返回列表 發帖
回復 123# aussie2013

由呢位會員柒下,畢竟千千好似係唯一一個幾乎全粵語歌大陸巡迴嘅香港歌手,雖然都會搭單唱兩首佢無人識嘅國語歌
Life was a willow and it bent right to your wind.

返大陸個唱出咩廣東歌
carol2jim1 發表於 2023-5-19 13:39

7少陣啦人哋個tour全部都唱廣東歌

返大陸個唱出咩廣東歌
carol2jim1 發表於 2023-5-19 13:39

佢上去都係唱CANTOPOP
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

返大陸個唱出咩廣東歌

佢而家係重量不重質,成日只係用潮語攞靈感,可能個目標係掃多幾屆叱咤作詞人奬。 ...
Serendipity 發表於 2023-5-19 08:09

up得出經典有幾多就知啦。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

佢以前寫d嘢係真心掂
近幾年真係堆砌到
aussie2013 發表於 2023-5-15 18:12

佢而家係重量不重質,成日只係用潮語攞靈感,可能個目標係掃多幾屆叱咤作詞人奬。

四個字講晒呢隻黃YY
沽名釣譽
快劍俠 發表於 2023-5-15 17:29

佢以前寫d嘢係真心掂
近幾年真係堆砌到

四個字講晒呢隻黃YY
沽名釣譽

從來無互打WOR
係隻肥Y自己單方面發神經間中出IG PO狙擊人瑞咋WOR
wchild 發表於 2023-5-15 12:03

千千根本唔會好似隻肥嘢咁作狀
冇回應就係最好既回應

其實當時都frd得好表面
接近六年既空白根本無可能變返以前咁
aussie2013 發表於 2023-5-13 19:52

從來無互打WOR
係隻肥Y自己單方面發神經間中出IG PO狙擊人瑞咋WOR

個時大合照楊小姐差唔多企最前
Wyman係321Go同MBL(? 都有幫手
Goodcry12 發表於 2023-5-14 21:58

企C位,係黃YY隔離

我唔記得呢單嘢,原來千嬅嗰年5月仲有同佢慶祝生日   
不過佢哋叫做和好之後都係客客氣氣,去 ...
Serendipity 發表於 2023-5-14 19:32

個時大合照楊小姐差唔多企最前
Wyman係321Go同MBL(? 都有幫手

首歌好正!5分

回復 110# boy4dudes

佢對祖兒 不離不棄 呢d未真愛囉。
    埋佢堆嘅Fifi 都全面北上啦。
Life was a willow and it bent right to your wind.

不過佢哋叫做和好之後都係客客氣氣,去 ...
Serendipity 發表於 2023-5-14 19:32
真係佢哋兩個先知,以為係握手事件,但係容小姐都有握又無事,可能係刪貼之事吧

長島找不到方法能治癒愛恨
拿來長島冰茶換我半夜安睡

2019年5月YY生日,千嬅都有出席,出事後即刻unfollow!
真係笑死,反面快過翻書 ...
chj0928 發表於 2023-5-13 23:24

不過佢哋叫做和好之後都係客客氣氣,去唔番以前㗎啦
從來都唔明佢Unfollow係為乜,佢大把朋友都上去大陸搵食,但只係針對楊小姐,除咗make noise之外都諗唔到其他原因

回復  Jacz

Mr?
babyshark 發表於 2023-5-14 02:50

回復  Jacz

Mr?
babyshark 發表於 2023-5-14 02:50

Mr都算了,勇先過分叫何CC重錄,佢真係小家到!
無論點千嬅都係感謝掛係嘴邊,你unfollow 都算了,咪搞呢啲小動作!博存在感

2019年5月YY生日,千嬅都有出席,出事後即刻unfollow!

小氣鬼

回復 104# Jacz

Mr?

