返回列表 發帖

香女人 - 謝安琪

單選投票, 共有 154 人參與投票
61.04% (94)
8.44% (13)
5.19% (8)
1.95% (3)
23.38% (36)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: Hinz

歌曲: 香女人
主唱: 謝安琪

收錄大碟: 數愛
推出日期: /

派台日期: 2015-10-06

作曲:方大同
填詞:C君
編曲:Fergus Chow / 方大同 / Derrick Sepnio
監製:方大同 / Derrick Sepnio

香水 是女人化妝外的專美
是出門最後一道裝備
帶著掩不住的光輝
讓每一個姊妹 都很完美

香味 讓男人都不能再防備
呼吸著你發出的嫵媚
聞到你香水氣味
不管皇帝或土匪 都要下跪

百合跟玫瑰 讓人奇怪猜是老太太
柔軟劑香味 讓人期待她是好太太
名牌的香味 讓人懷疑愛是高消費買賣
付不來就拜拜

我是個香女人 香水代表我身份
每一個香女人 像是擺了迷魂陣
讓每個臭男人 都要熏得腦昏昏
別怪我香得你太深
我是一個香女人 oh oh oh oh

每一次分手 每段感情走到盡頭
家裡有新的香水進口
快在傷口上噴幾口
自信走出門口 找新對手

男人 請不要表現你的愚蠢
不要對女人香味提問
快收起這個疑問
直到她跟你已能 分享體溫

蘋果的香味 讓人好想對她咬一口
佛壇香火味 讓人想到極樂的以後
淡淡煙草味 讓人懷疑她是戀愛的高手
膽小的快逃走

別怪我香得你太深
我是一個香女人 oh oh oh oh~

清爽花香給人神秘感
想起青澀青春也曾遺憾
有個女生 班上女神
可惜自己不是柯景騰
酒精味太重會破壞氣氛
見到你以為是見到醫生
古典風味以前好驚艷
現在讓人想起武則天

(聞到了法式優雅) 優雅
(聞到紐約的繁華) 的繁華
(聞到維亞納蒙娜麗莎) 聞到蒙娜麗莎
(聞到了山水畫) 山水畫
(聞到比薩斜塔) 比薩斜塔
(聞到櫻花與希臘神話) 在你身上散發

別怪我香得你太深
oh oh oh oh oh oh oh oh

叱吒十大?唔好了掛

播得好勁。
羅生門43冇可能破到架勒,
香女人903冠軍周會唔會到35以上呢? ...
liebe 發表於 2015-12-13 15:14

話曬第一Plug跟著榜尾轉彎,希望香女人熱播

播得好勁。
羅生門43冇可能破到架勒,
香女人903冠軍周會唔會到35以上呢?

但明顕今次903係支持佢,國語歌播超過120次叫做難得
上次13年隻國語碟Plug歌次序亂曬龍,今次還可以,但輪到宣傳冇曬影
aniceday 發表於 2015-12-13 13:43

都係果句,要佢死就week 6/week 7 俾個27次既死位佢(家明果隻) 而唔係week 8先來個17次低死位
再者,香女 ...
PoonOn 發表於 2015-12-9 19:47

上次13年隻國語碟Plug歌次序亂曬龍,今次還可以,但輪到宣傳冇曬影

真系唔好聽⋯好行⋯Kay媽還是唱廣東歌的發音好⋯

覺得臭男人好聽過呢首太多
Hey 人客要怪你 存摺要笑你

其實幾好, 如果係廣東話可能會再好d, 段rap扣分

都係果句,要佢死就week 6/week 7 俾個27次既死位佢(家明果隻) 而唔係week 8先來個17次低死位
再者,香女人真係繼脆弱之後最好既国語主打,又有大同,C君,点都有机冠

香女人似乎今個星期903救得返
aniceday 發表於 2015-12-9 13:41

aniceday 發表於 2015-12-9 13:41

OMG #1 903 this week? Happy and surprised

903 又好似未必死住,因為過去佢淨係試過得3/8 去到第二就無(講緊上榜超過9星期作品)
加上俾面方大同,c  ...
PoonOn 發表於 2015-12-7 19:32

