返回列表 發帖

[Jan/12/2018] Fever - 泳兒 (CD)

歌手:泳兒
唱片名稱:Fever
唱片封面:

推出日期:2018/1/12
唱片類型:CD

TrackList:
CD   
1. 天若有情
2. 愛後餘生
3. 外面的世界
4. 新不了情
5. 晚風
6. 完全因你
7. 忘了忘不了
8. 今生不再
9. 薰衣草
10. 今生今世

附加資料:
港日兩地三位頂尖監製攜手打造
日本發燒碟天后藤田惠美監製 – 阿部
發燒碟教父 – 劉賢德 (HIFI德)
香港星級製作人 – 陳永明

具表現力的美妙歌聲、揉合細節清澈、生動自然的演湊。
突顯音樂場精確度、空氣感充沛的錄音, 將音響分析力表露無遺

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好死樣,救命。
angelicdestiny 發表於 2018-2-7 00:29

呢個髪型吾得有D似男人

愛泳不愛翻(唱)

希望May aiiii聽到我們的聲音
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

^And you still bought the CD? I applaud your loyalty, but this album is way below average.

CD終於到手啦! 聽左全碟一次 (之前係spotify聽), 最好聽係愛後餘生, Vincy 唱得舒服, 淡淡感情適合首歌
薰衣草, 新不了情, 晚風 中上.
其實點解天若有情有句歌詞改左
若果他朝此生可與你 instead of 若果他朝此生可與你 (original), "此生可~與你"幾un耳下
完全因你, 忘了忘不了, 今生不再 - 希望越大 失望越大, 悶悶悶
今生今世編曲好煩好難頂, 外面的世界編曲 has ruined the whole song

(5分) 愛後餘生
(4分) 薰衣草, 新不了情 (國), 晚風 (國)
(3分) 天若有情
(2分) 完全因你, 忘了忘不了, 今生不再, 今生今世
(1分) 外面的世界 (國)

Overall: C+ (song quality = C-, Vincy's singing bumped up to C+)

好死樣,救命。

樂壇真係已死
首薰衣草正到一個點, 有曬夏商周年代陣味
竟然可以完全無人理, youtube view rates 一都無
呢 ...
nicholashin 發表於 2018-1-29 21:03

呢度D人好多一向係睇人而吾係欣賞音樂,只要見到D吾係自己心儀GE歌手作品,就要千方百計踏到人一文不値好低劣~
講反隻CD : 我認為 薰衣草 、晩風丶愛後餘生 都一聽難忘其中 晩風 有少少似 周旋 年代GE 古典味道

樂壇真係已死
首薰衣草正到一個點, 有曬夏商周年代陣味
竟然可以完全無人理, youtube view rates 一都無
呢個壇直情不聞不問, CM人仲要枉話自己有音樂taste

我都未買⋯

明明可以打造《通電》、《四不像》等高質作品
偏偏選擇翻唱  ...
l00540 發表於 2018-1-25 15:45

我自在同接近天空的地方果兩隻碟銷量同點擊都好差...
無力將天氣逆轉。

好想泳再同人山人海合作,不過估計嗰兩隻碟應該蝕到入肉

我都未買⋯

偏偏選擇翻唱  ...
l00540 發表於 2018-1-25 15:45

原唱的話,我希望她可以試下「謝金燕」風格

其實應該呼籲泳兒fan屎罷買,兼且全體一齊向英皇示威爭取原創歌,等銷量扑直個陣英皇就會知驚,跟住第年出 ...
hintlou 發表於 2018-1-22 16:10

我都未買⋯

偏偏選擇翻唱

希望遲D搞個音樂會宣傳下

可能英皇覺得aiai嘅粉絲團已經大到唔洗做宣傳

May aiiiii 零宣傳都上倒榜

銷售日期[15-01-2018至21-01-2018]
1)C AllStar – 生於C AllStar 演唱會 2017 Live (2DVD+2CD)

2)林俊傑 偉大的渺小 Inner版 台版

3)李克勤慶祝成立30週年演唱會 2 BR + 3CD

4)泳兒 Vincy – FEVER (德國版)

5)胡鴻鈞 Hubert Wu 專輯 – 到此一遊

http://skymusic.com.hk/?p=53898

再升一級

其實應該呼籲泳兒fan屎罷買,兼且全體一齊向英皇示威爭取原創歌,等銷量扑直個陣英皇就會知驚,跟住第年出 ...
hintlou 發表於 2018-1-22 16:10

泳兒 IG 好似話會出原創歌喎...
我估今年英皇畀佢出兩隻碟?
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實應該呼籲泳兒fan屎罷買,兼且全體一齊向英皇示威爭取原創歌,等銷量扑直個陣英皇就會知驚,跟住第年出翻原創碟,fan屎再用上一年無買碟慳翻嚟個筆錢嚟double買,等銷量恢復正常。當然,實際要做到邊有咁簡單。。

泳兒 隻碟 真係好悶下.......

