返回列表 發帖

風靈物語 - 柳應廷

單選投票, 共有 135 人參與投票
71.11% (96)
4.44% (6)
5.19% (7)
2.96% (4)
16.30% (22)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: peter722

派台日期: 14/10/2020

曲:王雙駿
詞:小克
編:王雙駿
監:王雙駿

千絲 百結 十念 突然 掏空
千章 百節 十字 沒能力 素描這 幻相
時間 空間 已空

思想 意志 慾望 默言 吹送
聲音 色彩 結構 下意識 依循 靈風
飄渺 聚散 半空

然後 淚光 一滅
我靈魂 忽爾 醒覺出 笑容
恍似 穿過 一個夢
夢破醒 也是夢
然後 夜空 熄滅
看繁星 一點 一點 殞落簷篷
細聽 風鈴內
響徹 記憶 未朦

千絲 百結 十念 換回 時空
千章 百節 十字 用餘力 記錄那
深淵內 我心被 抱擁

隨風
思想 意志 慾望 殘留 心痛
聲音 色彩 結構 下意識 追尋 時鐘
捲進 下個夢
然後 淚光 一滅
我靈魂 忽爾 醒覺出 笑容
恍似 穿過 一個夢

夢破醒 也是夢
然後 夜空 熄滅
看繁星 一點 一點 變幻無窮
像愛 但也 像痛
掠過 茫茫 宇宙
置身 虛空 總撲 一空

生生 世世 終於那 海闊 天空
天崩 地裂 漆黑內 默禱 觀照 仰首 迴光
未竟 之志 陪我 告終

如被 大海 淹滅
我靈魂 忽爾 掙扎出 笑容
一個  穿過 一個夢
夢破醒 也都是 場夢
然後 望穿 生滅
每陣風 給我 溫暖 還是凍
讓知覺 似痛 也沒痛
細聽 風鈴內
失散 轉生 重逢

好鐘意呢首同水刑,可以不斷loop!!

估唔到CHILL CLUB都會搞咁多effects

風靈live真係好高難度
losyes 發表於 2020-11-18 13:16

落多d effects多d野睇
咪名正言順慳返個MV
不過真係睇到暈

估唔到CHILL CLUB都會搞咁多effects

風靈live真係好高難度

無MV架啦年頭洗突晒,今年又冇晒商演搵真銀,年尾咪冇晒筆直囉
得姜B一個keep住接廣告,咪有資源拍MV,仲要諗 ...
lalaland 發表於 2020-11-17 10:50 

我都覺得好可惜,柳柳物語三部曲,如果有齊三個MV會完整好多
角落生物都想有MV,想睇AL拍返個有女主角嘅
三子solo筆直洗突其實都同花老母突然加推契兄弟合唱版,仲拍埋MV有關系…

...

係咪唔會有mv
鏡近月出6首歌,得1首有真mv
iwnlyg 發表於 2020-11-17 09:59

無MV架啦
年頭洗突晒,今年又冇晒商演搵真銀,年尾咪冇晒筆直囉
得姜B一個keep住接廣告,咪有資源拍MV,仲要諗到上年佢有2首solo都冇MV,冇人會敢challenge
角落生物無MV我可接受,普通抒情歌有冇MV都得
但係風靈物語作為高質三部曲最後一首,有MV會更完滿
不過佢地同日出歌,就唔會一個有MV其餘冇MV架啦

係咪唔會有mv
鏡近月出6首歌,得1首有真mv

究竟幾時先會有MV

聽完chill club嘅live更加鍾意呢首歌

今年三部曲都好高汁
支持佢拎男新人金
Jason0223 發表於 2020-11-15 10:16

集氣攞新人金
今年三首都咁高質,成績又好,柳柳自己都話壓力好大,希望明年嘅歌大家都會繼續鍾意啦

今年三部曲都好高汁
支持佢拎男新人金

雖然旋律無迴光咁上口 但如果唔係第三plug 成績應該會好好多

不過有啲安慰嘅係,就算今次風靈被壓,應該都唔影響柳柳攞到新人金,除非花姐又搞換獎 ...
gocrazy 發表於 2020-11-14 20:46

Jer 其實 >99%既
我諗花老母都唔想ak出醜

冇機會啦,擺明今次3個都係一周命
阿柳迴光已經用哂quota
我係想rthk上姐 ...
michael344 發表於 2020-11-14 20:21

不過有啲安慰嘅係,就算今次風靈被壓,應該都唔影響柳柳攞到新人金,除非花姐又搞換獎

又推下先,希望風靈有機會播返生
gocrazy 發表於 2020-11-14 13:39

冇機會啦,擺明今次3個都係一周命
阿柳迴光已經用哂quota
我係想rthk上姐

又推下先,希望風靈有機會播返生

好好聽

一次過講哂3首:

(特別鳴謝私家音樂)
losyes 發表於 2020-11-7 10:20

已mark
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

典解水刑唔 attach 解釋
b01091018 發表於 2020-11-6 13:56

一次過講哂3首:

(特別鳴謝私家音樂)