903 又好似未必死住,因為過去佢淨係試過得3/8 去到第二就無(講緊上榜超過9星期作品)
加上俾面方大同,c 君,可能有机会冠
997 #1. However, it looks like 903 #2 and RTHK #3 then out
boy4dudes 發表於 2015-11-30 13:05

oh oh oh oh配廣東詞就好
sam6a 發表於 2015-11-29 18:40

勢不兩立中間段music break太長,反而今次香女人冇依個問題

997 #1. However, it looks like 903 #2 and RTHK #3 then out

依首歌真系好有勢不兩立影子,尤其是oh oh oh oh一段
aniceday 發表於 2015-11-29 11:45

oh oh oh oh配廣東詞就好

依首歌真系好有勢不兩立影子,尤其是oh oh oh oh一段

ADDOIL!!!!

跟著眼淚轉彎都叫做有個Live Version,香女人到依家都仲未有CD Version放上Youtube,邁亞宣傳可唔可以做好D ...
aniceday 發表於 2015-11-2 14:00

Run out of money, again

Maybe no CD Version until the album is released in December (maybe delay to 2016).

跟著眼淚轉彎都叫做有個Live Version,香女人到依家都仲未有CD Version放上Youtube,邁亞宣傳可唔可以做好D

如果是粤语版 就正了

我是個西女人
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

越聽越覺得段rap正
其實應該上兒歌榜, 又歷史又地理咁
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

廣東歌好d

幾好喎
近排啲3字頭既女人出啲歌都唔錯
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

好想同謝安琪un 我是個香女人
John 發表於 2015-10-28 15:11

美K出首歌唔係俾你打J㗎,好冇?
BTW 你唔係孿㗎咩,做乜post 晒yum圖咁興奮。
利申:一路聽一路扭腰。

聽一次un一次
abcxyz302006 發表於 2015-10-21 00:06

好想同謝安琪un 我是個香女人

SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

better than the previous plug

其實份詞都唔係好差啫,
起碼好過《色惑》幾條街
All in 大美Kay《山林道》!

還我劉翁+王迪詩嘅《關公災難》!!

香女人
臭男人?

呢2首真係可以連埋一齊播~

段RAP真係好唔得

唔知首歌最後有冇MV,Kay都話想想

其實隻歌幾正喎
好好un
Lewis 發表於 2015-10-20 19:22

聽一次un一次
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

年頭聽到e家
竟然係e首最保守嘅作品似番首歌
b01091018 發表於 2015-10-20 23:38

你真係品味獨特。明明依首係Kay 2015 最保守嘅作品(or gibson)......但多謝你支持。

年頭聽到e家
竟然係e首最保守嘅作品似番首歌
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

段rap真係好扣分唉

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實隻歌幾正喎
好好un

浪費了大同首曲
l00540 發表於 2015-10-20 18:44

出個廣東歌版重新填詞咪得囉。

回復  HOTMAN

咪係。如果依首係一首慢歌,就真係噴詞。但以一首玩野快歌嚟講,除咗段rap,其他詞我都 ...
kayzzz 發表於 2015-10-20 18:34

浪費了大同首曲

回復 78# HOTMAN

咪係。如果依首係一首慢歌,就真係噴詞。但以一首玩野快歌嚟講,除咗段rap,其他詞我都覺得係啱feel。

點解咁多人彈份歌詞?
又夠bitchy又夠yum,正到爆
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

首歌好都要有適當宣傳先得,佢唱片公司對隻歌0宣傳,究竟想點?
最小出番個video 跳下舞呀!

頂真係好正
我是一個香女人 哦哦 哦哦

痴線架
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

首歌係正 不過D詞就真係.....

隻歌唔算太地道
不過好聽 唔錯!

臭伉儷既延續...香女人

香hi磨

佢係呢首歌啲國語真係好唔自然
同埋方大同呢兩三年作俾人既曲都跌watt唔少

曲詞唱都唔好 編都只係一般
2分

越聽越似troublemaker 尤其是chorus後個段, 不過真係好正呀
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