仲要摷返N年前單嘢出嚟公審

真係笑死,反面快過翻書

回復  Serendipity

呢個關於無去無來嘅解讀好中,始終都係臣 夕 呢d frd適合佢。唔需要扮frd扮關心 ...
babyshark 發表於 2023-5-13 22:37

後期和好後同方丈既關係,始終有d小心翼翼。
可能講野都有顧慮,擔心一個唔小心又會讓對方唔happy。
其實咁既友誼係唔正常既。
要放開你 才隨時能掛念你

回復 100# Serendipity

呢個關於無去無來嘅解讀好中,始終都係臣 夕 呢d frd適合佢。唔需要扮frd扮關心

發生咩事其實唔重要
以後各自安好互不打擾最緊要
aussie2013 發表於 2023-5-13 16:57

同意,有啲嘢無謂勉強  
你見同Wyman而家攬頭攬頸嗰班,都唔係一開始就咁friend啦,朋友都係無去無來。

Sosad 明明19年仲好frd
Goodcry12 發表於 2023-5-13 17:04

其實當時都frd得好表面
接近六年既空白根本無可能變返以前咁

發生咩事其實唔重要
aussie2013 發表於 2023-5-13 16:57

Sosad 明明19年仲好frd

究竟佢同Wyman之後又發生咩事
Goodcry12 發表於 2023-5-13 13:33

發生咩事其實唔重要

長島 找不到方法 能治愈愛恨
aussie2013 發表於 2023-5-13 12:43

究竟佢同Wyman之後又發生咩事

唔知有冇長島冰茶
Goodcry12 發表於 2023-5-13 09:17

長島 找不到方法 能治愈愛恨

遲D會唔會有解穢酒
oreo 發表於 2023-5-13 01:43

點解唔唱貴州茅台/五糧液?
在這畢生不滅 無極的狀態

佢把聲最好狀態真係佢大肚前後果排
Let's Begin開始急速走下坡
而家真係衰到比把聲限制左佢說故事既能力 ...
miriam0831 發表於 2023-5-11 06:27

其實監制後期係可以 TUNE, 或者高音位專登再錄再 KEY 返落去或者加返 D 和音落去好似冇咁覺眼
但一嚟咁樣 MASTERING $$ 問題
二嚟可能佢覺得咁樣先係歲月痕跡, 唱出滄桑, 無謂扮後生,因為都係果班忠粉聽多, 把聲點變都一樣

遲D會唔會有解穢酒
oreo 發表於 2023-5-13 01:43

唔知有冇長島冰茶

miriam0831 發表於 2023-5-11 06:27

其實年紀大機能係會退化,無幾多個好似林憶蓮咁保持得到。
同千嬅差唔多年代嘅,好似得Kelly仲keep到聲,其他個個都唱唔返以前把聲。

暫時出現左清酒、香檳同離別酒
Goodcry12 發表於 2023-5-10 00:16

遲D會唔會有解穢酒
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

哩首似《最好的債》d姊妹
佢這幾年的糟糕境遇,一大半功勞來源於佢個位公關災難老公 ...
muss 發表於 2023-5-12 18:25

多得他 (王菲

香港人欠千千太多
撐新疆棉嘅單春開騷就大賣,香港值得香港人擁有 ...
Lewis 發表於 2023-5-12 14:03

喜歡迅兒,喜歡祖兒。
要放開你 才隨時能掛念你

佢這幾年的糟糕境遇,一大半功勞來源於佢個位公關災難老公 ...
muss 發表於 2023-5-12 18:25

無經歷就成就唔到呢個傳奇人物
千嬅一生故事每個章節都係焦點

佢這幾年的糟糕境遇,一大半功勞來源於佢個位公關災難老公

香港人欠千千太多
撐新疆棉嘅單春開騷就大賣,香港值得香港人擁有

睇嚟千嬅而家都有跟ANTHONY上堂學唱歌
kenny1102 發表於 2023-5-10 02:06

我估係年紀大左 有啲位就咁用喉嚨聲唱唔返 變左用技巧唱
但啲技巧又唔啱feel變左比人老歌感覺
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

佢而家把聲同個唱腔真係gao唔掂
一聽到尖嘅位就出戲
JayantL 發表於 2023-5-10 22:41

佢把聲同好多人對楊小姐嘅感情一樣
可能都返唔到去
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

千嬅一向好多假fans
當初鍾意千嬅只係因為心廿有個勇字

傷痕高音太魔音了 ...
sexykaren 發表於 2023-5-11 22:56

凑熱鬧嘅人 散去都唔係壞事 呢幾年大家都有感悟
又畢竟千嬅歌聲畀人嘅力量係要受眾接受先會有意思

係真fans就唔會唾棄千嬅嘅
見高拜見低踩嘅根本唔係fans
只係市場興乜佢哋就跟風啫
呢首歌說明佢哋唔 ...
kenneth 發表於 2023-5-9 23:03

千嬅一向好多假fans
當初鍾意千嬅只係因為心廿有個勇字

傷痕高音太魔音了
Gin Lee 造型娘歌曲悶人又flop歿了

其實MBL把聲幾靚
仲有返義氣腔

回復  風見志郎

千杯不醉只係電影裡面出現過的一首國語歌,好似未出過full version?同我的醉愛完全 ...
babyshark 發表於 2023-5-11 11:09

飲酒1.0伴奏好好聽㗎 同呢幾首新作好襯

之前酒太用力,依首舒服好多
LushKillYourMus 發表於 2023-5-11 19:47

嗰首嘅意境係清醒痛到醒 醉無可醉
用力啲係啱

之前酒太用力,依首舒服好多
20HKPMSK 2024 Week 09
01 愛已過去、02 一小節人生、03 Why You
21 傾城

越聽越有味道,啲高音都係麻麻地。但算啦,聽左咁多年,咩都慣曬。
而家好多靚聲,呢首歌反而聽到好多從前 …