返回列表 發帖
好正 雖然我覺得可以再唱得迷幻啲
希望903唔好再ban 好似天地一沙鷗咁
只要播到十大AP
年尾再加多首新歌播 ...
hehemamama 發表於 2018-9-22 18:00

唔知會唔會好似自我感覺還好咁hea冠
下首新歌再求其上兩週榜尾
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

成個腦都係:

CY KONG 勁揪
Garfield 發表於 2018-9-22 19:42

好好聽,尾段唱得特別放
希望903會播到190次為女金做勢

成個腦都係:

啦啦啦 啦啦啦 啦啦啦~

CY KONG 勁揪

好正 雖然我覺得可以再唱得迷幻啲
希望903唔好再ban 好似天地一沙鷗咁
只要播到十大AP
年尾再加多首新歌播兩三個星期就夠女金架啦
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

正到爆
今年明明gin表現好,就壓住播
903呢種分獎制度
完全落伍
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

一見到歌名即刻諗起 Grimes嘅 Be a Body (侘寂)
Btw, 第一次完整聽完美煎嘅歌仲令我有興趣loop
可能首歌真係太唔似佢style

天地一沙鷗呢咁
dongbb2332 發表於 2018-9-21 23:52

沙鷗係年度級慘

談及歌曲所詮釋的意境,夕爺則表示 Gin 的表現恰到好處。「歌詞中提及『風加風,火燒火,沒有疤。心傷心,心偷心,沒牽掛。三加三,三減三,等於化。』以 Gin 的年齡來說,若然她以看透世事的口吻來詮釋《侘寂》無疑顯得不合情理。因此細聽之下你會發現她在歌曲首兩段中用上了一把透徹中帶點甜和細膩的聲線,這顯然要比任何處理方法到肉。」

林夕認證
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

留名睇垃圾903狠bam

僅次於心之科學既年度作

cy kong 真係好勁
做咗二十幾年都仲有貨交
個編曲層層遞進好正

份詞交畀一個唔係太熟廣東話嘅人總係爭啲
特別係「漫遊在枯山水裡 碎石會砌到有家」呢句唔係好啱音
其他就算啱音都唔等於表達到個意思

副歌之後段music break簡直係eargasm
年度plug
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

夕爺份詞好正
Gin 係咪要繼王菲同美千後做夕爺第三個女

點算,洗左我腦

乸心 天地一沙鷗就甘就埋hel。

Gin Lee 繼和每天講再見大玩 noise rock 後再次挑戰另類曲風

WOW 搵陳映之做導演

GIN LEE 天后級嘅班底唷,五分 FOR SURE

入行咁多年都未試過咁玩
應該係國語碟仲需要段時間先面到世 就派住Bold & Beautiful個期錄既呢首
環球終於叻返次 同EP唔夾又可以為年尾留力 希望下隻廣東碟收錄返之餘亦都朝住呢個突破/新嘗試方向去做歌

鍾意首歌夠迷幻
曲詞編唱MV都高質 最愛 心裡住過他 哪用見他 呢句
天后格 5分!
Jason's Playlist 2024
Week 21 慢性分手 - Cloud 雲浩影

好有王菲的影子。。。5分
趕唔趕得切做至尊歌,叫Eason /Joey讓一讓路。
期待渴點GIN首奪女金+ 至尊歌。
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

見到Gin拎女金嘅希望,之前速冠自我感覺良好同ban沙鷗真係嚇親

BMA 味 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
好緊要呢點

今次主打都咁勁
side track肯定仲正
hehehaha 發表於 2018-9-22 01:56

可能今次K歌做side track
e.g. 我們都被忘了 在雨中不能說雨

今次主打都咁勁
side track肯定仲正

年度級,支持十大+女金。其實今年隻EP質素都好好,係903唔點播,佢今年d作品拎金絕對值。小巧都好值摞銀or ...
teennum1 發表於 2018-9-22 01:11

佢真係值得女金

Finally not a boring song.