當日五盞紅燈 今日叱咤新力軍
Love Hong kong

「風」象徵死後帶領靈魂的使者,每每「風鈴」響起,就代表轉生的出現。 ...
losyes 發表於 2020-11-5 13:40

典解水刑唔 attach 解釋
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

希望下一首係輕快歌,叫零食物語
KITSTON 發表於 2020-11-5 23:43

下一首不如叫牧場物語,順便做埋遊戲代言人

希望下一首係輕快歌,叫零食物語

雖然佢唔算靚仔,但係搞到咁嘅樣
lmml4 發表於 2020-11-5 00:17

畫左唇膏之後最靚仔

咩係風靈
b01091018 發表於 2020-11-1 00:07

」象徵死後帶領魂的使者,每每「風鈴」響起,就代表轉生的出現。

雖然佢唔算靚仔,但係搞到咁嘅樣

咩係風靈
week23

暫時3首我最鍾意呢隻

唱左重陽 (私心推薦, 有驚喜)、
水刑 (之前d versions好聽d)、
迴光 (3首物語呢首唱得最好, 應該係經過上次炒左之後要一雪前恥)、
風靈 (Patrick單靠keyboard都做得出好唔同嘅感覺)

在這畢生不滅 無極的狀態

其實水唱得最好,風反而顯得好吃力。同意佢係鏡裡面係突出既一位,但講真音色又唔係好特別,技巧方面高低音 ...
Gary 發表於 2020-10-17 17:45

其實唱歌要喺MIRROR入面做最突出真係唔難...好似當年九餅嘅KARY咁

迴光LIVE有D炒
水刑有返水準,風靈唱得好聽
kakako 發表於 2020-10-22 23:41

原來風靈本身係第二首歌

https://www.facebook.com/KKBOXHK/videos/363793128400161

迴光LIVE有D炒
水刑有返水準,風靈唱得好聽

好期待今日1pm JOOX LIVE, 7pm KKBOX LIVE

應該係風靈首live, 唔知會唔會唱哂3部曲呢

好期待MV, 唔知幾時出

呢三首物語算係2020年最出色嘅十特快破產申請首廣東歌之三,希望一月一號可以聽到佢上台唱。

花姐講得無錯,佢絕對有資 ...
joeyfanshk 發表於 2020-10-14 23:56

陳奕迅接班人又未到,不過就堅好聽

唔好再Ff,小心愈捧愈反感,留空間給樂迷評論好過。
hkwilliamsiu 發表於 2020-10-20 16:58

係咪quote 錯左?

將水刑同迴光嘅片段剪埋一齊加埋風靈好感動
losyes 發表於 2020-10-19 23:53

唔好再Ff,小心愈捧愈反感,留空間給樂迷評論好過。

losyes 發表於 2020-10-19 23:53

睇正式mv好過

真心想聽 關淑怡 唱
個編曲同 深夜港灣 一樣咁寒咁淒美

聽完真係覺得幾好!

呢首唔錯!

風>水>光
新人嚟講算係咁,但唔好再話佢咩下一個陳奕迅,又話似林宥嘉咁
咁講其實好娘,點解一定要似前輩又 ...
JarvisCocker 發表於 2020-10-17 11:59

同意柳要做第一個柳應廷

陳奕迅好似係花姐用經理人角度期望柳奮鬥嘅目標
啫係唔算靚仔,跳舞唔係超叻,主要以歌曲意境同感情表達俘虜歌迷嘅心
不過唱功技巧等等當然未及Eason 啦(雖然難保有某d網友自己ff得太多)

然後林宥嘉我覺得純粹係某角度有d似,例如水形第一張宣傳相,同唱歌無咩關係

其實柳mv下面d cm亦都無乜人會提起呢2位前輩

who is Mc?
cathay1996 發表於 2020-10-17 19:13

Mc 是張天賦,全民造星2亞軍。

唔好對一位新人咁嚴苛,好難要求佢出道一年就唱得好過鏗B/家謙B
但我感恩揀中李 李 李李李              
幸福多於我預期
老了 誰先變肥 極沉重也撐起李
誰願意拋低李 (誰願意拋低李)

其實MC唱功遠遠拋離Mirror所有人
rickychan0809 發表於 2020-10-17 17:55

who is Mc?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

我都學得吹噓得 Jer 太犀利,歌曲難度高反而突顯佢 handle 唔到首歌,畀d進步空間佢啦,反而期待佢出年試下 ...
50129995 發表於 2020-10-17 16:50

其實MC唱功遠遠拋離Mirror所有人

其實水唱得最好,風反而顯得好吃力。同意佢係鏡裡面係突出既一位,但講真音色又唔係好特別,技巧方面高低音都唔係handle到,對歌曲細節處理上都一般般。點解會吹佢係Eason接班人,仲要話佢係最強新人⋯⋯

我都學得吹噓得 Jer 太犀利,歌曲難度高反而突顯佢 handle 唔到首歌,畀d進步空間佢啦,反而期待佢出年試下第二種曲風,講起唱得新人,傳聞出年出道的 mc 都值得期待,我覺得佢好過 Jer