呢一年(主要係上半年啦,因為我下半年決定要忘記佢),我真係係呢首透過呢首《Don't Text Him 》搵番果一點點既慰藉。

講到咁,咁我會唔會同佢表白?其實我同佢既距離就好似「夏至秋天的距離,月與倒影的距離」咁近,但亦都同時係一個永不交集既距離。所以你地都係由我繼續用呢個「最安好的距離」做佢既朋友。

同時多謝MV導演將我住既油尖旺區拍得咁靚。

另外呢首歌真係好邪,每次我一排無聽再聽番,果位我唔已經唔想Text既人又會再Text我,WTF。

恭喜美樹
不過點解要調低首歌
616.1314 發表於 2019-1-1 14:58

無啊, 純粹按今年既喜愛情度去排

恭喜美樹
不過點解要調低首歌
二〇二三年度全女班投票

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第三位

側田 – 半杯入魂 (125)
曲: 側田|詞: 方杰|
編: Ariel Lai@emp|
監: Edward Chan
走勢: 4 > 5 > 4 > 2 > 1 > 6 > 5 > 7

其實我真的挺喜歡happy friday。不是說在老蘭獵食的那種happy friday,而是真的和三五知己飲兩杯的那種。或者我為人比較內斂,有些情緒、有些話我只能透過酒精去表達出來。以前會不明白為什麼有些人酒量不好卻喜歡酒,但當自己開始長大,背負的責任多了,後悔的事情多了,「半杯半杯上心頭」,喝過了問題便好像消失了。但當然我明白這不過是個假像,酒醒後問題依然存在。

不過不知道是幸運抑或不幸,其實我應該遺傳了父母的酒量。我不是說自己千杯不醉,只是我真的很難飲到「斷片」...所以很多時送人回家的責任又落在我身上.....

我唔記得戴頭盔, 補番先: 首先本榜主亦不支持港獨。
CunninG 發表於 2019-1-1 13:00

SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

獨立贏自信心 獨立餘下半生
John 發表於 2019-1-1 12:58

我唔記得戴頭盔, 補番先: 首先本榜主亦不支持港獨。

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第七位

謝安琪 - 一個女人和浴室 (126)
收錄於專輯《the album part one ...
CunninG 發表於 2018-12-30 14:20

獨立贏自信心 獨立餘下半生
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

CH細聽.年度總結 2018  年度歌曲 第四位

Serrini - Let Us Go Then You and I (141)
收錄於專輯《Don't Text Him》
曲: Serrini|詞: Serrini|
編: Ron Cheung|監: Ron Cheung
走勢: 3 > 3 > 3 > 1 > 1 > 6 > 7 > 8

2018年是一個難捱的一年,因為我在2017年尾面對工作上第一個小挫敗。其實這不是我第一次被評為表現不好,在學生時代我經常不合格,勉強升班都試過。只是這是第一次令我這麼在意、氣餒,因為我第一次明白到,有些事我真的控制不了。原來面對挫折,最大的敵人還是自己的心魔。

「想做的又再告吹 懷疑到自尊粉碎」原來面對挫敗,我會質疑自己的能力;我想離開,但「但是不甘心歸去 放棄像最易最乾脆」因為我不甘心以失敗者姿態離開;「假使甚麼都不對 假使甚麼都失去」我要做的,就是接受負面情緒,然後繼續前進,所有失望疲倦害怕都自然會被擊退;「感激著昨日是誰 敢於勇往又是誰」原來的可以在跌倒的地方重新出發,再「開發新的秩序」;最重要的事,我知道我可以放心去,因為諫支持我的一直都在。

真的很恐怖,這首歌差不多每句歌詞都是心聲。但亦都因為有這首歌為我提供指引,好讓我面對這個不像我預期的世界。