歌配mv已值五分, CYKONG係亮點
唱方面有人可能覺得呢種歌需要空靈感
而ginlee係爆發型, 所以會先入為主覺得唔係好夾
但我又覺得佢呢首歌聲線運用得幾好

下一首唔該俗番啲

年度級,支持十大+女金。其實今年隻EP質素都好好,係903唔點播,佢今年d作品拎金絕對值。小巧都好值摞銀or銅。
第一遍聽就好好勁鍾意,之後越煲越更鍾意。

根本就係以前王菲做歌個班底
新嘗試 幾破格
但要聽多幾次先有feel

完全係C.Y. Kong最頂峰果個年代幫王菲編曲的感覺
尤其係啦啦啦~果段 完全係編曲+天音嚟
可唔可以繼續搵梁榮 ...
johnny0113 發表於 2018-9-22 00:26

Gin Lee應該唱得好享受
估佢想做呢首歌好耐

Gin lee 唱腔好王菲
林夕份詞好正
5分
希望呢首歌可以令佢拎第一個女金

完全係C.Y. Kong最頂峰果個年代幫王菲編曲的感覺
尤其係啦啦啦~果段 完全係編曲+天音嚟
可唔可以繼續搵梁榮駿做監製 真係同佢在環球所有歌都要升幾個層次

睇完份歌詞 覺得林夕在主歌完全解釋到「侘寂」
「我心無一物 遇著小偷不會怕
我家無一物 便沒傢俬可刮花」
好林夕筆風

歌手李幸倪(Gin Lee)帶同親手製作並有裂痕的陶瓷到電台宣傳新歌《侘寂》,她笑言要開堂解釋歌名來自日本的美學和文化:「可以用好多方法呈現,例如陶瓷、茶道同其他藝術形態,中心思想係欣賞唔完美。」她認為製作有裂痕的陶瓷比完整的更難,新歌想表達不完美的美:「我整咗幾個鐘,但要等佢乾同烘要幾日。我絕對係個追求完美嘅人、處女座,不過30歲之後就慢慢放低執着,識得欣賞唔同狀況同瑕疵,擁抱每個變化。」

學會接受瑕疵

提到以往常為瑕疵發忟憎,她透露中學時上美術堂要畫水果,但畫了一日一夜都畫得不精準:「我覺得個弧度爭少少就撕爛佢再畫,最後放棄同喊,啲同學笑我,之後仲要幫我畫。」她坦言以前錄歌也試過類似情況,但現在覺得有瑕疵才生動,太完美反而會悶:「有時監製話爭少少,我就話咁好聽呀!」

公司詐型

說到早前請假回馬來西亞為父母慶生,Gin指公司有少少詐型:「因為啱啱派新歌,大家都寄予厚望,但我突然飛咗去,不過好彩避咗個颱風。同事好好,做住籌備先,我一返嚟就開turbo工作。(預計頒獎禮有好成績?)冇諗咁多,不過今次真係準備咗好多嘢,又嘗試新嘅曲風,多謝林夕份詞令我好似上咗一堂咁。」

Gin Lee預告全身髮力

gin lee難得試唔同曲風 5分for sure
musicsuperman 發表於 2018-9-22 00:20

今次係加盟環球後,第一次first plug唔揀Eric Kwok

事後被問及為何選擇挑戰王菲的歌曲時,Gin Lee表示:「她是我的偶像,很喜歡她的歌,而且今次重新編曲,加入了很多自己的風格,完全不同。」

比起天地一沙鷗
佢應該真心鍾意呢隻歌
但又要做hit歌
所以派左很堅強打底先

其實唔止音樂團隊交正野 連陳映之都chur盡

gin lee難得試唔同曲風 5分for sure

依首歌冇得輸呀 個編曲好正

評分人數

今日煲咗成日但只能投聽完再聽
Gin有新曲風非常好不過唔系距風格
首歌無靈魂帶唔到人入去無乜感覺
煲成日系因為新曲風好驚喜而不斷聽完再聽
始終王菲先駕馭到呢種曲風
但難得Gin獲夕爺厚愛都戥距開心
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

呢首演唱會live應該好正

啦啦啦~ 啦得好好聽 好洗腦

呢首先叫年度級ok?
aussie2013 發表於 2018-9-21 23:51

天地一沙鷗呢咁
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

呢首先叫年度級ok?

3+3=6
3-3=0
但係比唔到0分或者6分 唯有比最接近6嘅質數 姐係5分

贏晒近排堆新歌
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好快手 衝入黎俾5分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 21
1. 至少做一件離譜的事 2. 也許沒有未來神 3. 月色魔美