sky music 榜 [08-01-2018至14-01-2018]

1)胡鴻鈞 Hubert Wu 專輯 – 到此一遊

2)林俊傑 偉大的渺小 Inner版 台版

3)林俊傑 / 偉大的渺小 Outer 版 台版

4)C AllStar – 生於C AllStar 演唱會 2017 Live (2DVD+2CD)

5)泳兒 Vincy – FEVER (德國版)

http://skymusic.com.hk/?p=53898

計3日都上到榜

有佢個名 碟名 已經夠哂啦
貼佢個樣咪盞趕客
John 發表於 2018-1-20 00:30

巨家姐仲差la,個cover 米仲大大個樣係度

貼佢個樣咪盞趕客
John 發表於 2018-1-20 00:30

好mean,泳兒靚囉唔該

有無泳兒個大頭先?白色海報貼左都不為意係誰?
iamsingingwong 發表於 2018-1-19 22:39

貼佢個樣咪盞趕客
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

美aiiiii快啲上CM同大家say hi啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

冇宣傳咩
cd warehouse間間勁大廣告位喎
成個cashier都係佢廣告
John 發表於 2018-1-19 14:22

不過貼左海報又五代表會有人買wor, 佢又五係巨家姐,你估個個會追佢d 碟? 有時碟鋪都會貼d 粵曲 或者 metal ge 海報,你又會真係買?

不如叫美泳出隻蓋亞咁既概念碟啦!
Wing1211 發表於 2018-1-12 22:05
Last time 真.概念碟 was a total car crash (2013 我自在). Next 概念碟 will only happen if / when Vincy signs to another 唱片公司

冇宣傳咩
cd warehouse間間勁大廣告位喎
成個cashier都係佢廣告
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

真係冇派歌,唔知上唔上到銷量榜

除左Mani微博轉發 好似真係零宣傳
黃家正 發表於 2018-1-17 05:05

Youtube 好似有落廣告,view 上到10萬,不過都可以係靚泳自己俾錢落@@ 自佢首不要走太遠 出左,佢d mv 已經五係放公司channel,  意味準備離開???

除左Mani微博轉發 好似真係零宣傳
舞來舞去 不日內開始錄音。

真係吾plug? 好似完全放棄甘好期待上5上到銷量榜

愛後餘生真係堅正,會買一隻支持。

今年出碟,泳兒都唔再上 CM 宣傳了

又突然上左3萬view la,  五g 又係米落廣告呢,不過甘樣對於 泳姨 人氣幫助五大

原來信和都賣緊168
今次貴過風情歌咁多既
真係發燒碟喎
hinz 發表於 2018-1-13 20:33

買左,中環細舗都係168真係貴,不過徳國版一向貴

原來信和都賣緊168
今次貴過風情歌咁多既
真係發燒碟喎
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

美Deep同泳兒仲有機會翻身搶十大,因為佢哋十年前儲落一堆K場hit歌,起碼有集體回憶,洪卓立同鍾舒漫真係無 ...
1d14 發表於 2018-1-12 23:18

美deep今年如果成功出到隻高質新碟+開到紅館,應該可以翻身

犀利!無plug 無宣傳,1日只有500views仲要mv係放係 泳兒channel 而吾係公司channel,我驚無人買{:1_1 ...
hkbaby 發表於 2018-1-13 00:56

應該用Gin Lee嗰招:
Concert ticket送碟

犀利!無plug 無宣傳,1日只有500views仲要mv係放係 泳兒channel 而吾係公司channel,我驚無人買

美Deep同泳兒仲有機會翻身搶十大,因為佢哋十年前儲落一堆K場hit歌,起碼有集體回憶,洪卓立同鍾舒漫真係無 ...
1d14 發表於 2018-1-12 23:18

美立同美漫啲live成pat X咁
本身就唔紅 咁蛋記更加唔會捧啦 因為唔紅都冇乜可惜
更何況美立嗰屆男歌手本身已經有一個偶像派周柏豪
偶像派 一個就夠曬啦
仲要人哋又識作曲

至於講返美ai呢隻碟真係冇乜意欲聽
因為之前兩隻啲選曲同編曲都悶到一個點
上一隻再悶都起碼有四首好聽原創頂住
今次變返成隻都係 真係連試聽都冇乜興趣

美Deep同泳兒仲有機會翻身搶十大,因為佢哋十年前儲落一堆K場hit歌,起碼有集體回憶,洪卓立同鍾舒漫真係無眼睇

果首歌係忘了忘不了,張柏芝原唱嘅
moxy 發表於 2018-1-3 19:09

呢首我都好期待,但個編曲好怪,搞wor左成首歌!

天若有情聽左唔夠一分鐘已經頂唔順

泳兒應該走林憶蓮路線,出首高難度作品 依然2.0 應該有得翻身 ...
KITSTON 發表於 2018-1-12 13:06

不如叫美泳出隻蓋亞咁既概念碟啦!